Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσχώρησαν στη ΝΔ οι Μ.Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης
  • [02] Αναβιώνει η βυζαντινή βιβλιοδεσία
  • [03] Παραιτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ
  • [04] Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απέτισε η Μπερλινάλε
  • [05] Φιγιόν: Το να παίζει κανείς με μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι "εντελώς ανεύθυνο"
  • [06] Τιμή - ρεκόρ για πίνακα του Μονέ

  • [01] Προσχώρησαν στη ΝΔ οι Μ.Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης

    Στις κρίσιμες στιγμές για την χώρα και στην "ανάγκη" να υπάρξει ένα μεγάλο σταθερό κόμμα αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και 'Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά για την προσχώρησή τους στη ΝΔ.

    "Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα μείνει μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα χρειάζεται μία στιβαρή ηγεσία που θα δώσει ξανά ελπίδα στον τόπο. Η μόνο οργρανωμένη παράταξη είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά που εκφράζει την ελπίδα να μην γίνει η Ελλάδα Συρία", δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης.

    Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε: "Αυτές τις στιγμές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι μία αξιόπιστη μεγάλη πατριωτική φιλελεύθερη παράταξη που όχι μόνο θα μπορεί, από τη μία να σταθεί με αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές και από την άλλη να εγγυηθεί στους πολίτες ότι η Ανάπτυξη θα έλθει. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε δύσκολες αποφάσεις, αισθάνομαι ότι έπρεπε να σταθώ δίπλα του".

    [02] Αναβιώνει η βυζαντινή βιβλιοδεσία

    Δεν είναι λίγες οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία στην Ελλάδα, που διαθέτουν πολύτιμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα, μέσω των οποίων διασώθηκαν κείμενα της αρχαιότητας κι ένας μεγάλος πνευματικός και καλλιτεχνικός πλούτος. Ωστόσο, αν και περιβάλλονταν με αγάπη και ενδιαφέρον, τμήμα τους δεν είχε πάντα την κατάλληλη προσοχή.

    Ο λόγος για τη βιβλιοδεσία, που μόλις την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να αποτελεί σημαντικό ερευνητικό πεδίο.

    Η βιβλιοδεσία δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο δράσεων του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Αυτή τη φορά, όμως, η προσέγγιση ήταν πιο ολοκληρωμένη.

    Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Studite και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς από έξι χώρες, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ, έβαλε στόχο να προβάλει την παράδοση της βυζαντινής βιβλιοδεσίας και να προωθήσει τη μετάδοση της σχετικής γνώσης. Τον τρόπο περιγράφει στο ΑΜΠΕ η Νίκη Τσιρώνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ, υπό την επιστημονική διεύθυνση της οποίας διοργανώθηκαν οι συγκεκριμένες δράσεις.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών -με πρωτοβουλία της κ. Τσιρώνη- και αποτελεί συνέχεια ενός ευρύτερου ενδιαφέροντος που έχει το Ινστιτούτο στον τομέα της βιβλιοδεσίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία, με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρώπη και την ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

    [03] Παραιτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ

    Την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας υπέβαλε ο Κρίστιαν Βουλφ, με δήλωση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Προεδρικό Ανάκτορο "Bellevue".

    Χθες το βράδυ, έπειτα από δύο μήνες αλλεπάλληλων αποκαλύψεων, η εισαγγελία του Αννόβερου ζήτησε την άρση της ασυλίας του Προέδρου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση του αξιώματος. Η τελική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θεωρούν ότι ο κ. Βουλφ διαθέτει πια το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στην θέση του.

    Σε λίγη ώρα αναμένεται δήλωση και της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή της στην Ρώμη.

    [04] Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απέτισε η Μπερλινάλε

    Στην κατάμεστη αίθουσα του φεστιβάλ, η φετινή Μπερλινάλε απέτισε, το βράδυ την Πέμπτης, φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με την προβολή της ταινίας του «Το λιβάδι που κλαίει», πρώτο μέρος της τριλογίας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί εξαιτίας του πρόσφατου, τραγικού θανάτου του Έλληνα δημιουργού. Παρόντες στην αίθουσα η σύζυγος του σκηνοθέτη, Φοίβη και οι δυο κόρες του, Ειρήνη και Κατερίνα, καθώς και ο συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης στα σενάρια του Αγγελόπουλου, Πέτρος Μάρκαρης.

    Μιλώντας για την πρώτη του γνωριμία με τον Αγγελόπουλο, ο διευθυντής του φεστιβάλ, Κόσλικ, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Ελληνα σκηνοθέτη, στο Αμβούργο, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τοπίο στην ομίχλη», όπου τόνισαν «την ανάγκη του αγώνα για την υποστήριξη της εθνικής ταυτότητας των κινηματογραφιών της Ευρώπης όχι ενάντια στον αμερικανικό κινηματοτγράφο αλλά ενάντια στην κυριαρχία του αμερικανικού προϊόντος στις ευρωπαϊκές αίθουσες...»

    «Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη φαίνεται να χάνονται. Γι' αυτό δεν φταίει ο κόσμος αλλά το χρήμα. Εχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σήμερα και φτάσαμε στο σημείο οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Το μόνο που μπορεί να μας σώσει σήμερα από την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η κουλτούρα, η κινηματογραφική αλλά και η γενικότερη. Σ' αυτή την κουλτούρα ανήκουν και οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

    Αξίζει να σημειώσω πως, απ' ότι πληροφορούμαι, εδώ στο Βερολίνο, για την ολοκλήρωση της τελευταίας ταινίας του Ελληνα σκηνοθέτη ενδιαφέρθηκε ο γνωστός Γερμανός σκηνοθέτης και φίλος του Αγγελόπουλου, Βιμ Βέντερς.

    [05] Φιγιόν: Το να παίζει κανείς με μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι "εντελώς ανεύθυνο"

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι είναι "εντελώς ανεύθυνο να παίζει κανείς με τη χρεοκοπία της Ελλάδας" και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά "διάσταση απόψεων" ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, παρά τις "διαφορετικές φωνές" στη Γερμανία.

    Όταν του επισημάνθηκε από το ραδιοσταθμό RTL πως "η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία κάνουν ανοικτά λόγο για την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της χώρας αυτής", ο Φιγιόν δήλωσε πως πρέπει "οπωσδήποτε να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας". "Θα ήταν δραματικό για τους ίδιους τους Έλληνες και θα ήταν δραματικό για τους Ευρωπαίους", τόνισε.

    "Το να παίζει κανείς με τη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εντελώς ανεύθυνο", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

    [06] Τιμή - ρεκόρ για πίνακα του Μονέ

    Στην τιμή ρεκόρ των 9,8 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι'ς ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ με θέμα «Η είσοδος του Ζιβερνί το χειμώνα» («L'Entree de Giverny en Hiver»).

    To έργο είναι του 1885 και ουδέποτε είχε παρουσιασθεί στο κοινό μέχρι τη στιγμή της δημοπρασίας.

    Το μνημειώδες έργο του Ερνεστ Κίρχνερ «Albertplatz in Dresden» του 1911, ένα από τα τελευταία έργα του καλλιτέχνη που απεικονίζουν το τοπίο της Δρέσδης, πέτυχε το ποσό των 8, 7 εκατ. ευρώ.

    Στη δημοπρασία, που έγινε στο Λονδίνο, με έργα ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης, συγκεντρώθηκαν συνολικά 94,4 εκατ.ευρώ.

    Η μέση τιμή των έργων που πωλήθηκαν κατά τη δημοπρασία ήταν πολύ υψηλή και ξεπέρασε τα 2 εκατ.ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 February 2012 - 21:15:33 UTC