Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Εκτακτη συνέλευση των Πανεπιστημιακών
  • [02] Ξανά στο εδώλιο ο Λεσπέρογλου
  • [03] Καραμανλής: Ανάγκη για έμφαση στα νησιά
  • [04] Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης
  • [05] Μνημόσυνο για τον Γ. Κρανιδιώτη
  • [06] Βόμβα μικρής ισχύος εναντίον δημοσιογράφου
  • [07] Συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [08] Συμμαχίες ψάχνει ο Μπους για την επίθεση στο Ιρακ
  • [09] Τρία θύματα από σεισμό στην Παπούα Ν. Γουϊνεα
  • [10] Αυστρία: Σοβαροί κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση
  • [11] Οψιμες αποκαλύψεις για τον Σαντάμ
  • [12] Επίσκεψη Κοϊζούμι στις ΗΠΑ
  • [13] Ζιμπάμπουε: Εκδιώκονται οι λευκοί γαιοκτήμονες
  • [14] Η Γιουγκοσλαβία ξανά τροπαιούχος
  • [15] ''Μίσα Σολέμνις'' στο Ηρώδειο υπέρ ActionAid
  • [16] Ο ...γιος του Χίτλερ ''ξεπούλησε'' το πατρικό όπλο
  • [17] Περιπέτειες έχει με την υγεία του ο Τζέρι Λιούις

    [01] 'Εκτακτη συνέλευση των Πανεπιστημιακών

    9/9/2002 8:30:00 πμ

    Στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, είναι πλέον στραμμένο το βλέμμα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, που αγωνιούν για το μέλλον της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, η οποία βρίσκεται στον αέρα, εξαιτίας της τρίμηνης συνεχιζόμενης αποχής των καθηγητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρυτάνεις θα προτείνουν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας και αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Μάλιστα ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Καραμανος μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι οι πρυτάνεις θα προσπαθήσουν να φέρουν κοντά τις δυο πλευρές, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια.

    Ο υπουργός Παιδείας θα έχει συνάντηση με τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια στις 2 το μεσημέρι.

    Σε περίπτωση πάντως που ο διάλογος αυτός δεν αποδώσει, τότε θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

    Εν τω μεταξύ σε αποχή από το διδακτικό τους έργο από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου προχωρούν και τα μέλη του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή από την ολομέλεια του συλλόγου και αποτελεί ουσιαστικά "επέκταση" και στο ΑΠΘ της σχετικής απόφασης που έχουν λάβει τα μέλη ΔΕΠ όλων των πανεπιστημίων της χώρας ως μέσο πίεσης για τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών τους από τις αρχές του 2003.

    Από την αποχή τους τα μέλη της ΔΕΠ του ΑΠΘ εξαιρούν την παρουσία και επιστασία τους στη διεξαγωγή των πτυχιακών εξετάσεων του φοιτητών που θα διεξαχθούν κανονικά

    [02] Ξανά στο εδώλιο ο Λεσπέρογλου

    9/9/2002 8:45:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αρχίζει, σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η νέα δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη, τον Οκτώβριο του 1982 στα Εξάρχεια, μετά την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον Αρειο Πάγο.

    Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου είχε καταδικαστεί για την υπόθεση σε κάθειρξη 17 ετών σε πρώτο βαθμό αλλά είχε αθωωθεί από το Εφετείο. Πριν περίπου δυο μήνες όμως ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και σε βάρος του Λεσπέρογλου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, καθώς αναβίωσε η πρωτόδικη καταδίκη, με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα να κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αβραάμ Λεσπέρογλου Σπύρος Φυτράκης είχε τονίσει ότι ο εντολέας του οδηγείται σε δίκη κάτω από δυσμενείς συνθήκες παρά τις αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

    [03] Καραμανλής: Ανάγκη για έμφαση στα νησιά

    9/9/2002 8:09:00 πμ

    Την ανάγκη εκπόνησης μιας ''ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής'', επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε ομιλία του χθες προς τις παραγωγικές τάξεις της Μήλου, όπου ολοκλήρωσε τη δεύτερη επίσκεψή του στις Κυκλάδες. Κατά τον κ. Καραμανλή, η οικονομική θωράκιση των νησιών αποτελεί για τη ΝΔ, ''απόλυτη προτεραιότητα'', καθώς ''η νησιωτική Ελλάδα αισθάνεται σήμερα εγκαταλελειμμένη, ξεχασμένη, αβοήθητη''.

    ''Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπόρεσε να χαράξει και να υλοποιήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης για το νησιωτικό χώρο. Δεν προσέγγισε τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής'', τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Απέναντι στη μείωση του πληθυσμού, την ανεργία, την ανυπαρξία υποδομών, την υπολειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την προβληματική εκπαίδευση, την ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών, την τραγική θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την έλλειψη στήριξης των αγροτών - σημεία αιχμής της ομιλίας του κ. Καραμανλή - προτείνεται ''επαναπροσδιορισμός των διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικά κίνητρα για επενδύσεις στα νησιά μας, άμεση ενίσχυση των υποδομών που υπηρετούν την αναπτυξιακή διαδικασία, ένταξη όλων των μεγάλων έργων που χρειάζονται τα νησιά (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, βιολογικοί καθαρισμοί) στο Εθνικό Σκέλος του Γ ΚΠΣ.

    Ειδική μνεία επεφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ στο πρόβλημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων - καθώς και στην εκμετάλλευση των προϋποθέσεων για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

    Ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Διοίκησης στη νησιωτική Ελλάδα, προτείνοντας τη συγκρότηση μιας νέας οργάνωσης του Συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, με άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών των Νομαρχιών και των Επαρχείων με κατάλληλο προσωπικό.

    ''Σκοπός μας είναι να βρίσκεται η Διοίκηση κοντά στο νησιώτη και όχι ο πολίτης να αναζητά, αλλά να μη βρίσκει πολλές φορές τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων''.

    Τέλος, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, βασικός στόχος μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας των νησιωτών και πλήρους προστασίας από το εισαγόμενο και το οργανωμένο έγκλημα.

    [04] Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

    9/9/2002 8:07:00 πμ

    Τραγικό εργατικό ατύχημα συνέβη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στο σύστημα αποκομιδής της τέφρας, σε πυθμένα λέβητα της 3ης μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Εξι άτομα, εργάτες, καταπλακώθηκαν από φλεγόμενη τέφρα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά. Οι τέσσερις έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

    Πρόκειται για τους Ηλία Μπαρλαμπά, 30 ετών, κάτοικο Τρίπολης, Παναγιώτη Τσουκαλά, 39 ετών, κάτοικο Μεγαλόπολης, Κωνσταντίνο Παπαπαγεωργίου, 35 ετών, κάτοικο Τρίπολης, Γεώργιο Κουρέτα, 47 ετών, κάτοικο Μεγαλόπολης, Αναστάσιο Παπαγεωργίου, 49 ετών, κάτοικο Τρίπολης και Γεώργιο Μπουλούγαρη, 36 ετών, κάτοικο Τρίπολης.

    Είναι το πρώτο εργατικό ατύχημα τέτοιοι είδους και μεγέθους που συμβαίνει στον συγκεκριμένο χώρο. Τα αίτια ερευνώνται.

    [05] Μνημόσυνο για τον Γ. Κρανιδιώτη

    9/9/2002 8:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Κρανιδιώτη, τελέστηκε χθες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, όταν το πρωθυπουργικό "Φάλκον" του οποίου επέβαινε έχασε απότομα ύψος πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου. Μαζί με τον Γιάννο Κρανιδιώτη έχασαν τη ζωή τους ο γιος του, Νικόλας, και άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

    Στο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης επεσήμανε ότι ''το αλάθητο λαϊκό ένστικτο δεν έπεσε έξω'' και ότι ''από την πρώτη στιγμή της δραματικής απώλειας αξιολόγησε το μέγεθος της απουσίας Κρανιδιώτη, την ώρα των μεγάλων κρίσιμων διλημμάτων, που φαίνεται ήδη να τίθενται αμείλικτα μπροστά μας''.

    Είπε ότι ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, ο συστηματικός πολιτικός της σύγχρονης εθνικής στρατηγικής, δεν θα άφηνε μετέωρο το έργο του. ''Κωδικοποίησε'', σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ''με λόγια γραπτά και με την καθημερινή πολιτική πρακτική του το νήμα προς την έξοδο'' και τόνισε ότι ''οι τελευταίες του συμβουλές για την επίτευξη του τελικού στόχου είναι κατατεθειμένες''.

    Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης υποστήριξε πως ''οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι εκπληρώνονται μέσα από ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις''. ''Πίστευε ότι ο Ελληνισμός δεν είναι καταδικασμένος σε μια μοιρολατρική στάση αναμονής ενός αναπόφευκτου ελληνοτουρκικού πολέμου και ότι ο Ελληνισμός έχει και τα πολιτικά και τα διπλωματικά μέσα για να αναβαθμίσει το ρόλο του και στον περιφερειακό και στον ευρωπαϊκό χώρο'', είπε. ''Για το λόγο αυτό, ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε την άποψη ότι η δυνατότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πρέπει αν αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο εθνικής στρατηγικής'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ''ο Γιάννος του κυπριακού Ελληνισμού, ο οικουμενικός Ελληνας και από τους σημαντικότερους Ελληνες πολιτικούς, που πέρασε στην ιστορία με μιαν ανεκτίμητη προσφορά για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, από νωρίς διέγνωσε ότι το μέλλον της Κύπρου ή θα είναι ευρωπαϊκό ή θα είναι άκρως επισφαλές''.

    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι ''ο Γιάννος ήταν ένα σπάνιο κράμα Κύπριου, Ελληνα, Ευρωπαίου πολιτικού στοχαστή, συγγραφέα, πολιτικού με ψυχή, πολιτικού με γνώση, Ευρωπαίου σοσιαλδημοκράτη με όραμα για μιαν Ευρώπη των λαών από τα Ουράλια μέχρι τη Μάγχη''.

    Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ''λόγω της φιλίας που μας συνέδεε ξέρω ότι όταν τον μνημονεύουμε θα ήθελε να μνημονεύουμε και τον Νικόλα'' και θυμήθηκε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης του είχε εκμυστηρευθεί ότι ''ο Νικόλας θα είναι καλύτερος από μένα''.

    [06] Βόμβα μικρής ισχύος εναντίον δημοσιογράφου

    9/9/2002 7:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 03.50 στην αυλή του σπιτιού του δημοσιογράφου Γιώργου Τσούτσια στην οδό Σαρανταπόρου 25, στην Κηφισιά. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών που τοποθέτησαν τη βόμβα, η έκρηξη της οποίας προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημιές.

    [07] Συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    9/9/2002 10:02:00 πμ

    Το 3ο ετήσιο συνέδριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα Βαλκάνια, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2002 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία. Το φετινό θέμα συζήτησης αφορά τις επιπτώσεις της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο θέμα αυτό.

    Συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Μάρτιν Μακφέρσον, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο, ο Ζιλ ντε Κερκόβ, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, οι καθηγητές πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης, Δημήτριος Δημηρούλης, Αχιλέας Σκόρδας, και η Μαρία Κομνηνού, ο τ.Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης, και ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης. Συμμετέχουν επίσης δημοσιογράφοι από τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    [08] Συμμαχίες ψάχνει ο Μπους για την επίθεση στο Ιρακ

    9/9/2002 10:13:00 πμ

    Συνεχίζει τις μαραθώνιες προσπάθειες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προκειμένου να εξασφαλίσει συμμάχους, που θα υποστηρίξουν και θα συνδράμουν τις ΗΠΑ σε μία στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών συναντάται σήμερα με τον Καναδό πρωθυπουργό Ζακ Κρετιέν. Ωστόσο, ο Καναδάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, εάν αυτή έχει μοναδικό στόχο της την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. "Θα πρέπει να προβούν σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς τον Καναδά, αν και είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι τελείως μόνες τους σε μία τέτοια εκστρατεία", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, Τζον Μάνλεϊ. Στο μεταξύ ισραηλινή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες όπλων σε ισραηλινές βάσεις ενόψει της επικείμενης επίθεσης. Σήμερα εξάλλου ερευνητικό κέντρο του Λονδίνου αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, γεγονός που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Βρετανικό ινστιτούτο δίνει στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο

    Λεπτομερή καταγραφή του στρατιωτικού εξοπλισμού του Ιράκ θεωρείται ότι περιέχει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα δώσει στο φως της δημοσιότητας δικά του στοιχεία για τα οπλικά συστήματα στο Ιράκ.

    Πάντως, ένας πρώην παρατηρητής όπλων στο Ιράκ, ο Σκοτ Ρίτερ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινότητα.

    Πολλές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μία επίθεση εναντίον του Ιράκ εάν δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου και εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Πάντως, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στα Ηνωμένα Εθνη, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Ο μόνος που έχει εκφράσει την ανεπιφύλακτη συμπαράστασή του είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει το "φόρο αίματος" που απαιτείται για να διατηρήσει την "καλή σχέση" της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι ΗΠΑ αποθηκεύουν όπλα στο Ισραήλ

    Το πράσινο φως για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων όπλων στις στρατιωτικές βάσεις του αποφάσισε να δώσει το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, ανέφερε στο χθεσινό φύλλο της η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ έδωσε την έγκριση του για την αποθήκευση του πρώτου φορτίου όπλων εντός των επόμενων ημερών.

    Την πληροφορία της Μααρίβ επιβεβαίωσε, τηρώντας την ανωνυμία του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ ο οποίος υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Σε καμία περίπτωση, τονίζει ο αμερικανός αξιωματούχος, η συνεργασία αυτή δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ συμμετέχει στη σύγκρουση, απλώς εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

    Σχόλια βρετανικών εφημερίδων

    "Μια τελευταία ευκαιρία" για να διευθετήσουν το ιρακινό πρόβλημα θέλουν να δώσουν στα Ηνωμένα Εθνη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σχολιάζει σήμερα ο βρετανικός Τύπος, λίγες ώρες μετά τη μίνι σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών στο Καμπ Ντέιβιντ.

    "Ο Τόνι Μπλερ δίνει την ευκαιρία στον ΟΗΕ να επιβεβαιώσει την ηθική του κυριαρχία δίνοντας στο Ιράκ μια τελευταία ευκαιρία να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφος του πριν δεχθεί στρατιωτική επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες", εκτιμά η εφημερίδα The Independent.

    Ανάλογη θέση εκφράζουν και οι Τimes, που αναφέρουν ότι ο Μπλερ βάζει ηθικό δίλημμα στον ΟΗΕ να αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα.

    Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Μπους θα έπρεπε να ζητήσει από τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης του οργανισμού, την επιβολή τελεσιγράφου 4-6 εβδομάδων για την επιστροφή των επιθεωρητών.

    "Ο Μπους δίνει μια τελευταία ευκαιρία στον ΟΗΕ", λέει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Guardian, ενώ οι Financial Times εκτιμούν πως η αλλαγή στάσης οφείλεται στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος "φαίνεται να έπεισε τον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι διεθνή υποστήριξη θα έχει μόνο μέσω του ΟΗΕ".

    [09] Τρία θύματα από σεισμό στην Παπούα Ν. Γουϊνεα

    9/9/2002 8:10:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις νεκρούς και υλικές καταστροφές άφησε πίσω της, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, την Παπούα Νέα Γουϊνεα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 96 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της βόρειας παραθαλάσσιας πόλης Γουϊγουάκ και σε βάθος 33 χιλιομέτρων, αλλά το μέγεθος του ήταν τέτοιο που ήταν αδύνατο να μην προκαλέσει υλικές καταστροφές. Ωστόσο αυτές περιορίζονται στα κτίρια που έχουν ξύλινα θεμέλια και όχι από μπετόν.

    Οι συνθήκες δεν ευνόησαν τη δημιουργία τσουνάμι

    Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, NBC μετέδωσε πως σύμφωνα με αξιωματούχο της εκκλησίας δύο από τα θύματα ήταν χωρικοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν έσπασαν οι πάσσαλοι που στήριζαν τα σπίτια τους στη θάλασσα.

    Αυστραλός σεισμολόγος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως δόνηση τέτοιου μεγέθους λογικά θα προκαλούσε τσουνάμι, κάτι που ωστόσο έπρεπε να είχε συμβεί εντός 30 λεπτών.

    Αντιθέτως κάτοικος της περιοχής είπε πως η θάλασσα είναι ήρεμη και ότι ο σεισμός δεν επηρέασε την παλίρροια.

    Σημειώνεται πως το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι μετά το σεισμό δημιουργήθηκε τσουνάμι, ύψους μόλις ενός μέτρου.

    Υπενθυμίζεται ότι σεισμός ανάλογου μεγέθους στην πολιτεία του Ειρηνικού Ωκεανού βορειοανατολικά της Αυστραλίας, το 1998, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 άτομα.

    [10] Αυστρία: Σοβαροί κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση

    9/9/2002 8:42:00 πμ

    H αντικαγκελάριος της Αυστρίας Σουζάνε Ρις-Πάσερ και ο υπουργός Οικονομικών Κάρλ-Χάιντς Γκράσερ, μέλη του ακροδεξιού κόμματος FPOΕ, ανακοίνωσαν χθες την παραίτησή τους από την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Οι παραιτήσεις αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού καγκελάριου Βόφλγκανγκ Σιούσελ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, η κ. Ρις-Πάσερ, η οποία ασκεί την προεδρία του κόμματος, εξήγησε πως αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις του Γεργκ Χάιντερ και των υποστηρικτών του.

    [11] Οψιμες αποκαλύψεις για τον Σαντάμ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/9/2002 10:24:00 πμ

    Σε πικάντικες λεπτομέρειες αλλά και βολικές, για τα αμερικανικά σχέδια, αποκαλύψεις για τα χημικά όπλα και τις σχέσεις του με τον μπιν Λάντεν αναφέρθηκε σε συνέντευξη της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως είναι ερωμένη του Σαντάμ Χουσεϊν τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ιρακινός πρόεδρος συνάντησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε δύο περιπτώσεις και του έδωσε χρήματα το 1996, σύμφωνα πάντα με την Παρισούλα Λάμπσος. Oπως δήλωσε η ίδια είδε τον Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο σε ένα από τα παλάτια του Σαντάμ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ενώ επικαλέστηκε τον μεγαλύτερο γιο του Ιρακινού Προέδρου, τον Ουντάι, ο οποίος φέρεται να της είχε αποκαλύψει πως ο πατέρας του είχε συναντήσει τον Λάντεν και το 1996 για να του δώσει χρήματα.

    Η 54χρονη σήμερα Λάμπσος δήλωσε πως έβλεπε σχεδόν σε καθημερινή βάση τον Σαντάμ και αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συνήθειες του αλλά και την προσωπική ζωή του.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ισχυρίστηκε πως ο Ιρακινός Πρόεδρος προσπάθησε να δολοφονήσει τον γιο του, τον Ουντάι επειδή φοβόταν πως ο νεαρός θα επιχειρούσε να τον ανατρέψει. Ο Ουντάι γλίτωσε το θάνατο αλλά έμεινε ανάπηρος μετά τη δολοφονική απόπειρα. ''Θα τον σκοτώσω μια μέρα. Πραγματικά, εννοώ θα τον σκοτώσω'' φέρεται να είπε ο Σαντάμ στην Λάμπσος για το γιο του.

    Οταν ο Ουντάι έμεινε παράλυτος, ο Σαντάμ φέρεται να της είπε "δεν ήθελα να γίνει έτσι, ήθελα να πεθάνει, θα ήταν καλύτερα για αυτόν".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η 54χρονη γυναίκα ανέφερε πως ο Σαντάμ έκλαψε όταν οι ΗΠΑ υποχρέωσαν τις ιρακινές δυνάμεις να βγουν από το Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο. "Είπε, μου πήραν το Κουβέιτ", δήλωσε η Λάμπσος στο ABC.

    Μετά το τέλος του πολέμου ο Σαντάμ έκρυψε τα χημικά όπλα του για να μην τα βρουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. "Γέλασε εις βάρος τους", συμπλήρωσε η Λάμπσος.

    Ο Σαντάμ αρέσκεται να παρακολουθεί βίντεο με τους εχθρούς του να βασανίζονται και ορισμένες φορές όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση για να τους δει φοράει καουμπόικο καπέλο!

    Η αγαπημένη ταινία του Σαντάμ Χουσεϊν, σύμφωνα πάντα με την Λάμπσος, είναι ο "Νονός" και το αγαπημένο τραγούδι του είναι το "Strangers in the Night" του Φρανκ Σινάτρα.

    Ο Σαντάμ παίρνει Viagra, κολυμπάει σχεδόν καθημερινά, χρησιμοποιεί μάσκες από βότανα για να χαλαρώνει και να μειώνει τις ρυτίδες, βάφει τα μαλλιά του και φοράει κοστούμια δυτικών σχεδιάστών συμπεριλαμβανομένου του Πιερ Καρντέν!

    Σύμφωνα με την Παρισούλα Λάμπσος ο Σαντάμ έχει σωσία, ο οποίος έχει υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να μοιάζει περισσότερο με τον Iρακινό ηγέτη.

    Oπως δήλωσε στο ABC, η Λάμπσος κατάφερε να δραπετεύσει από το Ιράκ πριν ένα χρόνο με τη βοήθεια ομάδας που αντιτίθεται στο καθεστώς Χουσεϊν, ενώ είναι σίγουρη πως επειδή μίλησε ο Σαντάμ θα προσπαθήσει να τη σκοτώσει και για αυτό φοράει πέπλο για να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

    [12] Επίσκεψη Κοϊζούμι στις ΗΠΑ

    9/9/2002 10:17:00 πμ

    Τις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέπτεται σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους αλλά και να συμμετάσχει στην εθνοσυνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο περιθώριο της εθνοσυνέλευσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες άλλων χωρών, ενώ θα παρακολουθήσει την τελετή για τον ένα χρόνο από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Ο Κοϊζούμι, σύμφωνα με επίσημες πηγές, σχεδιάζει να πει στον Μπους ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Κορέα που ξεκινάει στις 17 Σεπτεμβρίου θα προτρέψει τον Κιμ Γιονγκ Ιλ να σταματήσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να επιδιώξει το διάλογο με τις ΗΠΑ και τη Σεούλ.

    [13] Ζιμπάμπουε: Εκδιώκονται οι λευκοί γαιοκτήμονες

    9/9/2002 11:05:00 πμ

    Δεκάδες λευκοί γαιοκτήμονες, βορείως του Χαράρε, εγκαταλείπουν τα αγροκτήματά τους μετά το νέο τελεσίγραφο της κυβέρνησης Μουγκάμπε. Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι γαιοκτήμονες αποφάσισαν να συμμορφωθούν με τις εντολές της κυβέρνησης ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε πάνω από εκατό φορτηγά, γεμάτα έπιπλα, να εγκαταλείπουν μία γόνιμη περιοχή βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Χαράρε.

    Ενας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους γαιοκτήμονες ότι επρόκειτο να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εάν δεν έφευγαν πριν από την προθεσμία που τους είχε δοθεί. Η οργάνωση "Δικαιοσύνη για τη Γεωργία", που υποστηρίζει τους λευκούς γαιοκτήμονες, είχε νωρίτερα τονίσει πως οι λευκοί γαιοκτήμονες δεν θα έπρεπε να συμμορφωθούν γιατί οι εντολές είχαν δοθεί από τις τοπικές αρχές και όχι από την κεντρική κυβέρνηση.

    [14] Η Γιουγκοσλαβία ξανά τροπαιούχος

    9/9/2002 8:22:00 πμ

    Η Γιουγκοσλαβία για 5η φορά στην ιστορία της κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ, αφού στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Ινδιανάπολη επικράτησε 84-77 στην παράταση της Αργεντινής, ενώ στην κανονική του διάρκεια έληξε 75-75. Ο τελικός ήταν δραματικός και κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με τους Γιουγκοσλάβους δίκαια να φθάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα όπως ήταν η Αργεντινή. Οι Γιουγκοσλάβοι κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους που είχαν κατακτήσει και πάλι πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, όταν κέρδισαν 64-62 τη Ρωσία. Το τρόπαιο έχουν κατακτήσει ακόμη το 1990 στην Αργεντινή, το 1978 στις Φιλιππίνες και το 1970 όταν το είχαν διοργανώσει οι ίδιοι. Οι Αργεντινοί από την πλευρά τους δεν κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο για δεύτερη φορά μετά από 52 χρόνια, αφού το είχαν κατακτήσει το 1950 όταν πρωτοξεκίνησε η διοργάνωση.

    Ενας αγώνας που έκοψε την ανάσα

    Οι δύο ομάδες ομολογουμένως δίκαια έφθασαν στον τελικό της διοργάνωσης αφού απέδειξαν ότι ήταν οι κορυφαίες. Και αν η Γιουγκοσλαβία θεωρείτο "συνήθης ύποπτη" για να φθάσει στον τελικό και αυτού του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης αποδείχθηκε η Αργεντινή η οποία ήταν η πρώτη που έσπασε το αήττητο της Ντριμ Τιμ.

    Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος του τελικού, οι Γιουγκοσλάβοι πήραν προβάδισμα 5 πόντων στην πρώτη περίοδο την οποία σιγά σιγά οι Αργεντινοί "ροκάνισαν" και στα μέσα της Β' περιόδου κατάφεραν να περάσουν μπροστά 29-27 με ένα σερί 8-0 χάρη στην πολύ καλή τους άμυνα.

    Στη συνέχεια οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία του σκορ και το άγχος μεταξύ των παικτών μεγάλωνε. Κυρίως στην πλευρά της Αργεντινής έγινε εμφανές όταν πριν τη λήξη του ημιχρόνου Νοσιόνι και Σάντσες λογομάχησαν. Ο τελευταίος κάθησε στην άκρη του πάγκου της ομάδας και αρνήθηκε να ξαναμπεί στον αγώνα για να βοηθήσει την ομάδα, κάτι βέβαια που έκανε λίγο αργότερα όταν έδειξε να ηρεμεί.

    Οι "Πλάβι" κατάφεραν τελικά να κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι 41-39 χάρη κυρίως στο ανέβασμα του Στογιάκοβιτς που στο διάστημα αυτό πέτυχε 13 πόντους, ενώ για την Αργεντινή καλύτερα στάθηκαν Ομπέρτο και Σκόλα που σημείωσαν από 8 πόντους. Πλήγμα για τη συνέχεια όμως υπήρξε το γεγονός για την Αργεντινή ότι ήδη στο πρώτο ημίχρονο είχαν χρεωθεί με 4 φάουλ οι Σκόλα και Μοντέκια.

    Ολα αυτά όμως η Αργεντινή τα άφησε στα αποδυτήρια κατά την διάρκεια του ημιχρόνου και στην επανάληψη μπήκε δυνατά, με παίκτες αυτοσυγκεντρωμένους στον αγώνα. Με καλή αλληλοκάλυψη στην άμυνα και επιθετικά έναν ασυναγώνιστο Ομπέρτο πέρασαν μπροστά 43-53 5.30 λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

    Οι Γιουγκοσλάβοι έδειξαν να αιφνιδιάζονται στην τρίτη περίοδο και το μόνο που κατάφεραν με τη λήξη της ήταν να μειώσουν το σκορ στους 5 πόντους. Στον ίδιο ρυθμό κύλησε το παιχνίδι και στην τελευταία περίοδο. Οι Αργεντινοί με δυνατή άμυνα και αργές επιθέσεις έβρισκαν το δρόμο για το καλάθι των Γιουγκοσλάβων, οι οποίοι στο διάστημα αυτό στηρίχτηκαν στον επιθετικό οίστρο του Μποντιρόγκα, που έδειχνε να θέλει να πάρει το ματς πάνω του και να παρασύρει τους συμπαίκτες του. Να τονιστεί πάντως ότι ο Μανιάνο έριξε στον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο και τον Τζινόμπιλι, ο οποίος είχε υποστεί διάστρεμμα στον αγώνα με τη Γερμανία και έπαιξε με ένεση.

    Κυρίαρχο συστατικό στα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν τα άστοχα μακρινά σουτ των Γιουγκοσλάβων, ενώ οι Αργεντινοί έδειχναν πιο ψύχραιμοι.

    Ετσι 4.10 πριν το τέλος με τρίποντο του Σάντσεθ η Αργεντινή προηγήθηκε 69-61 και πήρε το πάνω χέρι στην αναμέτρηση. Και ενώ ο Στογιάκοβιτς έδειξε νευρικότητα και μεγάλη αστοχία στο τέλος ο Μποντιρίγκα κατάφερε να μειώσει με εύστοχο σουτ τριών πόντων 74-71 1.20 πριν τη λήξη, βάζοντας στο παιχνίδι και πάλι την Γιουγκοσλαβία που μέχρι τότε έδειχνε να μην βρίσκει λύσεις στην επίθεση.

    Αμέσως μετά με νέο καλάθι δύο πόντων του Μποντιρόγκα η Γιουγκοσλαβία μειώνει στον πόντο (74-73 σε 35'' από τη λήξη), ενώ στη συνέχεια ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο κερδίζει δύο βολές (29'') και ευστοχεί στη μία (75-73). Ο Μποντιρόγκα παίρνει με τη σειρά του δικαίωμα για δύο βολές (17'') και ισοφαρίζει (75-75).

    Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Μποντιρόγκα κλέβει την μπάλα που φθάνει στο Ντίβατς, ο οποίος κερδίζει φάουλ από τον Σκόλα. Ομως δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τις βολές που εκτέλεσε, αφού αστόχησε και στις δύο με αποτέλεσμα ο τελικός να πάει στην παράταση.

    Με καλύτερη ψυχολογία μπήκαν οι Γιουγκοσλάβοι στην παράταση με αποτέλεσμα να προηγηθούν 80-75 με τρίποντο του Στογιάκοβιτς και ελεύθερες βολές του Μποντιρόγκα 2 λεπτά πριν τη λήξη. Ο Ομπέρτο με βολές μείωσε σε 80-77 αλλά και πάλι ο Στογιάκοβιτς με βολές ανέβασε την διαφορά στους πέντε (82-77) και στο σημείο αυτό οι Αργεντινοί απλά παραδόθηκαν με την Γιουγκοσλαβία να αναδεικνύεται τελικά νικήτρια με 84-77.

    Πάντως οι Αργεντινοί που είχαν κορυφαίο παίκτη τους τον πρώην άσο του Ολυμπιακού Φαμπριτσιο Ομπέρτο, δείχνουν να έχουν κάποια παράπονα από τη διαιτησία όταν δεν τους δόθηκε φάουλ που ζήτησαν στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του αγώνα, οπότε και θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη.

    Πρώτος διαιτητής του αγώνα ήταν ο Νίκος Πιτσίλκας που στο μεγαλύτερο μέρος του είχε πολύ καλά σφυρίγματα.

    Τα 10λεπτα (με πρώτη την Γιουγκοσλαβία): 24-19, 41-39, 52-57, 75-75 (παρ. 84-77).

    Οι συνθέσεις

    Γιουγκοσλαβία: Ντίβατς 3, Μποντιρόγκα 27, Γκούροβιτς 3, Στογιάκοβιτς 26, Ρακόσεβιτς, Γιάριτς 9, Τομάσεβιτς 6, Κοτούροβιτς 3, Βούγιανιτς 7.

    Αργεντινή: Σκονοκίνι 3, Μοντέκια 4, Βολκοβίτσκι 11, Ομπέρτο 28, Φερνάντες 2, Παλαντίνο 10, Σάντσες 3, Βικτοριάνο, Σκόλα 11, Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι 5,

    [15] ''Μίσα Σολέμνις'' στο Ηρώδειο υπέρ ActionAid

    9/9/2002 8:58:00 πμ

    Μία ξεχωριστή βραδιά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά στην ActionAid Ελλάς, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η Ορχήστρα και η Χορωδία του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικης της Στουτγκάρδης ερμηνεύουν το μεγαλειώδες έργο του Μπετόβεν ''Μίσα Σολέμνις'' υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου, Χέλμουτ Ρίλινγκ. Στη μοναδική αυτή εκδήλωση συμπαράστασης στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το έργο της ActionAid συμμετέχουν ως σολίστες η υψίφωνος Καμίλα Νύλουντ, η μεσόφωνος Ιρις Βερμιγιόν, ο τενόρος Κλάους Φλόριαν Βόγκτ και ο βαθύφωνος Φράντς Γιόζεφ Ζέλιγκ.

    Η ''Επίσημη Λειτουργία'' του Μπετόβεν αποτελεί μια επίκληση, μια προσευχή για ειρήνη, εσωτερική και εξωτερική. Το έργο διαθέτει μια αξιοθαύμαστη εσωτερική συνοχή και συνέπεια και ''ξεπερνά τα όρια της προσωπικής ύπαρξης του δημιουργού και της εποχής του για να λειτουργήσει ως μήνυμα αιωνιότητας προς ολόκληρη την ανθρωπότητα'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Romain Roland.

    Με την ''Επίσημη Λειτουργία'' ο Μπετόβεν επιχειρεί να πλησιάσει τη θεότητα περισσότερο από κάθε άλλο θνητό και από εκεί να σκορπίσει τις ακτίνες της σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από την καρδιά (του ενός) -ας επιστρέψει στην καρδιά (όλων).

    Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθουν εξ ολοκλήρου για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων άμεσης προτεραιότητας της ActionAid, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Σομαλία, το Νεπάλ και το Μαλάουϊ.

    [16] Ο ...γιος του Χίτλερ ''ξεπούλησε'' το πατρικό όπλο

    Πηγή: ΑΠΕ 9/9/2002 11:26:00 πμ

    Μπορεί ως συλλέκτης όπλων να μην έκανε καριέρα ο κ. Μάικολ ΟΧάρα, αλλά ως σεναριογράφος κινηματογραφικών ταινιών θα τα κατάφερνε θαυμάσια. Η ιστορία, την οποία δημιούργησε με στόχο να πουλήσει ένα πιστόλι, ως το όπλο που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να αυτοκτονήσει, θα γινόταν άνετα μια κινηματογραφική ταινία με φόντο την εποχή του ψυχρού πολέμου.

    Επειδή όμως οι καιροί έχουν αλλάξει αντί να κερδίσει από την πώληση του πιστολιού, για το οποίο ζητούσε ένα εκατομμύριο δολάρια, βρέθηκε κατηγορούμενος σε δικαστήριο της Μελβούρνης, για απάτες, πλαστογραφίες και ένα σωρό άλλες κατηγορίες.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια της δίκης, ο ΟΧάρα αγόρασε πριν εφτά χρόνια από ένα οπλοπωλείο της Μελβούρνης ένα πιστόλι, παρόμοιο με αυτό, που όπως λέγεται χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει ο Χίτλερ τον Απρίλιο του 1945 λίγο πριν οι Ρώσοι μπουν το Βερολίνο, και προσπάθησε να το παρουσιάσει ως το αυθεντικό όπλο προκειμένου να το πουλήσει.

    Επειδή όμως οι συλλέκτες που αγοράζουν τέτοια αντικείμενα δεν τρώνε ...κουτόχορτο, ο ΟΧάρα πλαστογράφησε μια σειρά από ντοκουμέντα για να αποδείξει ότι αυτό ήταν το πιστόλι που έστειλε στον άλλο κόσμο τον Αδόλφο.

    Κατ αρχήν πήγε στη Γερμανία και αντέγραψε από τα αρχεία τα ντοκουμέντα που πίστευε ότι θα τον βοηθούσαν. Στην συνέχεια αγόρασε μια γερμανική γραφομηχανή της δεκαετίας του 1930 και μελάνη της ίδιας εποχής και πλαστογράφησε τα ντοκουμέντα για να δείχνουν αυθεντικά. Έχοντας όλα αυτά έτοιμα έψαχνε για να βρει αγοραστές για να πουλήσει το πιστόλι για το οποίο και ζητούσε ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Παράλληλα, άλλοτε παρουσιαζόταν ως ...γιος του Χίτλερ και άλλοτε ως πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με διασυνδέσεις με τη περιβόητη KGB, λέγοντας ότι το όπλο το αγόρασε από ένα Ρώσο πράκτορα. Η δίκη του συνεχίζεται.

    [17] Περιπέτειες έχει με την υγεία του ο Τζέρι Λιούις

    9/9/2002 8:11:00 πμ

    Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την Κυριακή το βράδυ ο βετεράνος κωμικός του Χόλιγουντ, Τζέρι Λιούις, λίγο πριν βγει στη σκηνή στο πλαίσιο φιλανθρωπικής παράστασης στο Λονδίνο. Το κοινό, που περίμενε με ανυπομονησία να τον δει στο θέατρο London Palladium ενημερώθηκε πως ο 76χρονος Λιούις, ο οποίος υποφέρει από πνευμονική ίωση, δεν θα έδινε την προγραμματισμένη παράσταση επειδή δεν αισθανόταν καλά.

    Ο διάσημος κωμικός έχει ταλαιπωρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από την υγεία του. Μάλιστα στη δεκαετία του '80 είχε κηρυχθεί κλινικά νεκρός μετά από καρδιακό έμφραγμα!

    Στη συνέχεια διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη, είναι διαβητικός και υποφέρει από σπειροειδή μηνιγγίτιδα. Το πρόσωπο του πρήστηκε υπερφυσικά όταν άρχισε να παίρνει στεροειδή χάπια.

    Η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο άσχημη και οι πόνοι είναι τόσο ανυπόφοροι, που σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mirror, ο Λιούις δήλωσε πως τον περασμένο Απρίλιο πήρε ένα πιστόλι σκεφτόμενος πολύ σοβαρά να αυτοκτονήσει!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 September 2002 - 9:00:44 UTC