Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επτά νεκροί από το κρύο στην Ιταλία
  • [02] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [03] Διεθνείς αντιδράσεις για το βέτο Ρωσίας-Κίνας
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία
  • [05] Δ. Αβραμόπουλος: «Κληρονομιά της σημερινής κυβέρνησης η εθνική συνεννόηση»

  • [01] Επτά νεκροί από το κρύο στην Ιταλία

    Τους επτά έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη.

    Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, ο οποίος κατηγορείται από μεγάλο μέρος του Τύπου ότι υποτίμησε το μέγεθος της χιονόπτωσης, ζήτησε να μείνουν κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες και αύριο, Δευτέρα, διότι, όπως δήλωσε δεν εμπιστεύεται πλέον τις προβλέψεις της πολιτικής προστασίας, «αλλά μόνον εκείνες της πολεμικής αεροπορίας, που κάνουν λόγο για νέες εκτεταμένες χιονοπτώσεις». Σε πολλά χωριά, έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, έχει διακοπεί τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση.

    Εξάλλου, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο και οι σεισμόπληκτοι που ζουν στην πρωτεύουσά του, τη Λ' Άκουϊλα, φοβούνται ότι οι σκεπές των ξύλινων προσωρινών σπιτιών, που τους παραδόθηκαν, μπορεί να υποχωρήσουν υπό την πίεση του χιονιού.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, τις επόμενες ώρες ενδέχεται να σημειωθεί εκτεταμένη χιονόπτωση και στη Νάπολη. Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν πτώση σε ολόκληρη την χώρα έως την Τρίτη, γεγονός που δημιουργεί φόβους για παγετό.

    «Πορτοκαλί» κώδικας στη Βουλγαρία

    Σε κώδικα «πορτοκαλί» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έβαλε το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο οχτώ περιφέρειες της Βουλγαρίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι Σμόλιαν και Κίρτζαλι, στο κεντρικό μέρος της Βουλγαρικής Ροδόπης, όπου χιονοπτώσεις, βροχές και παγωνιά προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

    Οι βροχές έχουν ανεβάσει τη στάθμη των ποταμών στη βουλγαρική Ροδόπη, χωρίς ωστόσο να απειλούν για την ώρα παρόχθιες περιοχές.

    Από αύριο, Δευτέρα, αναμένονται νέες βροχοπτώσεις και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Άρδα και τοπικών ποταμών.

    Έως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται νέο κύμα πολικού κρύου, με την προβλεπόμενη πτώση του υδράργυρου έως και στους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, αναφέρει η εβδομαδιαία πρόγνωση των Βούλγαρων μετεωρολόγων.

    Κακοκαιρία και στη Βρετανία

    Περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο ματαιώθηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου.

    Έκτακτο μετεωρολογικό δελτίο εκδόθηκε το Σάββατο για το μεγαλύτερο τμήμα της Βρετανίας. Χιόνια άρχισαν να πέφτουν στο Μάντσεστερ, που αναμένεται να φτάσουν τους 15 πόντους στην κεντρική και ανατολική Αγγλία.

    Οι θερμοκρασίες από το βράδυ της Παρασκευής έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, ως τους -12,4 βαθμούς Κελσίου στο Οξφορντσιρ.

    Το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, το μεγαλύτερο της κεντρικής Αγγλίας, θα κλείσει για σήμερα τους διαδρόμους του.

    [02] Νέα επιδείνωση του καιρού

    Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χωρά μας από σήμερα Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

    Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο. Σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας.

    Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι μέχρι 8-9 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους με την ιδία περίπου ένταση.

    Κακοκαιρία προβλέπεται και την Τρίτη, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ωστόσο από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    [03] Διεθνείς αντιδράσεις για το βέτο Ρωσίας-Κίνας

    Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν χθες βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου συζητήθηκε το σχέδιο απόφασης για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ώρες αφότου ο απολογισμός των νεκρών στη Χομς ξεπέρασε τους 230. Καθώς η ψηφοφορία διεξαγόταν στη Νέα Υόρκη, πλάνα που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έδειξαν σειρές ματωμένων πτωμάτων που ετοιμάζονταν για ταφή στη Χομς. Τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας στη Συρία, ανάμεσά τους 24 πολίτες και 18 άνδρες του τακτικού στρατού, ανακοίνωσε στην διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία. Στα θύματα περιλαμβάνονται έξι αποστάτες του στρατού, σύμφωνα με το νέο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

    "Πράκτορες της ασφάλειας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στη Ντεράα. Υποστηριζόμενοι από ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές και θωρακισμένα, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον συμμετεχόντων σε κηδείες προκαλώντας δώδεκα θανάτους και ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών", είπε ο Οσάμα αλ Σάμι, μέλος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού στην Δαμασκό.

    Τα νέα θύματα προστίθενται στους πάνω από 230 νεκρούς από το βομβαρδισμό τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στη Χομς, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

    Οι συριακές αρχές διέψευσαν ότι βομβάρδισαν τη Χομς, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη βία σε "ένοπλες ομάδες", όπως κάνουν από την έναρξη της εξέγερσης.

    Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού κάλεσαν σε "απεργία [σε ένδειξη] πένθους δύο ημερών" και κατήγγειλαν το ρωσικό και κινεζικό βέτο, κατηγορώντας Πεκίνο και Μόσχα για την "κάλυψη των εγκλημάτων του συριακού καθεστώτος".

    Από την πλευρά του, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα κινήματα της αντιπολίτευσης στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πως το διπλό βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου ήταν «μια ανεύθυνη απόφαση που επιτρέπει στο συριακό καθεστώς να σκοτώνει χωρίς τιμωρία».

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχασε μια ευκαιρία να αναλάβει ενωμένη δράση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει... να σφυρηλατηθεί ένα ειρηνικό μέλλον, με δημοκρατία και αξιοπρέπεια», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν, ενώ ανέφερε ότι η αδυναμία του Συμβουλίου να συμφωνήσει "υπονομεύει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την περίοδο όταν οι συριακές αρχές πρέπει να ακούσουν μια ενωμένη φωνή που να καλεί σε άμεσο τερματισμό της βίας τους εναντίον του συριακού λαού".

    Λύπη για το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επικεφαλής της διπλωματίας της Κάθριν Άστον και του προέδρου του κοινοβουλίου της Μάρτιν Σουλτς.

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βουλγαρία, η Κλίντον δεήλωσε πως «αυτό που συνέβη χθες στα Ηνωμένα Έθνη ήταν μια παρωδία» και τόνισε: «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μιας δημοκρατικής Συρίας σε όλον τον κόσμο για να στηρίξουμε τα ειρηνικά, πολιτικά σχέδια της αντιπολίτευσης για την αλλαγή».

    Η Διεθνής Αμνηστία είπε πως η κίνηση της Ρωσίας και της Κίνας ήταν μια "σοκαριστικά σκληρή προδοσία" του συριακού λαού, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποκάλεσε τα βέτο "εμπρηστικά" και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χωρίς να ζητεί συγγνώμη γι' αυτό εξοπλίζει μια κυβέρνηση που σκοτώνει τον ίδιο το λαό της (και της) παρέχει επίσης διπλωματική κάλυψη».

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί στη Δαμασκό στις 7 Φεβρουαρίου για να συζητήσει την ταχεία υλοποίηση των "απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων", όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του.

    [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία

    Οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

    Οι αστυνομικοί, μετά από πληροφορίες και έρευνες, συνέλαβαν οκτώ μέλη της οργάνωσης και 113 λαθρομετανάστες, ενώ εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη αποθήκη απέναντι από την Λαχαναγορά του Ρέντη, που οι διακινητές χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης των παράνομων μεταναστών.

    Η σπείρα, σύμφωνα με την αστυνομία, δραστηριοποιείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και προωθούσε αλλοδαπούς, αντί αδρής αμοιβής, στην Ιταλία, όπου μεταφέρονταν με σκάφη από παράκτια περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί έφταναν με φορτηγά που τους παραλάμβαναν από την αποθήκη του Ρέντη.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση λάμβανε από κάθε αλλοδαπό, ως αμοιβή, το ποσό των 4.000 ευρώ, χρήματα που κατέβαλλαν συγγενείς τους, στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προορισμού.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

    [05] Δ. Αβραμόπουλος: «Κληρονομιά της σημερινής κυβέρνησης η εθνική συνεννόηση»

    "Κληρονομιά" της σημερινής κυβέρνησης θα αποτελέσει «το ξεκίνημα, την επόμενη ημέρα, μιας καινούργιας εποχής, ακόμα πιο βαθιάς και συνειδητής εθνικής συνεννόησης», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ισοτιμία".

    «Η κυβέρνηση αυτή, με βάση τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Από την ώρα που θα έχει επιτελέσει τη βασική της αποστολή και όλα δείχνουν ότι θα είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα, θα παραδώσει στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση. Η κληρονομιά της θα είναι αυτή, αλλά και το ξεκίνημα την επόμενη ημέρα μιας καινούργιας εποχής, ακόμα πιο βαθιάς και συνειδητής εθνικής συνεννόησης, για το καλό της πατρίδας και του λαού μας», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σε ερώτηση για το στόχο της ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, ο υπουργός Άμυνας απαντά πως «αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα ήταν ένας ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας για τις μετέπειτα εξελίξεις». Ερωτώμενος, ωστόσο, αν η αυτοδυναμία αποκλείει τη συνεργασία, επισημαίνει: «Το αντίθετο. Την καθιστά ακόμα πιο ουσιαστική και χρήσιμη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 February 2012 - 17:28:54 UTC