Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτά αύριο, τελευταία Κυριακή του 2015, τα εμπορικά καταστήματα
  • [02] Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς μειώσεις συντάξεων, λέει ο Σ. Ρομπόλης
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Οι χειρισμοί μας στη λίστα Φαλτσιανί δείχνουν πόσο διαφέρουμε από άλλους
  • [04] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών
  • [05] Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά
  • [06] Ακόμη δύο αυτοκτονίες απετράπησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  • [07] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Συρία
  • [08] Αριθμός ρεκόρ 12.000 και πλέον υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν
  • [09] Εντολή Πούτιν για δημιουργία αντιτρομοκρατικών μονάδων σε παράκτιες περιοχές
  • [10] Τώρα ξεκινάει μια μεγάλη διαδικασία για το κλίμα
  • [11] το ΕΚ έχει το δικό του, ενεργό, ρόλο να παίξει κατά της τρομοκρατίας
  • [12] Δημιουργία Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων
  • [13] Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητεί ο Φ.Β. Σταϊνμάιερ

  • [01] Ανοιχτά αύριο, τελευταία Κυριακή του 2015, τα εμπορικά καταστήματα

    Ανοιχτά θα είναι αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα εμπορικά καταστήματα. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ.Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 29 και την Τεάρτη 30 Δεκεμβρίου 3015, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τος 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 είναι αργία και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

    [02] Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς μειώσεις συντάξεων, λέει ο Σ. Ρομπόλης

    Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αυγή», ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

    Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα. Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας». Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.

    Αναφέρει ακόμη, ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.

    Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Οι χειρισμοί μας στη λίστα Φαλτσιανί δείχνουν πόσο διαφέρουμε από άλλους

    Οι χειρισμοί μας στη «λίστα Φαλτσιανί» δείχνουν πόσο διαφέρουμε από τους άλλους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο». «Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ. Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες. Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία. Η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, διαβιβάστηκε κατ? ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

    «Εγώ δεν θέλω να έχω στα χέρια μου λίστα κι όποιον θα επιθυμούσε να μου δώσει κάποια θα τον πετούσα έξω από το γραφείο μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι με αυτήν ακριβώς την αρχή κινείται η κυβέρνηση, περιοριζόμενη απλώς στην εποπτεία για το αν οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί κινούνται κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

    «Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι» διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα συμβάλλει στη «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών.

    [04] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

    Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, που μετέφερε και εισήγαγε στην Ελλάδα από τη Δυτική Ευρώπη, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσε στην εγχώρια αγορά.

    Μετά από συστηματικές έρευνες η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών κατάφερε να ταυτοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης και να εξακριβώσει τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης τους. Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε η δράση τριών υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι καθοδήγησαν τον 45χρονο Ελληνα συνεργάτη τους, οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών, στη σχεδίαση και εκτέλεση μεταφοράς και εισαγωγής στη χώρα ποσότητας ναρκωτικών από την Ολλανδία.

    Σε αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και τη συμμετοχή λιμενικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, εντοπίστηκε, κατά την άφιξή του στο λιμένα Πατρών, προερχόμενο από Ανκόνα Ιταλίας, φορτηγό όχημα, με νόμιμο φορτίο φαρμάκων, οδηγούμενο από τον 45χρονο ημεδαπό. Μέσα στην καμπίνα του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8.975 γραμμάρια κοκαΐνης.

    Τη συγκεκριμένη ποσότητα κοκαΐνης είχε παραλάβει ο 45χρονος, σε τοποθεσία κοντά στα σύνορα Βελγίου - Ολλανδίας, με τη βοήθεια 24χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί για τον συντονισμό της παραλαβής και της μεταφοράς της κοκαΐνης. Παράλληλα με τη σύλληψη του 45χρονου στην Πάτρα, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Παγκράτι) και τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που πρόκειται για τρείς υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 24, 28 και 39 ετών.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

    [05] Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά

    Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία.

    Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1301 πρόσφυγες.

    [06] Ακόμη δύο αυτοκτονίες απετράπησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

    Ενας 53χρονος άνδρας και μια γυναίκα που εκδήλωσαν, μέσω διαδικτύου, την πρόθεσή τους να αυτποκτονήσουν, σώθηκαν χάρη στη συμβολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της διαδικασίας «CYBER ALERT».

    Στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» ενημερώθηκε από ημεδαπή, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με άνδρα, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, εκείνος εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Ακολούθησε ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και προέκυψε ότι πρόκειται για 53χρονο που διαμένει σε περιοχή της Αττικής. Αμεσα ενημερώθηκε το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ο 53χρονος εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

    Στη δεύτερη περίπτωση, το «CYBER ALERT» ενημερώθηκε από χρήστη ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ότι άλλος χρήστης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, σε ανάρτησή του, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Επειτα από έρευνα, προέκυψε ότι η επίμαχη ανάρτηση πραγματοποιήθηκε από ημεδαπή που κατοικεί στην Αττική. Ενημερώθηκε άμεσα το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη γυναίκα στην οικία της, διαπιστώνοντας ότι ήταν καλά στην υγεία της.

    Για τις δύο περιπτώσεις, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Αρχές.

    [07] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Συρία

    Τουλάχιστον 71 στρατιώτες και μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα σκοτώθηκαν χθες στο βόρειο τμήμα της Συρίας από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο και τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη συνέχεια ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξαν χθες ισλαμιστές μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, που είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, είχε στόχο μια στρατιωτική επιθεώρηση των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην περιοχή Μπασκόι, στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

    «Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνέχεια ανάμεσα στις μονάδες του στρατού και τις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές από τη μία πλευρά και τα ισλαμιστικά κινήματα από την άλλη», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.Η επίθεση και οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και 38 στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών, πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Σύροι, αλλά και ξένοι μαχητές.

    [08] Αριθμός ρεκόρ 12.000 και πλέον υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν

    Περισσότερες από 12.000 είναι οι υποψηφιότητες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο, αριθμός ρεκόρ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων χθες βράδυ, ο αριθμός των υποψηφίων για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου που θα αναδείξουν το νέο 290μελές κοινοβούλιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 70% σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 11% των υποψηφίων, έναντι 8% κατά τη διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων στις εκλογές του 2012. Οι υποψήφιοι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών αυξήθηκαν επίσης από 67% σε 73%.Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ρεκόρ θα μειωθεί μετά την αυστηρή εξέταση από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος των υποψηφιοτήτων το οποίο και θα απορρίψει ένα μέρος αυτών. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων θα δημοσιευτεί στις 9 Φεβρουαρίου.

    [09] Εντολή Πούτιν για δημιουργία αντιτρομοκρατικών μονάδων σε παράκτιες περιοχές

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη δημιουργία επιχειρησιακών αντιτρομοκρατικών κέντρων σε διάφορες παράκτιες περιοχές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Οι μονάδες αυτές θα δημιουργηθούν στην Κασπίισκ στην Κασπία Θάλασσα, στην Μουρμάνσκ στη βορειοδυτική Ρωσία και στην Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι και την Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, στην Σαχαλίνη, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας, σύμφωνα με το Ίντερφαξ.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε επίσης εντολή για τη δημιουργία παρόμοιας μονάδας στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

    [10] Τώρα ξεκινάει μια μεγάλη διαδικασία για το κλίμα

    15 ευρωβουλευτές συμμετείχαν στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, προκειμένου να στηρίξουν τη θέση του ΕΚ για την αλλαγή του κλίματος. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με τη σύναψη ιστορικής συμφωνίας στις 11 Δεκεμβρίου, μεταξύ των 196 χωρών που συμμετείχαν. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), μας μίλησε για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η συμφωνία στο νομοθετικό έργο του ΕΚ.

    Ποιός ήταν ο ρόλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Σύνοδο; Συναντήσαμε εκπροσώπους από τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκπροσώπους αυτόχθονων πληθυσμών, ΜΚΟ και όσους συμμετείχαν στη διαδικασία. Ακούσαμε τις απόψεις τους για το θέμα, προκειμένου να βοηθήσουμε και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα για την επίτευξη της συμφωνίας.

    Έχετε πάρει μέρος σε πολλές Συνόδους για την κλιματική αλλαγή. Γιατί διαφέρει αυτή η Σύνοδος από τις προηγούμενες; Αυτή η σύνοδος διαφέρει από τις προηγούμενες για πολλούς λόγους αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι καταφέραμε να επικυρώσουμε μια φιλόδοξη συμφωνία. Στις προηγούμενες Συνόδους για το Κλίμα συζητούσαμε για τη μείωση των εκπομπών αερίων, για ζητήματα προσαρμογής και χρηματοδότησης. Αυτή τη φορά καταφέραμε να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία αλλά και να συζητήσουμε όλα τα σημεία. Η τελική συμφωνία θα είναι χρήσιμη για τις επόμενες γενιές.

    Πώς επηρεάζει η συμφωνία τις εργασίες του ΕΚ; Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες νομοθεσίες, που θα υπακούν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να νομοθετήσουμε ειδικά για αυτό τον τομέα. Πρέπει να αυξήσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από τα βασικά ζητήματα που έχουμε να συζητήσουμε στο ΕΚ, προκειμένου να έχουμε στο τέλος λύση για την παραγωγή ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη βάση, είναι ο στόχος που θέλει το 30% της συνολικής παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

    Ποιά είναι τα επόμενα βήματα; Τώρα ξεκινάει μια μεγάλη διαδικασία. Μέσα στον επόμενο χρόνο πρέπει να έχουν απαντήσει όλα τα μέλη της 21ης Συνόδου για το Κλίμα (COP21). Σε αυτή τη μακρά περίοδο πρέπει να συζητήσουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, στα κράτη μέλη, στο Συμβούλιο και στο ΕΚ.

    Εμείς σαν ΕΚ, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία και ελπίζω ότι θα είναι μεγάλη η πλειοψηφία που θα ψηφίσει υπέρ της τελικής συμφωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΕΚ, συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία είναι μια ξεκάθαρη γραμμή για το μέλλον του κλίματος και για τις πολιτικές που αφορούν το κλίμα.

    [11] το ΕΚ έχει το δικό του, ενεργό, ρόλο να παίξει κατά της τρομοκρατίας

    Η πληγή της τρομοκρατίας έχει χτυπήσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας πίσω της δυστυχία αλλά και ερωτήματα που δεν επιδέχονται εύκολες απαντήσεις. Τα τραγικά φετινά γεγονότα στο Παρίσι επιβεβαιώνουν την πρόκληση και απαιτούν αντιμετώπιση που και αποτελεσματική θα είναι και τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας δεν θα θυσιάζει.

    Μετά το Παρίσι, η μάχη κατά της τρομοκρατίας μπαίνει πια σε μια νέα φάση και το ΕΚ έχει το δικό του, ενεργό, ρόλο να παίξει

    [12] Δημιουργία Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων

    Έξι διμερή επιμελητήρια, της Ελλάδας με χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία), ενώνουν τις φωνές τους, μετά από εφτά χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, έχοντας πίστη στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των υποδομών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησαν την Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, η επίσημη παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσία των προέδρων των έξι διμερών επιμελητηρίων.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κριστόφ Λεμαρί, η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2015 και παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 7 Μαΐου 2015. Πρωταρχικός ρόλος των Διμερών Επιμελητηρίων είναι να προσελκύουν νέες επενδύσεις, να στηρίζουν τις ήδη υπάρχουσες, καθώς και να προωθούν τα συμφέροντα των επενδυτών.

    «Η ίδρυση αυτού του φορέα απαντά σε μία πολύ συγκεκριμένη ανάγκη. Ενώ η Ελλάδα περνά μια δύσκολη και σημαντική περίοδο, τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο στο κοινωνικό και στο οικονομικό, θεωρήσαμε ότι οι εταιρείες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρούσες στην Ελλάδα, θα εισακούονταν καλύτερα, αν εκφράζονταν με μία φωνή» τόνισε ο κ. Λεμαρί και συνέχισε: «Φυσικά, τα διμερή επιμελητήρια δεν περίμεναν την ίδρυση της ένωσης, για να συνεργαστούν. Ωστόσο, σε μία Ευρώπη όπου οι οικονομίες και οι πολιτικές που τις συνοδεύουν, είναι όλο και πιο συνδεδεμένες μεταξύ τους, θεωρήσαμε ότι ήρθε η στιγμή να δώσουμε σε αυτή τη συνεργασία μια πιο επίσημη μορφή. Τα επιμελητήριά μας θα συνεχίσουν, βέβαια, να εκφράζονται και αυτόνομα και να εκπροσωπούν το καθένα τις ανάγκες των μελών τους. Κρίνουμε, όμως ότι υπάρχουν τομείς για τους οποίους θα πρέπει να εκφράζουμε συλλογικά τη θέση μας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κοινωνία, γενικότερα».

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Θ. Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το κενό που υπάρχει στη χώρα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για την αναστροφή του κλίματος και τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. «Θέλουμε η χώρα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπριανίδης και κάλεσε τα επιμελητήρια να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς αυτή τη κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2016 για έξι μήνες, τόνισε ότι η δραστηριοποίηση της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων γίνεται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα σημαντική. «Ελπίζουμε στις αρχές του 2016 θα τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους θεσμούς, ώστε ένα νέο κεφάλαιο να ξεκινήσει και να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του τόπου» ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.

    Τα επιμελητήρια, σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη, αποτελούν αξιόπιστο μέσο γα την προώθηση τόσο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας όσο και της εισροής νέων επενδύσεων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα, ο κ. Μαΐλλης διευκρίνισε πως σκοπός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα διμερή επιμελητήρια είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που καθημερινά σωρεύονται στην οικονομία και επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα.

    Η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων προσβλέπει, όπως αναφέρθηκε, σε μία πιο δυναμική στήριξη για την ελληνική οικονομία και ενίσχυση της θέσης της στο ευρωπαϊκό σύνολο, μία συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της οικονομίας και των επενδύσεων, μία συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προώθηση της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς και μία εκπροσώπηση και στην προώθηση των συμφερόντων των Ευρωπαίων επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είναι ήδη παρόντες στην Ελλάδα και, φυσικά, την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι τα έξι διμερή επιμελητήρια μαζί εκπροσωπούν πάνω από 300 επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερο από 50.000 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα. Οι έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία) αντιπροσωπεύουν το 29,5% των εξαγωγών στην Ελλάδα, το 30,5% των εισαγωγών και το 43,47% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον κ. Λεμαρί, «η Ελλάδα διαθέτει πάντα μια δυναμική ανάπτυξης στην οποία τα μέλη μας είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Σε αυτό το πνεύμα ανακοινώνουμε το σχέδιό μας για την έκδοση μιας "Λευκής Βίβλου", μέτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που θα κυκλοφορήσει το 2016. Αυτή η μελέτη θα έχει ως στόχο να υποδείξει στην κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με πρακτικό τρόπο, τα μέτρα, τα οποία, διευκολύνοντας τις εταιρείες, θα φέρουν άμεσα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν πρόκειται για μία μακροοικονομική προσέγγιση ούτε ακαδημαϊκή, αλλά για μία πρόθεση έκφρασης των πραγματικών και συγκεκριμένων αναγκών των εταιρειών?μελών των επιμελητηρίων, που μάχονται καθημερινά στο πεδίο της ανάπτυξης και της οικονομίας».

    Τέλος, ο κ. Lemarie ευχήθηκε: «Το έτος 2016 να είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την οικονομική κρίση σε ένα σταθερό πολιτικά περιβάλλον».

    [13] Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητεί ο Φ.Β. Σταϊνμάιερ

    Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και αναφερόμενος στην σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο για «σημαντικά στοιχεία».

    Είναι σημαντικό «να αποκτήσουμε και πάλι περισσότερο έλεγχο στο ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και ποιος βγαίνει από αυτήν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Γερμανία, ο κ. Σταϊνμάιερ καταλογίζει μερίδιο της ευθύνης στον «πνευματικό εμπρησμό» από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια «κατηγορηματική αντίσταση» στα μηνύματα μίσους.

    Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκράτες να φθάνουν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό κύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί να μην μπαίνουν στο «ίδιο σακί» οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι οι βομβιστές προέρχονταν από την Ευρώπη.

    Αναφερόμενη ωστόσο στο ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούλια Κλέκνερ ζητεί η καταγραφή όλων των προσφύγων να γίνεται στα γερμανικά σύνορα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος έρχεται με πλαστό διαβατήριο, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι έρχεται σαν άγγελος».

    Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos στην οποία αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel», καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Γερμανών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Γερμανία΄, με μόλις το 16% να συμμερίζεται την άποψη ότι οι νεοαφιχθέντες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι προβλήματα. Επιπλέον, μόνο το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης βελτίωσε την εξωτερική εικόνα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 December 2015 - 13:32:31 UTC