Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου εφ' όλης της ύλης
  • [02] Βρήκαν ναυάγιο με 220 τόνους ασήμι
  • [03] Ανατροπή σχολικού λεωφορείου στο Πακιστάν με 34 νεκρούς
  • [04] Νέα επίθεση Βγενόπουλου στον Βαρδινογιάννη για ΠΑΟ
  • [05] Online ψηφιακές εικόνες των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας
  • [06] Ο καφές διώχνει την κατάθλιψη στις γυναίκες
  • [07] Τραυματίες από τη σύγκρουση δυο συρμών του μετρό της Σανγκάης
  • [08] Η Σαουδική Αραβία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα
  • [09] Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Αμάουρι μεταγραφικός «στόχος» της Μίλαν

  • [01] Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου εφ' όλης της ύλης

    Συνέντευξη Τύπου εφ\' όλης της ύλης θα παραχωρήσει, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, καθώς και στα μέτρα που προανήγγειλε από την αμερικανική πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, οι συνομιλίες με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, επαναλαμβάνονται αύριο Τετάρτη.

    [02] Βρήκαν ναυάγιο με 220 τόνους ασήμι

    Η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration ανακοίνωσετο βράδυ της Δευτέραςτον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου του βρετανικού φορτηγού πλοίου Gairsoppa, το οποίο βυθίστηκε το 1941 από γερμανικό υποβρύχιο μαζί με το φορτίο των 220 τόνων ράβδων αργύρου που μετέφερε, έναν θησαυρό που η εταιρεία σχεδιάζει να ανελκύσει την άνοιξη.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, ο θησαυρός αυτός, η σημερινή αξία του οποίου εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί τον πολυτιμότερο θησαυρό που βρέθηκε ποτέ στον βυθό της θάλασσας.

    Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν το ναυάγιο χάρη σε τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα σε βάθος 4.700 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ανοικτά της Ιρλανδίας.

    Τον Φεβρουάριο 1941, το πλοίο μήκους 125 μέτρων, που προερχόταν από την Ινδία, κατευθυνόταν προς τη Βρετανία μεταφέροντας φορτίο τσαγιού και μετάλλων. Όταν έπεσε σε καταιγίδα και τελείωσε το κάρβουνο που τροφοδοτούσε τις μηχανές του, το πλοίο αποσπάστηκε από την στρατιωτική νηοπομπή που το προστάτευε στην πορεία του προς το Γκάλγουέι της Ιρλανδίας.

    Αλλά δεν έφθασε ποτέ στο λιμάνι. Το πλοίο βυθίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τα πυρά γερμανικού υποβρυχίου. Από τους 85 επιβαίνοντες, μόνο ένας διασώθηκε σε σωστική λέμβο και επέζησε επί 13 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο βυθίστηκε και πέρασε στη λήθη.

    Μία πρώτη απόπειρα για τον εντοπισμό του απέτυχε. Τελικά, εντοπίσθηκε από την Odyssey Marine Exploration, ειδικευμένη στην αναζήτηση ναυαγίων ανά τον κόσμο.

    "Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του σχεδίου, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου, και τώρα εργαζόμαστε για την ανέλκυση" (του φορτίου), εξήγησε ο Αντριου Κρεγκ, υπεύθυνος του προγράμματος.

    Ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ερευνητικό όχημα κινηματογράφησε και φωτογράφισε το ναυάγιο.

    Έπειτα από οξεία διαμάχη, η εταιρεία Odyssey Marine Exploration απέσπασε το 2010 από την βρετανική κυβέρνηση την αποκλειστικότητα της ανέλκυσης του φορτίου. Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% του φορτίου και το 20% θα ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση.

    Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε την περασμένη εβδομάδα την Ισπανία σε μία διαμάχη που την έφερε αντιμέτωπη με την Odyssey Marine Exploration, η οποία κατηγορήθηκε για υφαρπαγή του περιεχομένου ναυαγίου ισπανικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε το 1804 στα διεθνή ύδατα και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα , όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι ισπανικές αρχές.

    [03] Ανατροπή σχολικού λεωφορείου στο Πακιστάν με 34 νεκρούς

    Ενα σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε στην επαρχία του ανατολικού Πακιστάν Πουντζάμπ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι και να τραυματιστούν 65, οι περισσότεροι μαθητές, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Τα παιδιά που επέβαιναν στο σχολικό, όλα μαθητές ιδιωτικού σχολείου, επέστρεφαν χθες Δευτέρα από το θέρετρο Μάρι Χιλ στην πόλη Φαϊσαλαμπάντ όταν σημειώθηκε το δυστύχημα.

    \"Το δυστύχημα προκλήθηκε από βλάβη στα φρένα. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και το σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε σε μια στροφή,\" δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας στην Φαϊσαλαμπάντ, Νασίμ Σαντίκ.

    Οπως είπε ο ίδιος, τα θύματα είναι 30 μαθητές, δύο δάσκαλοι, ο οδηγός και ένας συνοδηγός.

    \"Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς περισσότεροι από 21 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση,\" πρόσθεσε ο Σαντίκ.

    Ενας τραυματισμένος μαθητής ονόματι Σανγκράϊζ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Geo ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 110 άνθρωποι ενώ είχε χωρητικότητα για 70.

    Οι γονείς και οι συγγενείς των παιδιών συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.

    [04] Νέα επίθεση Βγενόπουλου στον Βαρδινογιάννη για ΠΑΟ

    Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων καλά κρατεί στον Παναθηναϊκό...

    Με νέα (σημερινή)ανακοίνωση ο Αντρέας Βγενόπουλος επιτίθεται, για μια ακόμη φορά, στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον καλεί να δώσει εγγυήσεις, αλλά και να δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά στοιχεία για το γήπεδο του Βοτανικού, σημειώνοντας:

    «Συγχαρητήρια, αλλά ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να πηγαίνει, όπως επιθυμεί ο μεγαλομέτοχος, στο Πρωτοδικείο και την πτώχευση». Επίσης ο Βγενόπουλος τονίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε αυτά που έχει προαναγγείλει.

    [05] Online ψηφιακές εικόνες των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας

    Ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης πολλών Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας βρίσκονται πλέον online, καθώς για πρώτη φορά η Google βοήθησε το Μουσείο του Ισραήλ για την ψηφιοποίηση των διάσημων θρησκευτικών κειμένων. Έτσι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ερευνητές έχουν πια στη διάθεσή τους, μέσω διαδικτύου, πρόσβαση σε εικόνες ανάλυσης 1.200 megapixel, περίπου 200 φορές πιο μεγάλη από μια μέση ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

    Τα Χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν από βεδουίνους βοσκούς μεταξύ του 1947 και του 1956 σε 11 ερημικές σπηλιές κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας, στην περιοχή Κουμράν στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, και στη συνέχεια βρέθηκαν στα χέρια εμπόρων αρχαιοτήτων, ώσπου αγοράστηκαν από ισραηλινούς ερευνητές. Πολλοί τα θεωρούν το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα του 20ού αιώνα, καθώς, μεταξύ άλλων, φωτίζουν την προέλευση της Εβραϊκής Βίβλου και του Χριστιανισμού.

    Περιλαμβάνουν τα παλαιότερα ευρεθέντα αντίγραφα πολλών κειμένων της Βίβλου, αλλά και άλλα κοσμικού χαρακτήρα κείμενα και απόκρυφα (όπως το "Γένεσις Απόκρυφον"), που ανάγονται στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. Είναι γραμμένα σε πάπυρους ή περγαμηνές και σε πολλές περιπτώσεις σώζονται μόνο μερικά αποσπάσματα των σελίδων. Η γλώσσα τους είναι κυρίως η εβραϊκή, αλλά μερικά είναι στην ελληνική και την αραμαϊκή.

    Τα φωτογραφημένα και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα μπορεί κανείς να τα δει, να τα διαβάσει σε αγγλική μετάφραση, αλλά και να κάνει αναζητήσεις σε αυτά, στη διεύθυνση http://dss.collections.imj.org.il/, σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν". Τα κείμενα περιλαμβάνουν τα Χειρόγραφα του Ναού, του Πολέμου (μεταξύ των "Υιών του Φωτός" και των "Υιών του Σκότους"), του Κοινοτικού Κανόνα (πιθανώς αφορά την κοινότητα των Εσσαίων) και του Μεγάλου Ησαϊα.

    Στην περίπτωση των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας το Μουσείο του Ισραήλ είχε δεχτεί κριτικές ότι περιορίζει την πρόσβασή τους μόνο σε λίγους επαγγελματίες ερευνητές. Τα πρωτότυπα φυλάσσονται σε ένα θησαυροφυλάκιο σε ένα κτίριο υψηλής ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό. Η πρόσβαση στα αρχαία κείμενα προϋποθέτει τρία διαφορετικά κλειδιά, μια μαγνητική κάρτα και ένα μυστικό κώδικα.

    Η Google, που έχει βοηθήσει στην ψηφιοποίηση πολλών άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, εκτιμά ότι μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, οπότε όλα σχεδόν τα Χειρόγραφα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

    [06] Ο καφές διώχνει την κατάθλιψη στις γυναίκες

    Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι σαφές γιατί ο καφές έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά, επειδή ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έχει ανάλογη ευεργετική διάθεση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεΐνη με κάποιο τρόπο μεταβάλλει την χημεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση.

    Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Μισέλ Λούκας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό \"Archives of Internal Medicine\" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί μια δεκαετία σχεδόν 51.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών και από αυτές, στην πορεία, περίπου 2.600 εμφάνισαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την ψυχική διάθεση των ατόμων και βρήκαν ότι οι περισσότερες από όσες εκδήλωσαν καταθλιπτικά συμπτώματα, έπιναν από καθόλου έως πολύ λίγο καφέ.

    Σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή λιγότερο την εβδομάδα, όσες κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο κατά 15% για να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όσες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, είχαν ακόμα λιγότερο κίνδυνο (20%).

    Όσες έπιναν τακτικά καφέ, ήταν επίσης πιθανότερο να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να ασχολούνται με την εκκλησία και τον εθελοντισμό. Ήσαν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρες και να έχουν υψηλή πίεση αίματος ή διαβήτη.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους ταιριάζουν με προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ όσων πίνουν πολύ καφέ. Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση καφέ-κατάθλιψης και τόνισαν είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν στις γυναίκες να πίνουν παραπάνω καφέ για να φτιάξουν τη διάθεσή τους.

    Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι τονώνει το αίσθημα ενεργητικότητας και ευεξίας του ατόμου. Δεν υπάρχει συνιστώμενο όριο στην κατανάλωση καφεΐνης, αν και οι έγκυες πρέπει να μην πίνουν πάνω από 200 mg την μέρα (ενδεικτικά ένας καφές φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg, ένα τσάι 75 mg και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα 40 mg).

    Η καφεΐνη μπλοκάρει ορισμένους υποδοχείς χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (ιδίως την αδενοσίνη), αλλάζοντας την φυσιολογία και την χημεία του εγκεφάλου, χρειάζονται όμως και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι σε αυτό οφείλεται η αντικαταθλιπτική δράση του καφέ. Μπορεί απλώς οι άνθρωποι με άσχημη ψυχική διάθεση και κατάθλιψη να επιλέγουν συνήθως να μην πίνουν καφέ, ακριβώς επειδή περιέχει καφεΐνη. Οι αγχώδεις και καταθλιπτικοί υποφέρουν από αϋπνία και ο καφές θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, για αυτό τον αποφεύγουν.

    Η καφεΐνη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος στον κόσμο και περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσής της γίνεται μέσω του καφέ. Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια πάθηση που πλήττει διεθνώς διπλάσιες γυναίκες από ό,τι άνδρες.

    [07] Τραυματίες από τη σύγκρουση δυο συρμών του μετρό της Σανγκάης

    Δυο συρμοί του μετρό της Σανγκάης συγκρούσθηκαν σήμερα εξαιτίας βλάβης του αυτόματου συστήματος σηματοδότησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επιβάτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κινεζικής φημερίδας Ντονγκφάνγκ Ζαομπάο.

    Το ατύχημα σημειώνεται δυο μήνες μετά τη σύγκρουση δυο υπερταχειών, στις 23 Ιουλίου, κοντά στο Γουενζού της ανατολικής Κίνας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

    [08] Η Σαουδική Αραβία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ προέτρεψε τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχτούν το αίτημα των Παλαιστινίων για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον διεθνή οργανισμό.

    \"Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής αδιαλλαξίας και της διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν, ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών το κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του\", δήλωσε ο Φαϊζάλ.

    Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίστηκε προσωπικά για την ομιλία του. Η δήλωσή του εκδόθηκε γραπτά στο τέλος των ομιλιών χθες Δευτέρα κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη.

    [09] Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Αμάουρι μεταγραφικός «στόχος» της Μίλαν

    Στο «στόχαστρο» της Μίλαν βρίσκεται ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Γιουβέντους, Καρβάλιο ντε Ολιβέιρα Αμάουρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Gazetta dello sport». Τον παίκτη έχει ζητήσει ο προπονητής των «ροσονέρι», Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, και η διοίκηση έχει ξεκινήσει ήδη τις πρώτες επαφές με την ομάδα του Τορίνο.

    Ο Αμάουρι αποτελεί «ξένο σώμα» για τη Γιουβέντους, καθώς το όνομα του Βραζιλιάνου -με ιταλικό διαβατήριο- δεν υπάρχει στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο διαδίκτυο, ενώ αφαιρέθηκαν φωτογραφίες και στατιστικά του! Κι αυτό γιατί ο 31χρονος φορ αρνήθηκε το καλοκαίρι να λύσει τη συνεργασία του με τον σύλλογο, παρότι είχε πέντε προτάσεις στα χέρια του και από πολύ καλές ομάδες, όπως η Μαρσέιγ και η Τραμπζονσπόρ, οι οποίες συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ετσι, ο στράικερ που αποκτήθηκε το 2008 από την Πάρμα παραμένει και αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας υψηλά αμειβόμενος... υπάλληλος, αλλά όχι ως ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους και η Μίλαν θέλει να τον βγάλει από την καραντίνα και να τον αποκτήσει στην επερχόμενη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2011 - 8:29:40 UTC