Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] FT: Η Αργεντινή προετοιμάζεται για μία νέα χρεοκοπία
  • [02] Επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011- 2012, ζητά η ΠΟΠΕΚ
  • [03] Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα για τις ΜμΕ, διαπιστώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας
  • [04] Άρχισαν να καταθέτουν μαθητές επιζήσαντες του ναυαγίου του οχηματαγωγού Sewol
  • [05] Ελληνικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι: Από τα εσωτερικά ταξίδια στις πληγές της ιστορίας

  • [01] FT: Η Αργεντινή προετοιμάζεται για μία νέα χρεοκοπία

    Η Αργεντινή προετοιμάζεται για μία νέα χρεοκοπία την Τετάρτη, την τρίτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 30 ετών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μίας ομάδας πιστωτών της δεν φαίνεται να έκαναν πρόοδο την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το έναυσμα για τη χρεοκοπία (εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη) θα είναι η μη καταβολή του ποσού των 539 εκατ. δολαρίων για πληρωμές τοκομεριδίων σε πιστωτές της χώρας.

    Καθώς η προοπτική χρεοκοπίας της Αργεντινής ενισχύεται, οι σκέψεις έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στις συνέπειές της. Οι οικονομολόγοι γενικά αναμένουν ένα βάθεμα της ύφεσης στη χώρα, αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων που πιθανόν να προκαλέσει μία δεύτερη υποτίμηση του νομίσματος της χώρας (πέσο) εφέτος. Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας θα ήταν τόσο τρομερές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν στο 25% και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Αργεντινούς στους δρόμους να μαζεύουν χαρτιά για να τα πουλήσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.

    [02] Επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011- 2012, ζητά η ΠΟΠΕΚ

    Την επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, εν όψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, στα επίπεδα του 2011-2012, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Σε σημερινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει νομοθετικές διατάξεις με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους από το 2009, αν θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και να βάλει τέλος στην γάγγραινα της οικονομίας από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης, επιβεβαιώνουν την αρχική θέση της ΠΟΠΕΚ για το λάθος της απόφασης αυτής, που κόστισε απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 750 εκατ. ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο 2012- 2013 και 2013- 2014, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.

    [03] Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα για τις ΜμΕ, διαπιστώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας

    Συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που βασίζεται σε δείγμα 1.100 εταιρειών. Παράλληλα, η έρευνα εντοπίζει ότι «υπάρχουν αυξημένα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει ως δυναμικός πυλώνας ανάκαμψης».

    Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η μελέτη «οι ΜμΕ εκφράζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν -θεσμικές κυρίως- μεταρρυθμίσεις ώστε η πραγματοποιηθείσα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας από την κάθετη μείωση του κόστους εργασίας να αποτυπωθεί σε αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας». «Οι προσδοκίες ζήτησης είναι θετικές για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο η ρευστότητα συνεχίζει να λειτουργεί περιοριστικά. Το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περνώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε θετικά επίπεδα (με άνοδο 37 μονάδων από το κατώτατο σημείο του στο πρώτο εξάμηνο του 2012). Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι εντονότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματός μας, καθώς η πλειοψηφία των μικρότερων ΜμΕ παραμένει σε φάση επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, σημαντικό παραμένει το πρόβλημα ρευστότητας, με την πίεση να αυξάνεται κυρίως από την ταχύτερη πληρωμή των προμηθευτών», αναφέρει η μελέτη.

    [04] Άρχισαν να καταθέτουν μαθητές επιζήσαντες του ναυαγίου του οχηματαγωγού Sewol

    Οι νοτιοκορεάτες μαθητές που επέζησαν του ναυαγίου του οχηματαγωγού Sewol τον Απρίλιο, μια τραγωδία με περισσότερους από 300 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, που συγκλόνισε τη χώρα, άρχισαν σήμερα να καταθέτουν, μέσω βίντεο, κατά τη δίκη του καπετάνιου και του πληρώματος. Οι έφηβοι έφθασαν με ένα κόκκινο μικρό λεωφορείο στο δικαστήριο της πόλης Ανσάν, νοτίως της Σεούλ. Στην Ανσάν βρίσκεται το σχολείο όπου φοιτούσαν οι μαθητές που είχαν αναχωρήσει με το πλοίο Sewol για τη σχολική τους εκδρομή. Η αστυνομία εμπόδισε σήμερα τον κόσμο να πλησιάσει το κτίριο και οι μαθητές συνοδεύονταν μέχρι το εσωτερικό του δικαστηρίου.

    Η δίκη διεξάγεται στο Γκουανγκτζού, 265 χλμ. νοτίως της Σεούλ, αλλά οι δικαστές και οι δικηγόροι μετέβησαν για δύο ημέρες --σήμερα και αύριο-- στο δικαστήριο της Ανσάν για την ακρόαση 17 έως 23 μαθητών λυκείου που επέζησαν του ναυαγίου και δέχτηκαν να καταθέσουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Για προληπτικούς λόγους, το δικαστήριο δέχτηκε οι έφηβοι να μην καταθέσουν ενώπιον των δικαστών αλλά σε άλλη αίθουσα του δικαστηρίου, έχοντας ένα γονέα δίπλα τους. Οι καταθέσεις τους μεταδίδονται μέσω βίντεο, ώστε οι μαθητές να αισθανθούν ασφαλείς. Τα ονόματά τους δεν δημοσιοποιήθηκαν. Οι καταθέσεις ακούγονται, αλλά τα πρόσωπά τους τα βλέπουν μόνο οι δικαστές και οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

    [05] Ελληνικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι: Από τα εσωτερικά ταξίδια στις πληγές της ιστορίας

    Οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εκδότες δεν έχουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, περιοριστικές επιπτώσεις στο μέγεθος της μυθιστορηματικής παραγωγής.

    Παράδειγμα, για να ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή μας περιήγηση, το καινούργιο μυθιστόρημα του Στρατή Χαβιαρά, που υπό τον τίτλο Άχνα (εκδόσεις Κέδρος), επιχειρεί ένα εσωτερικό ταξίδι, μια διαδρομή στο άβατο της ατομικής ύπαρξης, όπου τα πάντα μοιάζουν ρευστά και υπό αίρεση.

    Και το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου, όμως, που έχει τον τίτλο Η γυναίκα του Θεού (εκδόσεις Καστανιώτη), είναι μια διερεύνηση του φύλου και της ταυτότητας: η πρωταγωνίστρια έχει παντρευτεί (ή νομίζει πως έχει παντρευτεί) τον Θεό και εκείνο που εξιστορεί είναι η εμπειρία της συμβίωσης με ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Έχει, ωστόσο, όντως το πάνω χέρι ο Θεός στον δεσμό του με ένα φθαρτό πλάσμα, όπως η ηρωίδα της Μιχαλοπούλου; Τίποτε δεν είναι σίγουρο και όπως θα αποδειχθεί από την εξέλιξη της δράσης, η συμβία του είναι ικανή για όλα: μεταξύ των άλλων και να διεκδικήσει, κερδίζοντάς την πέρα για πέρα, την ελευθερία της. Εσωτερική είναι η γραμμή την οποία ακολουθεί και ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός στο σύντομο αλλά εξαιρετικά πυκνό μυθιστόρημά του Αίμα νερό (εκδόσεις Πατάκη), όπου και μια σπαρακτική αυτοβιογραφική αφήγηση, με τον πρωταγωνιστή να μιλάει για τα δύσκολα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και τη μάταιη προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον πατέρα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 July 2014 - 10:30:21 UTC