Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η διαμάχη Γερμανίας - ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα"
  • [02] Υπέρ της αποφυλάκισης του Εφραίμ, με όρους, τάσσεται ο εισαγγελέας
  • [03] Υπό το ελληνικό δίκαιο η ανταλλαγή των ομολόγων, δηλώνει ο Φ.Σαχινίδης
  • [04] Αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ο λόφος «Πανί» στον Άλιμο
  • [05] Β. Παπανδρέου: Καλύτερα μία υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή
  • [06] Περισσότεροι από 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων

  • [01] "Η διαμάχη Γερμανίας - ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα"

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαφορετική άποψη από τη Γερμανία σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο σειρά πηγών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο: "Η διαμάχη Γερμανίας- ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα", οι δύο βασικοί δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" των ομολόγων (PSI), η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες.

    Το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, υποστηρίζει με δυνατή φωνή ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 200 δισ. ευρώ που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές δεν επαρκεί για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί.

    Το Ταμείο θεωρεί ότι για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία θα χρειασθούν θυσίες και από τους δημόσιους πιστωτές στην Ευρώπη- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις χώρες της Ευρωζώνης.

    Αντίθετα, η Γερμανία εμμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών (Official Sector Involvement ή OPI) και δεν θέλει να καλυφθεί το αυξανόμενο κενό στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος με πρόσθετα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την WSJ, η Γερμανία θέλει να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, καθώς το κοινοβούλιό της αντιμετωπίζει με εκνευρισμό τα δάνεια προς την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι περαιτέρω δρακόντιες περικοπές στον προϋπολογισμό της Ελλάδας δεν είναι εφικτές και το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν το οικονομικό πρόγραμμα να αποκλίνει περαιτέρω από τους στόχους του. Το ΔΝΤ μετατοπίζει το επίκεντρο της προσέγγισής του από τη δημοσιονομική προσαρμογή προς τη διασφάλιση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας της Ελλάδας.

    [02] Υπέρ της αποφυλάκισης του Εφραίμ, με όρους, τάσσεται ο εισαγγελέας

    Αθήνα, Ελλάδα 02/02/2012 13:00 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Υπέρ της αποφυλάκισης με όρους του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τάσσεται ο εισαγγελέας

    Θετική είναι η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Π. Μαντζούνη, στην αίτηση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

    Ο εισαγγελέας εισηγείται στην ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών του Δημοσίου με την αγιορείτικη μονή, να κάνει δεκτή την προσφυγή που υπέβαλε ο αρχιμανδρίτης πριν λίγες ημέρες. Στην αίτησή του προς την ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο ηγούμενος της μονής επικαλείται λόγους υγείας, ενώ επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει για τις λεγόμενες «ιερές ανταλλαγές».

    Τον τελικό λόγο για την έκβαση της αίτησης του επικεφαλής της μονής Βατοπεδίου θα έχει η εφέτης η οποία πάντως, προς το Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε για να λύσει τη διαφωνία της με τον εισαγγελέα, είχε διατυπώσει την άποψη πως σε βάρος του ηγούμενου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και πως είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα. Σε περίπτωση που η ανακρίτρια απορρίψει το αίτημα του Εφραίμ, ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει με νέα αίτησή του στο Συμβούλιο Εφετών.

    [03] Υπό το ελληνικό δίκαιο η ανταλλαγή των ομολόγων, δηλώνει ο Φ.Σαχινίδης

    Έγγραφη απάντηση για το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Ο κ. Σαχινίδης αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων λέγοντας ότι "δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων (93%) που θα ανταλλαγούν είναι εισηγμένα στο ΧΑΑ και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, θα επιδιωχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, να εισαχθούν με ISIN με πρόθεμα GR στο ΧΑΑ, και να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο".

    Η απάντηση διαβιβάστηκε στη Βουλή την 31η Ιανουαρίου προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία είχε καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει "αν προτίθεται να συμφωνήσει με τις απαράδεκτες απαιτήσεις των τραπεζών για μεταφορά, μετά την ανταλλαγή, των ομολόγων του δημοσίου που κατέχουν ιδιώτες, από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο".

    [04] Αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ο λόφος «Πανί» στον Άλιμο

    Είναι η πιο ακριβή περιοχή του Αλίμου και η πιο περιζήτητη.

    Ο λόφος Πανί, θεσμοθετημένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, έχει διατηρηθεί ανέπαφος από την οικοπεδοποίηση, μια μικρή όαση που περιτριγυρίζεται από πολυκατοικίες και πολυτελή διαμερίσματα. Ίσως γι' αυτό και οι κάτοικοι του Αλίμου φοβούνται ότι κάποια στιγμή το πάρκο θα χωριστεί σε οικόπεδα.

    Η ανησυχία δεν είναι χωρίς βάση.Οι απαλλοτριώσεις των αρχικών ιδιοκτησιών στον λόφο αν και έχουν αποφασισθεί δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει προσφυγές για την άρση τους, καθώς και προσπάθειες για να βρεθεί εναλλακτικός χώρος -πολύ κοντά στον Λόφο- που θα δοθεί για χτίσιμο.

    Η πίεση μεγάλη, αλλά όλα δείχνουν ότι ο αδόμητος χώρος θα παραμείνει ως έχει. Πριν λίγο καιρό εξάλλου εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων που προβλέπονται από τα κατά τόπους Ρυμοτομικά Σχέδια, οι οποίες επί χρόνια δεν συντελέστηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων.

    Και μόλις την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο Πανί, μια περιοχή που κατοικείται από τη νεολιθική εποχή.

    Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου συμπίπτουν με εκείνα του θεσμοθετημένου χώρου πρασίνου.

    [05] Β. Παπανδρέου: Καλύτερα μία υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή

    ''Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μαζέψει τα κομμάτια του. Θα περάσουμε από έρημο για αρκετό διάστημα γιατί αυτά τα δυόμισι χρόνια έγιναν τρομερά πράγματα. Με λάθη και πολιτική διαφορετική από όσα είπαμε προεκλογικά'' είπε στο ραδιοσταθμό Real η Βάσω Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ''θετικό'' γεγονός τη συμπόρευση Βενιζέλου και Λοβέρδου.

    Η πρώην υπουργός επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τελειώνει γρήγορα με τα εσωκομματικά του, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερη υποψηφιότητα τόνισε: ''δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερα να υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα. Αν τα πράγματα ήταν ομαλά θα ήταν καλό να είχαμε και παραπάνω από μια υποψηφιότητες, αλλά τώρα θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων. Αλλά και αυτό αν υπάρχει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε''.

    Η πρώην υπουργός άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι τον είχε επισκεφθεί αμέσως μετά τις εκλογές και του είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα περιοριστικά και να πάνε πίσω όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις. ''Πιθανώς να μην είχαμε φτάσει εδώ σήμερα. Οι βουλευτές ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Κληθήκαμε να σώσουμε τη χώρα. Κάθε φορά βάζοντας πρώτα τη χώρα, μετά την ψυχή μας και μετά την ψυχή του ΠΑΣΟΚ'' είπε η κ. Παπανδρέου σημειώνοντας πως το υπουργικό συμβούλιο έχει ευθύνες και πως οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι εκ των υστέρων.

    Για το νέο πακέτο μέτρων που αξιώνει η τρόικα, η πρώην υπουργός μίλησε ανοιχτά για ''συμφέροντα που εξυπηρετούνται αδιάντροπα'' και πρόσθεσε ''πολλά είναι απαράδεκτα όπως η αύξηση της φορολογίας και η μείωση του εισοδήματος και των συντάξεων, αλλά και η ενίσχυση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές'' τόνισε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η τελική της στάση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων.

    [06] Περισσότεροι από 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων

    Ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων για τους οποίους έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος (εκτός αν περιλαμβάνονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται).

    Αυτό αναφέρει η ΓΕΝΟΠ και υποστηρίζει ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει σε 120 από 80 ημέρες την προθεσμία για την έκδοση εντολής διακοπής.

    Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής, ή τους έχει ήδη κοπεί το ρεύμα, να επικοινωνούν με τη ΓΕΝΟΠ.

    Προειδοποιεί επίσης "με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ανεχτεί να πιεστεί ή ακόμα χειρότερα να απειληθεί τεχνίτης που θα αρνηθεί να εκτελέσει εντολή διακοπής ρεύματος (λογαριασμών που περιλαμβάνουν το χαράτσι) σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας". Τους οποίους, όπως υποστηρίζει, μπορεί να εντοπίσει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (ύψος λογαριασμού, ιστορικό διακανονισμών).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 February 2012 - 11:28:55 UTC