Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπαίδευση: Βήματα προς εκτόνωση
  • [02] Επί ποδός η Αντιτρομοκρατική
  • [03] Πεδίο αντιπαραθέσεων το κωπηλατοδρόμιο
  • [04] Αλλοδαπός σκότωσε και λήστεψε ταξιτζή
  • [05] Εκθεση του IISS λύνει τα χέρια του Μπους
  • [06] Γαλλία: 10 νεκροί από πλημμύρες
  • [07] Αίγυπτος: Πολύνεκρο τροχαίο με λεωφορεία
  • [08] Νέα ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Απόπειρα αεροπειρατίας στις Μαλβίδες
  • [10] Απαισιόδοξες διαπιστώσεις για ανάπτυξη σε ευρωζώνη
  • [11] Καταργούνται οι προμήθειες στα δάνεια
  • [12] Χάνει το Παγκόσμιο ο Πύρρος Δήμας
  • [13] Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους
  • [14] 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς

    [01] Εκπαίδευση: Βήματα προς εκτόνωση

    9/9/2002 5:09:00 μμ

    Ελπίδες για λύση στο αδιέξοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέρνει η σύσταση μίας κοινής επιτροπής που θα εξετάσει το σύνολο των θεμάτων των πανεπιστημιακών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου με τους πρυτάνεις, μετά από πρόταση του υπουργείου. Με τη φράση "έχω την αίσθηση ότι έχουμε πετύχει τη χρυσή τομή" ο υπουργός Παιδείας έδωσε το στίγμα της συνάντησης που είχε και με τους Πανεπιστημιακούς, οι οποίοι σημείωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση και θα τοποθετηθούν την Τετάρτη.

    Κοντά στην εξεύρεση λύσης

    Η επιτροπή θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με τη συζήτηση των οικονομικών των πανεπιστημίων και των μισθολογικών των πανεπιστημιακών, ενώ αμέσως μετά την σύστασή της θα αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων.

    Ο κ. Ευθυμίου διατύπωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το μισθολογικό των πανεπιστημιακών θα θεσμοθετηθούν ως τον Αύγουστο του 2003 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για λειτουργική λύση που θα οδηγήσει στο άνοιγμα των πανεπιστημίων.

    Την ελπίδα ότι μετά τη συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς θα επέλθει η ηρεμία στα πανεπιστήμια εξέφρασαν οι πρυτάνεις, μετά τη συζήτηση που είχαν με τον κ. Ευθυμίου.

    Πάντως, οι πανεπιστημιακοί θα τοποθετηθούν για την σύσταση ομάδας εργασίας την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Τρικαλινός εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση κινείται σε θετική κατεύθυνση.

    Η Ευγενία Μπουρνόβα, γ.γ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι η πρόταση θα αξιολογηθεί σε διευρυμένη συνεδρίαση την Τετάρτη, όπου και θα αποφασιστεί για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Να σημειώσουμε ότι η προκαθορισμένη ώρα έναρξης της συνόδου ήταν στις 12 το μεσημέρι στη Γεωπονική Σχολή, όμως φοιτητές της σχολής εμπόδισαν την πραγματοποίησή της με συνθήματα που δεν αφορούσαν στο θέμα της συνόδου αλλά σε μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη φοιτητική εστία. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Ευθυμίου να αποχωρήσει από την αίθουσα και τον ακολουθήσουν και οι πρυτάνεις.

    Εν τω μεταξύ, έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών του 2002 όσοι πρόκειται να λάβουν το πτυχίο τους μετά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, καθώς έχασαν την εξεταστική του Ιουνίου, λόγω της αποχής των καθηγητών.

    Παράλληλα, σε αποχή από το διδακτικό τους έργο από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου προχωρούν και τα μέλη του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή από την ολομέλεια του συλλόγου και αποτελεί ουσιαστικά "επέκταση" και στο ΑΠΘ της σχετικής απόφασης που έχουν λάβει τα μέλη ΔΕΠ όλων των πανεπιστημίων της χώρας ως μέσο πίεσης για τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών τους από τις αρχές του 2003.

    Από την αποχή τους τα μέλη της ΔΕΠ του ΑΠΘ εξαιρούν την παρουσία και επιστασία τους στη διεξαγωγή των πτυχιακών εξετάσεων του φοιτητών που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    [02] Επί ποδός η Αντιτρομοκρατική

    9/9/2002 6:47:00 μμ

    Την πρώτη του ημέρα στις φυλακές Κορυδαλλού διανύει σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Χθες οδηγήθηκε στον εφέτη ανακριτή όπου κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, αναλαμβάνοντας μόνο την πολιτική ευθύνη των χτυπημάτων της "17Ν". Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της Αντιτρομοκρατικής χτενίζουν το Αγκίστρι προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στους ανθρώπους που του παρείχαν κάλυψη, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, σε καλό σημείο βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό μελών της οργάνωσης "1η Μάη". Την πρόθεση του να ανακαλέσει εν μέρει την απολογία του γνωστοποίησε και ο Παύλος Σερίφης συμπλέοντας με τη πολιτική γραμμή Κουφοντίνα και των αδελφών Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να ανακαλέσει τα σημεία που αφορούν στη δράση του Γιάννη Σερίφη.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες στο Αγκίστρι

    Εν τω μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες στο Αγκιστρι, κυρίως στην περιοχή, όπου βρέθηκε η σκηνή του Δημήτρη Κουφοντίνα, αναζητώντας τα πρόσωπα που φέρεται ότι παρείχαν στήριξη στον τότε καταζητούμενο.

    Επίσης, αναζητείται το σπίτι που, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πήγαινε συχνά ο Κουφοντίνας, ενώ θεωρείται πιθανό να έχει θάψει κάπου στο νησί την ιστορική γραφομηχανή, το 45άρι και την πρώτη ξύλινη σφραγίδα της 17Ν.

    Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται κοντά στον εντοπισμό των μελών της "1ης ΜΑΗ", καθώς δύο από τα θύματά της, τον Βερνάρδο και τον Ραυτόπουλο, τους παρακολουθούσε στέλεχος της 17Ν που σήμερα έχει προφυλακισθεί στον Κορυδαλλό.

    Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, αρνείται το υφιστάμενο κατηγορητήριο

    Ατυπη συνάντηση στο καφενείο του Εφετείου είχαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'' κ.κ. Ραχιώτης και Πρωτέκδικος. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης των πελατών τους.

    Χθες, κατά την απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή ο επονομαζόμενος "Λουκάς" της 17Ν εμφανίσθηκε, καταθέτοντας ένα απολογητικό υπόμνημα για τις 73 τρομοκρατικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται. Ο Κουφοντίνας επισημαίνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των χτυπημάτων της 17Ν και δηλώνει- κατά παράδοξο τρόπο- ότι σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής.

    Επίσης, έκανε έκκληση - μέσω της συνηγόρου του - για μια δίκαιη δίκη, εκφράζοντας, όμως, αμφιβολία για το αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με το κλίμα που επικρατεί για την υπόθεση.

    Σε ερώτηση του ανακριτή για το αν έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ο Κουφοντίνας αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την ιδεολογία του.

    Στο ζήτημα της παράδοσης του, ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι παραδόθηκε προκειμένου να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για τις πράξεις του, τις ποινικές ευθύνες τις επιβάλει το δικαστήριο και τις υφίσταται ο κατηγορούμενος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανακριτής τον ρώτησε εάν έχει κάποια προτίμηση για το κελί που θα κρατηθεί και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν έχει πρόβλημα με τους συγκατηγορούμενους του και πρότεινε να ερωτηθούν εκείνοι αν έχουν πρόβλημα με αυτόν. Είπε ωστόσο ότι οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες, καθώς δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός στα κελιά και υπάρχει στενότητα χώρου.

    Τελικά ο Δημ. Κουφοντίνας με εντολή του εισαγγελέα Φυλακών Αριστ. Φραγκιαδάκη, θα προαυλίζεται μόνος του, για δική του ασφάλεια.

    Οσον αφορά την πρόσβαση που θα έχει στα ΜΜΕ θα προμηθεύεται δωρεάν μια εφημερίδα, και τις υπόλοιπες που πιθανόν ζητά, θα τις πληρώνει, ενώ ραδιόφωνο θα παραλάβει πιθανότατα σήμερα.

    Στιβαρή απάντηση της κυβέρνησης περί τρομοκρατίας

    "Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες, ωστόσο, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ όφειλε να τοποθετηθεί απέναντι στα φαινόμενα λαθρεπιβατών της αριστερής ιδεολογίας", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία δεν έχει σχέση με την ιδεολογία της αριστεράς και σημείωσε ότι εκείνοι που αμφισβητούν την εγκυρότητα της προανακριτικής κατάθεσης του Σάββα Ξηρού έχουν σκοπό είτε να ηρωοποιήσουν τους τρομοκράτες, είτε να πολιτικοποιήσουν τη δίκη, είτε να φθείρουν το πολιτικό σύστημα, είτε να μειώσουν την επιτυχία των συλλήψεων και να απαξιώσουν τους θεσμούς.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη λογική απαξίωσης των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

    Αναφερόμενος, στο αν υπάρχουν περιφερειακά μέλη της 17Ν ή άνθρωποι που έδιναν πληροφορίες, ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι αυτό είναι θέμα της έρευνας που θα προχωρήσει σε βάθος.

    "Οι εξελίξεις στην τρομοκρατία έχουν θετικό αντίκτυπο για τη χώρα διεθνώς και καταδεικνύουν τη βαθιά μας πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε παράνομες τρομοκρατικές πράξεις με αποφασιστικό τρόπο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    [03] Πεδίο αντιπαραθέσεων το κωπηλατοδρόμιο

    9/9/2002 3:20:00 μμ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στην περιοχή του Σχοινιά έκανε νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής προκειμένου να ενημερωθεί για τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία βρέθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρέπει επειγόντως η αρχαιολογική υπηρεσία να τα εκτιμήσει και να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως στο σημείο εκείνο υπήρχε θάλασσα και προχώρησε στο έργο παρά τις αντιρρήσεις ιστορικών, αρχαιολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού. Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση και αιχμηρή. Χαρακτήρισε ''άγονη και ατυχή'' την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, το ''υπουργείο Πολιτισμού και η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει ανάγκη από τις παραινέσεις του κ. Καραμανλή για να προστατεύσει την ελληνική κληρονομιά''.

    Αμεση η αντίδραση της κυβέρνησης

    Επισκεπτόμενος o Πρόεδρος της ΝΔ την περιοχή του κωπηλατοδρομίου στάθηκε στην ιστορική σημασία του Μαραθώνα και επεσήμανε ''όλοι θέλουμε να γίνουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004. Όμως, δεν βλάπτει αν η κυβέρνηση, σε μείζονος σημασίας και ευαισθησίας θέματα, δείχνει μεγαλύτερη σοβαρότητα''.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Καραμανλής, ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί τι βρίσκεται στο σημείο των αρχαιολογικών ευρημάτων και, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για υπολείμματα κτιρίων της πρωτοελλαδικής περιόδου.

    Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στις αιχμές του Προέδρου της ΝΔ τόνισε ότι, ''δεν αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εφορμά συνοδευόμενος από τηλεοπτικές κάμερες σε ανασκαφικό σκάμμα, χωρίς να έχει ειδοποιήσει τον αρμόδιο έφορο αρχαιοτήτων'', ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνησησ στο παρελθόν ''δεν δίστασε να αποφασίσει την απομάκρυνση της εγκατάστασης του σλάλομ από τον Σχοινιά στο Ελληνικό, επειδή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μπετόν στην κατασκευή'' και πως ''έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, να καταρτιστεί πλήρης και αναλυτική επιστημονική έκθεση και επί τη βάσει όλου του υλικού θα συζητηθεί διεξοδικά στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα. Στη συνέχεια θα κρίνω τι πρέπει να γίνει'', κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του κ. Πρωτόπαπα. ''Οι επισκέψεις του κ. Καραμανλή σε έργα της κυβέρνησης μας χαροποιούν. Και μακάρι η ΝΔ να ασκούσε γόνιμα το ρόλο της'', σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Λυπούμαι, πρόσθεσε, ''όχι για την έκφραση της ευαισθησίας του κ. Καραμανλή για τους αρχαιολογικούς χώρους'', αλλά για το γεγονός, ότι "προσπάθησε και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή εικόνα της χώρας"."Ομως, πάλι είναι όλα γκρίζα και μαύρα; Τίποτα δεν γίνεται σωστά; Και αν δεν γίνεται τίποτα σωστά πώς εξηγεί ο κ. Καραμανλής το γεγονός οτι διεθνείς παράγοντες βρίσκουν σωστά τα έργα που γίνονται;'' αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [04] Αλλοδαπός σκότωσε και λήστεψε ταξιτζή

    9/9/2002 2:06:00 μμ

    Αλλοδαπός πυροβόλησε και σκότωσε ταξιτζή στη γέφυρα της Ελευσίνας για να του πάρει τα χρήματα που είχε επάνω του. Θύμα είναι ο Νικόλαος Γιαλοψός, 42 ετών, που δέχθηκε ένα πυροβολισμό στην κοιλιά από αλλοδαπό που είχε πάρει από το κέντρο της Αθήνας για να τον μεταφέρει με το ταξί του στην Ελευσίνα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας ο δράστης οδήγησε το θύμα σε ερημική τοποθεσία στην Ελευσίνα, σε ελαιώνα στη θέση Ψάρι και εκεί τον πυροβόλησε για να του πάρει τα χρήματα. Στη συνέχεια, έβγαλε το θύμα από το ταξί, πήρε το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε.

    Ομως, κοντά στη γέφυρα δημιούργησε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε και υπέστη συντριπτικά κατάγματα και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είχε αποσπάσει από το θύμα χρήματα που εκείνος είχε δανειστεί για να φτιάξει τον τάφο του γιου του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πριν από ένα μήνα ο γιος του έπεσε στις σκάλες του ξενοδοχείου που έκανε διακοπές και τραυματίστηκε θανάσιμα.

    [05] Εκθεση του IISS λύνει τα χέρια του Μπους

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 9/9/2002 5:13:00 μμ

    Παρότι συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που υψώνονται διεθνώς εναντίον της μονομερούς ανάληψης δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και η κυβέρνησή του τάσσονται πλέον ανοικτά υπέρ του προληπτικού πολέμου κατά του Ιράκ. Την ίδια ώρα, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, δίνει ένα γερό διαπραγματευτικό χαρτί στον πρόεδρο Μπους, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων, με έκθεσή του στην οποία αναφέρει ότι το Ιράκ θα μπορούσε να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα αν είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει "σχάσιμο υλικό''.

    IISS: ''Το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής''

    Η έκθεση, που συντάχθηκε με τη βοήθεια ειδικών που έχουν συμμετάσχει στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ και επιστημόνων από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αποκαλύπτει πως το Ιράκ ''διαθέτει ακόμα σημαντικά αποθέματα χημικών και βακτηριολογικών όπλων''.

    Στην έκθεση επίσης αναφέρεται, πως το Ιράκ διαθέτει επίσης ένα μικρό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές 650 χιλιομέτρων, που μπορούν να φέρουν χημικές και βιολογικές κεφαλές, καθώς επίσης και άλλους φορείς χημικών και βιολογικών κεφαλών, όπως αεροσκάφη με πιλότους, αλλά και μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

    Την άποψη του IISS φαίνεται να αμφισβητεί ο Σκοτ Ρίτερ πρώην παρατηρητής όπλων στο Ιράκ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινότητα.

    Ζίνι: '' Προσοχή και σύνεση στο θέμα του Ιράκ''

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από την επίσημη αμερικανική θέση του απεσταλμένου του προέδρου Μπους στη Μέση Ανατολή στρατηγού Αντονι Ζίνι, που προειδοποίησε χθες για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

    Γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, ο Αντονι Ζίνι μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της ετήσιας Αραβο-Αμερικανικής Συνόδου ζήτησε προσοχή και σύνεση στο θέμα του Ιράκ υπογραμμίζοντας πως η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.

    Ο πρώην στρατηγός, παρόλο που πιστεύει πως ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι ''καρκίνος'' στην περιοχή, δεν έχει ακόμη πεισθεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανατραπεί.

    Επιπλέον ο Ζίνι, προειδοποίησε πως μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, αλλά και να προκαλέσει τριγμούς στο εγχείρημα σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν.

    Εξάλλου, πριν από οποιαδήποτε επιχείρηση, σημειώνει ο Άντονι Ζίνι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθμίσουν πολύ προσεκτικά το πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις της Αμερικής με τους συμμάχους της, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή.

    Οι ΗΠΑ αποθηκεύουν όπλα στο Ισραήλ

    Παρά τις προειδοποιήσεις του Ζίνι το Ισραήλ επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τις καλές του σχέσεις με τις ΗΠΑ, έδωσαν το πράσινο φως για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων όπλων στις στρατιωτικές βάσεις του στο έδαφος της χώρας, όπως ανέφερει στο χθεσινό φύλλο της η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ έδωσε την έγκριση του για την αποθήκευση του πρώτου φορτίου όπλων εντός των επόμενων ημερών.

    Την πληροφορία της Μααρίβ επιβεβαίωσε, τηρώντας την ανωνυμία του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ ο οποίος υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Υπέρ των ΗΠΑ οι Κούρδοι του Ιράκ

    Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται πλέον και δύο κουρδικές παρατάξεις που ελέγχουν το βόρειο Ιράκ. Οι ηγέτες του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) και της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK) συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο κοντά στην πόλη Αρμπιλ και συμφώνησαν να βάλουν στην άκρη τις αντιπαραθέσεις τους και να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που θα τούς δοθούν όταν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Η συμφωνία των δύο κουρδικών παρατάξεων είναι βέβαιο ότι ικανοποίησε την Ουάσινγκτον, η οποία έχει επενδύσει πολλές διπλωματικές προσπάθειες για την ανάδειξη του βορείου Ιράκ σε απόρθητο προπύργιο έναντι της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσέιν. Οι κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ είναι εκτός του άμεσου ελέγχου της Βαγδάτης από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

    Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κουρδικών παρατάξεων αποτελούν μεγάλο τμήμα της συμμαχίας της ιρακινής αντιπολίτευσης, την οποία προσπαθεί να δημιουργήσει η Ουάσινγκτον για να προωθήσει τα σχέδιά της για ανατροπή του Σαντάμ. , όπως έγινε γνωστό από τις σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα δύο κόμματα μέσω του Διαδικτύου.

    Σύνεση πριν την επέμβαση ζητούν Γαλλία-Ιαπωνία

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Τι θα λέγατε στην απολύτως υποθετική περίπτωση που η Κίνα θα ήθελε προληπτική δράση εναντίον της Ταϊβάν, λέγοντας ότι η Ταϊβάν συνιστά απειλή γι`αυτή; Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες; '', αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Η θέση της Γαλλίας που μεταξύ άλλων είναι ένα από τα τέσσερα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό εμπόδιο, για τον Τζορτζ Μπους. Οχι βέβαια για την απόφαση του εάν θα πραγματοποιήσει ή όχι την στρατιωτική επιχείρηση, αλλά όσον αφορά τη σύμφωνη γνώμη που προσπαθεί να εξασφαλίσει για να μπορέσει έτσι να έχει και την νομική κάλυψη στο εγχείρημα του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να επιδιώξουν την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτεθούν προληπτικά στο Ιράκ.

    Εμπειρογνώμονες πάντως πιστεύουν πως το Τόκιο θα συνταχθεί με τους αμερικανούς συμμάχους του σε περίπτωση σύγκρουσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, ΒΒC, REUTERS

    [06] Γαλλία: 10 νεκροί από πλημμύρες

    9/9/2002 7:47:00 μμ

    Θεομηνία πλήττει και τη Νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον δύο να αγνοούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκατοντάδες οικογένειες στην περιφέρεια Γκάρ, που σαρώνεται από καταρρακτώδεις βροχές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ποτάμια και χείμαρροι ξεχείλισαν, καταστράφηκαν γέφυρες και οι περισσότεροι δρόμοι τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας. Ανάμεσα στους πνιγμένους είναι ένα μικρό παιδί, μία ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της και ένας 50χρονος άνδρας. Επίσης από τα ορμητικά νερά χειμάρρου ανασύρθηκε νεκρός ένας ακόμα άντρας. Το μέτωπο της κακοκαιρίας μετακινείται από τους νομούς Γκάρ και Βοκλίζ στο νομό Μπους Ντι Ρον, με τη νομαρχία της περιοχής να εκδίδει προειδοποιητική ανακοίνωση για επικείμενες σφοδρές καταιγίδες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας.

    [07] Αίγυπτος: Πολύνεκρο τροχαίο με λεωφορεία

    9/9/2002 6:19:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Λεωφορείο που μετέφερε περίπου 45 επιβάτες έπεσε σήμερα σε αρδευτικό κανάλι στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα τα συνεργεία διάσωσης να έχουν ήδη ανασύρει 15 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές. Το λεωφορείο συγκρούστηκε με άλλο κοντά στο χωριό ελ-Φαχντ, 160 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, διευκρίνισε αστυνομικός, που πρόσθεσε ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, καθώς τα παράθυρα του λεωφορείου ήταν κλειστά. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι 25 επιβάτες και ο οδηγός του άλλου λεωφορείο τραυματίστηκαν.

    [08] Νέα ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

    9/9/2002 1:53:00 μμ

    Νέα ισραηλινή επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000. Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές όταν ισραηλινή στρατιωτική δύναμη περίπου 40 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης εισέβαλε αιφνιδιαστικά αργά χθες το βράδυ κοντά στους καταυλισμούς του Μπουρέιγιε και του Νουίσερατ, νότια της Γάζας. Πιστεύεται ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν ανταλλαγές πυροβολισμών με τους Ισραηλινούς. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όμως πηγές των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ αναφέρουν ότι όντως πραγματοποιείται μία μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή.

    Συνεδριάζει στη Ραμάλα η παλαιστινιακή Βουλή

    Στο μεταξύ άρχισε σήμερα στη Ραμάλα η αναμενόμενη εδώ και καιρό συνεδρίαση της παλαιστινιακής Βουλής, στη διάρκεια της οποίας ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αναμένεται να ζητήσει τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Αχμεντ Κορέι.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται να ζητήσει από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο να θέσει εκτός νόμου τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

    Ο Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να ζητήσει από τους Παλαιστίνιους βουλευτές να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Ο παλαιστινιακός λαός καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας", επισημαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ στο προσχέδιο της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ενώπιον του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

    "Υποφέρουμε από την άδικη πολιορκία και τους αποκλεισμούς κατά του λαού μας'', τόνισε ο Κορέι". Το Ισραήλ, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας απαγόρευσε σε 12 βουλευτές από τη Γάζα να μεταβούν στη Ραμάλα για τη συνεδρίαση.

    "Μοναδικός σκοπός τους είναι να εμποδίσουν το έργο και τις αποφάσεις της Βουλής", τόνισε ο Κορέι αναφερόμενος στην ισραηλινή απαγόρευση.

    Στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, ενέργεια διαδικαστική ενόψει των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο. Η παλαιστινιακή Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία σχηματίσθηκε υπό τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    [09] Απόπειρα αεροπειρατίας στις Μαλβίδες

    9/9/2002 1:42:00 μμ

    Επίδοξος αεροπειρατής εισέβαλε μέσα στο πιλοτήριο αεροπλάνου και απειλώντας τον πιλότο με μαχαίρι απαίτησε να αλλάξει το αεροπλάνο κατεύθυνση, το οποίο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από Βομβάη προς Μαλβίδες και Σεϋχέλες.

    Ενας επιβάτης τραυματίσθηκε, αλλά τελικά οι επιβάτες και το προσωπικό της κατάφεραν να πάρουν το μαχαίρι από τα χέρια του δράστη. Ο ίδιος συνελήφθη, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες του πληρώματος ανακρίνονται μετά την προσγείωση του αεροσκάφους Boeing-737 στις Μαλδίβες. Οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν την εθνικότητα του δράστη. Ο ίδιος πάντως είχε ινδικό διαβατήριο.

    Πιστεύεται μάλιστα ότι μέσα στο αεροσκάφος υπήρχε και κάποιος συνεργός του. Το αεροπλάνο μετέφερε 70 άτομα, κυρίως ινδικής υπηκοότητας, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξίδευαν με προορισμό τις Μαλδίβες ή τις Σεϋχέλες για διακοπές.

    [10] Απαισιόδοξες διαπιστώσεις για ανάπτυξη σε ευρωζώνη

    9/9/2002 7:38:00 μμ

    Κατώτερη του 1% θα είναι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη όπως διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο συμβούλιο τους στην Κοπεγχάγη το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Ακόμη και για το 2003, θα γίνει αναθεώρηση προς τα κάτω και μια τόσο χαμηλή ανάπτυξη απειλεί την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς τρεις χώρες κινδυνεύουν να θεωρηθούν παράνομες ως προς το όριο του δημοσίου ελλείμματος, ενώ η Πορτογαλία το έχει υπερβεί προ πολλού.

    Στην απαισιοδοξία συνέβαλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να ενισχύσουμε την οικονομία. Ο Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος προέβλεπε ανάκαμψη στην ευρωζώνη εδώ και μήνες, τώρα δεν βλέπει να αναστρέφεται το κλίμα πριν τον επόμενο χρόνο. Πρόσθεσε όμως ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να περικόψει άλλο τα επιτόκια, γιατί οι πληθωριστικές πιέσεις και κυρίως τα αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων, εμμένουν.

    Λίγο νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες, ενημερώνοντας τους υπουργούς, μίλησε για ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2002, έναντι του 1,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να ''σπρώξουν'' τα ελλείμματά τους πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και να βρεθούν στην ίδια ομάδα με την Πορτογαλία που το 2001 είχε έλλειμμα 4,1%.

    Οι υπουργοί Οικονομικών επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη υπολείπεται της αμερικανικής, με τον Βρετανό υπουργό Γκόρντον Μπράουν να μιλάει για "έλλειψη ευελιξίας" και για την "αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών".

    [11] Καταργούνται οι προμήθειες στα δάνεια

    9/9/2002 6:33:00 μμ

    Βαθιά ανάσα στην τσέπη όσων πάρουν στεγαστικό δάνειο θα φέρει η κατάργηση της προμήθειας 1% επί του ποσού του δανείου, την οποία οι τράπεζες αποκαλούν ''έξοδα προμήθειας χρηματοδότησης'', καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο με απόφαση του κρίνει αυτό τον όρο καταχρηστικό, όπως και άλλους 14 που έχουν σχέση με τα στεγαστικά δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ τα έξοδα προμήθειας μπορούν να ξεπεράσουν τα 1500 ευρώ. Αν οι τράπεζες εφαρμόσουν την απόφαση αυτό το ποσό δεν θα πρέπει να καταβληθεί. Εκτός από το 1%,παράνομη θεωρείται η χρέωση εξόδων φακέλου που φθάνει και τα 100 ευρώ, νομικών εξόδων που αγγίζουν τα 200 ευρώ και εξόδων εκτίμησης του ακινήτου που φθάνουν ακόμη και το 0,3% του δανείου.

    Ταυτόχρονα παράνομη θεωρείται και η επιβάρυνση 2,5% σε περίπτωση προεξόφλησης του δανείου. Αν για παράδειγμα, από τα 150.000 ευρώ ο οφειλέτης έχει ήδη καταβάλει τα 100.000 και θέλει να κλείσει το δάνειο, για υπόλοιπα τα 50.000 θα πληρώσει επιπλέον 1250.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητά από τους δανειολήπτες να μην υπογράφουν στο εξής συμβάσεις με αυτούς τους όρους, ενώ ήδη όσοι έχουν πληρώσει να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους.

    Επίσης με την απόφαση θεωρείται καταχρηστική η δυνατότητα της τράπεζας να καταγγέλλει τη σύμβαση σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε δόσης και να αυξάνει μονομερώς το επιτόκιο στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    Καταχρηστικοί κρίνονται ακόμη έξι όροι που υποχρεώνουν το πρόσωπο που υπογράφει ως εγγυητής τη σύμβαση δανείου να παραιτηθεί από τα δικαιώματα και τις ενστάσεις του .

    [12] Χάνει το Παγκόσμιο ο Πύρρος Δήμας

    9/9/2002 6:08:00 μμ

    Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, δεν θα δώσει τελικά το παρόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών που θα γίνει από τις 17 ως τις 24 Νοεμβρίου στην Πολωνία. Η αρθροσκόπηση στην οποία υπεβλήθη στα τέλη Αυγούστου στο αριστερό γόνατο, τον άφησε πίσω από πλευράς προπονήσεων και ο Πύρρος δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμος για την διοργάνωση της Πολωνίας. Ο Ολυμπιονίκης μας, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Κυριακή η Ομοσπονδία Αρσης Βαρών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Απρίλιο στο Λουτράκι, τόνισε ότι δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει την συμμετοχή του, καθώς δεν είναι 100% έτοιμος.

    Ο 30χρονος πρωταθλητής στις 22 Αυγούστου, είχε υποβληθεί σε μικροεπέμβαση, για να καθαρίσει το δεξί του γόνατο, η οποία είχε κυλήσει ομαλά, όπως είχε πει κι ο γιατρός Λάκης Νικολάου, και ο Πύρρος θα επέστρεφε στις προπονήσεις του σε δέκα μέρες.

    Δυστυχώς όμως η αποθεραπεία του Ολυμπιονίκη μας διάρκεσε περισσότερο, κι έτσι χάθηκαν πολλές προπονήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο.

    Πάντως, υπάρχουν πιθανότητες να πάρει μέρος κανονικά στο Ευρωπαϊκό, που θα γίνει στο Λουτράκι.

    [13] Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    9/9/2002 7:06:00 μμ

    Φρένο μπαίνει στο ασύδοτο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος, που θα ισχύσει 15 μέρες μετά τη δημοσίευση της στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Έτσι λοιπόν, αυστηρότατοι θα είναι οι έλεγχοι από τον επόμενο μήνα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (εργασίας, συναλλαγής, συνεδριάσεων) και σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, κέντρα υγείας, όπου ήδη απαγορεύεται το κάπνισμα. Τσιγάρο τέλος και σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση στα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, τα φροντιστήρια, αλλά και τους παιδότοπους, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    [14] 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς

    9/9/2002 2:48:00 μμ

    Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς, στο Αλσος Στρατού, στην οδό Κατεχάκη, μία από τις πιο επιτυχημένες νεανικές εκδηλώσεις της Αθήνας, την οποία παρακολουθούν κάθε χρόνο σχεδόν 200.000 άνθρωποι. Αποτελούμενο από ένα κράμα μουσικής, video art, χορού, εικαστικών, spontaneous art, και με επίκεντρο φυσικά τα κόμικς, το Φεστιβάλ παρουσιάζει δεκάδες δημιουργούς. Φετινό θέμα είναι «Το Αλλο μισό του Ουρανού», η Γυναίκα, και σε αυτό επικεντρώνονται οι Έλληνες σχεδιαστές, με πρωτότυπα και αδημοσίευτα έργα. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Αφιέρωμα στον Jose Munoz

    Η φετινή μεγάλη ατομική έκθεση είναι αφιερωμένη στον περίφημο Αργεντινό Jose Munoz, δημιουργό, μεταξύ άλλων, του ντετέκτιβ Alack Sinner. Τα κόμικς του Munoz, που εκδίδονται σε όλο τον κόσμο, ανοίγουν τον δρόμο σε εκείνο το είδος της εικονογραφημένης αφήγησης που συνδυάζει την υψηλή εικαστική ποιότητα με το δυνατό σενάριο, μίγμα περιπέτειας και προβληματισμού. Τα δημοφιλέστατα κόμικς του απέδειξαν ότι ποιότητα και εμπορικότητα μπορούν να συνδυαστούν. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα κόμικς, εικονογραφήσεις, ζωγραφική, και καταγράφει την πορεία ενός δημιουργού που ευτύχησε να αγαπηθεί από το μεγάλο κοινό, αλλά και από την πιο δύσκολη κριτική.

    Το «βαρύ πυροβολικό» της κεντρικής ομαδικής έκθεσης είναι ο Tanino Liberatore, cult φυσιογνωμία στο διεθνές στερέωμα των κόμικς, σε μία από τις ελάχιστες φορές που εκθέτει πρωτότυπα έργα του. Ακολουθεί ο πολυβραβευμένος Joe Sacco, από την Αμερική, που καθιέρωσε τα κόμικς-ρεπορτάζ, με σειρά άλμπουμ που αναφέρονται στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στην Παλαιστίνη. Η Marjane Satrapi από το Ιράν, με κόμικς κυρίως αυτοβιογραφικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η σειρά "Persepolis", μιλάει για τη θέση της γυναίκας σε μια χώρα θεοκρατούμενη, για ένα «άλλο κόσμο», αυτόν που γνωρίζουμε μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του φολκλόρ. Ο δημοφιλέστατος Γάλλος Baru δίνει, σε όλο της το μέγεθος, την εκφραστική δύναμη των κόμικς, τις δυνατότητες ενός αναντικατάστατου και πάντα νεανικού μέσου.

    Παρουσιάζονται δύο ακόμα από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της νέας γενιάς των κόμικς στην Ευρώπη: ο Gipi και ο Marco Corona. Ο πρώτος εντυπωσιάζει με το εικαστικό του σχέδιο, το δυνατό χρώμα και τα σενάρια των ιστοριών του, όπου οι ήρωές του αναζητούν το ρομαντισμό σε μια εποχή που τον απαγορεύει. Από την πλευρά του, ο Marco Corona διάλεξε εξαρχής το δρόμο της σκληρότητας στο σχέδιο και στην αφήγηση, δίνοντας νέα ώθηση στα ευρωπαϊκά underground comics και κερδίζοντας την διεθνή αναγνώριση χάρη σε μια κόμικς-βιογραφία της περίφημης ζωγράφου Frida Kahlo.

    Συναυλίες νέων σχημάτων

    Οι Έλληνες δημιουργοί που συμμετέχουν είναι οι Soto Anagno, Θωμάς Βαλλιανάτος, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Χρήστος Δημητρίου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβος, Γιώργος Μπότσος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ηλίας Ταμπακέας, Soloup.

    Επίσης, στην κεντρική έκθεση παρουσιάζονται επίσης δύο σημαντικά περιοδικά και οι δημιουργοί τους:

    το ιταλικό «Frigidaire». Πρόκειται για ένα περιοδικό-«μήτρα» του σύγχρονου Τύπου, της σύγχρονης γραφιστικής και έκφρασης. Παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μακρόχρονη πορεία του (23 χρόνια) και οι δημιουργοί του, με ιδιαίτερη έμφαση στον Stefano Tamburini, που το έστησε, και τον Filipo Scozzari, που το ακολούθησε σε όλη τη δημιουργική του πορεία. το «World War 3 III Illustrated» από τις ΗΠΑ., προϊόν της συνεργασίας μερικών από τους σημαντικότερους Αμερικάνους δημιουργούς κόμικς και εικονογράφους (Peter Kuper, Seth Tobocman, Eric Drooker κ.ά.). Στόχος του είναι να απεικονίσει τον ακήρυχτο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο αυτόν που διεξάγεται στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής όσο και αυτόν στους δρόμους των μητροπόλεων.

    Σε ξεχωριστή έκθεση, με τίτλο «Ταφικά Παιχνίδια», με τον έντονο αισθησιασμό που χαρακτηρίζει τη δουλειά της, η Έλενα Ναβροζίδου παρουσιάζει μια εγκατάσταση, «έναν ομαδικό τύμβο μιας δυναστείας, σε ένα παρελθόν της φαντασίας της», μια πρωτότυπη και θεαματική κατασκευή.

    Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Videodance, προβολές ταινιών βίντεο από σημαντικές παραστάσεις χορού.

    Σημαντικό κομμάτι αποτελούν οι συναυλίες, κάθε βράδυ στις 21:30, με έμφαση στη νέα και πιο δυναμική μουσική ελληνική σκηνή. Φέτος παρουσιάζονται οι Earthbound, Purple Overdose, Invisible Surfers, Soul Fingers, Attico Minus, Shaman's way, Green Onions, 700 Machines, Doctor Vodkatini, Ιδιόρρυθμον, Απευθείας Σύνδεση.

    Η Χρυσούλα Αλεξίου θα παρουσιάσει το γνωστό της κουκλοθέατρο με τα δάχτυλα και η Σάσα Βούλγαρη θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους με τις αφηγήσεις της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 September 2002 - 16:54:54 UTC