Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς : Ενδείξεις ότι "φρενάρει" η ανεργία
  • [02] Εξοντωτικά πρόστιμα στα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, ανήγγειλε ο Μ. Σαλμάς
  • [03] Διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε για πρώτη φορά τον «κομήτη του αιώνα»
  • [04] Οι «βασιλιάδες του ρυθμού» Stomp έρχονται τον Σεπτέμβριο
  • [05] Συζητούν για τη συμφωνία
  • [06] Διεθνές Βραβείο Καζαντζάκη
  • [07] «Στημένη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ
  • [08] Διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • [01] Αντ. Σαμαράς : Ενδείξεις ότι "φρενάρει" η ανεργία

    Ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας Ι. Βρούτση.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τόσο τον Μάρτη όσο και τον Απρίλη οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

    Τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε εποχικούς παράγοντες καθώς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, «έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Α. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.085 εταιρείες με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η μία στα δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013, με πάνω από τα μισά επενδυτικά σχέδια να αφορούν σε αύξηση θέσεων εργασίας.

    «Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει» δήλωσε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκ. από τα προγράμματα του κοινωνικού ταμείου για την ενίσχυση των ανέργων και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 715.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τα κονδύλια των σχετικών προγραμμάτων ενώ επιπροσθέτως θα δοθεί πάνω από ένα δισεκ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης.

    Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως έχει πει, θα αντιστραφεί η τάση της ανεργίας. «Το κλίμα έχει αλλάξει, η εικόνα αλλάζει, η κοινωνία θα νιώσει σύντομα τη διαφορά και η ελπίδα, που ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφελών του δημοσίου αλλά και τις νέες επενδύσεις.

    [02] Εξοντωτικά πρόστιμα στα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, ανήγγειλε ο Μ. Σαλμάς

    Εξοντωτικές θα είναι οι ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς, παρανομίας και κλοπής στον χώρο του φαρμάκου, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

    «Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτό που μένει είναι οι ποινές να είναι εξοντωτικές» επισήμανε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι ήδη κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές όλων των παραβατικών συμπεριφορών και όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο της διακίνησης και εμπορίας του φαρμάκου. «Από μόνες τους, οι ποινές που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στον χώρο» υπογράμμισε.

    Εξάλλου, περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.

    [03] Διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε για πρώτη φορά τον «κομήτη του αιώνα»

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» για πρώτη φορά «συνέλαβε» με την κάμερά του και έδωσε τις καθαρότερες έως τώρα εικόνες από τον επερχόμενο κομήτη ISON, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο «κομήτης του αιώνα», επισκιάζοντας με τη φωτεινότητα του ακόμα και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης- αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, κάτι όχι δεδομένο ακόμα.

    Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης -που δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη- βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, παρόλα αυτά έχει ήδη μεγάλη φωτεινότητα, οδεύοντας ολοταχώς για το «ραντεβού» του με τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com. Αν ο κομήτης επιζήσει από το κοντινό πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρο μας, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.

    Ο ISON ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και πήρε το όνομα του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου τηλεσκοπίων (International Scientific Optical Network-ISON), με το οποίο έγινε η πρώτη παρατήρησή του. Επισήμως αποκαλείται C/2012 S1.

    [04] Οι «βασιλιάδες του ρυθμού» Stomp έρχονται τον Σεπτέμβριο

    Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των STOMP, οι οποίοι σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυθέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών, φωτισμού, που μαγεύει το κοινό. Οι βασιλιάδες του ρυθμού έρχονται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να παρουσιάσουν το σόου τους στο θέατρο Badminton (24-29/9).

    Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1991 στο Μπράιτον, από τους Βρετανούς Λιουκ Κρέσγουελ και Στιβ Μακνίκολας, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία.

    Το σόου των STOMP είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας και πρόκειται για μία ευφάνταστη επινόηση στον χώρο των μουσικών τεχνών. Οι ίδιοι προκαλούν αβίαστα το γέλιο και είναι φοβερά ευρηματικοί.

    Τιμές εισιτηρίων: 20/ 30/ 40/ 50/ 60 ευρώ, φοιτητικό- ανέργων: 15 ευρώ.

    [05] Συζητούν για τη συμφωνία

    Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας της σερβικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας που μονοέγραψαν στις 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Βελιγράδι.

    Η κυβέρνηση της Σερβίας συγκρότησε χθες ομάδα που θα προετοιμάσει σχέδιο εφαρμογής της πρώτης συμφωνίας για τις αρχές εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

    Από την ηγεσία της Σερβίας τονίζουν ότι υπάρχει απόλυτη ενότητα και ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε καμία πίεση ή σε νέους όρους που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκαν πρόεδρος του συμβούλου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, Μάρκο Τζούριτς, ο γραμματέας της σερβικής κυβέρνησης, Βέλικο Οντάλοβιτς και ο διευθυντής της γραμματείας για τη νομοθεσία, Ντέγιαν Τζούρτζεβιτς.

    Αποστολή της κυβερνητικής ομάδας είναι η προετοιμασία και προώθηση στη Σερβική Βουλή του σχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

    Η ομάδα της σερβικής κυβέρνησης αναμένεται αύριο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την αντίστοιχη ομάδα της κυβέρνησης του Κοσόβου.

    Σε δηλώσεις του για τη συμφωνία, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας και προσωρινός υπουργός Εξωτερικών, Μάριο Μόντι τόνισε πως είναι αποτέλεσμα προσπαθειών των δύο πλευρών και της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

    "Είμαι βέβαιος ότι η Ιταλία πρέπει να στηρίξει ισχυρά την πρόοδο των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους πορεία" δήλωσε ο κ. Μόντι.

    "Η Ιταλία βλέπει τους γείτονες προς τα ανατολικά και τα νότια με τρόπο που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ" σημείωσε.

    [06] Διεθνές Βραβείο Καζαντζάκη

    «Κατορθώσαμε να γνωρίσουμε, σε νέους ανθρώπους αλλά και σε κοινωνίες και περιοχές που δεν είχαν ιδέα για τον Καζαντζάκη, έναν μεγάλο Έλληνα ποιητή και ταυτόχρονα τους δώσαμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την Ελλάδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής επιτροπής Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης.

    Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη(ΔΕΦΝΚ) γιορτάζει φέτος την 25η επέτειο από την ίδρυσή της και διοργανώνει εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα η ΔΕΦΝΚ έχει 5160 μέλη, εκ των οποίων τα περισσότερα «δεν είναι Έλληνες αλλά φιλέλληνες» όπως τόνισε ο κ. Στασινάκης, σε 119 χώρες, από την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Βιετνάμ έως το Μεξικό, τη Χιλή το Μαλάουι και τον Καναδά.

    Ο Γιώργος Στασινάκης γνώρισε το 1968 την Ελένη Καζαντζάκη, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. «Της εξέφρασα το θαυμασμό μου για τον Καζαντζάκη, τον οποίο είχα διαβάσει δυστυχώς στα Γαλλικά, διότι όταν ήμουν στην Ελλάδα απαγορευόταν. «Θα σε σκοτώσω» μου είπε και μου έδωσε τα βιβλία στα ελληνικά. Έτσι γίναμε φίλοι. Μετά από 20 χρόνια δημιουργήσαμε, μαζί και με τον Γιώργο Ανεμογιάννη, την εταιρεία που είχε έδρα τη Γενεύη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στασινάκης.

    Η ΔΕΦΝΚ διοργανώνει την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εκδήλωση με τίτλο: «ΔΕΦΝΚ: 25 χρόνια αφοσίωσης στον Νίκο Καζαντζάκη και στο έργο του», στην οποία θα παρουσιαστεί «Αναμνηστικό Λεύκωμα» με το σύνολο των δραστηριοτήτων της στις πέντε ηπείρους και μία έκδοση για την αλληλογραφία του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα με την εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με τις δραστηριότητες της Εταιρείας διεθνώς.

    Επίσης φέτος θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το «Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη» που θέσπισε η ΔΕΦΝΚ για να τιμήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα. Σε πρώτη φάση, ο διαγωνισμός αφορά στη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, μελέτης ή ερευνητικής εργασίας, αλλά και ποίησης, δοκιμίου, πεζού, εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και το βραβείο θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο, ενώ ως το τέλος Απριλίου μπορούν να υποβληθούν οι υποψηφιότητες. Την ερχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός θα επεκταθεί και το βραβείο θα δοθεί στην καλύτερη καλλιτεχνική δημιουργία.

    [07] «Στημένη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και με σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πίσω από την οποία κρύφτηκε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη, καθώς αποδείχθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ είναι στημένη».

    Αυτός, όμως, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επικαλείται δήλωση του πρωθυπουργού στις 9 Οκτωβρίου 2011 στη ΔΕΘ, που έλεγε τα εξής: «Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αντί, λοιπόν, τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική, τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους και καταλήγει:

    «Άλλωστε, μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι κανείς δεν έχει ασυλία».

    [08] Διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών εισέβαλε το μεσημέρι ομάδα περίπου 30 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και για μισή ώρα φώναζε συνθήματα διαμαρτυρίας για τη διακοπή της χρήσης της ιστοσελίδας «indymedia», αλλά και της εκπομπής του ραδιοφώνου που εξέπεμπαν από τον χώρο του Πολυτεχνείου, ύστερα από απόφαση του πρύτανη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου Σ. Σιμόπουλου.

    Οι αντιεξουσιαστές υπέστειλαν την ελληνική σημασία από τον ιστό των Προπυλαίων του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ύψωσαν στη θέση της τη μαυροκόκκινη σημαία τους. Συγχρόνως ανέβασαν και πανό με συνθήματα στα αγγλικά εναντίον των παρεμβάσεων στην ιστοσελίδα και στο ραδιόφωνο.

    Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ομάδα των 30 ατόμων περιορίστηκε στο να φωνάζει συνθήματα χωρίς να εκδιώξει τους υπαλλήλους που παραμένουν στα γραφεία τους. Έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί εκδίωξαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν κάλεσε την αστυνομία ούτε ζήτησε την παρέμβαση ή επέμβασή της.

    «Η βίαιη υποστολή της ελληνικής σημαίας στο κέντρο της Αθήνας προσβάλλει το φρόνημα όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

    Επίσης, έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, «ακόμα και από τα κόμματα που απέφευγαν να καταδικάσουν αντίστοιχες ενέργειες στο παρελθόν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 April 2013 - 12:30:24 UTC