Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ώρα αλληλεγγύης μετά τα 199 "ναι" στο νέο μνημόνιο
  • [02] Οδοιπορικό στις... πληγές της Αθήνας, μία μερά μετά
  • [03] Από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, δήλωσε ο Π. Καψής
  • [04] Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για επίγεια εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια της χώρας
  • [05] Μέτρα 14 δισ. ευρώ "φέρνει" το νέο μνημόνιο

  • [01] Ώρα αλληλεγγύης μετά τα 199 "ναι" στο νέο μνημόνιο

    Τη θετική ψήφο της ελληνικής βουλής για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, καταδικάζοντας, παράλληλα, απερίφραστα τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η χθεσινή ψήφος της ελληνικής Βουλής αποτελεί "σήμα αποφασιστικότητας" της χώρας να λάβει μέτρα και συμπλήρωσε ότι μετά από αυτό το σήμα, η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παράσχει σημαντική οικονομική βοήθεια και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό.

    Ο επίτροπος Οικονομίας συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο πρόγραμμα λιτότητας είναι μεν απαιτητικό, αλλά θα αποδώσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

    Επιπλέον, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Ελλάδα ως το 2009 απέτυχε και ότι η χώρα ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνατότητές της.

    Τόνισε ότι προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να διορθώσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και παράλληλα σημείωσε τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση στην ελληνική Βουλή, εκπληρώθηκε ένας βασικός όρος του Eurogroup και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο εκκρεμές ζήτημα των 325 εκατ. ευρώ.

    Καταλήγοντας, ο επίτροπος Οικονομίας καταδίκασε τα "απαράδεκτα επεισόδια βίας", που σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα: "Τα άτομα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους", πρόσθεσε ο Όλι Ρεν.

    Τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη χθεσινή στάση της ΝΔ στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης:

    "Ναι" στο νέο μνημόνιο από 199 βουλευτές

    Μέτρα 14 δισ. ευρώ έως το 2014

    Μπαράζ φοροελέγχων για είσπραξη 3 δισ. έως το τέλος του 2012

    [02] Οδοιπορικό στις... πληγές της Αθήνας, μία μερά μετά

    Βομβαρδισμένο τοπίο είναι γι' άλλη μία φορά το κέντρο της Αθήνας. Καμένα κτίρια, σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα καταστήματα, ξηλωμένα μάρμαρα και πεζοδρόμια, αποτεφρωμένοι κάδοι, και η μυρωδιά των δακρυγόνων και του καπνού να παραμένει «ριζωμένη» στο κέντρο της πόλης.

    Η εικόνα της επόμενης μέρας πονάει. Η καθημερινότητα προσπαθεί μέσα στα αποκαΐδια και την απόγνωση να βρει και πάλι τους ρυθμούς της, αφού λίγες ώρες εκτροπής και μία μικρή ομάδα των «γνωστών - αγνώστων» κατάφεραν να «μουτζουρώσουν» την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, που αντιδρούσαν στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

    Με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία του δήμου Αθηναίων, πεζή και με μηχανήματα, επιδόθηκαν σε καθαρισμούς, προκειμένου να ανοίξουν την κυκλοφορία των δρόμων για τους οδηγούς, που θα επιχειρούσαν να φτάσουν στους τόπους δουλειάς. Κι όσοι καταστηματάρχες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στις περιουσίες τους για να αποτρέψουν ό,τι ήταν δυνατό, βρέθηκαν από νωρίς στον τόπο της καταστροφής να μετρούν αποκαΐδια και υπολείμματα εμπορευμάτων.

    Χωρίς προηγούμενο είναι οι καταστροφές σε ιστορικά κτίρια και επιχειρήσεις που «στήθηκαν» με κόπο και κρατούνται με δυσκολία ανοικτές από τους ιδιοκτήτες τους. Τώρα βλέπουν με απελπισία την καταστροφή και προσπαθούν να δουν αν θα μπορέσουν να τα ξαναλειτουργήσουν «πράγμα δύσκολο», όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο ΑΜΠΕ.

    Οι βάνδαλοι έσπαζαν, έκαναν πλιάτσικο, πυροδοτούσαν κι έπειτα εμπόδιζαν την πυροσβεστική και τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν.

    Η απόγνωση, η οργή και η αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τόσο των καταστηματαρχών όσο και των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής, «ανάλογο με εκείνο του Δεκέμβρη του 2008».

    «Είμαστε στο έλεος του Θεού. Οι καταστηματάρχες του κέντρου τελειώσαμε μετά τα χθεσινά επεισόδια», λέει στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών στην Ακαδημίας, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από βόμβες μολότοφ. «Καταστράφηκε όλο το εμπόρευμα, οι γυψοσανίδες, τα κλιματιστικά, τα μηχανήματα, οι τζαμαρίες» λέει και προσθέτει: «Για εμάς δεν υπάρχει πλέον μέλλον, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε».

    Στη Χαριλάου Τρικούπη η πυροσβεστική χρειάστηκε περισσότερες από δέκα ώρες για να σβήσει τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον πρώτο και τον τρίτο όροφο εμπορικού κέντρου. «Έσπασαν τα καταστήματα, έκλεψαν εμπορεύματα και στη συνέχεια το έκαψαν» λένε στο ΑΜΠΕ καταστηματάρχες, οι οποίοι καταγγέλλουν την απουσία των αστυνομικών δυνάμεων και κάνουν λόγο για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Η 60χρονη Μαρία Σταθοπούλου, κάτοικος Αθηνών από το 1978, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον. «Η Αθήνα είναι πλέον είναι μία πολύ επικίνδυνη πόλη» λέει και συμπληρώνει: «Αν δεν πάρει σοβαρά μέτρα η πολιτεία, πολύ σύντομα θα είναι μία πεθαμένη πόλη».

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στα εμπορικά καταστήματα

    Πλιάτσικο και αποκαϊδια στο κέντρο της Αθήνας

    [03] Από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, δήλωσε ο Π. Καψής

    Περί το τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης και από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Χαρακτήρισε «κολασμένες» τις τρεις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι ο επικείμενος ανασχηματισμένος θα είναι περιορισμένος.

    [04] Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για επίγεια εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια της χώρας

    Ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή, η διαγωνιστική διαδικασία για την επίγεια εξυπηρέτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας έχει ήδη αναρτηθεί στο «Διαύγεια».

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, η Οlympic Handling θα παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης σε 32 αεροδρόμια, η Goldair Handling σε 21 και η Swissport σε 17 αεροδρόμια.

    Όπως έγινε γνωστό, η διάρκεια της σύμβασης είναι επτά χρόνια από την ημερομηνία υπογραφή της.

    [05] Μέτρα 14 δισ. ευρώ "φέρνει" το νέο μνημόνιο

    Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, από τα οποία εκκρεμεί να προσδιοριστούν μέτρα 325 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους 14,2- 14,5 δισ. ευρώ στη διετία 2012- 2014.

    Παράλληλα, δεν αποκλείεται να παραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.

    Τον Ιούνιο, εξάλλου, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.

    Γενικότερα, με το νέο Μνημόνιο πρέπει να γίνουν τα εξής:

    - Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.

    - Μείωση υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    - Μείωση προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.

    - Μείωση αριθμού αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού, με στόχο την εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ.

    - Μείωση λειτουργικών δαπανών και της δαπάνης για τη διεξαγωγή εκλογών, κατά 270 εκατ. ευρώ.

    -Περικοπή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ.

    - Μειώσεις συντάξεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    - Μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ, δικαστικοί), από την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

    - 'Άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες.

    - Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, έως τον Ιούνιο.

    - Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και στη φορολογία των ακινήτων, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο.

    - Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 150.000 άτομα έως το 2015.

    - Απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012.

    - Μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

    - Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ενδεχόμενο προσωρινό "πάγωμα" προσλήψεων.

    - Κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

    - Περικοπές στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς 190 εκατ. ευρώ.

    - Πλήρες "άνοιγμα" 20 κλειστών επαγγελμάτων.

    - Απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ.

    - Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος ταξί.

    - Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά συναλλαγών.

    - Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    - Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλος υπέρ της εκτέλεσης εργασιών, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    - Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

    - Αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας περί πολεοδομίας και χωροταξίας.

    - Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    - Μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και εφετεία κατά τουλάχιστον 50% έως τον Ιούνιο και με στόχο την πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος Ιουλίου 2013.

    - Σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης Παρακολούθησης των Μεταρρυθμίσεων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2012 - 13:28:53 UTC