Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ώρα αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο
  • [02] Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας
  • [03] Γίνε κι εσύ εθελοντής πρασίνου
  • [04] Κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω ρύπανσης
  • [05] Το πρώτο "πράσινο" κυλικείο
  • [06] Οι «Πατρίδες» των Ρέππα - Παπαθανασίου στο Εθνικό
  • [07] Ένας στους δύο Γάλλους πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί στη θέση των Ελλήνων

  • [01] Ώρα αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο

    Αποφάσεις για τα μέτρα που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο καλείται να λάβει σήμερα στις 2 το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να σταλεί το μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θα συζητηθούν ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου, η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Ελληνικό και η προώθηση του ενεργειακού προγράμματος Ήλιος.

    Αισιόδοξοι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα επιτευχθεί συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δήλωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρκοζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, εξέγρασε τη βεβαιότητα επίτευξης συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα.

    Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, διεμήνυσε ότι πρέπει ακόμη να γίνει δουλειά για τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο Eurogroup για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Απέκλεισε εξάλλου την πιθανότητα να ζητηθούν νέες γραπτές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς.

    [02] Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας

    Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε πολλές πόλεις τους κόσμου.

    Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και τη στάση που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Ελλάδα.

    Το κάλεσμα γίνεται διαδικτυακά, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!».

    Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14:00 έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη. Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

    Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία των διαχειριστών του ιστότοπου international.democraciarealya.es.

    Η λίστα με τις πόλεις που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/events/300173683376937/.

    Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».

    Στον διαδικτυακό τόπο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν μ΄ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας στους δύο Γάλλους πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί στη θέση των Ελλήνων

    [03] Γίνε κι εσύ εθελοντής πρασίνου

    Τι κοινό έχουν ένας συνταξιούχος, ένας ιδιωτικός υπάλληλος και μία ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων; Όλοι τους αποφάσισαν να "υιοθετήσουν" κάποιους χώρους πρασίνου που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έχουν καταφέρει να τους μετατρέψουν σε μικρές "οάσεις", αλλάζοντας έτσι το γκρίζο σκηνικό της πόλης.

    Αρκούν ένα ποτιστήρι, ένα κλαδευτήρι, μία τσουγκράνα, λίγος ελεύθερος χρόνος και πολλή αγάπη για τα φυτά για να γίνει κάποιος εθελοντής πρασίνου.

    Ο 64χρονος Γιάννης Αλεξιάδης έχει "υιοθετήσει" έναν ολόκληρο κήπο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του, στην περιοχή Ντεπό. Ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος, γεμάτος σκουπίδια, χόρτα και κλαδιά. Ο κ. Γιάννης κατάφερε σε σύντομο διάστημα, με μεράκι, να τον "μεταμορφώσει" και για τη δουλειά του αυτή ανακηρύχτηκε από τη διοίκηση του κεντρικού Δήμου ως "ο καλύτερος εθελοντής πρασίνου".

    "Δούλευα ως το απόγευμα σε βιοτεχνία με ρούχα. Μετά φρόντιζα τον κήπο. Καθάρισα το χώρο, έβαλα γκαζόν και φυτά, τα οποία ποτίζω και περιποιούμαι. Το μικρό πάρκο άλλαξε όψη και όλοι στη γειτονιά δέχτηκαν με μεγάλη χαρά αυτή την αλλαγή. Τώρα, που έκανα τα χαρτιά μου να βγω στη σύνταξη, θα έχω περισσότερο χρόνο να τον περιποιούμαι" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ.Αλεξιάδης.

    Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός υπάλληλος Βασίλης Βαρσακέλλης έχει θέσει υπό την προστασία του συνολικά 15 δέντρα, ψευδοπλάτανους, δαμασκηνιές και λιγούστρα. Τα δέντρα βρίσκονται στην περιοχή Αλλατίνη και "περικυκλώνουν" την οικοδομή του 44χρονου.

    "Έχω αναλάβει να φροντίζω τα 15 δέντρα που βρίσκονται γύρω από την πολυκατοικία που μένω. Τους ρίχνω λίγο νερό, τους βγάζω τα χόρτα και τα καθαρίζω. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πάνω από δύο λεπτά σε κάθε δέντρο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρσακέλλης.

    Το να είσαι εθελοντής πρασίνου δεν είναι, όμως, μόνο ? ανδρική υπόθεση, όπως αποδεικνύει περίτρανα η παρουσία της Μαρίας Γκέκα στην παρέα των ατόμων που ασχολούνται με την προστασία και την περιποίηση των φυτών. Μπροστά από το κατάστημα υποδημάτων που διαθέτει η 55χρονη, στην περιοχή της Μπότσαρη, βρίσκονται έξι μεγάλα παρτέρια, τα οποία φροντίζει με ιδιαίτερο μεράκι.

    "Τα φυτά θέλουν αγάπη και όχι χρόνο. Χρειάζονται λίγο νεράκι και προκόβουν από τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Όταν τα βλέπεις να αναπτύσσονται, χαίρεσαι. Είναι σαν να βλέπεις τα παιδιά να μεγαλώνουν" τόνισε στο ΑΜΠΕ η κ.Γκέκα.

    "Το να ασχολείσαι με τα φυτά είναι μια εκτόνωση. Όταν με ενοχλεί κάτι από το μαγαζί, βγαίνω έξω, τα ποτίζω και αλλάζει η διάθεσή μου. Ξεφεύγει το μυαλό μου. Είναι σαν μια ψυχοθεραπεία, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε" σημείωσε.

    Συνολικά έως σήμερα, περισσότερα από 100 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχουν αναλάβει την περιποίηση και τη φροντίδα των δέντρων, των παρτεριών, των νησίδων και των κήπων, που βρίσκονται είτε μπροστά στα σπίτια τους είτε μπροστά στα καταστήματα τους.

    Επιδίωξη της διοίκησης του κεντρικού Δήμου είναι να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στο παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό τους καλεί το επόμενο διάστημα να "υιοθετήσουν" έναν χώρο πρασίνου.

    [04] Κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω ρύπανσης

    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη, ακόμα και σε επίπεδα που γενικά θεωρούνται ασφαλή από τις δημόσιες Αρχές, αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό, όσο και για πρόωρη απώλεια της μνήμης και γενικότερα για άνοια, ιδίως για όσους ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, στη μια από τις οποίες υπήρχε ελληνική συμμετοχή.

    Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρέγκορι Γουελένιους του πανεπιστημίου Μπράουν και τον καθηγητή Μάρεϊ Μίτλμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού τις μέρες που η ατμόσφαιρα σε μια πόλη (εν προκειμένω στη Βοστώνη) επιβαρύνεται λόγω ρύπανσης εξαιτίας του κυκλοφοριακού, σε σχέση με τις μέρες που η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Πατρών το 1980.

    Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Γουβ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, διαπίστωσε ότι, σε βάθος χρόνου, συμβαίνει ταχύτερη απώλεια νοητικών λειτουργιών και μνήμης στις γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως π.χ. κοντά σε λεωφόρους με μεγάλη κυκλοφορία.

    Η πρώτη έρευνα συσχέτισε τα περιστατικά περίπου 1.700 ανθρώπων, που είχαν πάθει εγκεφαλικό σε διάστημα μιας δεκαετίας, με την ποιότητα του αέρα και το επίπεδο της ρύπανσης, διαχρονικά. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού ήταν κατά 34% αυξημένος επί 24 ώρες, μετά από τις μέρες όπου οι συνθήκες της ατμόσφαιρας από άποψη ρύπανσης είχαν χαρακτηριστεί «μέτριες», σε σχέση με τις μέρες που είχαν χαρακτηριστεί «καλές».

    Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο αισθητός κατά τις πρώτες 12 έως 14 ώρες έκθεσης στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και σχετιζόταν κυρίως με την αύξηση του διοξειδίου του αζώτου και της αιθάλης, δύο κατ' εξοχήν ρυπογόνων στοιχείων που σχετίζονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Η ρύπανση του αέρα προκαλείται κυρίως από τα αερομεταφερόμενα μικροσκοπικά σωματίδια, που εκλύονται από διάφορες πηγές, όπως τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, την καύση των ξύλων κ.α. Τα σωματίδια συχνά εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, έχουν «ενοχοποιηθεί» και για πρόκληση εμφραγμάτων.

    Όπως είπαν οι ερευνητές, η ρύπανση του αέρα ωθεί τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού να διαστέλλονται και να συστέλλονται με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερή την πίεση του αίματος. Όμως, με αυτό τον τρόπο, λόγω της επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα εγκεφαλικό, ιδίως σε ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Ο ίδιος μηχανισμός ουσιαστικά μπορεί να εξηγήσει και τη διαπίστωση της δεύτερης μελέτης, καθώς όταν ο οργανισμός εκτίθεται για πολύ χρόνο στην ρύπανση της ατμόσφαιρας, επηρεάζεται αρνητικά η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, πράγμα που προκαλεί πρόωρη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης.

    [05] Το πρώτο "πράσινο" κυλικείο

    Ένα κυλικείο, φτιαγμένο εξολοκλήρου από φαινομενικά άχρηστα υλικά, αποτελεί ένα «ζωντανό» παράδειγμα ανακύκλωσης και φιλοδοξεί να γίνει υποδειγματικός χώρος για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μέσα από ενημερωτικές δραστηριότητες και εικαστικές εκθέσεις.

    Φιλοξενείται εδώ και μερικές εβδομάδες στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δέχεται καθημερινά τους επισκέπτες του - φοιτητές και καθηγητές - ανάμεσα σε περίτεχνα φουτουριστικά τραπεζάκια, καρέκλες, πόμολα, εικαστικούς πίνακες, πάγκους, βιβλιοθήκες, όλα φτιαγμένα από παλιά οικοδομικά υλικά που είχαν πεταχτεί σε κάδους, από μπουκάλια, καπάκια, κουτιά αναψυκτικών, φρέζες, υνιά, παλιές ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

    Πρόκειται για το πρώτο θεματικό κυλικείο μιας σειράς που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοδιαχείρισης που ξεκίνησε αρχικά με το κυλικείο της Νομικής Σχολής και προβλέπει τη λειτουργία τους από τα μέλη της κοινότητάς του, επωφελούμενο πλήρως από τα έσοδά τους.

    Στα τέλη Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, αξιοποιώντας υλικά από την συγκεκριμένη θεματική.

    Μάλιστα, θα λειτουργεί συνδυαστικά με το μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί στην σχολή.

    [06] Οι «Πατρίδες» των Ρέππα - Παπαθανασίου στο Εθνικό

    Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, συναντιούνται σε ένα έργο που βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες μεταναστών, Ελλήνων και ξένων. Ο λόγος για τις «Πατρίδες», το νέο έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, που γράφουν και σκηνοθετούν για λογαριασμό του Εθνικού θεάτρου.

    Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο, επανέρχεται σε ένα θέμα που τους έχει απασχολήσει και παλαιότερα («Ο Έβρος απέναντι» και «Συμπέθεροι από τα Τίρανα»), υιοθετώντας ένα άλλο ύφος και έχοντας διαφορετικό στόχο. Οι «Πατρίδες» είναι ένα έργο γυμνό από σχολιασμούς και στερεότυπες αντιλήψεις, που εκθέτει την ταχύτητα απώλειας της μνήμης μας και τα κρούσματα έλλειψης ανθρωπιάς απέναντι στους μετανάστες, από ένα λαό που μόλις πριν από πενήντα χρόνια μετανάστευε.

    Μια ομάδα έξι Ελλήνων και τριών ξένων ηθοποιών, συνθέτουν έναν ιδιότυπο θίασο που φωτίζει με αμεσότητα την κοινή ανθρώπινη εμπειρία και μας υπενθυμίζει ότι η πατρίδα, ο ξεριζωμός και ο νόστος είναι έννοιες πανανθρώπινες και διαχρονικές.

    «Με το έργο "Πατρίδες" προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό καθ' εαυτό το θέμα του μετανάστη. Όχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τον μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του» σημειώνουν για την παράσταση, οι Ρέππας- Παπαθανασίου.

    Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», με τις παραστάσεις να διαρκούν έως τις 13 Μαΐου.

    [07] Ένας στους δύο Γάλλους πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί στη θέση των Ελλήνων

    Σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (ποσοστό 49%) πιστεύουν ότι η χώρα τους θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Sud-Ouest Dimanche.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί "βέβαιο" ότι η Γαλλία θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα ενώ το 32% το θεωρεί πολύ "πιθανό". Από τους υπόλοιπους που απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα, το 37% το θεωρεί "μάλλον απίθανο" και το 14% "σίγουρα απίθανο".

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μπορντό, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ένα "ελληνικό σενάριο" δεν πρόκειται να συμβεί στη Γαλλία εκτοξεύτηκε από το 2% που ήταν τον Νοέμβριο στο 14% σήμερα. "Η τάση αυτή οφείλεται αναμφίβολα στην επιτάχυνση της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, έτσι που οι Γάλλοι να ταυτίζονται ολοένα και λιγότερο με τους Έλληνες", σχολιάζει η εφημερίδα. Υποστηρίζει ωστόσο ότι "το γεγονός πως σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξίσου μεγάλες δυσκολίες όπως η Ελλάδα (...) αποδίδεται κυρίως στον πεσιμισμό που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας".

    Όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, το 70% των υποστηρικτών του κυβερνητικού κόμματος UMP δηλώνει ότι η Γαλλία δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Την αντίθετη άποψη εκφράζει το 54% των ψηφοφόρων της αριστεράς και το 82% των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 16 και 17 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1007 ατόμων άνω των 18 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 February 2012 - 9:30:26 UTC