Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα Πανελλαδικών
  • [02] Στο Οσλο ο πρωθυπουργός
  • [03] Τόκιο:Ραδιενέργεια σε φυτείες τσαγιού
  • [04] Σε κρίσιμη κατάσταση διαδηλωτής
  • [05] Καταθέσεις για τα υποβρύχια
  • [06] Νύχτα Μουσείων στις 18 Μαΐου
  • [07] Αιματοχυσία στη Συρία ο»Ώ

  • [01] Πρεμιέρα Πανελλαδικών

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, περίπου 110.000 υποψήφιοι ρίχνονται από σήμερα στη... μάχη για την απόκτηση μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα πέσει στις 25 Μαϊου, με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

    Φέτος ο αριθμός των εισακτέων είναι 74.440.

    Επίσης, υπάρχουν πολλές αλλαγές. Το κυριότερο ζήτημα είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για απόκτηση απολυτηρίου χωρίς τη διέλευση από τη ... στενωπό των εξετάσεων, όπως γινόταν έως τώρα.

    Το ποσοστό 10% των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, που έμπαιναν στη διαδικασία της επιλογής χωρίς να δώσουν εξετάσεις, θα εφαρμοστεί και φέτος, αλλά για τα τελευταία χρονιά.

    Επιπλέον, το μηχανογραφικό δελτίο δεν έχει εκδοθεί και αναμένεται να μην συμπεριλαμβάνει τμήματα με βάση τη ζήτηση.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων, που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά έως ότου καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος.

    Μειωμένος κατά 10.250 θέσεις σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός εισακτέων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ενώ 25 τμήματα, κυρίως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων φέτος δεν θα έχουν εισακτέους.

    Φέτος, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στο Οσλο ο πρωθυπουργός

    Στο Όσλο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά».

    Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Δίκτυο Προοδευτικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Νορβηγική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Νορβηγίας.

    Στις 8 το βράδυ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη. Αύριο, θα παρέμβει σε συζήτηση με θέμα: «Μελλοντικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη: πώς μπορούν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις να κάνουν τη διαφορά».

    Στη συζήτηση θα μιλήσουν, επίσης, οι πρωθυπουργοί της Νορβηγίας, Γ.Στόλτενμπεργκ, της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Ε. Γκίλμορ, και ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), Πασκάλ Λαμί. Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των συμμετεχόντων.

    Τέλος, ο κ.Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Νορβηγό ομόλογό του, Γ.Στόλτενμπεργκ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τόκιο:Ραδιενέργεια σε φυτείες τσαγιού

    Ραδιενέργεια σε επίπεδα υψηλότερα του κανονικού ανιχνεύτηκε σε φυτείες τσαγιού κοντά στο Τόκιο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η διαρροή από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

    Συγκεκριμένα, σε φύλλα τσαγιού από την περιοχή Μιναμιασιγκάρα της περιφέρειας Καναγκάουα, νοτιοδυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας ανιχνεύτηκαν 570 μπεκερέλ καισίου ανά κιλό, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.

    Οι αρμόδιοι στην περιφέρεια αυτή απαγόρευσαν την πώληση τσαγιού και ζήτησαν να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα τσαγιού από τα καταστήματα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε κρίσιμη κατάσταση διαδηλωτής

    Δυο ποινικές και πειθαρχικές έρευνες έχει διατάξει το αρχηγείο της αστυνομίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας.

    Η μία αφορά στον βαρύτατο τραυματισμό 31χρονου διαδηλωτή, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου χειρουργήθηκε για βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

    Η δεύτερη αφορά στα γενικότερα επεισόδια, τα οποία καταγράφονται από βίντεο και φωτογραφίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη βίαιη συμπεριφορά ανδρών των ΜΑΤ.

    Σε ό,τι αφορά το σοβαρό περιστατικό του τραυματισμού του διαδηλωτή, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένας πολίτης βρέθηκε τραυματισμένος στην οδό Σταδίου 10 και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

    Αμέσως διατάχθηκε, με εντολή του αρχηγού, έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα ο οποίος εποπτεύει την έρευνα, ενώ συμμετέχει και ιατροδικαστής της αντίστοιχης υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, διεξάγονται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί πολιτών. Σημειώνεται ότι δεκάδες πολίτες έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ, τον Ευαγγελισμό και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Πανεπιστημίου, μεταξύ Βουκουρεστίου και Αμερικής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες κλπ, καθώς και με σιδερογροθιές, σφυριά και άλλα αντικείμενα.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα κατάστημα και τρία αυτοκίνητα. Κατά την ανακοίνωση, τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί, ενώ δεν γίνεται αναφορά για τραυματισμό πολιτών.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν 30 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν 12 για διάφορα αδικήματα, όπως ρήψη μολότοφ, χρήση σιδερογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες κλπ.

    Από το αρχηγείο πάντως, που διέταξε την έρευνα για την αστυνομική βία, γίνεται έκκληση σε όλους τους πολίτες που έγιναν μάρτυρες αστυνομικής αυθαιρεσίας να προσέλθουν στην Ασφάλεια Αττικής και να το καταθέσουν, προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Καταθέσεις για τα υποβρύχια

    Με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων, ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.

    Ως μάρτυρες θα εξεταστούν οι δημοσιογράφοι Ν. Χατζηνικολάου, Μάκης Πολάτος, Τάσος Τέλλογλου, Γιάννα Παπαδάκου, Αριστέα Μπουγάτσου και Κώστας Αλατζάς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάρκο Μπόλαρη είχαν το βασικό ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλο, ενώ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Νύχτα Μουσείων στις 18 Μαΐου

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΕΤΕ) δίνει το παρόν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου.

    Εκδηλώσεις, πλούσιες και γόνιμες, σύνθετες και πολυσυλλεκτικές «ζωγραφίζουν» στον καμβά της κοινωνικής συνοχής το μήνυμα της συνάντησης και συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων, ομάδων, πολιτισμών.

    Η μεγάλη βραδιά είναι το Σάββατο(14/5), από τις 18.00 έως τα μεσάνυχτα, όταν το Μέγαρο Διομήδη (έδρα του ΙΑΕΤΕ, επί της 3ης Σεπτεμβρίου 146) θα ανοίξει τις πόρτες του για να δεχθεί μικρούς και μεγάλους, άσημους και επίσημους, καταλύοντας διαφορετικότητες και αποκλεισμό.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) Mosaic και Εν Δράσει, επτά νέους καλλιτέχνες και τέσσερις κοινότητες μεταναστών.

    Το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Μουσεία και μνήμη. Τα αντικείμενα διηγούνται την ιστορία σου».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αιματοχυσία στη Συρία

    Συριακά άρματα μάχης έβαλαν εναντίον κατοικημένων περιοχών στις πόλεις Χάρρα και Χομς χθες, ενώ 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά στη Συρία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής του δημοκρατικού κινήματος, που εκδηλώθηκε εδώ και επτά εβδομάδες και εξελίχθηκε σε αντικαθεστωτική εξέγερση.

    Η χθεσινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα από την έναρξη του κινήματος, εκτός από τις ημέρες της Παρασκευής, οπότε οι συγκεντρώσεις για τη μεγάλη προσευχή χρησιμεύουν ως σημεία εκκίνησης μαζικών διαδηλώσεων.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της καταστολής είναι η πόλη Ντεράα, όπου οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 18 Μαρτίου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2011 - 6:30:20 UTC