Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση Σ. Βούλτεψη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»
  • [02] Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα έχει επιτύχει πολλά, αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη
  • [04] «Παράγοντας σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι μιά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
  • [05] Πάγια θέση της ΕΕ είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δηλώνει το Βερολίνο
  • [06] Eurostat: Αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης
  • [07] Δεκαετή ποινή κάθειρξης για τον Όσκαρ Πιστόριους πρότεινε ο εισαγγελέας
  • [08] Τζιχαντιστές εκπαιδεύονται να πετούν μαχητικά
  • [09] Ο Ολάντ δέχεται πυρά για τις περικοπές που σχεδιάζει στα οικογενειακά επιδόματα

  • [01] Δήλωση Σ. Βούλτεψη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»

    Στις προθέσεις και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας, αναφέρεται σύντομη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, προς τη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore». «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση ούτε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε θα πρόκειται για ένα διαζύγιο, αλλά για μία διαδικασία η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε η κ. Βούλτεψη.

    [02] Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας

    Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συζητήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου στο Παλάτσο Ρεάλε, στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ- Ασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, υπογραμμίζοντας ότι η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα πρόβλημα ασφάλειας που απαιτεί άμεση δράση. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με αυτό της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων. Επίσης, επέμεινε στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού των μεταναστών, αφού μάλιστα στη συγκεκριμένη σύνοδο λαμβάνουν μέρος χώρες από όπου προέρχεται το κύριο μεταναστευτικό κύμα. Στο δείπνο των ηγετών της συνόδου, ο κ. Σαμαράς είχε εκ νέου συζήτηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό αλλά και τους πρωθυπουργούς της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, της Τσεχίας καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα έχει επιτύχει πολλά, αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη

    «Η χώρα βεβαίως κι έχει επιτύχει πολλά κι έχει εξαιρετικά καλά δεδομένα, αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη, γιατί χρειάζεται συναίνεση, ενότητα και προοπτική, σταθερότητα εθνική, όχι απλώς κυβερνητική. Αν αυτά δεν ισχύουν, τότε φυσικά δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα επτά σημεία τού σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι παράλληλα με αυτά είναι βασικές οι εξής τέσσερις προϋποθέσεις: Πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση, σεβασμός στις θυσίες του λαού και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και εθνικό καθήκον αλήθειας χωρίς ψευδείς υποσχέσεις. «Πού βλέπει κάποιος να έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πρόωρα, μονομερώς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια; Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο, είναι αυτό που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», σημείωσε. Ακόμη τόνισε ότι «στόχος μας είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, η επάνοδος στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης», για να προσθέσει ότι «λένε κάποιοι πως αυτή η δήλωση, του αυτονοήτου, της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει συνεχώς στο μνημόνιο σε μια θέση μη κανονική, αυτό είναι που προκάλεσε την κρίση στο χρηματιστήριο και τη διεθνή αγορά ομολόγων».

    [04] «Παράγοντας σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι μιά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

    Τη διαβεβαίωση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογραμμίζει εκτενής ανάλυση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, με την οποία επικρίνεται έντονα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αναφορά του στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονομεύει τη σταθερότητα της χώρας.

    Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «τις συνεχείς προσπάθειες απαξίωσης των μετοχών που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο, με τη μέθοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης, αλλά και από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές». Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επιφυλάσσεται να εξετάσει «τη δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ως ολέθρια τη «μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο προς όφελος των τραπεζιτών που προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΚΤ». Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει τα μνημόνια αλλάζοντας την οικονομική πολιτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και την αποπληρωμή τού υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων σε ευρωπαϊκό (και όχι διμερές) επίπεδο, στο πλαίσιο ενός συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και αειφορίας.

    [05] Πάγια θέση της ΕΕ είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δηλώνει το Βερολίνο

    Πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ και σημείωσε ότι για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι σημαντική η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Όπως ανέφερε η κ. Κοτέ, η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται στους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, διευκρίνισε ότι μετά την έκθεση της τρόικας, το Eurogroup θα διαβουλευθεί για τα επόμενα βήματα.

    [06] Eurostat: Αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

    Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ του 2010 κατά 1,8% επέφερε η νέα μεθοδολογία και το νέο Σύστημα Ευρωπαϊκών Λογαριασμών (SEC 2010), που εισήγαγε η Εurostat σε αντικατάσταση του SEC 1995. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2010 αυξάνεται κατά 3,4%, ενώ η αύξηση του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν της τάξης του 3,7%. Εξάλλου, σημαντική είναι η επίδραση της νέας μεθοδολογίας στο κυπριακό ΑΕΠ το 2010 το οποίο αυξάνεται 9,5%, ενώ ακολουθεί το ολλανδικό ΑΕΠ με 7,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Λετονία (-0,1%) και το Λουξεμβούργο (0,2%). Όπως σημειώνει η Εurostat, οι βασικές μεθοδολογικές αλλαγές που έχουν επιπτώσεις στο ΑΕΠ είναι οι εξής: - Οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη υπολογίζονται πλέον ως επενδύσεις, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ΑΕΠ στην ΕΕ το 2010 κατά 1,9%. - Oι δαπάνες για οπλικά συστήματα υπολογίζονται επίσης ως επενδύσεις, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 0,2%. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, εκτός από την εφαρμογή της μεθοδολογίας (SEC 2010) αρκετά κράτη μέλη εισήγαγαν πρόσθετες βελτιώσεις στατιστικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα να επικαιροποιήσουν την πηγή των στατιστικών στοιχείων.

    [07] Δεκαετή ποινή κάθειρξης για τον Όσκαρ Πιστόριους πρότεινε ο εισαγγελέας

    Την επιβολή ποινής τουλάχιστον δεκαετούς κάθειρξης για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ τον περασμένο χρόνο πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας για τον Όσκαρ Πιστόριους, ενώ η νοτιοαφρικανή δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα θα ανακοινώσει την απόφασή της την προσεχή Τρίτη.

    "Η μικρότερη ποινή με την οποία η κοινωνία θα μείνει ικανοποιημένη θα είναι δέκα χρόνια κάθειρξη. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η αμέλεια απέχει οριακά από την πρόθεση. Τα δέκα χρόνια είναι το λιγότερο", είπε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του κατά τη σημερινή τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας από την οποία θα προκύψει η ποινή που θα επιβληθεί στον παραολυμπιονίκη και ολυμπιονίκη.

    Ο εισαγγελέας είπε ότι αν ο Πιστόριους καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό αντί σε φυλάκιση, αυτό θα του επιτρέψει να ζει σε ένα "πολυτελές σπίτι...εκτός αν επιθυμεί να προπονείται ή να πηγαίνει στην εκκλησία και είναι τόσο ευγενής ώστε να προσφέρει κοινωφελές έργο για δύο ώρες την εβδομάδα".

    "Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους γονείς (της Στένκαμπ). Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε την κοινωνία. Η κοινωνία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη", είπε ο Νελ.

    Η δικαστής Μασίπα αναμένεται να αποφασίσει την ποινή που θα του επιβληθεί, η οποία ενδέχεται να είναι από την επιβολή προστίμου ως 15ετή κάθειρξη. Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Μασίπα τον έκρινε ένοχο για φόνο εξ αμελείας και όχι εκ προμελέτης.

    [08] Τζιχαντιστές εκπαιδεύονται να πετούν μαχητικά

    Ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση πραγματοποιεί πτήσεις.

    Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά--που φέρεται ότι είναι MiG-21 ή 23--στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

    Δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αεροπλάνα αυτά, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

    [09] Ο Ολάντ δέχεται πυρά για τις περικοπές που σχεδιάζει στα οικογενειακά επιδόματα

    Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα πυρά τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία προβλέπει τη σύνδεσή τους με το εισόδημα των νοικοκυριών και όχι με τον αριθμό των παιδιών που ισχύει μέχρι σήμερα. Τα οικογενειακά επιδόματα στη Γαλλία καθορίζονταν, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα, από τον αριθμό των παιδιών και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική συνέβαλε στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα μειωθούν κατά το ήμισυ για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ το μήνα και κατά τρία τέταρτα για εκείνα με μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες της, αναμένει ότι θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του νέου μέτρου το 2015 και ότι θα εξοικονομεί 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη συνέχεια. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να επιβάλει δραστικές περικοπές όπως έκανε η Ελλάδα και η Ισπανία, σημειώνει το Ρόιτερς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το Παρίσι δεν έχει πλέον πολλές επιλογές παρά να προχωρήσει στη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων καθώς ετοιμάζεται για περικοπές άνευ προηγουμένου από τον προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο ύψους 21 δις ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2014 - 12:30:27 UTC