Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θρίλερ η δίκη Πάσσαρη στη Ρουμανία
  • [02] Στο Αγιο Όρος ο Χριστόδουλος
  • [03] Αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές
  • [04] Δημαράς: Παρουσίαση προγράμματος αύριο
  • [05] Συγκέντρωση Γλέζου-Λυκούδη στο δημαρχείο Ταύρου
  • [06] Πολιτικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
  • [07] Ιράκ-Μ. Ανατολή τα θέματα της ASEM
  • [08] ΑΕΚ: Γρίφος η θέση του τερματοφύλακα
  • [09] Συνάντηση ΕΠΑΕ - πολιτικής ηγεσίας αύριο
  • [10] Εκτός για δύο εβδομάδες ο Γκούμας

    [01] Θρίλερ η δίκη Πάσσαρη στη Ρουμανία

    23/9/2002 9:01:00 μμ

    Περίεργη τροπή παίρνει η δίκη του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, που κατηγορείται για την δολοφονία δύο υπαλλήλων σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος τον περασμένο Νοέμβριο, στο Βουκουρέστι. Στη δίκη, που άρχισε μετά από διακοπή μερικών εβδομάδων, κανείς από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες που προσήλθαν στο δικαστήριο δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του κακοποιού τον δράστη. Από την πλευρά του, ο Πάσσαρης επιρρίπτει τις ευθύνες στον πρώην φίλο του Γκαμπριέλ Μελίντε, ενώ ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετό του, προέρχονταν από άλλη ληστεία.

    [02] Στο Αγιο Όρος ο Χριστόδουλος

    23/9/2002 9:31:00 μμ

    Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους πραγματοποιεί από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή, ο κ. Χριστόδουλος θα επισκεφθεί τις ιερές μονές Βατοπεβδίου, Αγίου Παύλου, Οσίου Γρηγορίου και Αγίου Διονυσίου. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας, η πλειοψηφία της οποίας είχε ως γνωστόν αντιδράσει έντονα για την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα.

    [03] Αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές

    23/9/2002 8:59:00 μμ

    Καθορίστηκε η ειδική ημερήσια αποζημίωση των διοριζομένων δικαστικών αντιπροσώπων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, ασκουμένων δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων), για την διενέργεια των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών της 13ης Οκτωβρίου 2002 και των επαναληπτικών της 20ης Οκτωβρίου 2002. Επίσης, οι δικηγόροι των Αθηνών μπορούν να παραλαμβάνουν τους διορισμούς τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στους αντιπροσώπους και τους αναπληρωτές που θα διοριστούν σε εκλογικά τμήματα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, το ποσό της αποζημίωσης καθορίσθηκε στα 102 ευρώ για κάθε ημέρα και για μεν τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής για εννέα ημέρες, για δε τους αναπληρωτές τους για οκτώ ημέρες.

    Στους αντιπροσώπους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε εκλογικό τμήμα νομού όπου υπηρετούν, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ποσού 102 ευρώ για κάθε ημέρα και για επτά ημέρες κατ' ανώτατο όριο.

    Στους αναπληρωτές τους θα καταβάλλεται η ίδια αποζημίωση αλλά για μία μέρα λιγότερη.

    Ακόμη, για τους αντιπροσώπους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, εκτός του νομού όπου υπηρετούν, το ποσό της αποζημίωσης καθορίστηκε στα 102 ευρώ για κάθε μέρα και για μεν τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους αναπληρωτές τους οι ημέρες αυτές δεν μπορούν να υπερβούν κατ' ανώτατο όριο τις οκτώ και κατ΄ εξαίρεση τις εννέα για λόγους συγκοινωνιακών δυσχερειών όπως Κύθηρα, Αντικύθηρα κλπ.

    Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2002, οι αντίστοιχες ημέρες καθορίζονται σε τέσσερις για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και σε τρεις ημέρες για τους αναπληρωτές αντιπροσώπους.

    Για τους γραμματείς το ποσό καθορίστηκε σε 35 ευρώ για κάθε μέρα και για δυο ημέρες κατ' ανώτατο όριο.

    Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας.

    Για τις εκλογές της 13.10.2002, δικαιολογείται η πρόσληψη δυο γραμματέων (ανά ένα για τις δημοτικές/κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές), ενώ για τις τυχόν επαναληπτικές εκλογές της 20.10.2002 μόνο έναν.

    Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι για την ενημέρωση των δικηγόρων, που θα διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης και 20ής Οκτωβρίου 2002, θα πραγματοποιηθεί κύκλος σεμιναρίων δικαστικών αντιπροσώπων.

    Τα σεμινάρια θα ολοκληρώνονται σε δύο ώρες και θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) κάθε εργάσιμη ημέρα από την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2002 μέχρι την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2002, από ώρα 4μ.μ.-6μ.μ..

    [04] Δημαράς: Παρουσίαση προγράμματος αύριο

    23/9/2002 9:12:00 μμ

    Οι οικολόγοι Ελλάδας (Οικολόγοι Ελλάδας-Κίνημα Υγείας Οικολογίας), κάλεσαν τα μέλη τους να ψηφίσουν για Δήμαρχο Αθηναίων το Γιάννη Δημαρά. Τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του συνδυασμού του "Αθήνα η Πόλη μας", καθώς και το πρόγραμμά του για την Αθήνα, που θα παρουσιάσει αύριο στις 12:30 ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς.

    Στην εκδήλωση, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών και Διαμερισματικών Συμβούλων του συνδυασμού, θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Δεσμεύσεών του για την Αθήνα και θα αναφερθεί στους στόχους και τις κατευθύνσεις του συνδυασμού, εν όψει των Δημοτικών Εκλογών της 13ης Οκτωβρίου 2002.

    Θα παρευρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον συνδυασμό, καθώς και προσωπικότητες που στηρίζουν τον Γιάννη Δημαρά και τους συνεργάτες του.

    Κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδυασμού "Αθήνα η Πόλη μας" είναι:

    Το 50% και πλέον των υποψηφίων Δημοτικών και Διαμερισματικών Συμβούλων του συνδυασμού είναι γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ( περίπου το 80% ) είναι γεννημένοι στην Αθήνα. Πάνω από το 60% των υποψηφίων έχουν μόρφωση επιπέδου ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Πάνω από το 25% των υποψηφίων είναι μέχρι 30 ετών και πάνω από το 50% είναι μέχρι 45 ετών. Στο Δημοτικό ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται : 26 επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, 9 επαγγελματοβιοτέχνες, 6 υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, 6 δημοσιογράφοι, 5 ελεύθεροι επαγγελματίες, 2 καλλιτέχνες, 2 φοιτητές, 1 οικολόγος, 1 συνταξιούχος, 1 άτομο με ειδικές ανάγκες και 1 αξιωματικός ε.α. Στα 7 Διαμερισματικά ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται : 10 επιστήμονες, 20 επαγγελματοβιοτέχνες, 36 υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, 20 ελεύθεροι επαγγελματίες, 3 δημοσιογράφοι, 4 καλλιτέχνες, 18 συνταξιούχοι, 5 νοικοκυρές, 1 φοιτητής και 1 άνεργος.

    [05] Συγκέντρωση Γλέζου-Λυκούδη στο δημαρχείο Ταύρου

    23/9/2002 8:24:00 μμ

    Σε ομιλία του απόψε σε συγκέντρωση στο δημαρχείο του Ταύρου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος δήλωσε τη συμπαράστασή του στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τη συμπαράστασή του στους ισραηλινούς πολίτες που επιθυμούν να δοθεί ένα δίκαιο τέλος σε αυτήν την αιματοχυσία. Επίσης, ο κ. Γλεζος δήλωσε ότι οι πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά, πέρα από δημότες είναι και πολίτες του κόσμου, γι' αυτό και δεν τους αφήνει αδιάφορους η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι "οι πολίτες της ευρύτερης Αθήνας έχουν κουραστεί να ακούν απ' όλους τους συνδυασμούς τις ίδιες γενικότητες για τα προβλήματά τους και σημείωσε ότι στην πράξη κρίνονται όλοι".

    Αναφερόμενος στους ελέυθερους χώρους, αναφέρθηκε σοτ άλσος Ριζάρη που με πρόσφατη απόφαση θα παραχωρηθεί στο μουσείο μοντέρνας τέχνης, δήλωσε ότι η ευαισθησία τους για πράσινη Αθήνα πήγε περίπατο, και κάλεσε τους πολίτες της Αθήνας "να τους στείλουν και αυτοί περίπατο."

    Τέλος, ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Νομάρχη Αθήνας Σπύρο Λυκούδη και την υποψήφια Νομάρχη Πειραιά Εύη Καρακώστα, επισκέφθηκαν σήμερα στις 11 το πρωί το εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά.

    [06] Πολιτικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή

    23/9/2002 9:35:00 μμ

    Την απόφασή του ν΄αντισταθεί μέχρι εσχάτων και να ιδρύσει παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ έκανε σαφές σήμερα με μήνυμά του προς τους ομοεθνείς του, ο Γιάσερ Αραφάτ. Χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γ. Παπανδρέου ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ανυποχώρητος φαίνεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, καθώς σήμερα δήλωσε ότι στα σχέδια του δεν περιλαμβάνεται μόνο ο αποκλεισμός του Αραφάτ, αλλά προετοιμάζει στρατιωτική εκστρατεία κατά της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Την στάση των δύο ηγετών στιγμάτισε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πολιτική σύνεση ζήτησε ο Ανάν

    Ο Κόφι Αναν, στη διάρκεια της έκτατης σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της ομάδας των αραβικών χωρών, ζήτησε από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να απαρνηθούν μια πολιτική ''που απέτυχε'' και που αποσκοπεί στο να αναγκάσει η μία πλευρά την άλλη να συνθηκολογήσει. ''Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεν θα λυθεί μόνο με την στρατιωτική ισχύ και με βίαια μέσα οποιουδήποτε τύπου'', δήλωσε ο Αναν.

    Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, προειδοποίησαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν, ότι η πολιορκία του Αρχηγείου του Παλαιστίνιου πρόεδρου Γιάσερ Αραφάτ ζημιώνει την ειρήνη αλλά και τις επιχειρούμενες παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις.

    Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Αραφάτ από τον Γ. Παπανδρέου

    Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης , ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο με τον πρόεδρο Αραφάτ όσο και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Δανό υπουργό Εξωτερικών, Στιγκ Μέλερ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον κ. Αραφάτ, τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, του ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αμέσως μετά το αίτημα Αραφάτ, ο κ. Παπανδρέου, επικοινώνησε με το προεδρεύοντα Δανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει σήμερα αντιπροσωπεία στην περιοχή σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι, ''υπάρχουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις και στις δυο πλευρές που δεν θέλουν την ειρηνευτική διαδικασία" και επανέλαβε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει επέλθει το πολιτικό τέλος του κ. Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι αντιθέτως τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με τον αποκλεισμό του Παλαιστίνιου ηγέτη ενισχύουν σημαντικά την πολιτική απήχησή του. Και επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για την εκπροσώπησή του.

    Διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ιερουσαλήμ

    Επιβεβαιώνοντας τις εστιάσεις του Ελληνα υπουργού, ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πραγματοποιήσε σήμερα γενική απεργία κατόπιν εκκλήσεως της Φατάχ, σε αλληλεγγύη προς τον πολιορκημένο Αραφάτ. Τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά τους, ιδιαίτερα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, και οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία τους.

    Πολιτικές προσωπικότητες της Παλαιστίνης, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Σάρι Νουσέιμπεχ, που είναι αρμόδιος στην ΟΑΠ για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, μετέβησαν ομαδικά στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και επέδωσαν μνημόνιο στο οποίο καταγγέλλεται η πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ και ζητείται από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό της.

    Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς από την πλευρά του, έκανε έκκληση να ενταθεί η Ιντιφάντα σε απάντηση της πολιορκίας του Αραφάτ, ενώ το κίνημα Φατάχ σε ανακοίνωσή του απειλεί με αντίποινα εάν πάθει τίποτα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και κατηγορεί ως "συνένοχη" του Ισραήλ την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Πιέσεις για εξεύρεση λύσης από τη διεθνή κοινότητα

    Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκρηκτική κατάσταση στην Ραμάλα.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ζήτησε από τον πρεσβευτή της χώρας στο Ισραήλ να επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησής του στις ισραηλινές αρχές. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τη καταστροφή του αρχηγείου του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

    Η Ρωσία θέλει να δοθεί στις παλαιστινιακές αρχές μία πραγματική ευκαιρία για να επιβάλλει τη τάξη στα εδάφη τους και πάνω απ' όλα να σταματήσουν τις επιθέσεις εξτρεμιστών και να συλλάβουν τους ενόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται δηλώσεις του Ιβανόφ.

    Η Τουρκία, που είναι η στενότερη σύμμαχος του Ισραήλ στη περιοχή κατήγγειλε την πολιορκία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ενοχλημένος από το γεγονός αυτό γιατί όπως υποστηρίζει, ο Αραφάτ είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λαού του και το γεγονός ότι η αυτή η επίθεση στρέφεται εναντίον του είναι εξαιρετικά λυπηρό.

    Η πολιορκία Αραφάτ προκάλεσε την αντίδραση και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι δρα εναντίον της ειρήνης στη Μέση Ανατολή επεκτείνοντας τις πιέσεις του κατά των Παλαιστίνιων και κυρίως με τον αποκλεισμό που επέβαλε στον παλαιστίνο ηγέτη Γάσερ Αραφάτ.

    Το Ινδικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση τόσο στην Παλαιστινιακή Αρχή όσο και στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξουν με ''αποφασιστικότητα'' τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση θέτοντας άμεσα τέρμα στη βία που σπαράσσει τη Μέση Ανατολή.

    [07] Ιράκ-Μ. Ανατολή τα θέματα της ASEM

    23/9/2002 8:33:00 μμ

    Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα του Ιράκ και η κατάσταση στην Κορέα ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα στην Κοπεγχάγη τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δέκα ασιατικών χωρών, που πραγματοποιούν την 4η σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της Ευρωασιατικής Σύμπραξης (ASEM). Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ στην πρωτεύουσα της Δανίας έχουν προσέλθει και σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., με εξαίρεση τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Το θέμα μιας ενδεχόμενης επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ απασχόλησε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επί μακρόν τους ιθύνοντες της Ε.Ε. και των δέκα ασιατικών χωρών, που συμφώνησαν στην ανάγκη να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε να υπάρξει μία παράγραφος στην κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί, στην οποία θα καλούνται οι ΗΠΑ να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες κατά του Ιράκ, θέση με την οποία συμφώνησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

    Στην γαλλική πρόταση αντιτάχθηκαν όμως Βρετανοί, Ιταλοί και Ισπανοί, με αποτέλεσμα να μην συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή οι 15 χώρες της Ε.Ε. και οι δέκα ασιατικές χώρες αναμένεται ότι θα εκφράσουν την ανησυχία τους για την ''πολιορκία'' του Γιάσερ Αραφάτ από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ παράλληλα θα εκφράσουν την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

    Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και το ότι οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει μία από τις χώρες που μετέχουν στο λεγόμενο "άξονα του κακού", οι ασιατικές χώρες και οι χώρες της ΕΕ, ανταποκρινόμενες σε σχετικό αίτημα των αρχών της Νότιας Κορέας, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τάσσονται υπέρ της επανάληψης του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων οι ασιατικές χώρες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική και την καθιέρωση του ευρώ. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι και η σταδιακή καθιέρωση του στις διεθνείς αγορές.

    [08] ΑΕΚ: Γρίφος η θέση του τερματοφύλακα

    23/9/2002 11:07:00 μμ

    Την τελευταία πραγματικά στιγμή, θα αποφασίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το ποιος θα πάρει τη θέση του τερματοφύλακα στο παιχνίδι με τη Ρόμα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τεχνικός της ΑΕΚ, συμπεριέλαβε σήμερα στην αποστολή της ομάδας τόσο τον Διονύση Χιώτη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στους προσαγωγούς και ανάλογα με την πορεία της υγείας του, όσο και τους Ατματσίδη, Μιχαηλίδη, παρά το γεγονός ότι ο διεθνής τερματοφύλακας αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα τραυματισμού και έχασε τους αγώνες με Γκενκ και Ξάνθη. Κατά τ΄άλλα ο Ντούσκο, που δεν θα έχει στην διάθεση του τον Βασίλη Μπορμπόκη, δεν αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, ενώ η αποστολή που ανακοίνωσε, αποτελείται από τους Γεωργάτο, Γεωργέα, Ζαγοράκη, Ιβιτς, Κασάπη, Κατσουράνη, Καψή, Κωνσταντινίδη, Κωστένογλου, Λάκη, Μαλαδένη, Ναλιτζή, Νικολαϊδη, Πέτκοφ, Ράιτ, Σεντένο, Τσάρτα, Χιώτη, Ατματσίδη και Μιχαηλίδη.

    Σε κατάσταση πολιορκίας η Ρόμα

    Εν τω μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στο στρατόπεδο της Ρόμα. Τα τελευταία αποτελέσματα της ομάδας και ειδικά η ήττα από την Μοντένα, έφεραν σε κατάσταση πολιορκίας από αγανακτισμένους οπαδούς της Ρόμα, το προπονητικό κέντρο του συλλόγου, στην Τριγκόρια,. Δεκάδες "τιφόζι" συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς έξω από τις εγκαταστάσεις, όπου παρέμειναν μέχρι το απόγευμα, περίπου δύο ώρες μετά το τέλος της προπόνησης, αποδοκιμάζοντας τους παίκτες!

    Η κατάσταση εκτονώθηκε σταδιακά, όταν ο αρχηγός Φραντζέσκο Τότι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, και μιλώντας προς τους οπαδούς ζήτησε ψυχραιμία.

    Πάντως, μολονότι η Τριγκόρια ξαναβρήκε την ηρεμία της, το κλίμα μόνο θετικό δεν είναι ενόψει της αναμέτρησης με την ΑΕΚ, την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που ο Φράνκο Σένσι ,πρόεδρος της ομάδας, αποφάσισε να παρατήσει τις δουλειές του για να ηγηθεί της αποστολής που θα αφιχθεί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ομως, εκτός από... ψυχολογικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φάμπιο Καπέλο είναι και αμιγώς αγωνιστικά. Η απουσία του τιμωρημένου Τότι αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τους Ρωμαίους ενώ επίσης θα απουσιάσουν οι Δέλλας, Ντελβέκιο, Αλνταϊρ και Γκίγκου, που είναι τραυματίες και δεν αγωνίστηκαν χθες εναντίον της Μόντενα.

    Αντίθετα, στο ματς με την ΑΕΚ επιστρέφουν οι Μπατιστούτα και Λίμα που εξέτισαν την ποινή, (1 αγωνιστική), που τους είχε επιβάλει η UEFA για τα επεισόδια στον αγώνα με τη Γαλατασαράι.

    [09] Συνάντηση ΕΠΑΕ - πολιτικής ηγεσίας αύριο

    23/9/2002 10:07:00 μμ

    Με την διάθεση να βρουν από κοινού την καλύτερη δυνατή λύση και να βγει έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο, κάθονται αύριο στο τραπέζι του διαλόγου Πολιτεία και ΕΠΑΕ (Υφυπουργείο Αθλητισμού, 19.00). Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης και ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος θα συζητήσουν με το προεδρείο της ΕΠΑΕ, "εφ όλης της ύλης" των προβλημάτων που απασχολούν το ποδόσφαιρο και κυρίως για το οικονομικό, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ΠΑΕ.

    Η Πολιτεία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί ποσοστό από το Στοίχημα, που αποτελεί το βασικό αίτημα της ΕΠΑΕ, ενώ παράλληλα θα υπενθυμίσει αύριο τις ρήτρες της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν εάν προχωρήσουν στο λοκ-αουτ.

    Στο μεταξύ, η Πολιτεία με την δέσμευσή της για την επίλυση του γηπεδικού προβλήματος Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, έκανε το πρώτο βήμα προσέγγισης. Από την πλευρά της ΕΠΑΕ υπάρχουν δύο τάσεις. Η μια και ισχυρότερη είναι να γίνει το λοκ-αουτ μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ η άλλη, να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση και να φθάσει στα άκρα η κόντρα με την Πολιτεία.

    Το Δ.Σ. της ΕΠΑΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί (10.00), για να αναλύσει τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης με την Πολιτεία.

    [10] Εκτός για δύο εβδομάδες ο Γκούμας

    23/9/2002 9:53:00 μμ

    Η κακοδαιμονία δεν λέει να αφήσει την Παιανία, αφού εκτός από τις μέτριες εμφανίσεις, δεν λείπουν και οι τραυματισμοί. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Γιάννη Γκουμα που τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Ιωνικό. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα, που έδειξε μερική ρήξη δικέφαλου στο δεξιό μηρό, που θα τον αφήσει εκτός δράσης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο Γκούμας θα χάσει μόνο τον επαναληπτικό αγώνα με την Λίτεξ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς υπάρχει η διακοπή του πρωταθλήματος. Αμφίβολη είναι επίσης η συμμετοχή του στα παιχνίδια της Eθνικής ομάδας με Ουκρανία και Αρμενία για τα προκριματικά του EURO 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 September 2002 - 20:55:48 UTC