Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ανησυχητικό πρόσωπο του πολέμου
  • [02] Κατάθεση Ε. Βόζεμπεργκ για τα "μυστικά κονδύλια" του ΥΠΕΞ
  • [03] Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,86% μέσω εντόκων γραμματίων
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ
  • [05] Γαλλική ανησυχία για την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου
  • [06] Τα βρέφη που τρώνε με τα χέρια αποφεύγουν την παχυσαρκία
  • [07] Στη Δαμασκό ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ για συνομιλίες με τον 'Ασαντ
  • [08] Χάνει και το EURO ο Πορτογάλος διεθνής μέσος Ντάνι

  • [01] Το ανησυχητικό πρόσωπο του πολέμου

    Η νευροεπιστήμη ανοίγει πλέον νέες προοπτικές για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, σύμφωνα με μια νέα βαρυσήμαντη έκθεση της Βασιλικής Εταιρίας, της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας, η οποία επισημαίνει ότι, παρά τα οφέλη σε άλλους τομείς όπως η ιατρική, οι αλματώδεις πρόοδοι των νευροεπιστημόνων, οι οποίες έχουν πρακτικές εφαρμογές στο πεδίο της μάχης και γενικότερα της ασφάλειας, θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά πριν υιοθετηθούν.

    Οι νέες τεχνικές της νευροεπιστήμης, οι οποίες τείνουν να αξιοποιηθούν από τους στρατιωτικούς και γενικότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα που ελέγχονται άμεσα από το νου και άλλα που αποσκοπούν στον έλεγχο του νου των αντιπάλων ή που στέλνουν ακτίνες κατευθυνόμενης ενέργειας και προκαλούν πόνο. Παράλληλα όμως, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος άλλες πρακτικές, όπως η εξέταση -με ειδικές τεχνικές νευροαπεικόνισης- του εγκεφάλου των στρατιωτικών που είναι υποψήφιοι για στρατολόγηση ή η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων διακρανιακής εγκεφαλικής και νευρικής διέγερσης για καλύτερη μάθηση κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση.

    Τα σενάρια αυτά και άλλα περιγράφονται στην έκθεση του αρχαιότερου επιστημονικού φορέα στον κόσμο, που επισημαίνει ότι η τυχόν υιοθέτησή τους θα φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ηθικά και νομικά διλήμματα και προκλήσεις για την κοινωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Γκάρντιαν".

    Οι Βρετανοί επιστήμονες προβλέπουν επίσης ότι σταδιακά θα χρησιμοποιηθούν στις ένοπλες δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας ειδικά φάρμακα που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του προσωπικού τους (π.χ. των πιλότων ή των ειδικών δυνάμεων), αλλά και άλλα που θα διευκολύνουν τις ανακρίσεις ή θα αποκοιμίζουν τον εχθρό. Ακόμα υπογραμμίζουν ότι ο (όποιος) εχθρός θα καταφύγει σε ανάλογα νευρο-όπλα.

    Ορισμένες τεχνικές της νευροεπιστήμης είναι ήδη ώριμες και έτοιμες για στρατιωτική αξιοποίηση. Ορισμένοι νευροεπιστήμονες δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση ότι η επιστήμη τους προορίζεται και για μη ειρηνικές χρήσεις, ενώ άλλοι ήδη εμφανίζονται αμήχανοι ή ανήσυχοι, καθώς δεν θέλουν να σταματήσουν τις έρευνές τους, που μπορεί να ωφελήσουν πολύ την ανθρωπότητα.

    Μια από τις πιο εντυπωσιακές προοπτικές, που αναφέρει η έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας, είναι η χρησιμοποίηση από τους στρατιώτες στο κεφάλι τους ειδικού εξοπλισμού (διεπαφής) που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν με τη σκέψη τους διάφορα απομακρυσμένα οπλικά συστήματα, όπως μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από τις έρευνες που έχουν γίνει στο πεδίο της βιοϊατρικής πληροφορικής για τον έλεγχο από άτομα με ειδικές ανάγκες των τεχνητών άκρων ή του κέρσορα του υπολογιστή μόνο με το νου τους.

    [02] Κατάθεση Ε. Βόζεμπεργκ για τα "μυστικά κονδύλια" του ΥΠΕΞ

    Κατάθεση για την υπόθεση των υπερβάσεων στα λεγόμενα "μυστικά κονδύλια", έδωσε στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    Η βουλευτής έχει καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για σημαντικές υπερβάσεις κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών το 2010 και συγκεκριμένα για ποσό 68 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε τελικά, από τα 18 εκατομμύρια που είχαν αρχικώς προϋπολογιστεί, ενώ έχει αναφερθεί και σε επιπλέον ποσά που διατέθηκαν μέσω άλλων κωδικών.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελέας ερευνά συνολικά το θέμα των υπερβάσεων μυστικών κονδυλίων υπουργείων, τόσο την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, όσο και επί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περίοδο που η έρευνα επικεντρώνεται στη διάθεση ποσών του υπουργείου Εξωτερικών.

    [03] Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,86% μέσω εντόκων γραμματίων

    Στην άντληση ποσού 812,5 εκατ. ευρώ, μέσω της δημοπράτησης εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), με επιτόκιο 4,86%, προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν ύψους 625 εκατ. ευρώ και ικανοποιήθηκαν επιπρόσθετες προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους όρους δημοπράτησης.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ "διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμοΒ­ρφώΒ­θηκε στο 4,86%. Υποβλήθηκαν συνολιΒ­κές προΒ­Β­Β­σφοΒ­ρές ύψους 1,701 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάΒ­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,72 φορές.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των ΒαΒ­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012.

    Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καΒ­Β­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΛειτουΒ­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, στις 12μ.μ."

    [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ

    Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    "Στη σημερινή κατάσταση, θα είναι καλύτερο για τη χώρα να παραιτηθώ. Δεν θέλω να κυβερνώ με την άσκηση βίας. Παραιτούμαι", δήλωσε.

    Εδώ και τρεις εβδομάδες, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου με αφορμή ότι διέταξε τον περασμένο μήνα τη σύλληψη του προέδρου του κακουργιοδικείου με την κατηγορία της "κακής συμπεριφοράς" και της εύνοιας απέναντι σε μέλη της αντιπολίτευσης.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο γενικός εισαγγελέας ζήτησαν εις μάτην την απελευθέρωσή του.

    Ο Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος είχε επανειλημμένως φυλακισθεί όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ανέλαβε την εξουσία το 2008 με τη δέσμευση να φέρει τη δημοκρατία στη χώρα. Είναι ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες στο αρχιπελαγικό κράτος. Ομως η κυβέρνησή του κατηγορείται για διαφθορά και κακή διαχείριση των οικονομικών.

    [05] Γαλλική ανησυχία για την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου

    "Ανησυχητική" χαρακτηρίζει το Παρίσι την ανακοίνωση του Ιράν ότι πραγματοποίησε δοκιμή ενός πυραύλου που θέτει σε τροχιά δορυφόρους, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να αποτελέσει μια νέα "παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ιράν προχώρησε σε μια νέα δοκιμή πυραύλου είναι ανησυχητική. Εάν η πληροφορία είναι ακριβής, πρόκειται για μια νέα παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

    "Υπενθυμίζουμε ότι οι εκτοξευτές διαστημικών πυραύλων και οι βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν παρεμφερή τεχνολογία και ότι η απόφαση 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2010, απαγορεύει στο Ιράν να κάνει δοκιμές προσφεύγοντας στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Στις 3 Φεβρουαρίου το Ιράν έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο βάρους 50 κιλών, τον αποκαλούμενο Navid, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Safir. Ο δορυφόρος αυτός έχει διάρκεια ζωής δύο μήνες και στο διάστημα αυτό θα τραβήξει φωτογραφίες της Γης.

    Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, που χαρακτηρίζεται "στρατηγικής προτεραιότητας" από την Τεχεράνη, ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα που πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

    [06] Τα βρέφη που τρώνε με τα χέρια αποφεύγουν την παχυσαρκία

    Τα βρέφη και νήπια που "διαχειρίζονται" μόνα τους το φαγητό τους, τρώγοντας με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούνται στο σωστό βάρος, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.

    Πρόκειται για μια περιορισμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους.

    Ενενήντα δύο από παιδιά έτρωγαν με τη μέθοδο που ονομάζεται "baby led weaning", που σημαίνει ότι τα παιδιά τρώνε μόνα τους μικρά κομμάτια στερεάς τροφής σε μαλακή μορφή. Τα υπόλοιπα 63 έτρωγαν με την παραδοσιακή μέθοδο: αλεσμένη τροφή που τους την έδιναν με το κουτάλι.

    Οι ερευνητές από τη Σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ έδειξαν ότι οι υδρογονάνθρακες, ήταν το φαγητό που προτίμησαν τα παιδιά τα οποία ανακάλυπταν τις τροφές με τα δάκτυλά τους, ενώ εκείνα που τα τάιζαν με το κουταλάκι προτίμησαν τα προϊόντα με ζάχαρη. Αυτό συνέβαινε αν και τα βρέφη και νήπια της δεύτερης ομάδας έτρωγαν υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε, ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σχετικά με τις τροφές και μαθαίνουν την υφή κάθε τροφής, αντίθετα με τα παιδιά που τρώνε αλεσμένα φαγητά.

    [07] Στη Δαμασκό ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ για συνομιλίες με τον 'Ασαντ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε σήμερα στη Δαμασκό για συνομιλίες με το Σύρο πρόεδρο Μπασάαρ αλ-'Ασαντ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μιχαήλ Φραντκόφ (επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας) έφθασαν στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ-'Ασαντ", τονίζει το υπουργείο στο λογαριασμό του στο Twitter.

    [08] Χάνει και το EURO ο Πορτογάλος διεθνής μέσος Ντάνι

    Μεγαλύτερη ήταν τελικά η ατυχία, που χτύπησε τον Ντάνι, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στην Ιταλία.

    Ο Πορτογάλος διεθνής μέσος υπέστη ρήξη χιαστών συνδέσμων στο γόνατο σε προπόνηση στη Φλορεντία και ενώ αρχικά το ιατρικό επιτελείο της ρωσικής ομάδας εκτιμούσε ότι το διάστημα αποθεραπείας του θα είναι δύο μήνες, τελικά θα είναι οκτώ μήνες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δώσει το «παρών» ούτε στα τελικά του EURO 2012, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 February 2012 - 11:29:15 UTC