Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θεωρεί η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [02] Μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατέθεσε η οικογένεια του Π. Μαυρίκου
  • [03] Πάνω από 13.000 τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας
  • [04] Ομαλή η έξοδος των επιβατών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Ισραήλ: Ο στρατός κατεδάφισε την κατοικία Παλαιστινίου που φέρεται να δολοφόνησε Ισραηλινή νοσοκόμα
  • [06] Αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων
  • [07] Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος
  • [08] Ό. Γεροβασίλη: Η Κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών

  • [01] «Ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θεωρεί η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Υπόθεση «ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θεωρεί η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νόμο εκτιμώντας ότι θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία και θα ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

    Όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές «στρατηγικός στόχος της σημερινής διακυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης».

    Ο στόχος αυτός, σημειώνουν, υπερβαίνει την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και θέτει τα θεμέλια για μια παραγωγική οικονομία και ευημερούσα κοινωνία.

    Στην κατεύθυνση αυτή, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει δύο τομές σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές:

    1. τον τερματισμό των παθητικών πολιτικών παρακολούθησης και υποστήριξης των καθιερωμένων οικονομικών τάσεων,

    2. τον τερματισμό της εσωτερικής υποτίμησης και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας «με το βλέμμα στραμμένο ψηλά»,

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξουν και μια σειρά από θετικές μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αύξηση της απασχόλησης έντασης γνώσης, τεχνολογική αναβάθμιση, αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και συνεργασίες για επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αύξηση παραγωγικότητάς/ανταγωνιστικότητας, παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας και εντέλει βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, επιλέγονται να στηριχθούν ιδιαίτερα εκείνοι οι οικονομικοί κλάδοι που μπορούν να συμβάλλουν στις παραπάνω θετικές μεταβολές και στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η αγρο-διατροφική αλυσίδα (από το χωράφι έως το ξενοδοχείο) αλλά και παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δεν μπορεί το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία αλλά χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κράτος που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία καθοδήγησης και υποστήριξης. Αυτά είναι σήμερα το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το υπό ίδρυση αναπτυξιακό ταμείο, και το ανακεφαλαιοποιημένο και διαρκώς σταθεροποιούμενο τραπεζικό σύστημα.

    Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία και κίνητρα όπως:

    Η ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές προσφέροντας κίνητρα για απόδοση και όχι στήριξη ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.

    Ενίσχυση παρέχεται δευτερευόντως και με μορφή επιχορηγήσεων με ανώτατο όριο (5 εκατ. ?) ανά επενδυτικό σχέδιο, ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων, ενώ εισάγονται έπειτα από πολλά χρόνια κριτήρια για τη άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

    Καινοτόμα χαρακτηριστικά του νέου νόμου είναι η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών της αγοράς (funds, δάνεια, κεφαλαιακές συμμετοχές) για μόχλευση των δημοσίων πιστώσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και επιστροφή των δημοσίων πιστώσεων σε βάθος δεκαετίας.

    Επιπλέον, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και δικτυώσεις μεταξύ επιχειρήσεων και κλάδων για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αυξημένη παραγωγικότητα. Ενισχύονται συγχωνεύσεις, επιχειρηματικές συστάδες (clusters), ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια και τοπικές αλυσίδες αξίας. Παράλληλα, απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, ενσωματώνονται και οι προτάσεις των φορέων της οικονομίας μετά από ευρεία και εξαντλητική διαβούλευση μαζί τους.

    Επισημαίνοντας τις διαφορές του σημερινού νόμου με αντίστοιχες πολιτικές και νόμους του παρελθόντος η κυβέρνηση τονίζει ότι στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκέψη δεν υπάρχει κανένας ο οποίος ισχυρίζεται ότι αναπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ελλάδα, πρέπει να ανταγωνιστούν τις ανερχόμενες οικονομίες στη βάση του κόστους παραγωγής, δηλ. με χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές κτλ.

    Αποτελεί κοινή παραδοχή, προσθέτουν, πως μόνο διατηρώντας το προβάδισμα τους σε παραγωγικότητα, ποιότητα και καινοτομία μπορούν οι αναπτυγμένες οικονομίες να αντέξουν στον ανταγωνισμό διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο κοινωνικής ευημερίας πού έχουν επιτύχει.

    Εντούτοις, όλες οι εφαρμοσμένες πολιτικές των μνημονιακών προγραμμάτων κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έκαναν ακριβώς το αντίθετο: Αντί να επενδύσουν στην αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, έβαλαν την ελληνική οικονομία σε διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, σε μία «κούρσα προς τον πάτο». Συνέπια αυτών των πολιτικών ήταν η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, χωρίς μάλιστα κάποιο θεαματικό αποτέλεσμά στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.

    Αυτή την λογική έρχεται να αλλάξει ο νέος αναπτυξιακός νόμος τονίζουν πηγές της κυβέρνησης και θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα θα γίνουν ορατά στην ελληνική οικονομία τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

    [02] Μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατέθεσε η οικογένεια του Π. Μαυρίκου

    Μηνυτήρια αναφορά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά αγνώστων δραστών, κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής η σύζυγος του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια.

    Στην ανακοίνωση του συνηγόρου της οικογένειας Μαυρίκου, Αλέξη Κούγια, επισημαίνεται ότι στην μηνυτήρια αναφορά ορίζονται ως τεχνικοί σύμβουλοι ο Νικόλαος Διαμαντής, υποστράτηγος πυροσβεστικού σώματος, ειδικός σε θέματα διερεύνησης εμπρησμών και ο Γεώργιος Ραυτογιάννης, βαλλιστικός - εξεταστής ιχνών εργαλείων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ποινικολόγου: "Ο λόγος που υπεβλήθη η ως άνω μηνυτήρια αναφορά είναι ότι η οικογένεια του εκλιπόντος, με αυτόν τον τρόπο και με τους τεχνικούς της συμβούλους, επιθυμεί να βοηθήσει τους διορισθέντες από την ελληνική αστυνομία πραγματογνώμονες,ώστε να διεκπεραιωθεί ταχύτατα η πραγματογνωμοσύνη και σε συνδυασμό με τις ειδικές γνώσεις τους να εκδοθεί ένα πλήρες και αναμφισβήτητο πόρισμα".

    [03] Πάνω από 13.000 τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας

    Στις 13.677 ανέρχεται ο αριθμός των ανήλικων προσφύγων (0-18 ετών) που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των παιδαγωγικών - εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνονται στα Κέντρα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Κέντρα είναι 36.890 άτομα. Η απόκλιση από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων (περίπου 52.000 αυτή τη στιγμή) οφείλεται στο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται καταυλισμοί όπως η Ειδομένη (όπου λειτουργούσε ακόμη ο άτυπος καταυλισμός την περίοδο της καταγραφής), η Μόρια της Λέσβου, το Λιμάνι του Πειραιά, ο καταυλισμός ΠΑΘΕ Πολυκάστρου - Plaza. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων προσφύγων είναι περίπου 37% του συνολικού πληθυσμού.

    Πιο αναλυτικά, 5.581 έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία, 4.628 στην Αττική, 1.253 στο Βόρειο Αιγαίο, 178 στην Πελοπόννησο, 824 στην Ήπειρο, 950 στην Κεντρική Ελλάδα και 263 στην Ανατολική Μακεδονία.

    [04] Ομαλή η έξοδος των επιβατών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά

    Από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας, εξυπηρετούνται σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών, καθώς για 17η μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

    Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε ταξί η σε λεωφορεία. Πολλοί από αυτούς έχουν κατεύθυνση το αεροδρόμιο ενώ άλλοι θέλουν να μεταβούν στην Ακρόπολη και στο κέντρο της Αθήνας.

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα 7 κρουαζιερόπλοια, ενώ ένα κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου. Περίπου 12.000 επιβάτες έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των αποσκευών από επιβάτες μεγάλη ηλικίας, επιτρέπεται η είσοδος σε ταξί και πούλμαν κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να μεταφερθούν οι επιβάτες και οι αποσκευές τους, στους τερματικούς σταθμούς αλλά και στην έξοδο του λιμανιού.

    [05] Ισραήλ: Ο στρατός κατεδάφισε την κατοικία Παλαιστινίου που φέρεται να δολοφόνησε Ισραηλινή νοσοκόμα

    Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας την κατοικία ενός Παλαιστινίου εφήβου που κατηγορείται ότι σκότωσε τον περασμένο Ιανουάριο μία Ισραηλινή σε καταυλισμό εποίκων στα Κατεχόμενα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

    Η επιχείρηση για την κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξουν επεισόδια στη Γιάτα, στα νότια των Κατεχομένων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η διώροφη οικία που φιλοξενούσε επτά ανθρώπους κατεδαφίσθηκε από εκσκαφέα.

    Η δολοφονία της 38χρονης νοσοκόμας Ντάφνε Μέιρ, μπροστά στα μάτια των έξι παιδιών της στον οικισμό του Οτνιέλ, είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση κι αγανάκτηση στην ισραηλινή κοινωνία κι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενζαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως «η κατοικία του τρομοκράτη θα κατεδαφισθεί».

    Ο φερόμενος ως δράστης, ο 15χρονος Μουράντ Εντίς, είχε συλληφθεί λίγο μετά την πράξη του.

    [06] Αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

    Ένα διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.

    Έναν χορηγόαισιοδοξίας. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με τα κείμενά του ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημαδέψει ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο μεγάλο, μετά της Επιδαύρου, Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Η φετινή, ωστόσο, διοργάνωση έχει μια άλλη διάσταση καθώς στις 17 Ιουλίου θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας, ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Στην παραλία της Καβάλας, με φόντο την παλιά πόλη και το φρούριο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν σήμερα το απόγευμα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

    Τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα - κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου», καλωσορίζουν φέτος τους χιλιάδες αναγνώστες του καλαίσθητου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ οι ψηφιακές ζωγραφιές του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου φιλοτεχνούν τα μπάνερ με τα οποία θα διακοσμηθούν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

    «Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό», σημείωσε εύστοχα ο Θοδωρής Γκόνης και συνέχισε, «έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστοςθα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη,τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης.

    Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο».

    «Θα τρέξουμε και φέτος», συνέχισε ο Θοδωρής Γκόνης, «στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει. Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμετις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από την Μόσχα».

    Η Δήμητρα Τσανάκα κατά την παρουσίαση τους προγράμματος, ανάφερε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας. «Είναι», συμπλήρωσε, «η γέφυρα που ενώνει το χθες, με το αύριο, βαδίζοντας σταθερά στο παρόν, το δικό μας Φεστιβάλ, το σύμβολο της ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κορωνίδα των εκδηλώσεων του Δήμου μας, ο θεσμός που κάνει υπερήφανο κάθε άνθρωπο που υπηρετεί την Καβάλα από τη θέση του δημάρχου. Κορυφαίο γεγονός, Τέχνης και Πολιτισμού που γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο.

    [07] Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος

    Ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. O γνωστός ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει σήμεραστις 12.00 στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

    Γεννημένος στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1927 ο Γιάννης Μιχαλόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου, αλλά στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική. Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου» «'Ανθρωπος για όλες τις δουλειές» και «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα», ενώ στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές, με πιο γνωστή το «Ορκιστείτε παρακαλώ» της δεκαετίας του 1980, όπου κρατούσε τον ρόλο του δικαστή.

    [08] Ό. Γεροβασίλη: Η Κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών

    «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Kontra Channel" η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμούσε το ναυάγιο της αξιολόγησης, αλλά οι στόχοι της δεν επετεύχθησαν και έτσι τώρα θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να στηρίξει τις προσπάθειες για το εθνικό συμφέρον αντί να τις υπονομεύει. Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για την επομένη της αξιολόγησης, τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, τις δημοσκοπήσεις, τα σενάρια ανασχηματισμού και τον Νίκο Φίλη. Αναφερόμενη στη μάχη της καθημερινότητας είπε ότι η κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών. «Στόχος μας είναι να αντιστραφεί, γρήγορα, όσο γρηγορότερα γίνεται το τοπίο», είπε η κ. Γεροβασίλη.

    «Τον λαϊκισμό δεν τον ακολουθήσαμε παρόλο το θυμό μας, δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε διότι δεν μπορούμε να δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή κατ΄αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «από την πρώτη στιγμή επένδυσαν στο ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει» και στη συνέχεια επιχείρησαν μια προσωπική αποδόμηση του ίδιου του πρωθυπουργού και προσπάθησαν να προσβάλλουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, η κ. Γεροβασίλη περιέγραψε την κινητοποίηση «κίτρινων εφημερίδων» με παραποιημένα γεγονότα, δημοσιεύματα τα οποία ακολουθούν ανακοινώσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

    Στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές και γιατί έχει κυβέρνηση.

    Ερωτηθείσα αν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχει συζήτηση για το θέμα.

    Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν τα πιστεύει και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους διότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο. Παρ΄όλα αυτά επισήμανε ότι καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις το 55%. Η κ. Γεροβασίλη δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει φθορά στο κυβερνών κόμμα. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν στη ΝΔ ή σε άλλο κόμμα ψηφοφόροι που σήμερα δεν δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει χαθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Αναφερόμενη στα μέτρα του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, είπε ότι «το 80% της συμφωνίας του καλοκαιριού έχει ήδη τελειώσει μέχρι εδώ» και ταυτόχρονα μπαίνουν εμπροσθοβαρώς χρήματα στην πραγματική οικονομία, προκειμένου στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να περάσουμε σε ρυθμούς που θα αντιστρέφουν το κλίμα στην οικονομία.

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών, ήταν να πετύχει η Ελλάδα ρύθμιση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο, γνωρίζοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία, οποιοδήποτε μνημόνιο με τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και με τέτοιο μεγάλο δανεισμό δεν θα έβγαινε». Σημείωσε δε, στο σημείο αυτό, ότι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και με αυτό το δεδομένο προσέρχονταν στις συζητήσεις με τους δανειστές.

    Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Για το Ελληνικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μια συμφωνία δομημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και ξαναμπήκε σε διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων, πράγμα που έγινε.

    Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα Φίλη στην Κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Φίλης εκείνο που έκανε ήταν να ερμηνεύσει το τι είναι το κίνημα «Παραιτηθείτε» και ποιος το υποκινεί. Το χαρακτήρισε ως «κίνημα κατσαρόλας», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας μίλησε για τη ΝΔ και τις ακροδεξιές παρεκκλίσεις του συγκεκριμένου κινήματος. Επισήμανε επίσης ότι απομονώθηκε μια φράση του και πρόσθεσε ότι «ο κ. Φίλης πυροβολείται σήμερα», όπως πριν από λίγες ημέρες πυροβολούσαν άλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2016 - 8:32:28 UTC