Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Φέτος αρχίζει η ανάκαμψη
  • [02] «Εμπαιγμός» τα μέτρα για τους αστέγους, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης
  • [03] Φ. Κουβέλης: Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα κατανόησης του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων
  • [04] Ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμη δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας
  • [05] Έρχονται βροχές και καταιγίδες από αύριο
  • [06] Τραπεζικοί λογαριασμοί για όλους
  • [07] Περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι, δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος»
  • [08] Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2014, έπειτα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ
  • [09] Τα πτώματα δεκάδων βρεφών ανακαλύφθηκαν σε νοσοκομείο του Ρίο
  • [10] «Πυροβολήσατε με μοναδικό σκοπό να την σκοτώσετε», είπε ο εισαγγελέας στον Όσκαρ Πιστόριους

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Φέτος αρχίζει η ανάκαμψη

    Το διακύβευμα των εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ. Αυτό που διακυβεύεται είναι το πώς θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιτυχίες της κυβέρνησης λέγοντας: «Φέτος αρχίζει η ανάκαμψη, έχουμε γυρίσει το καράβι της οικονομίας. Τη σταθερότητα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Οι θυσίες πιάνουν τόπο και κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πιάσουν τόπο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω και δεν θα τους περάσει. Ήδη μειώνεται η ανεργία και έχουμε μπροστά τη βιωσιμότητα του χρέους. Τι σηματοδοτούμε σε αυτή την κρίσιμη μάχη, με ποιους το σηματοδοτούμε και το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν θα το αποφασίσει το εκλογικό σώμα της χώρας. Είναι μία μεγάλη πρωτοβουλία- τομή της κυβέρνησης, που χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν περισσότερη δημοκρατία. Οι μόνοι που στάθηκαν απέναντι, είναι εκείνοι που θέλουν την πολιτική ζωή να είναι κλειστή και να ελέγχεται από τους ημετέρους και τα κυκλώματα. Είμαστε σε μόνιμη σύγκρουση με τον λαϊκισμό. Εμείς δεν μιλάμε μικροκομματικά. Σήμερα θα σας μιλήσω για την Ελλάδα για το πού βρίσκεται και πού πηγαίνει η χώρα. Η εντολή που μας έδωσε το 2012 ο λαός, ήταν να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και να τη βγάλουμε από την κρίση και να ανοίξουμε τον δρόμο για στέρεη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Αποτρέψαμε την έξοδο από το ευρώ, βγάλαμε πλεόνασμα, βγήκαμε στις αγορές. Σήμερα η έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων έπεσε στο 2,45%, ενώ ήταν 3,1 πριν από λίγες ημέρες».

    [02] «Εμπαιγμός» τα μέτρα για τους αστέγους, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης

    Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός εντός και εκτός ευρωζώνης είναι ο μοναδικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. «Για εμάς ο αντίπαλος που λέγεται ακραίος νεοφιλελευθερισμός είναι και μέσα και έξω από την ευρωζώνη. Επιλέγουμε το ιστορικό διαμορφωμένο πεδίο για τη χώρα μας να είναι ο ευρωπαϊκός χώρος και η ευρωζώνη. Αυτή είναι μια στρατηγική μας προσέγγιση, την οποία υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

    Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «ακροδεξιό» ενώ αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες για τους αστέγους. «Είναι εντελώς αδιάφορο για τους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, τα όποια μέτρα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός. Εκείνο, όμως, που δεν τους αφήνει αδιάφορους είναι αν τους εμπαίζουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Φ. Κουβέλης: Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα κατανόησης του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων

    «Η επιστροφή των 20 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα σε δράσεις στήριξης των αστέγων είναι ένα μέτρο ανακούφισης. Όταν όμως αυτό γίνεται με τρόπο προφανούς προεκλογικής σκοπιμότητας, τότε αναδεικνύεται το έλλειμμα κατανόησης του προβλήματος που έχει η κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δράσεις στήριξης αστέγων.

    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει δίκτυο κοινωνικής στέγασης πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και τόνισε ότι είναι η μόνη που δεν έχει θεσμοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είτε σε εθνικό, είτε σε τοπικό επίπεδο.

    [04] Ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμη δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας

    Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, οι δύο τελευταίοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, που κλήθηκαν σήμερα να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή, για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι. Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Συνολικά για την πολύκροτη υπόθεση κατηγορούνται 15 δεσμοφύλακες της Νιγρίτας, από τους οποίους προφυλακίστηκαν έξι, ενώ επτά συνάδελφοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους κι ένας ακόμη χωρίς. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση ενός ακόμη δεσμοφύλακα, του οποίου η απολογία εκκρεμεί, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν βρισκόταν στο χώρο των φυλακών κατά την μεταγωγή του Ίλι Καρέλι στη Νιγρίτα. Ως εκ τούτου, η ανακρίτρια ζήτησε τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για την επιβεβαίωση ή μη του παραπάνω ισχυρισμού. Στο μεταξύ, ο τέως διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος κατηγορείται για το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία, αναμένεται να κληθεί σε απολογία αμέσως μετά το Πάσχα.

    [05] Έρχονται βροχές και καταιγίδες από αύριο

    Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Μεγάλη Τετάρτη και από τα βορειοδυτικά.

    Πιο αναλυτικά:

    Τη Μεγάλη Τετάρτη (16-4-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς άνεμους προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από τα 1200 μετρά).

    Τη Μεγάλη Πέμπτη (17-4-2014) στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή (18-4-2014) ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

    [06] Τραπεζικοί λογαριασμοί για όλους

    Με 603 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 51 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε, με βάση την οποία όλοι όσοι διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό. Kανείς δεν θα μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα αυτό για λόγους εθνικότητας ή τόπου διαμονής τους. Τόσο οι όροι για την απόκτηση όσο και τα συναφή τέλη οφείλουν να προσδιορίζονται ρητά και να είναι εύκολα συγκρίσιμα. Οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να αλλάζουν εύκολα λογαριασμό, αν βρουν άλλον με καλύτερους όρους, αναφέρεται στο Ψήφισμα. «Η οδηγία αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση όλων όσων χρησιμοποιούν τυποποιημένες υπηρεσίες πληρωμών. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των πολιτών που ταξιδεύουν πολύ, σε βασικούς λογαριασμούς θα τονώσει τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση στις κοινωνίες μας» υποστήριξε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης. Σημειώνεται ότι, πριν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.

    [07] Περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι, δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος»

    Έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει (στοwww.gsis.gr) η ειδική διαδικτυακή πύλη για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το επίδομα του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσοι υποβάλουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος Απριλίου, αναμένεται να λάβουν το εφάπαξ επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έως τις 10 Μαΐου. Αυτό προέκυψε από τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη. Παράλληλα, έως αύριο το αργότερο αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταχθούν στους δικαιούχους περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι το 2014. Ειδικότερα, για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ενώ για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει το 2012. Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών. Το επίδομα θα αρχίζει από τα 500 ευρώ ανά άτομο και θα φτάνει ή θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους. Το φορολογητέο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) για τον άγαμο ορίστηκε στις 6.000 ευρώ (φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και δηλώσεις ΦΑΠ 2012) και το περιουσιακό όριο ορίστηκε σε αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως τις 125.000 ευρώ. Για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα όρια διαμορφώνονται σε 8.000 ευρώ και 250.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το εισοδηματικό κριτήριο και το ύψος του επιδόματος θα αυξάνονται με βάση τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα, ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο σύζυγος έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666).

    Έτσι, αναμένεται να προκύψει ο εξής πίνακας:

    Οικογενειακή κατάσταση

    Φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως

    Ακίνητη περιουσία (αντικειμενική αξία) έως

    Ποσό επιδόματος

    Άγαμος

    6.000 ευρώ

    125.000 ευρώ

    500 ευρώ

    Έγγαμοι -Μονογονεϊκές

    8.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    666,7 ευρώ

    Με ένα παιδί

    9.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    750 ευρώ

    Με δύο παιδιά

    10.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    833 ευρώ

    Με τρία παιδιά

    11.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    916,7 ευρώ

    Με τέσσερα παιδιά

    12.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    1.000 ευρώ

    Με πέντε παιδιά

    13.000 ευρώ

    250.000 ευρώ

    1.083,3 ευρώ

    Σημειώνεται, ότι το εισοδηματικό όριο αναμένεται να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑΜεΑ.

    Στις 9 Μαΐου, εξάλλου, αναμένεται να λάβουν το εφάπαξ επίδομα των 500 ευρώ ανά άτομο και περίπου 75.000 ένστολοι.

    [08] Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2014, έπειτα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ

    Την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, διατυπώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου. Το έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρία Γιαταγάνα, σύμφωνα με την οποία το 2014 το χρέος θα μεγαλώσει.

    Όπως, ωστόσο, επιμένει ο ΟΔΔΗΧ, «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους τον Μάρτιο του 2012 (PSI) και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».

    [09] Τα πτώματα δεκάδων βρεφών ανακαλύφθηκαν σε νοσοκομείο του Ρίο

    Τα πτώματα 40 βρεφών ανακαλύφθηκαν από τις εισαγγελικές Aρχές σε δημόσιο νοσοκομείο του Ρίο ντε Ζανέιρο, είδηση η οποία προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της πόλης, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα βρέφη είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια στη διάρκεια του τοκετού ή λίγο μετά τη γέννησή τους και είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού δικτύου Globo. Ωστόσο, μερικά από τα πτώματα παρέμεναν επί τέσσερα χρόνια στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

    [10] «Πυροβολήσατε με μοναδικό σκοπό να την σκοτώσετε», είπε ο εισαγγελέας στον Όσκαρ Πιστόριους

    Ο εισαγγελέας στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους ολοκλήρωσε σήμερα την αντεξέταση του παραολυμπιονίκη συνοψίζοντας τις συνθήκες θανάτου της συντρόφου του, της Ρίβα Στέενκαμπ, και επιμένοντας ότι ο κατηγορούμενος την σκότωσε από πρόθεση ύστερα από καυγά. «Πυροβολήσατε τέσσερις φορές έξω από την πόρτα (του μπάνιου) ενώ γνωρίζατε ότι εκείνη βρισκόταν από πίσω. Είχε κλειδωθεί στο μπάνιο κι εσείς πήρατε το όπλο με μοναδικό σκοπό να πυροβολήσετε και να την σκοτώσετε», είπε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ. «Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Πιστόριους.

    Ο 27χρονος νοτιοαφρικανός αθλητής κατέθεσε σήμερα ότι ένιωσε «συντετριμμένος» όταν είδε το πτώμα της συντρόφου του. Πριν ολοκληρωθεί η σημερινή διαδικασία, ο εισαγγελέας έδειξε στο δικαστήριο μία φωτογραφία από το γεμάτο αίματα μπάνιο, εκεί όπου έπεσε νεκρή από τις σφαίρες του Πιστόριους η 29χρονη στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2014 - 12:30:28 UTC