Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • [02] Κλείσιμο των δημοσίων ΚΤΕΟ εξετάζει ο υπουργός Υποδομών
  • [03] Τα τέσσερα σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων
  • [04] Αναστέλεται η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας

  • [01] Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

    Σε παραίτηση οδηγήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), μετά την έκτακτη χτεσινή συνεδρίασή του. Είναι γνωστό, μετά και από τις δηλώσεις του προέδρου Γιώργου Μπαμπινιώτη στο ΑΜΠΕ στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ότι το ΕΙΠ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με επίκεντρο το Παράρτημα του Βερολίνου, όπου το υπέρογκο ενοίκιο των 10.000 ευρώ τον μήνα και οι μακροπρόθεσμες δεσμευτικές συμβάσεις που απορρέουν από αυτό, έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε δηλώσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ιδρύματος για τη στοιχειώδη λειτουργία τους φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί δεν επαρκούν, δεδομένου και του χρέους των περίπου 300.000 ευρώ από προηγούμενα χρόνια.

    Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβληματίζεται ως προς τον ρόλο και την αποστολή του ΕΙΠ και ότι υπάρχουν σκέψεις για την αναδιάρθρωσή του. Ο κ. Μπαμπινιώτης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση σήμερα, ενώ πολύ πιθανόν αύριο να ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από το Ίδρυμα.

    [02] Κλείσιμο των δημοσίων ΚΤΕΟ εξετάζει ο υπουργός Υποδομών

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στο κλείσιμο των δημοσίων ΚΤΕΟ και μάλιστα άμεσα, φέρεται ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης. Σε φιλική συνάντηση που είχε στη Βουλή με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός χαρακτήρισε παρωχημένα τα συγκεκριμένα Κέντρα και τόνισε ότι θα κλείσουν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων σε αυτά. Σε ερώτηση αν θα προλάβει ο ίδιος να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί, σε περίπου δύο μήνες θα γίνουν εκλογές, ο κ. Βορίδης απάντησε: «θα προλάβω».

    Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 59 δημόσια ΚΤΕΟ και 130 Ιδιωτικά (ΙΚΤΕΟ), τα οποία φαίνεται ότι κερδίζουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, παρά το γεγονός πως είναι λίγο ακριβότερα, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, καθώς τηρούνται, σε μεγάλο βαθμό, οι ώρες των ραντεβού και γενικότερα το περιβάλλον είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος των ΙΚΤΕΟ πρέπει να υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως, το πρόβλημα των ανέλεγκτων αυτοκινήτων συνεχίζει να προβληματίζει το υπουργείο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα στα τρία αυτοκίνητα δεν έχει περάσει από τον τεχνικό έλεγχο και το φαινόμενο αυτό παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.

    [03] Τα τέσσερα σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων

    Τα μέτρα αυτής της συμφωνίας είναι, ουσιαστικά, το 1/3 των αρχικών αξιώσεων της τρόικας κι αυτό θα φανεί στην πορεία, ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους στην Βουλή.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στις συντάξεις είπαν κατ' αρχήν ότι η τρόικα αναζητά μείωση συντάξεων παντού και πρόσθεσαν ότι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιαστούν, κατ' αρχήν, τέσσερα σενάρια τα οποία σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

    -Μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%, σενάριο το οποίο έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι ότι δεν «βγαίνει» με το πλαφόν των 300 ευρώ που έχει θέσει η ΝΔ.

    -Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% και των επικουρικών κατά 5%.

    -Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 5% και των επικουρικών κατά 10%.

    -Μεσοσταθμική μείωση μόνο των κύριων συντάξεων κατά 15%-20%, για ποσά από 1200 ευρώ και πάνω.

    Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η τρόικα θέλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προϋποθέσεις, ενώ η κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι κλπ συζητούν ποσοστό μείωσης των εισφορών κατά 10% εφόσον τηρηθούν τρεις προϋποθέσεις:

    -Χρήση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

    -Χρήση μόνο του διατραπεζικού συστήματος στις συναλλαγές.

    -Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η τρόικα έχει αναφέρει πως αν τα ταμεία δεν «βγαίνουν» με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε να πραγματοποιηθεί και άλλη περικοπή μισθών, ενώ η κυβέρνηση θέλει να σωθούν οι τρείς προαναφερθείσες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την δημιουργία αποθεματικού σε αυτά.

    [04] Αναστέλεται η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας

    Tην άμεση αναστολή της εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος του Σταθμού της Εκκλησίας, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Στην απόφαση κατέληξε μετά την ενημέρωση που είχαν οι συνοδικοί ιεράρχες από τους μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομο, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ και Πατρών Χρυσόστομο, οι οποίοι είχαν ορισθεί ως τριμελής επιτροπή για να συζητήσουν, σήμερα το πρωί, με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών του προσωπικού, λόγω αδυναμίας καλύψεως του ελλείμματος για το τρέχον έτος και προκειμένου να αποφευχθεί οπωσδήποτε η απόλυση εργαζομένων.

    Οι αρχιερείς ανέφεραν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνόδου, ότι δεν εμφανίσθηκε κανείς εκπρόσωπος των εργαζομένων κατά την ορισθείσα σημερινή συνάντηση.

    Κατόπιν αυτών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξαιτίας των ανελαστικών και πιεστικών οικονομικών δεδομένων, αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποφάσισε την άμεση αναστολή της εκπομπής του σήματός του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 15:28:53 UTC