Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που τοποθετείται ως «χορηγός» αισιοδοξίας
  • [02] Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος

  • [01] Το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που τοποθετείται ως «χορηγός» αισιοδοξίας

    Ένα διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.

    Έναν χορηγό. αισιοδοξίας. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με τα κείμενά του ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημαδέψει ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο μεγάλο, μετά της Επιδαύρου, Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Η φετινή, ωστόσο, διοργάνωση έχει μια άλλη διάσταση καθώς στις 17 Ιουλίου θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας, ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Στην παραλία της Καβάλας, με φόντο την παλιά πόλη και το φρούριο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν σήμερα το απόγευμα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

    Τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα - κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου», καλωσορίζουν φέτος τους χιλιάδες αναγνώστες του καλαίσθητου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ οι ψηφιακές ζωγραφιές του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου φιλοτεχνούν τα μπάνερ με τα οποία θα διακοσμηθούν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

    «Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό», σημείωσε εύστοχα ο Θοδωρής Γκόνης και συνέχισε, «έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστοςθα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη,τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης.

    Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο».

    «Θα τρέξουμε και φέτος», συνέχισε ο Θοδωρής Γκόνης, «στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει. Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμετις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από την Μόσχα».

    Η Δήμητρα Τσανάκα κατά την παρουσίαση τους προγράμματος, ανάφερε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας. «Είναι», συμπλήρωσε, «η γέφυρα που ενώνει το χθες, με το αύριο, βαδίζοντας σταθερά στο παρόν, το δικό μας Φεστιβάλ, το σύμβολο της ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κορωνίδα των εκδηλώσεων του Δήμου μας, ο θεσμός που κάνει υπερήφανο κάθε άνθρωπο που υπηρετεί την Καβάλα από τη θέση του δημάρχου. Κορυφαίο γεγονός, Τέχνης και Πολιτισμού που γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο.

    [02] Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος

    Ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. O γνωστός ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12.00 στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

    Γεννημένος στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1927 ο Γιάννης Μιχαλόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου, αλλά στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική. Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου» «'Ανθρωπος για όλες τις δουλειές» και «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα», ενώ στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές, με πιο γνωστή το «Ορκιστείτε παρακαλώ» της δεκαετίας του 1980, όπου κρατούσε τον ρόλο του δικαστή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 22:32:23 UTC