Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορεία αλληλεγγύης προς Παλαιστινίους
  • [02] Συνέντευξη Πέρες στο CNN
  • [03] Αιματηρές συμπλοκές στη Σιναλόα του Μεξικό
  • [04] Έκρηξη σε σταθμό του Μιλάνο
  • [05] Η Γιορτή της Μητέρας

    [01] Πορεία αλληλεγγύης προς Παλαιστινίους

    12/5/2002 10:28:00 πμ

    Μαραθώνια πορεία αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, πραγματοποιούν στην Αττική φιλειρηνικές και κοινωνικές οργανώσεις καθώς και συνδικαλιστικοί φορείς. Η πορεία ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα καταλήξει το απόγευμα στην πρεσβεία του Ισραήλ. Παράλληλα, θα γίνει ειρηνοδρομία από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

    [02] Συνέντευξη Πέρες στο CNN

    12/5/2002 10:19:00 πμ

    Την επιθυμία να δει σύντομα να ιδρύεται ένα παλαιστινιακό κράτος, εξέφρασε μιλώντας στο CNN, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σίμον Πέρες, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του ίδιου του Ισραήλ. Την ειλικρινή τους επιθυμία για ειρήνη με το Ισραήλ, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Συρίας αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας. Στο μεταξύ, τελέσθηκε σήμερα στο ναό της Βηθλεέμ από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, η πρώτη θεία λειτουργία μετά την άρση του αποκλεισμού.

    Πέρες: Ο Αραφάτ πρέπει να σεβαστεί τις συνθήκες

    " Το Ισραήλ πιθανώς να διέπραξε σφάλμα, αρνούμενο να επιτρέψει στους Παλαιστινίους να οικοδομήσουν ανεξάρτητο κράτος" , δήλωσε χθες από τη Ρώμη , στο CNN , ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ένας από τους λόγους για την μη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν ανεξέλεγκτα.

    Κατηγόρησε το Γιάσερ Αραφάτ για αδράνεια στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων, τονίζοντας ότι περιμένει από τον Παλαιστίνιο ηγέτη , να σεβαστεί τις συνθήκες που υπέγραψαν στο Όσλο το 1993.

    Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τις αναμενόμενες στη Λωρίδα της Γάζας, τις χαρακτήρισε ''προληπτικά μέτρα'', κι όχι ενέργειες αντιποίνων, αφού όπως είπε, μοναδική επιδίωξη του Ισραήλ είναι να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης

    Στο μεταξύ, χθες, μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο οι πρόεδροι της Αιγύπτου , της Συρίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασαν τη βία σε όλες τις μορφές της, τονίζοντας ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία που υιοθετήθηκε στη διάσκεψη κορυφής της Βηρυτού το Μάρτιο , αποτελεί τη βάση κάθε αραβικού διαβήματος για να επιτευχθεί η ειρήνη.

    Την ίδια ώρα, στο Τελ Αβίβ περισσότεροι από 50.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

    Το πλήθος, κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες, συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ράμπιν, εκεί όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε από εβραίο εξτρεμιστή στις 4 Νοεμβρίου του 1995. Τα μέλη του κινήματος "Ειρήνη Τώρα", το οποίο διοργάνωσε την πορεία, ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας και αποχωρήσει πλήρως από τα παλαιστινιακή εδάφη.

    [03] Αιματηρές συμπλοκές στη Σιναλόα του Μεξικό

    12/5/2002 10:51:00 πμ

    Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και κακοποιούς στην Πολιτεία της Σιναλόα, στο βόρειο Μεξικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περίπου είκοσι ένοπλοι ανοιξαν πυρ χθες βράδυ εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Αχόγια. Στη συνέχεια μετέβησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου άρχισαν να πυροβολούν και εναντίον των αστυνομικών, που επιτηρούσαν την τάξη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της μητέρας.

    [04] Έκρηξη σε σταθμό του Μιλάνο

    12/5/2002 10:48:00 πμ

    Μικρής έκτασης πυρκαγιά, από έκρηξη φιάλης υγραερίου, εκδηλώθηκε χθες βράδυ σε κεντρικό σταθμό του μετρό στο Μιλάνο, προκαλώντας διακοπή της συγκοινωνίας των συρμών για περίπου μισή ώρα. Η φωτιά, από την οποία προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, κατασβέστηκε σύντομα από δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, κοντά στο σημείο της έκρηξης, βρέθηκε ένα κομμάτι ύφασμα που έφερε την επιγραφή ''Ο Αλλάχ είναι μεγάλος, θα παλέψουμε για το σκοπό του''

    [05] Η Γιορτή της Μητέρας

    12/5/2002 10:46:00 πμ

    Την τιμητική τους έχουν σήμερα οι μητέρες όλου του κόσμου. Πώς όμως καθιερώθηκε ο εορτασμός της σημερινής ημέρας; Η "μητέρα" ήταν ανέκαθεν σύμβολο ιερό για όλους τους λαούς του κόσμου και η γιορτή της αντίθετα με τα όσα πιστεύουν πολλοί, είχε καθιερωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή της αρχαιότητας.

    Μια γιορτή με μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων

    Οι Αρχαίοι Ελληνες τιμούσαν την μητέρα στο πρόσωπο της Ρέας, μητέρα των Θεών και σύζυγος του Κρόνου. Η Ρέα συμβόλιζε τη γονιμότητα και η γιορτή της γινόταν κάθε χρόνο όταν έμπαινε η άνοιξη. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν την μητέρα στο πρόσωπο της Θεάς Cybele, γιορτή που διοργάνωναν κάθε χρόνο τον Μάρτιο. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία ο εορτασμός της μητέρας ήρθε ύστερα μετά από μια απόφαση της χριστιανικής εκκλησίας να τιμήσει τη μητέρα του Θεανθρώπου καθιερώνοντας έναν θεσμό που άκουγε στο όνομα "Mothering Sunday"

    Οι διαδικασίες για την επίσημη καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας άρχισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις αρχές του 1900. Την αρχή έκανε πρώτη μια γυναίκα, η Anna Jarvis (1864-1948) από τη Δυτική Βιρτζίνια. Το 1907 η Anna Jarvis έχασε τη μητέρα της στην οποία έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία. Το γεγονός αυτό ήταν και η αρχή μιας μεγάλης εκστρατείας. Η Αnna Jarvis πρωτοστάτησε στον αγώνα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στον εορτασμό της "μητέρας".

    Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1915 ο αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson, μετά από σχετική απόφαση του Κογκρέσου αποφάσισε να καθιερώσει τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 May 2002 - 8:54:11 UTC