Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής ειρηνευτική δύναμη στην Καμπούλ
  • [02] Αποκλεισμένη η Ελλάδα από τα χιόνια
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [04] Εκκληση Αραφάτ προς Καντάφι για Μεσανατολικό
  • [05] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν
  • [06] Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της Τσεχίας
  • [07] Δεύτερη ημέρα του προϋπολογισμού
  • [08] Ουρές για τα πακέτα εξοικείωσης με το ευρώ
  • [09] Πέθανε ο Γάλλος τροβαδούρος Ζιλμπέρ Μπεκό

    [01] Διεθνής ειρηνευτική δύναμη στην Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 10:11:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης 5.000 ανδρών εντός των συνόρων του Αφγανιστάν αποδέχθηκε η ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων του αφγανικού υπουργείου Αμυνας. Η επίσημη συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα απόψε. Δύσκολες ωστόσο ήταν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη για την επί της αρχής συμφωνία, οι οποίες ακολούθησαν την άφιξη στην Καμπούλ του Βρετανού στρατηγού Τζον Μακ Κολ, που είναι επιφορτισμένος με την προετοιμασία του πεδίου για την ανάπτυξη της δύναμης.

    Εντός των ημερών αναμένεται η άφιξή της στο Αφγανιστάν

    Οι συζητήσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν ο Βρετανός στρατηγός συναντήθηκε με τον Αφγανό υπουργό Αμυνας Μοχάμαντ Κασίμ Φαχίμ και άλλους Αφγανούς αξιωματούχους την Κυριακή. Σύμφωνα με ένα από τους αξιωματούχους του αφγανικού υπουργείου Αμυνας, "το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται πλέον στο μέγεθος, αλλά στην αποστολή της δύναμης και στον τόπο όπου θα είναι η βάση της".

    Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διορισμένου πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη, η διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα έχει φθάσει στην Καμπούλ προτού ακόμη η κυβέρνησή του αναλάβει τα καθήκοντά της στις 22 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις τους στο Πακιστάν, προκειμένου να βοηθήσουν στο συντονισμό των ερευνών για τον εντοπισμό του καταζητούμενου για τρομοκρατία Οσάμα Μπιν Λάντεν και των συνεργών του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC.

    [02] Αποκλεισμένη η Ελλάδα από τα χιόνια

    18/12/2001 8:39:00 πμ

    Σε λευκό κλοιό βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός. Αποκλεισμένα παραμένουν περίπου 500 χωριά, εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων και των καταιγίδων. Τα συνεργεία των νομαρχιών αλλά και ο στρατός δίνουν αγώνα για να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους, καθώς έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ σε άλλους διεξάγεται με αλυσίδες. Κλειστή είναι η εθνική οδός Τρικάλων- Ιωαννίνων στο 32ο χιλιόμετρο γιατί δίπλωσε νταλίκα.

    Ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να μείνει ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο Πάτρας-Αθήνας- Λάρισας- Θεσσαλονίκης- Αλεξανδρούπολης και προς τα Ιωάννινα, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερα προβλήματα και σε πολλά σημεία με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Επίσης δεν λειτουργούν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρουπόλεως και άλλων νομών της βόρειας Ελλάδας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Μακεδονία.

    Τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά, εκτός από αυτά που έχουν προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας και Καβάλας-Θάσου. Ωστόσο, το πορθμείο Ρίου- Αντιρρίου θα παραμείνει σήμερα κλειστό από τη 1 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας των αξιωματικών στα οχηματαγωγά πλοία.

    Στο μεταξύ, αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 110 επιβάτες παραμένει αποκλεισμένη έξω από το Διδυμότειχο, ενώ συνεργεία του Δήμου και του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της.

    Χθες αργά το βράδυ, άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους Μιχάλη και Βασίλη Σωτηρίου που είχαν παγιδευτεί λόγω χιονοπτώσεων με το αυτοκίνητό τους στο 18ο χιλιόμετρο του οδικού άξονα Αλεξανδρούπολης-συνόρων.

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    18/12/2001 11:25:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης επισήμανε στον κ. Στεφανόπουλο πως η Σύνοδος του Λάακεν είχε θετικές πλευρές, όπως η απόφασή της να προωθήσει μερικές ιδέες ενοποίησης, αλλά και αρνητικές, όπως ήταν η αδυναμία του Συμβουλίου να συμφωνήσει στην κατανομή των εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών. Ο κ.Στεφανόπουλος παρενέβη, σημειώνοντας πως στο θέμα αυτό ελέγχθησαν τα αστειότερα. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ακόμη ότι η Σύνοδος έδειξε ότι δεν έχει ωριμάσει στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, η ανάγκη διαμόρφωσης αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Και ο κ. Στεφανόπουλος συγκατένευσε παρατηρώντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δείχνει διάθεση να αυτονομηθεί.

    Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Κώστα Λαλιώτη.

    [04] Εκκληση Αραφάτ προς Καντάφι για Μεσανατολικό

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 9:48:00 πμ

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τον Λίβυο ηγέτη, συνταγματάρχη Καντάφι να παρέμβει επειγόντως στον ΟΗΕ και να καταβάλει εντατικές προσπάθειες, ώστε να σταματήσει "η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού", μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Τζάνα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέβαλε για ένα εξάμηνο την απόφαση για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του να το πράξει.

    [05] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 9:22:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί τις ανατολικές και βόρειες περιοχές στην Ταϊβάν, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για ζημιές, ή θύματα, όπως ανακοινώθηκε από το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας. Η δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 6, ώρα Ελλάδος, και το επίκεντρό της εντοπίζεται 140 χλμ ανατολικά της πόλεως Χουαλιέν, στα ανατολικά της χώρας, όπως προσθέτει το Γραφείο. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο υπόγειος σιδηρόδρομος στην πρωτεύουσα Ταϊβάν διέκοψε τη λειτουργία του, ενώ τα μεγάλα κτίρια των γραφείων κουνήθηκαν αρκετά λεπτά.

    [06] Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της Τσεχίας

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 12:03:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ εισήχθη χθες το βράδυ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της προεδρίας. Οπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί του ο ηλικίας 65 ετών Χάβελ έχει εμφανίσει απόφραξη του δεξιού πνεύμονα, ενώ εκπρόσωπος της προεδρίας είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνει ο τσέχος πρόεδρος στο νοσοκομείο.

    Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κράφλ, ο Χάβελ παρουσίασε δύσπνοια μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι τον οποίο δέχθηκε στον πύργο του έξω από την Πράγα.

    Ο θεράπων γιατρός του Ιλια Κότικ αποφάσισε ότι ο πρόεδρος πρέπει να εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας. "Μία εξέταση επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μερική απόφραξη στον δεξιό πνεύμονα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ο Χάβελ, που πριν γίνει πρόεδρος υπήρξε διάσημος θεατρικός συγγραφέας και αντιφρονών του πάλαι κομμουνιστικού καθεστώτος, έχει ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία μετά το 1996, οπότε υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης δύο όγκων από τον ίδιο πνεύμονα.

    Δύο χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε δύο σοβαρότατες εγχειρήσεις μετά από ρήξη εντέρου. Η δεύτερη και τελευταία θητεία του στην προεδρία της Τσεχίας λήγει το 2003

    [07] Δεύτερη ημέρα του προϋπολογισμού

    Πηγή: ΕΡΑ 18/12/2001 9:51:00 πμ

    Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2002.

    ''Φιλόδοξους αλλά όχι ανέφικτους'', χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Κολιοπάνος.

    Για ''αναξιόπιστο προϋπολογισμό, που βασίζεται σε αβέβαιες και εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις'', έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου.

    ''Βαθύτατα αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό'', χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Για ''αντιλαϊκό προϋπολογισμό'', μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

    [08] Ουρές για τα πακέτα εξοικείωσης με το ευρώ

    Πηγή: ΕΡΑ 18/12/2001 10:06:00 πμ

    Ουρές σχηματίστηκαν χθες στις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν την ειδική συσκευασία με κέρματα του ευρώ, προκειμένου να εξοικειωθούν με το νέο νόμισμα. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση σε τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Εντούτοις, δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα καθώς κάποιες τράπεζες απαιτούσαν για την παροχή του πακέτου αστυνομική ταυτότητα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Με ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τις απαιτήσεις αυτές παράνομες.

    Εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της κερδοσκοπίας

    Εν τω μεταξύ, φόβοι εκφράζονται στην αγορά για πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας των ανατιμήσεων, οι οποίες εκδηλώνονται εν όψει της κυκλοφορίας του ευρώ. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή εξονυχιστικών ελέγχων και την πάταξη της κερδοσκοπίας.

    Πληροφορίες για το νέο νόμισμα παρέχονται από τον τηλεφωνικό αριθμό 198, όλο το 24ωρο.

    [09] Πέθανε ο Γάλλος τροβαδούρος Ζιλμπέρ Μπεκό

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 11:43:00 πμ

    Σε ηλικία 74 ετών πέθανε στη Γαλλία ο διάσημος τροβαδούρος της αγάπης Ζιλμπέρ Μπεκό. Ο θανατος του καλλιτέχνη, που στη χώρα του απέκτησε φήμη ισότιμη του Ελβις Πρίσλεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκλονίζει όχι μόνο τους Γάλλους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που έχει σιγοτραγουδήσει τα περίφημα...Μεντ νάν και Ναταλί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 December 2001 - 10:04:39 UTC