Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
  • [02] Και άλλη "σούπερ-Γη" για να φιλοξενεί ζωή
  • [03] Ανακαλύφθηκε σχέση ανάμεσα στην υψηλή χοληστερίνη και στο Αλτσχάιμερ
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη η Α. Παπαρήγα για την 76η ΔΕΘ
  • [05] Σε ελέγχους των 64 ακινητοποιημένων πλοίων θα προχωρήσουν επιθεωρητές του ρωσικού νηογνώμονα
  • [06] Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τις επαφές με την Κίνα
  • [07] Η Μέρκελ επιδιώκει τη χρήση όλων των μέσων για να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη διαδικασία στην ευρωζώνη
  • [08] Ρωσία και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα
  • [09] Το Σινικό Τείχος δεν είναι μόνο ένα, σύμφωνα με έρευνες

  • [01] Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

    Με άνοδο 0,78% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη Footsie-100 να φτάνει τις 5.169,63.

    Με άνοδο 1,95% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 44,33 μονάδες φτάνοντας τις 2.910,44

    Με άνοδο 1,6% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax έφτασε τις 5.153,95 μονάδες.

    [02] Και άλλη "σούπερ-Γη" για να φιλοξενεί ζωή

    Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν 50 άγνωστους έως τώρα πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος και, ανάμεσα τους, υπάρχουν 16 εξωπλανήτες που εμπίπτουν στην κατηγορία της «σούπερ-Γης», δηλαδή έχουν μάζα μεγαλύτερη από του πλανήτη μας αλλά μικρότερη του Δία. Μία μάλιστα «σούπερ-Γη», σε απόσταση περίπου 35 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του Αστερισμού του Ιστίου, βρίσκεται στην λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου της, δηλαδή σε μια περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις φιλοξενίας ζωής.

    Είναι η δεύτερη φορά, μετά την πρώτη το 2007 (πλανήτης Gliese 581 d), που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα εξωπλανήτη σε μια δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη (ούτε πολύ ζεστή, ούτε πολύ κρύα), δηλαδή στη σωστή απόσταση από το άστρο του, ώστε να καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη ζωής σε αυτόν - τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη. Η ανακάλυψη των εξωπλανητών έγινε με το όργανο (φασματογράφο) Harps, που βρίσκεται στο διαμέτρου 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο «Λα Σίλα» του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον δρα Μισέλ Μαγιόρ του πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος είχε ανακαλύψει τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995.

    Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ με θέμα «Ακραία ηλιακά συστήματα» και επίσης πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy and Astrophysics», σύμφωνα με το BBC, τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «Science».Οι 50 νέοι εξωπλανήτες κινούνται σε τροχιές γύρω από άστρα που μοιάζουν πολύ με τον ήλιο μας. Πέντε από αυτούς έχουν μάζες το πολύ πενταπλάσιες σε σχέση με την μάζα της Γης. Οι πλανήτες αυτοί θα αποτελέσουν στόχους προτεραιότητας στο μέλλον για τα διαστημικά τηλεσκόπια, που θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στις ατμόσφαιρές τους (π.χ. την χημική «υπογραφή» του οξυγόνου).

    [03] Ανακαλύφθηκε σχέση ανάμεσα στην υψηλή χοληστερίνη και στο Αλτσχάιμερ

    Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Εξάλλου, μια άλλη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις άνοιας ποτέ δεν διαγιγνώσκονται, με συνέπεια οι ασθενείς να μην τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπείας.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα βρήκαν ότι η υψηλή χοληστερίνη σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάπτυξη πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν άνοια και Αλτσχάιμερ.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα χοληστερίνης περίπου 2.600 ατόμων ηλικίας 40 - 79 ετών, χωρίς συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, μετά από μακρά παρατήρηση 10 - 15 ετών, οι ερευνητές έκαναν νεκροψία σε 147 ανθρώπους από το ανωτέρω δείγμα, που πέθαναν στο μεταξύ. Από αυτούς, οι 50 (ποσοστό 34%) είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν το θάνατό τους.

    Οι νεκροψίες αναζήτησαν πλάκες στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του Αλτσχάιμερ και προκαλούνται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς ανάμεσα στα κύτταρα (νευρώνες). Αποκαλύφθηκε ότι όσοι, όσο ζούσαν, είχαν υψηλή χοληστερίνη, είχαν επίσης σημαντικά περισσότερες πλάκες σε σχέση με όσους είχαν χαμηλή χοληστερίνη. "Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη πλακών στον εγκέφαλο", δήλωσε ο Σασάκι, πρόσθεσε όμως ότι "δεν υπάρχει μια απλή σχέση ανάμεσα στην μείωση της χοληστερίνης και στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ".

    Στο παρελθόν, οι ίδιοι ιάπωνες ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι η ινσουλινο-αντίσταση, ένα σημάδι διαβήτη, μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

    Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 36 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κάποια μορφής άνοιας και Αλτσχάιμερ, αλλά από αυτούς οι περισσότεροι (περίπου 28 εκατ.) δεν έχουν διαγνωστεί μέχρι η νόσος να βρεθεί σε πολύ προχωρημένο στάδιο, οπότε είναι αργά πια για οποιαδήποτε φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτική παρέμβαση.

    «Η αποτυχία διάγνωσης του Αλτσχάιμερ έγκαιρα αποτελεί μια τραγικά χαμένη ευκαιρία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε η δρ Ντέιζι Ακόστα, πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης «Alzheimer's Disease International», που χρηματοδότησε την μελέτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συγκεκριμένη νόσος και οι λοιπές μορφές άνοιας κοστίζουν 604 δισ. δολάρια διεθνώς στα συστήματα υγείας, ένα κόστος που αναμένεται να εκτοξευτεί περαιτέρω, καθώς ο αριθμός των πασχόντων εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί έως το 2050.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη η Α. Παπαρήγα για την 76η ΔΕΘ

    Με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. θα συναντηθεί το απόγευμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς \'Εκθεσης. Στις οκτλω το βράδυ, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλαμαριά (πλατεία Δημαρχείου).

    Αύριο το πρωί, στις 10.30, η κ. Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εργαζόμενους στην επιχείρηση Μασούτης και με εργαζόμενους στη Φίλκεραμ Τζόνσον.

    [05] Σε ελέγχους των 64 ακινητοποιημένων πλοίων θα προχωρήσουν επιθεωρητές του ρωσικού νηογνώμονα

    Τη διαβεβαίωση ότι με ταχύτητα θα προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους των 64 ακινητοποιημένων πλοίων (επιβατηγά-οχηματαγωγά και τουριστικά), τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων έχουν εκδοθεί από αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά και είχαν χαρακτηριστεί από τη ρωσική πλευρά ως μη έγκυρα, έδωσαν αξιωματούχοι του ρωσικού νηογνώμονα από τη Μόσχα, οι οποίοι επισκέφθηκαν το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ν.Λίτινα, στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν συγνώμη από την ελληνική πλευρά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και είπαν ότι θα ορίσουν νέο αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά.

    Παράλληλα δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με όσο δυναμικό επιθεωρητών διαθέτουν, σε επανέλεγχο των πλοίων που είχαν λάβει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά αλλά θα χρειαστεί πρώτα αίτηση από τους πλοιοκτήτες που θα αναφέρουν επακριβώς τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί.

    Ανέφεραν ότι τα πλοία θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό της επιθεώρησης στον οποίο είχε γίνει έως τώρα και η διαδικασία θα κινηθεί άμεσα.

    [06] Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τις επαφές με την Κίνα

    Η Ιταλία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζούλιο Τρεμόντι, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη με κινεζική αντιπροσωπεία.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Τρεμόντι δεν ανέφερε το θέμα της συνάντησης, αλλά προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι η Ιταλία ζήτησε από το Πεκίνο να αγοράσει \"σημαντικές\" ποσότητες ιταλικών ομολόγων, με στόχο να ηρεμήσει η αναταραχή στις αγορές από τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, το οποίο φθάνει τα 1,9 τρις. ευρώ.

    [07] Η Μέρκελ επιδιώκει τη χρήση όλων των μέσων για να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη διαδικασία στην ευρωζώνη

    \"Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διαδικασία εντός της ευρωζώνης. Εργαζόμαστε με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να μην συμβεί αυτό, διότι δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα και διότι ο κίνδυνος να μάς πλήξει όλους, ή τουλάχιστον πολλές χώρες, είναι πολύ υψηλός\", δήλωσε η \'Αγγελα Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, όπως συζητείται με επιμονή στη Γερμανία, τις τελευταίες ημέρες.

    Ο υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Welt στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, βάζοντας φωτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    \"Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν \'σπεκουλάρουμε\' το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της\", είπε η Αγγελα Μέρκελ επικρίνοντας εμμέσως το άρθρο του αντικαγκελαρίου της Φίλιπ Ρέσλερ.

    \"Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει\", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες υπομονή απέναντι στην Ελλάδα.

    \"Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα\", είπε.

    Η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. \"Διατύπωσα ξεκάθαρα την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της ευρωζώνης\", επανέλαβε.

    Με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υπενθύμισε ότι \"εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε οικονομικά\". \"Και η γερμανική οικονομία θα επλήττετο από κρίση όχι μόνον στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα\", προειδοποίησε.

    [08] Ρωσία και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα

    Τόκιο, Ιαπωνία 13/09/2011 06:14 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)

    Ιαπωνία: Ρωσία και Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (δημοσίευμα)

    Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν για πρώτη φορά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, πιθανώς ακόμη και εφέτος, σε μια επίδειξη ισχύος έναντι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Asahi.

    Το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία των δύο κρατών θα λάβουν μέρος σε κοινά αεροναυτικά γυμνάσια έπειτα από συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε η Ασάχι επικαλούμενη μια πηγή «προσκείμενη» στην Πιονγκγιάνγκ.

    Είναι εξαιρετικά σπάνιο η Βόρεια Κορέα να διεξάγει κοινές ασκήσεις με άλλες ένοπλες δυνάμεις. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναμένεται να παρακολουθήσουν με προσοχή τα γυμνάσια αυτά, αν και στην διάρκειά τους δεν πιστεύεται ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, ανέφερε η Ασάχι.

    Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας, που το 2009 είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την παροχή οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας καθώς και τροφίμων με αντάλλαγμα την απεμπόληση των οπλικών πυρηνικών της προγραμμάτων, προβαίνει σε συμφιλιωτικές χειρονομίες τους τελευταίους μήνες.

    Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι οι εξαμερείς συνομιλίες (Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) ενδέχεται να επαναληφθούν, κάτι που θα ήθελαν τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο. Ωστόσο Σεούλ, Ουάσινγκτον και Τόκιο λένε ότι θα ξαναρχίσουν μόνο εάν η Βόρεια Κορέα κάνει σαφή βήματα και οι πυρηνικοί επιθεωρητές επιστρέψουν.

    [09] Το Σινικό Τείχος δεν είναι μόνο ένα, σύμφωνα με έρευνες

    Όχι ένα αλλά πολλά παράλληλα τείχη αποτελούσαν το Μεγάλο Σινικό Τείχος, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν σήμερα οι περισσότεροι, δήλωσε πρόσφατα Κινέζος αρχαιολόγος. Σύμφωνα με την είδηση, που φιλοξενήθηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua στην Κίνα, έρευνες που διεξήχθησαν κατά τόπους στο Τείχος αποκάλυψαν τμήματα δύο ή τριών μικρότερων οχυρώσεων, οι οποίες ήταν χτισμένες παράλληλα με την κεντρική, καταρρίπτοντας έτσι την ιδέα της ενιαίας κατασκευής.

    Ο Ντουάν Τζινγκμπό, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας της βορειοδυτικής επαρχίας Σαανξί και καθηγητής του Πανεπιστημίου Northwest στην ίδια περιοχή, ανέφερε ότι τμήμα του τείχους που βρίσκεται στην επαρχία αποτελείται από δύο παράλληλα τείχη.

    Πρόκειται για τύπο κατασκευής που έκανε ακόμα πιο αποτελεσματική τη φρούρηση, αυξάνοντας την αμυντική ισχύ του έργου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, παρόμοιες οχυρώσεις παρατηρούνται και σε τμήματα του Σινικού Τείχους που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Κίνας. Οι έρευνες στο Μεγάλο Τείχος εντατικοποιήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση μέσα στο 2006, με σκοπό την επιθεώρηση της γενικής του κατάστασης.

    Η οχύρωση, που ο αστικός μύθος θέλει να είναι το μοναδικό ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο είναι ορατό από το διάστημα, κατασκευάστηκε την περίοδο μεταξύ 475 - 206 π. Χ. για να προστατεύσει τη χώρα από τις επιδρομές των νομαδικών φυλών. Τμήματά του καταστράφηκαν την ίδια εποχή, για να ξαναχτιστούν αργότερα κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων, όπως η Δυναστεία των Μινγκ (1368-1644).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2011 - 8:29:39 UTC