Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα της Κυριακής είναι ψήφος συναίνεσης στα αντιλαϊκά δεσμά της ΕΕ ή ψήφος απόρριψής τους
  • [02] Γιάννης Σγουρός: Στις περιφερειακές εκλογές οι πολίτες εκλέγουν περιφερειάρχη και όχι κόμμα
  • [03] Ρένα Δούρου: Επικίνδυνος ο κ. Σγουρός για τα συμφέροντα των πολιτών
  • [04] Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Αττική κατέθεσε, σε δημόσια συζήτηση, η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου
  • [05] Να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, κάλεσε τους πολίτες ο Φ. Κουβέλης
  • [06] Ευ. Βενιζέλος στον Guardian: Το κλίμα στις Κάνες ήταν απολύτως τραγικό
  • [07] Σε τροχαίο, με μια νεκρή και δύο τραυματίες, εμπλέκεται ο Ν. Νταμπίζας
  • [08] Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26 δισ. ευρώ
  • [09] «Καζάνι που βράζει» η Κωσταντινούπολη, μετά τον θάνατο δύο διαδηλωτών
  • [10] Στις κάλπες σήμερα Ιρλανδοί και Τσέχοι
  • [11] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα της Κυριακής είναι ψήφος συναίνεσης στα αντιλαϊκά δεσμά της ΕΕ ή ψήφος απόρριψής τους

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του κόμματος για τις ευρωεκλογές, σχολίασε το «τεχνητό κλίμα δικομματικής πόλωσης αλλά και προκλητικής προβολής συγκεκριμένων υποψήφιων κυρίως Αθήνας και Αττικής, συγκεκριμένων κομμάτων το βράδυ της Κυριακής, με εργαλείο ένα exit poll- μαϊμού και με αναλυτές κάποιους επιστήμονες- αναλυτές, στην πραγματικότητα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ».

    Αναφέρθηκε στο «θετικό, ελπιδοφόρο αποτέλεσμα του ΚΚΕ στον α? γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών» καθώς το κόμμα στις περιφερειακές κατέγραψε διπλάσια ποσοστά από το εκλογικό του αποτέλεσμα του Ιουνίου 2012, και στο ότι οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται στον δεύτερο γύρο σε Πάτρα, Ικαρία, Πετρούπολη και Χαϊδάρι.

    Ανέφερε ότι για τη μία ψήφο με την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πέρασε στον β? γύρο στην Καισαριανή, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και ενστάσεις.

    Κάλεσε τον λαό να καταδικάσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και να γυρίσει την πλάτη στις πιέσεις και τα ψευτοδιλήμματα του «μικρότερου κακού», προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί που υποστηρίζει, δεν μπαίνουν σε προεκλογικά παζάρια με τα κόμματα και τους συνδυασμούς που έχουν ευθύνη είτε από τη θέση την κυβερνητική είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Είπε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, συμμετέχοντας στις εκλογές, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως λευκό ή άκυρο σε περιφέρειες και δήμους, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στους τέσσερις δήμους όπου είμαστε μέσα».

    Τόνισε ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι «ή ψήφος συμφωνίας-συναίνεσης στα αντιλαϊκά δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων ή ψήφος απόρριψής τους, ψήφος λαϊκής δράσης και αντιπολίτευσης σε όλα αυτά, με το ΚΚΕ ισχυρό».

    [02] Γιάννης Σγουρός: Στις περιφερειακές εκλογές οι πολίτες εκλέγουν περιφερειάρχη και όχι κόμμα

    «Απευθύνομαι σε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα τι κόμμα ψηφίζουν» δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στη διαδικτυακή τηλεόραση τουΑΠΕ- ΜΠΕ και συμπληρώνει ότι είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Κυριακής, διότι απευθύνεται «στους πολίτες με ειλικρίνεια, όπως πάντα» και έχει δεσμευθεί «σε ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία».

    Απορρίπτει το δίλημμα «μνημονιακές- αντιμνημονιακές δυνάμεις» και υποστηρίζει ότι «στις περιφερειακές εκλογές οι πολίτες εκλέγουν περιφερειάρχη και όχι κόμμα. Στην Περιφέρεια τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και οι λύσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες» απαντά. Γι αυτό και στο ψηφοδέλτιό του «είναι άνθρωποι πετυχημένοι στον χώρο της αυτοδιοίκησης, από όλους τους πολιτικούς χώρους».

    Ερωτώμενος για τις επιλογές που έχει κάνει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τον βαθμό στον οποίον είναι συμφέρουσες για το Δημόσιο και τους πολίτες, απαντά ότι «οι διεθνείς διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Και να ήθελα το αντίθετο, να ξέρετε ότι οι τελικές συμβάσεις θα ελεγχθούν τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και από άλλους, ανεξάρτητους ελεγκτικούς φορείς της Πολιτείας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος, ότι πλέον οι έλεγχοι για κάθε δαπάνη στην Αυτοδιοίκηση είναι ασφυκτικοί και πολλές φορές δημιουργούν και τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου».

    [03] Ρένα Δούρου: Επικίνδυνος ο κ. Σγουρός για τα συμφέροντα των πολιτών

    «Επικίνδυνο για τα συμφέροντα των πολιτών και της αττικής γης» χαρακτηρίζει τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό η Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης με τη «Δύναμη Ζωής», σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επιμένω, και το μόνο δίλημμα που θέτω εκ νέου είναι ότι ο κ. Σγουρός ή υπηρετούσε ενσυνείδητα ένα χαώδες πλαίσιο που εξυπηρετούσε τη διαπλοκή ή αγνοούσε και δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει και πάλι όμως τίθεται ζήτημα ικανότητας του ιδίου» υποστηρίζει η κ. Δούρου.

    Η υποψήφια περιφερειάρχης σημειώνει ότι η αναμέτρηση της Κυριακής για την περιφέρεια Αττικής «είναι πολύ σημαντική, γιατί εδώ διακυβεύεται ένα μεγάλο στοίχημα στα χαρακώματα μιας μεγάλης μάχης. Αν κατορθώσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Περιφέρεια Αττικής τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν σε όλη τη χώρα. Τα προβλήματα είναι αυτοδιοικητικά. Η ανεργία, τα σκουπίδια δεν έχουν κομματική ταυτότητα, αλλά οι λύσεις είναι πολιτικές με ιδεολογικό πρόσωπο». Η κ. Δούρου τονίζει ότι «η Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνει τις παθογένειες ολόκληρης της πατρίδας σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν πράγματα που σε ξενίζουν» και διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν μια χώρα, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, το 2014, να μην έχει αποχετευτικό σύστημα σε δεκάδες δήμους; Πώς είναι δυνατόν πολλοί συμπολίτες μας να κάνουν το σταυρό τους, όταν η νεροποντή διαρκεί πολύ;».

    Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο ο κ. Σγουρός εμφανίζεται πιo πολυσυλλεκτικός, η κ. Δούρου τονίζει: «Τα νούμερα δεν έβγαιναν πριν και από τον α' γύρο. Ας θυμηθούμε τις δημοσκοπήσεις, που η παράταξή μας ήταν πάντα πίσω απόν απερχόμενο περιφερειάρχη 5-6 μονάδες. Το ζήτημα είναι ότι είμαστε πρώτοι και αυτό δεν έγινε γιατί μας βοήθησαν κάποια ΜΜΕ, αντιθέτως μας πολέμησαν, όρθωσαν τείχος σιωπής και ας αθροίζει ο απερχόμενος περιφερειάρχης τις παρουσιάσεις μου στα ραδιόφωνα, γιατί μετά τις 18 Απριλίου, οι συνάδελφοί σας ήθελαν χρόνο να γεμίσουν οι εκπομπές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους απευθυνθήκαμε στους πολίτες και είχαμε τη δική μας δημοσκόπηση που ήταν κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Τώρα, συνεχίζουμε. Αν κερδίσουν τα ΜΜΕ και τα συμφέροντα δεν θα έχει χάσει η Ρένα Δούρου, θα έχει χάσει η προοπτική να αλλάξουμε τα πράγματα».

    [04] Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Αττική κατέθεσε, σε δημόσια συζήτηση, η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

    Σε δημόσια συζήτηση κατέθεσε σήμερα το σχέδιο της «Δύναμης Ζωής» για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Αττική, η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Παρουσίασε τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες και τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος, καθώς και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων.

    Έμφαση δίνεται στην εργασία και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην αξιοποίηση της γνώσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού, μέσα στην κοινωνία, τη συμμετοχή των πολιτών και τη σύνδεση αγροτών, παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αντιμετώπιση της ανεργίας θα επιτευχθεί μέσα από την αναχαίτιση των απολύσεων και των λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταγραφή των ανέργων ανά κλάδο και ειδικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και από ειδικά σχέδια δράσης για τις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που θα έχει άμεση και έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη.

    Τα «εργαλεία», που προτείνει η κ. Δούρου, αφορούν μια νέα νοοτροπία διοίκησης, τους πόρους, τους ανθρώπους και την αναβάθμιση των υποδομών. Με διαφάνεια, συμμετοχή και δημοκρατικό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενισχύοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες νέων επιστημών στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, δικτυώνοντας τις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις με τους συνεταιρισμούς. Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων και των αποβλήτων, ο αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός σχεδιασμός και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υδάτινων πόρων της Αττικής, αποτελούν προτεραιότητες για την αναβάθμιση και την προστασία της περιοχής.

    [05] Να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, κάλεσε τους πολίτες ο Φ. Κουβέλης

    Να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, για προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας, κάλεσε τους πολίτες ο Φώτης Κουβέλης, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

    «Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες. Ξέρω την εκτίμησή σας στη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία. Αυτή η εκτίμηση πρέπει την Κυριακή να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης. Δώστε μας δύναμη για να επιβάλλουμε προοδευτικές λύσεις» τόνισε.

    «Δώστε μας δύναμη για μια νέα πορεία της χώρας. Δώστε μας δύναμη για να γίνει ισχυρή η πολιτική μας. Η πολιτική για την προοδευτική έξοδο από την κρίση. Η προοδευτική πολιτική για την κοινωνία και τη χώρα. Με ευθύνη και σταθερότητα. Η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία είναι η εγγύηση για την κοινωνία και την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

    [06] Ευ. Βενιζέλος στον Guardian: Το κλίμα στις Κάνες ήταν απολύτως τραγικό

    «Σε όλα μου τα χρόνια, ποτέ δεν είχα γίνει μάρτυρας τόσο αντιδιπλωματικής συμπεριφοράς... Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ πολύ επιθετικό». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος για «τη δραματική σύνοδο των Κανών, το 2011» σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Γκάρντιαν» (Guardian), Έλενα Σμιθ.

    Όπως υπογραμμίζεται, «ποτέ η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η ενωμένη Ευρώπη ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση». Αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση που γίνεται για τον χρόνο των αποκαλύψεων: «Ενώ τα κράτη της ΕΕ πλησιάζουν προς τις εκλογές, μέσω ανησυχιών πως μια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ξανανοίξει το κεφάλαιο της κρίσης στην ευρωζώνη, έχουν ξεκινήσει οι αποκαλύψεις για το πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα να εκδιωχθεί από το ευρώ».

    Με τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε, λίγο πριν βυθίσει την Ευρώπη στο χάος», το δημοσίευμα ξεκινάει περιγράφοντας με δραματικό ύφος τις κρίσιμες εκείνες ώρες, λέγοντας πως «ήταν ένα δείπνο στο οποίο μιλούσαν μόνον τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες και κανείς δεν έτρωγε. Καθισμένοι μπροστά σε κρυστάλλινα ποτήρια και εξαιρετικές πορσελάνες, η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κοιτούσαν τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού».

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το δείπνο στις Κάνες ήταν ουσιαστικά η αντίδραση των άλλων ηγετών στην ανακοίνωση «βόμβα» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα. Γι' αυτό άλλωστε το «επείγον δείπνο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G20». Στόχος του, όπως τονίζεται, ήταν να εξεταστεί το μέλλον της ευρωζώνης, «του πιο φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ», όπως το χαρακτηρίζει η «Γκάρντιαν».

    Για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, τονίζει πως και οι δύο τους «ήταν παγιδευμένοι στην όλο και εντεινόμενη κρίση χρέους της Ευρώπης», καθώς αξιωματούχοι «στο Βερολίνο και το Παρίσι, είχαν μόλις συμφωνήσει τη διάσωση της Ελλάδας». Μια διάσωση που «συμπεριελάμβανε τη μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία αναδιάρθρωση χρέους».

    Γι' αυτό όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ήταν εξαγριωμένοι. «Η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Κάλεσαν τον Παπανδρέου στις Κάνες, αποφασισμένοι να του το επισημάνουν. Ακόμη και αν αυτό σήμαινε χρήση ωμού εξαναγκασμού απέναντι σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, που ήδη αντιμετωπίζει έναν λαό εξαγριωμένο για το τίμημα μιας τέτοιας βοήθειας».

    [07] Σε τροχαίο, με μια νεκρή και δύο τραυματίες, εμπλέκεται ο Ν. Νταμπίζας

    Τραγικό δυστύχημα με μια νεαρή γυναίκα νεκρή και δύο τραυματίες, στο οποίο εμπλέκεται ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας, σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Αγίου Ιωάννη Ζεφύρου, στη Βούλα.

    Το δυστύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νίκος Νταμπίζας, συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα που εκινείτο προς την ίδια κατεύθυνση, από Αθήνα προς παραλία. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα η 31χρονη συνεπιβάτιδα της μοτοσικλέτας και σοβαρά ο 28χρονος οδηγός. Ο Νίκος Νταμπίζας, τραυματίστηκε ελαφρότερα και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Ασκληπιείο Βούλας. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ελληνικού από το οποίο έχει οριστεί πραγματογνώμονας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

    [08] Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26 δισ. ευρώ

    Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για ανέργους, αντιμετώπιση της φτώχειας, δημιουργία επιχειρήσεων κ.α. θα προκηρυχθούν μέσα στο 2014, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοινώνοντας την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ των «28» που εγκρίνει η Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που όπως σημείωσε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα αφενός της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και αφετέρου της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

    Η έγκριση του προγράμματος, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη των προκηρύξεων οι οποίες μέσα στη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε, θα αφορούν:

    - Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.

    - Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.)

    - Αντιμετώπιση της φτώχειας

    - Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

    - Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

    - Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας

    - Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον).

    «Οι δράσεις θα ακολουθήσουν αμέσως, χωρίς τις καθυστερήσεις που είχαμε σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα», τόνισε ο υπουργός.

    Τα προγράμματα για κοινωνικού χαρακτήρα (για την ανεργία, τη φτώχεια, κλπ.) θα είναι εμπροσθοβαρή, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων θα διοχετευθεί στην κοινωνία κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος οπότε τα κοινωνικά προβλήματα είναι περισσότερο οξυμένα λόγω της κρίσης.

    Θα ακολουθήσει η επίσημη υποβολή στην ΕΕ για έγκριση των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    [09] «Καζάνι που βράζει» η Κωσταντινούπολη, μετά τον θάνατο δύο διαδηλωτών

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός δεύτερου διαδηλωτή στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων τη νύχτα μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην συνοικία Οκμεϊντάνι.

    Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα όχημα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας. Για να καταφέρουν να φύγουν και να διαλύσουν τους περίπου 15 συγκεντρωμένους οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα προτού κάνουν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή.

    [10] Στις κάλπες σήμερα Ιρλανδοί και Τσέχοι

    Οι Ιρλανδοί και Τσέχοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του νέου ευρωκοινοβουλίου, κατά την δέυτερη από τις τέσσερις ημέρες διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Στην Ιρλανδία, όπου περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγονται και εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων. Στις ευρωεκλογές, δέκα θα είναι οι υποψήφιοι για τις τρεις έδρες της Βόρειας Ιρλανδίας στην νέα ευρωβουλή. Το Σιν Φέιν αναμένεται να αυξήσει τους ευρωβουλευτές του από έναν που είχε στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο σε τρεις στο νέο, παρότι οι υποψήφιοι που έχει επιλέξει δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, ούτε ανήκουν στα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Παρότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της λιτότητας και της οικονομίας, οι ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν αυξήσει τη δύναμή τους και μόλις ένας υποψήφιος ευρωσκεπτικιστής, ο ανεξάρτητος Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν, έχει πιθανότητες να κερδίσει μία έδρα. Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ από την πλευρά του φαίνεται να διατηρεί τη δύναμή του και εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε στη νέα ευρωβουλή θα έχει 4 ή 5 ευρωβουλευτές.

    Στην Τσεχία, τις περισσότερες από τις 21 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αποσπάσει το κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάμπις, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), αναμένεται να έρθει δεύτερο.

    Επίσημα αποτελέσματα και από τις 28 χώρες αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα μέλη της ΕΕ.

    [11] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα

    Τους ηγέτες της ορθόδοξης και της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η πόλη των Ιεροσολύμων. Τα Ιεροσόλυμα και ιδιαίτερα τα σημεία στα οποία θα βρεθούν οι δύο προκαθήμενοι, έχουν στολιστεί με σημαίες του Ισραήλ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η αστυνομία του Ισραήλ λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια των δύο θρησκευτικών ηγετών. Την Κυριακή, 25 Μαΐου, πρώτη ημέρα συνάντησής τους, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, 25 και 26 Μαΐου, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της εκεί ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου ΣΤ'. Η επικείμενη συνάντηση πραγματοποιείται μετά από εισήγηση, τον Μάρτιο του 2013 στη Ρώμη, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νεοεκλεγέντα τότε Πάπα Φραγκίσκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2014 - 12:30:26 UTC