Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως τις 18 Μαρτίου η εκλογή νέου προέδρου
  • [02] Κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας
  • [03] Στην Αθήνα ο Ν. Ρουμπινί
  • [04] Σεισμική δόνηση στον Σαρωνικό ταρακούνησε τη βόρεια Πελοπόννησο
  • [05] Επιζώντες κατηγορούν τους δεσμοφύλακες μετά την πυρκαγιά στην Ονδούρα
  • [06] Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη 10η θέση της κατάταξης της UEFA
  • [07] "Σκούπα" θα καθαρίζει το Διάστημα από τα επικίνδυνα "σκουπίδια"
  • [08] Μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας στο προστατευόμενο δάσος Στροφυλιάς
  • [09] Τα κρύα μπάνια απαλύνουν τους μυϊκούς πόνους, αλλά κρύβουν κινδύνους
  • [10] Δικογραφία σε βάρος 4 ατόμων για φθορές στο πολιτικό γραφείο του Θ. Μωραΐτη
  • [11] Χάνει Βαλένσια για τουλάχιστον ένα μήνα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

  • [01] Έως τις 18 Μαρτίου η εκλογή νέου προέδρου

    Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, αποφάσισε την σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος για το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Μπεγλίτης, στη συνέχεια υπό το φως των εξελίξεων της προόδου της δανειακής σύμβασης, θα αξιολογηθεί το πότε θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος προκειμένου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από την βάση, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολιτικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά την επόμενη Τετάρτη, ενώ στην διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου υπήρξε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της χώρας.

    Α. Λοβέρδος: Αλλαγή ηγεσίας εδώ και τώρα

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ηγεσία τις επόμενες ημέρες, όχι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και φυσιογνωμία και να γίνει ένα ανανεωμένο, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα με κατοχυρωμένες τάσεις στο εσωτερικό του, "φεύγοντας" ταυτόχρονα από το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος και μεταβαλλόμενο σε συλλογικό κόμμα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΒΕΑ, με θέμα την παρουσίαση της ιδεολογικής του "πλατφόρμας" για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το κείμενο της "πλατφόρμας" του έχει αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα.

    Χρ. Παπουτσής: Εκλογή προέδρου από τη βάση και άρση διαγραφών

    Υπέρ της τήρησης των καταστατικών διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, τάσσεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος, με δήλωσή του, ζητεί, εμμέσως πλην σαφώς, να αρθούν οι διαγραφές των βουλευτών που δεν ψήφισαν το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη "θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ".

    Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η Λ. Κατσέλη

    Η Λ. Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ με θέμα «Νέο Μνημόνιο», αναφερομένη στα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι μόνο με ανοιχτό διάλογο μπορούν να αναδειχτούν νέες προτάσεις και να νομιμοποιηθεί ανάδειξη νέων οργάνων και προέδρου και πως «όσοι αποφασίσουν διαφορετικά θα σηκώσουν στους ώμους τους μια βαριά ευθύνη, γιατί διασπώντας ένα κίνημα προσβάλουν την ιστορία του και ακυρώνουν τις προοπτικές τους».

    Ερωτηθείσα για το εάν θα σχηματίσει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα σε περίπτωση διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι τα επόμενα βήματά της θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, ενώ για το εάν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν διαγραφεί από το κόμμα, σημείωσε ότι οι απόψεις που εκφράζει η ίδια αλλά και αρκετοί μέσα στο κόμμα, πρέπει να εκπροσωπηθούν γνήσια στην ανάδειξη των οργάνων.

    [02] Κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών της ένοπλης ληστείας στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται εκτός αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο δημαρχείο.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και εκτιμήσεις, οι ληστές έκλεψαν 65- 68 αρχαία αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα, όλα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες ήταν δύο κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιτέθηκαν στη γυναίκα φύλακα, την ώρα που αυτή απενεργοποίησε τον συναγερμό για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία. Με την απειλή όπλων την οδήγησαν στο εσωτερικό, όπου την έδεσαν σε καρέκλα, τη φίμωσαν και ανενόχλητοι έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα.

    Μεχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι ληστές, αλλά εκτιμάται οτι είχαν κάποιο όχημα κοντά στο Μουσείο.

    Για το θέμα αυτό, στη διάθεση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, έθεσε, την παραίτησή του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος οδεύει προς την περιοχή.

    [03] Στην Αθήνα ο Ν. Ρουμπινί

    Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση- συζήτηση με θέμα "Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ" (Greece should default on its debt and leave the Euro), που διοργανώνουν η Intelligence Squared Greece, σε συνεργασία με το BBC World News.

    Επιχειρήματα υπερ της πρότασης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, εκτός από τον Νουριέλ Ρουμπινί θα παραθέσει ο καθηγητής Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών του School of Oriental and African Studies στο Λονδίνο Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ στην άλλη πλευρά του "πάνελ", εκείνων δηλαδή που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα είναι ο Ντένις Μακσέιν, Βρετανός βουλευτής (Εργατικό Κόμμα) και πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα καθώς και η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου.

    Στα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές περιλαμβανονται τα ακόλουθα: Χρειάζεται η Ελλάδα να έχει περισσότερο έλεγχο του νομίσματός της; Πώς θα επηρέαζε η επιστροφή στη δραχμή τις διεθνείς και εγχώριες αγορές, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων; Είναι η Ελλάδα το πρώτο ντόμινο; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Θα επιβίωνε η Ευρωζώνη ενός τέτοιου σοκ;

    [04] Σεισμική δόνηση στον Σαρωνικό ταρακούνησε τη βόρεια Πελοπόννησο

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10:05, στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου κι έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο. Στην Κορινθία, ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και αρκετοί βγήκαν από τα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με το Ευρω- Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο εστιάζεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά των Λουτρών Ωραίας Ελένης στην Κορινθία, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [05] Επιζώντες κατηγορούν τους δεσμοφύλακες μετά την πυρκαγιά στην Ονδούρα

    Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 εγκλείστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

    "Επικρατούσε πλήρες χάος. Άνθρπωοι έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους, πυροβολισμοί ακούγονταν. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί", είπε ο εφημέριος της φυλακής Ρεϊνάλντο Μονκάντα, ο οποίος έφτασε επιτόπου λίγο αφού είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

    Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους της φυλακής της Κομαγιάγκουα, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά τη νύχτα της Τρίτης, ήταν προφυλακισμένοι και δεν είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

    Ο Ροσέντο Σάντσες, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για φόνο, ξύπνησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Διέφυγε από το κελί του και λέει πως είδε δεσμοφύλακες να πυροβολούν εναντίον εγκλείστων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

    "Ήταν κόλαση, να βλέπεις τους φίλους σου, ανθρώπους που γνώριζες καλά, να καίγονται ζωντανοί", είπε ο Σάντσες.

    [06] Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη 10η θέση της κατάταξης της UEFA

    Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρούμπιν Καζάν στη Ρωσία (1-0) και η χθεσινή ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην έδρα της Ουντινέζε (0-0), στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ, χάρισε βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία σταθεροποιήθηκε στην 10η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA.

    Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μεγάλο στόχο φέτος, ο οποίος βέβαια είναι δύσκολο να επιτευχθεί, να τερματίσει στην 9η θέση της βαθμολογίας, που συνεπάγεται παρουσία περισσότερων ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν.

    [07] "Σκούπα" θα καθαρίζει το Διάστημα από τα επικίνδυνα "σκουπίδια"

    Η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης, σκοπεύει να καθαρίσει το διάστημα από τα επικίνδυνα "σκουπίδια" του χάρη στο πρόγραμμα CleanSpace One, την πρώτη διαστημική... σκούπα.

    Το ελβετικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, προβλέπει την κατασκευή μικρών δορυφόρων, ικανών να αναζητούν τα διαστημικά σκουπίδια, να τα εκτρέπουν από την τροχιά τους και να τα καταστρέφουν στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Σύμφωνα με τον Ζερόμ Γκρος, τον εκπρόσωπο της Σχολής, εξετάζονται δύο επιλογές για τους δορυφόρους αυτούς: ένας τύπος δορυφόρου-καμικάζι που να παγιδεύει τα σκουπίδια και κατόπιν να αυτοκαταστρέφεται και ένα μοντέλο ικανό να προωθεί τα σκουπίδια στη Γη, είτε για να συντριβούν είτε για να καούν στην ατμόσφαιρα.

    "Είναι καιρός να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τα διαστημικά σκουπίδια", δήλωσε ο Ελβετός αστροναύτης και καθηγητής Κλοντ Νκολιέ, παρουσιάζοντας το σχέδιο. Όπως είπε, κομμάτια κατεστραμμένων δορυφόρων ή πυραύλων που περιπλανιούνται στο διάστημα συνιστούν κίνδυνο για τη συνέχιση των διαστημικών αποστολών.

    Το σχέδιο CleanSpace One εκτιμάται ότι θα κοστίσει μόνο 10 εκατομμύρια φράγκα. Οι εμπνευστές του θέλουν να δώσουν το παράδειγμα, περισυλλέγοντας τον πρώτο ελβετικό δορυφόρο, τον Swisscube, βάρους μόλις 820 γραμμαρίων, που τέθηκε σε τροχιά το 2009. Μετά την εκτόξευσή τής, η διαστημική "σκούπα", που θα έχει διαστάσεις 30 εκ. μήκος, 10 εκ. πλάτος και 10 εκ. ύψος, θα προσεγγίζει το στόχο, θα τον πιάνει και, αφού τον βγάλει από την τροχιά του θα κατευθύνεται προς την ατμόσφαιρα της Γης όπου είτε θα τον αφήνει, είτε θα καταστρέφεται και αυτή μαζί του.

    Σύμφωνα με την Πολυτεχνική Σχολή, σήμερα στο διάστημα υπάρχουν 16.000 αντικείμενα με διαστάσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατοστά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα, που ταξιδεύουν με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Τα "σκουπίδια" αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες ή και να καταστρέψουν ολοσχερώς δορυφόρους, όπως έγινε τον Φεβρουάριο του 2009, όταν εξερράγη ο αμερικανικός δορυφόρος Iridium-33 όταν συγκρούστηκε με τον παλαιό ρωσικό δορυφόρο Cosmos-2251.

    [08] Μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας στο προστατευόμενο δάσος Στροφυλιάς

    Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος.

    Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι υπάρχει έξαρση των φαινομένων παράνομης υλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς. Μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι σήμερα, με πρόσχημα την οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανωμένα δίκτυα επιδίδονται σε συστηματική λαθροϋλοτομία με σκοπό το παραεμπόριο και τον πλουτισμό.

    Καταγγελίες για την λαθροϋλοτομία έχει κάνει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, η οποία υποστηρίζει ότι «η παρατεταμένη κακοκαιρία, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και η πλημμελής φύλαξη του δάσους της Στροφυλιάς έχουν σαν αποτέλεσμα το προστατευόμενο εθνικό πάρκο να γίνεται καθημερινά βορά των λαθροϋλοτόμων».

    Όπως προσθέτει «οι λαθροϋλοτόμοι δεν περιορίζονται μόνο στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών».

    [09] Τα κρύα μπάνια απαλύνουν τους μυϊκούς πόνους, αλλά κρύβουν κινδύνους

    Ένα κρύο μπάνιο, ιδίως μετά τη σωματική άσκηση, μπορεί να κάνει καλό στους πονεμένους μυς, όμως δεν είναι σίγουρο αν, κατά τα άλλα, είναι ασφαλές για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι το κρύο νερό ίσως προκαλέσει σοκ στον οργανισμό.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρις Μπλίκλι του πανεπιστημίου του Όλστερ στη Β.Ιρλανδία, σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν 17 μελέτες που αφορούν 366 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να διασφαλίζουν ότι το κρύο μπάνιο -η λεγόμενη και «κρυοθεραπεία»- είναι μια ασφαλής μέθοδος. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν μάλλον καλύτεροι τρόποι να απαλύνει κανείς τους μυϊκούς πόνους του, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή λίγο ελαφρύ «τζόκινγκ».

    Η λογική της κρυοθεραπείας, δηλαδή της έκθεσης των μυών στο κρύο νερό, είναι ότι έτσι θα καταπολεμηθούν ο μυϊκός ερεθισμός και η μυϊκή ακαμψία, που προκαλούνται μετά από κοπιαστική άσκηση ή εργασία. Η μέθοδος ξεκίνησε ως πρακτική ορισμένων επαγγελματιών αθλητών και πλέον εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους ερασιτέχνες.

    Όσο πιο πολύ μένει κανείς στο κρύο νερό, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ για τον οργανισμό, ιδίως για όσους έχουν ευάλωτη καρδιά, γι' αυτό, άλλωστε, συχνά όσοι καταφεύγουν σε αυτή την μέθοδο, κάνουν διακεκομμένο μπάνιο.

    [10] Δικογραφία σε βάρος 4 ατόμων για φθορές στο πολιτικό γραφείο του Θ. Μωραΐτη

    Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων σχημάτισε η Ασφάλεια Αγρινίου, για τις φθορές που προκλήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μωραΐτη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα τέσσερα άτομα εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, αφού έσπασαν μαζί με άλλα άγνωστα άτομα την είσοδο του πολιτικού γραφείου, στην συνέχεια εισέβαλλαν μέσα σε αυτό και προκάλεσαν φθορές.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Αγρινίου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την σύλληψη και άλλων ατόμων.

    [11] Χάνει Βαλένσια για τουλάχιστον ένα μήνα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Σ' ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο της χρονιάς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα στερηθεί για διάστημα, τουλάχιστον, ενός μήνα τις υπηρεσίες του Αντόνιο Βαλένσια.

    Ο κεντρικός μέσος από τον Ισημερινό της αγγλικής ομάδας τραυματίστηκετην Πέμπτηστο ματς του Αμστερνταμ κόντρα στον Αγιαξ (0-2), για το Γιουρόπα Λιγκ, και θα μείνει για τέσσερις εβδομάδες εκτός δράσης. Η απουσία του θα είναι σημαντική και σίγουρα θα προβληματίσει των τεχνικό των «κόκκινων διαβόλων», Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 February 2012 - 21:13:25 UTC