Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Δεν προβλέπω σύντομα εθνικές εκλογές
  • [02] Αντιπαράθεση Ζ. Κ. Γιούνκερ - ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ένοπλες ληστείες - Επτά συλλήψεις
  • [04] Εργασίες στο τμήμα Ορεστιάδα - Δίκαια - Ορμένιο. Διακόπτεται η σιδηροδρομική σύνδεση
  • [05] Σήμερα η πληρωμή της α' δόσης του ΕΦΚΠ σε 385.000 αγρότες
  • [06] FT: «Εάν πέσει το ευρώ, τότε θα πέσει και η Ευρώπη», δήλωνε το 2012 η Α. Μέρκελ
  • [07] Το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, την 1η Ιουνίου, στο κωπηλατοδρόμιο Σχινιά

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Δεν προβλέπω σύντομα εθνικές εκλογές

    «Δεν έχω θέσει κανένα δίλημμα, έχω πει την πραγματικότητα», «οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν ότι η ψήφος τους θα ερμηνευτεί, άρα πρέπει να δώσουν μια ψήφο που δεν επιτρέπει ερμηνείες» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και σημείωσε ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάει «ούτως ή άλλως», καθώς «χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσει ενωμένη η κοινωνία να κάνει τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της χώρας».

    Ερωτηθείς εάν προβλέπει εθνικές εκλογές σύντομα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Όχι, δεν προβλέπω εκλογές εθνικές, έχουμε χρόνο μπροστά μας, η χώρα χρειάζεται χρόνο». Τόνισε δε ότι το υπ' αριθμόν ένα θέμα τώρα, είναι μέσα από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να κινηθεί η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, να προστατευθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

    [02] Αντιπαράθεση Ζ. Κ. Γιούνκερ - ΣΥΡΙΖΑ

    Δεν είναι αυτήν τη στιγμή ο κατάλληλος για την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με εκτενή του συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου και το διαδικτυακό οικονομικό ειδησεογραφικό μέσο «Euro2day.gr», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα». Στη συνέντευξή του, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, κάνει απολογισμό της ιστορικής πλέον συνάντησης των Κανών κι αποκαλύπτει τι είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο και με ποιον τρόπο μπήκε στο συρτάρι η ιδέα για το δημοψήφισμα.

    Σφοδρή επίθεση κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι όταν ο κ. Γιούνκερ, στο χτεσινό ντιμπέιτ, ρωτήθηκε δύο φορές από τον Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα των Κανών και το πρωτοφανές δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, «κατάπιε τη γλώσσα του». Δεν μπόρεσε, προσθέτει, «να αρθρώσει λέξη για τις ωμές παρεμβάσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας όταν διόριζαν κυβερνήσεις με βάση τα συμφέροντα των δανειστών». Σήμερα, όμως, ξαναβρήκε τη γλώσσα του, για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Γιούνκερ δεν θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν συνηθίσει Έλληνες πρωθυπουργούς υποτακτικούς στα σχέδιά τους, πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ό,τι έγινε στις Κάνες δεν θα ξαναγίνει. Η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται πλέον παντού. Στις 25 Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση».

    [03] Εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ένοπλες ληστείες - Επτά συλλήψεις

    Τρεις διαφορετικές εγκληματικές ομάδες που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονίας, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, με συλλήψεις μελών τους. Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 25χρονος μέλος της ομάδας, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία, σε μια μόνο ημέρα και σε διάστημα δύο μόλις ωρών διέπραξε διαδοχικά εννέα ένοπλες ληστείες και απόπειρες ληστειών, στα Μέγαρα και το Αλεποχώρι Αττικής. Τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης πυροβόλησαν μάλιστα με ανθρωποκτόνο πρόθεση, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, προκειμένου να αφαιρέσουν οχήματα ή να διαφύγουν. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης σε καταυλισμό Ρομά στα Μέγαρα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπόλοιπων δραστών.

    Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθησαν τρία άτομα, μέλη εγκληματικής ομάδας, που σύμφωνα με την αστυνομία ενέχεται σε ένοπλες ληστείες σε πολυκαταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ, σε έκρηξη σε καταστήματα και σε κλοπές οχημάτων.

    Για την τρίτη υπόθεση, συνελήφθησαν τρεις Γεωργιανοί που κατηγορούνται ότι διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, μέσα στα σπίτια τους.

    [04] Εργασίες στο τμήμα Ορεστιάδα - Δίκαια - Ορμένιο. Διακόπτεται η σιδηροδρομική σύνδεση

    Διακόπτεται η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Ορεστιάδας - Δικαίων, από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Κυριακή 1 Ιουνίου, λόγω διενέργειας αναγκαίων εργασιών αναβάθμισης στη σιδηροδρομική υποδομή. Ως εκ τούτου, οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ορεστιάδα με προορισμό το Ορμένιο και αντίστροφα θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

    [05] Σήμερα η πληρωμή της α' δόσης του ΕΦΚΠ σε 385.000 αγρότες

    Από σήμερα το απόγευμα θα είναι διάθεσιμη στους λογαρισμούς περίπου 385.000 δικαιούχων αγροτών, η πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιειδών.

    Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ περίπου. Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επιστροφής, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.

    [06] FT: «Εάν πέσει το ευρώ, τότε θα πέσει και η Ευρώπη», δήλωνε το 2012 η Α. Μέρκελ

    Σχέδιο το οποίο προέβλεπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προστάτευε τις χώρες τις ευρωζώνης από τις «επιθέσεις» των διεθνών αγορών, μέσω της αυτόματης αγοράς τον ομολόγων της, δόθηκε στην Άγγελα Μέρκελ από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο του 2012, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Το σχέδιο, που είχε προετοιμάσει μήνες πριν ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μαζί με τους συνεργάτες του, προέβλεπε πως μόνον οι «ενάρετες» χώρες που υπάκουαν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα είχαν δικαίωμα στη βοήθεια. Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Πρόκειται για το τρίτο μέρος της έρευνας του επικεφαλής της εφημερίδας στις Βρυξέλες, Πίτερ Σπίγκελ. Τα εκτενή αυτά ρεπορτάζ βασίζονται, όπως λέει η εφημερίδα, σε μαρτυρίες αξιωματούχων που πρωταγωνιστούσαν από τα τέλη του 2011 μέχρι το 2012 και είχαν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που είχε ξεσπάσει στην Ευρωζώνη.

    Μόλις η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το σχέδιο στα χέρια της φαίνεται να αναφώνησε: «Τι είναι αυτό;» Συμπληρώνοντας ευθύς αμέσως «Δεν το έχω ξαναδεί». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, της εξήγησε πως πρόκειται για μια λίστα με θέματα προς συζήτηση τα οποία θα μπορούσαν να εξετάσουν μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους το απόγευμα μετά το πέρας της συνόδου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όσο η Άγγελα Μέρκελ διάβαζε το έγγραφο τόσο ο εκνευρισμός της μεγάλωνε. «Ήταν πραγματικά εξαγριωμένη» επισημαίνει στην FT άνθρωπος που βρισκόταν στην αίθουσα. Οι αντιρρήσεις της ήταν επί της διαδικασίας. Φαινόταν ότι οι αντιπροσωπείες της Ιταλίας και των ΗΠΑ είχαν συνεργαστεί για να την κάνουν να αποδεχτεί ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ που θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη καταπολεμούσε την κρίση. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που δεν θα ήταν επικίνδυνο για τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη, που δεν θα ήταν προσβλητικό για τη γερμανική παράδοση, θα βοηθούσε συγκεκριμένα στον μετριασμό των spreads, αλλά θα μπορούσε να κερδηθεί μόνον ως ανταμοιβή για την αρετή που επέδειξαν» δήλωσε στην εφημερίδα ο Μάριο Μόντι. Η αντιπαράθεση αυτή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, φαίνεται πως ήταν η τελευταία σε μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες τόσο του Ομπάμα όσο και των Ευρωπαίων εταίρων να αναγκάσουν την Γερμανίδα καγκελάριο να υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο «τείχος προστασίας» των πολιορκημένων χωρών της ευρωζώνης.

    Η FT αποκαλύπτει επίσης πως από την αρχή της κρίσης, η δύναμη κρούσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε πολιτικά περιορισθεί από τη Γερμανία.

    Η ιδέα του Μόντι για αγορά ομολόγων από χώρες που έδιναν μάχη, θεωρείτο για καιρό ως η λύση στην κρίση, σχεδόν από όλους. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής έλεγαν πως «αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάμβανε μια τέτοια δέσμευση, ειδικά αν ήταν απεριόριστη, κανένας διαπραγματευτής ομολόγων δε θα τολμούσε να διακινδυνεύσει τις άδειες τσέπες του».

    Πολλοί όμως στο Βερολίνο, τονίζει η εφημερίδα, θεώρησαν μια τέτοια κίνηση ακατάλληλη. «Η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης ήταν σαν να δανείζεις χρήματα σε κυβερνήσεις τυπωμένα από την κεντρική τράπεζα» έλεγαν. Αυτό όχι μόνο θα ακύρωνε τον στόχο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά επίσης θα προκαλούσε πληθωρισμό, επισήμαιναν.

    Δύο χρόνια μετά, τονίζει η εφημερίδα, είναι σαφές ότι οι φρενήρεις, αυτοσχέδιες δράσεις του τελευταίου έτους της κρίσης έσωσαν το ευρώ. Ωστόσο, η ευρωζώνη απέχει πολύ από το να είναι και πάλι πλήρως υγιής. Τα επίπεδα χρέους στην νότια Ευρώπη είναι ακραία. Η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να δικαιωθούν στις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά η 15χρονη νομισματική ένωση πέρασε την πιο σημαντική δοκιμασία της: Στην πιο σκοτεινή στιγμή της, οι ηγέτες της έκαναν ό,τι χρειάστηκε για να την κρατήσουν ενωμένη. Και κανένας δεν νοιάστηκε περισσότερο από τη Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, καγκελάριος μιας ενωμένης Γερμανίας και, χάρη εν μέρει της κρίσης, η πιο ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης. «Έχω επιλέξει την Ευρώπη και το ευρώ, και, συνεπώς, και την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μέρκελ, προς το τέλος της κρίσης. «Εάν πέσει το ευρώ, τότε θα πέσει και η Ευρώπη», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας FT.

    [07] Το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, την 1η Ιουνίου, στο κωπηλατοδρόμιο Σχινιά

    Το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην διοργανώνει την Κυριακή 1 Ιουνίου στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά η ομάδα «Surfers4life».

    Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Καρκίνου και στοχεύει να διαδώσει τα μυστικά της ευεξίας, να στείλει το μήνυμα «Είμαι Νικητής» σε όσους εμπλέκονται με την ασθένεια.

    Οι συμμετέχοντες θα έχουν ευκαιρία να πάρουν μέρος στα εξής αγωνίσματα: τρέξιμο (5 χλμ), ποδήλατο (15 χλμ) και καγιάκ (open race 3 χλμ), καθώς και σε δραστηριότητες, όπως ομιλίες, σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών, βιωματικά εργαστήρια πάνω σε διαλογισμό, γιόγκα, ρέικι, ορθοσωμική, γιόγκα γέλιου και ρεφλεξολογία, διαδραστικά παιχνίδια και πάρτι με ζωντανή μουσική. Ξεχωριστά αθλήματα θα διεξαχθούν για παιδιά ως 15 ετών.

    Η είσοδος στο χώρο του Φεστιβάλ και η συμμετοχή στις παράλληλες δραστηριότητες είναι δωρεάν για όλους. Το εισιτήριο για τα αθλήματα προπωλείται έναντι του συμβολικού ποσού των 10 ευρώ (μειωμένα εισιτήρια διατίθενται για φοιτητές, οικογένειες και ανέργους). Τα εισιτήρια για τα αγωνίσματα προπωλούνται μέσω viva.gr, στα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», στα Public και τηλεφωνικά στο 11876.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 May 2014 - 12:30:24 UTC