Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρή περιπέτεια για το οχηματαγωγό "Ρομίλντα"
  • [02] Πολ Μπρέμερ: "Τον πιάσαμε" Συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [03] Παγιδευμένο αυτοκίνητο χτύπησε αστυνομικό τμήμα Επίθεση αυτοκτονίας στη
  • [04] Δεύτερη φορά στόχος μέσα σε λίγες ημέρες Γεωργία: Έκρηξη σε γραφεία
  • [05] Αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους Συνεχίζονται οι απεργίες
  • [06] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Θεμελιώθηκε το νέο Δημαρχείο

    [01] Εσωτερικά

    Μικρή περιπέτεια για το οχηματαγωγό "Ρομίλντα"

    (13/12/2003 5:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μικρή εισροή υδάτων, στον χώρο του μηχανοστασίου του παρουσίασε το Σάββατο το επιβατηγό -οχηματαγωγό πλοίο "Ρομίλντα". Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ, η εισροή προήλθε από μικρά παλιά ρήγματα στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Ο πλοίαρχος του πλοίου, αποβίβασε τους λιγοστούς επιβάτες, στο λιμάνι της Σαντορίνης όπου είχε καταπλεύσει. Το λιμεναρχείο της Θήρας απαγόρευσε τον απόπλου του επιβατηγού πλοίου μέχρι την απάντληση των υδάτων και την αποκατάσταση των ρηγμάτων του.

    [02] Ιράκ

    Πολ Μπρέμερ: "Τον πιάσαμε" Συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν

    (14/12/2003 3:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη σύλληψη του έκπτωτου Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, επιβεβαίωσε την πληροφορία σε συνέντευξη τύπου λέγοντας: "Τον πιάσαμε". Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η αμερικανική διοίκηση παρουσίασε βίντεο με το Σαντάμ μετά τη σύλληψή του που έγινε σε περιοχή 15 χλμ νότια του Τικρίτ. Η σύλληψη του Σαντάμ έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης με την κωδική ονομασία "Ερυθρή Αυγή". Οι αμερικανικές δυνάμεις είπαν ότι ο Σαντάμ ήταν "ομιλητικός και συνεργάσιμος" ενώ κατά τη σύλληψή του δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Ο Σαντάμ βρέθηκε σε μία "τρύπα" που ήταν καλυμμένη με λάσπη και οδηγούσε σε σωλήνα μήκους 3 μέτρων. Νωρίτερα, τη σύλληψη του Σαντάμ είχε επιβεβαίωσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο. Την είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ χαιρέτησαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο Μπους.

    Το τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το Σαντάμ Χουσεΐν

    "Χαιρετίζω τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν που έγινε χτες το βράδυ" αναφέρει δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. "Είναι πολύ καλά νέα για τον Ιρακινό λαό [...] και δίνει την ευκαιρία στο Σαντάμ να δικαστεί από ιρακινά δικαστήρια για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον του ιρακινού λαού", αναφέρεται, μεταξύ άλλων στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν τη συνέντευξη τύπου των αμερικανικών δυνάμεων όπου ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    Ο επικεφαλής του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το τεστ DNA που έγινε στο συλληφθέντα επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη στο Ιράκ είναι ο Σαντάμ . "Έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω εκ μέρους του ιρακινού λαού ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη", δήλωσε ο Χακίμ σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο Σαντάμ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο Τικρίτ.

    Νωρίτερα, ο Νάσερ Σαντέρτζι, μέλος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι τη σύλληψη επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    Την εκτίμηση ότι το άτομο που συνελήφθη είναι όντως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εκφράσει και αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Πιστεύουμε ότι τον έχουμε συλλάβει", δήλωσε και πρόσθεσε: "Ακόμη συγκεντρώνουμε στοιχεία για την ταυτότητά του".

    Εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν είχε δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο νωρίτερα ότι στη διάρκεια επιδρομής που έκαναν οι αμερικανικές δυνάμεις τη νύχτα, στο Τικρίτ, συνελήφθησαν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Ιντιφάντ Κανμπάρ, εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν την ώρα που συνελήφθη έφερε ψεύτικη λευκή γενειάδα. Οι Αμερικανοί για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του συλληφθέντος έκαναν τεστ DNA. "Πρόκειται για ιστορική στιγμή . Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευτυχισμένος είμαι", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο Ιντιφάντ Κανμπάρ.

    Πανηγυρισμοί σε Βαγδάτη, Κιρκούκ και Βασόρα με την ανακοίνωση της είδησης

    Μόλις κυκλοφόρησε στη Βαγδάτη η πληροφορία για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν πολλοί Ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να πανηγυρίζουν. Σε όλη την πόλη ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων και πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στο κέντρο κορνάροντας. Πανηγυρισμοί αναφέρονται και στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, αλλά και στη Βασόρα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση για τη σύλληψη του Σαντάμ από τη διεθνή κοινότητα

    [03] Ιράκ

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο χτύπησε αστυνομικό τμήμα Επίθεση αυτοκτονίας στη Χαλντίγια με 17 νεκρούς

    (14/12/2003 2:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τουλάχιστον 17 είναι οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Χαλντίγια, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη τουλάχιστον 32 άτομα. Την πληροφορία για την έκρηξη επιβεβαίωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν ξένοι. Σύμφωνα με αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [04] Διεθνή

    Δεύτερη φορά στόχος μέσα σε λίγες ημέρες Γεωργία: Έκρηξη σε γραφεία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

    (14/12/2003 3:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Γεωργίας, που ανήκει στον γαμπρό του πρώην προέδρου της χώρας, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε. "Στις 6.30 τα ξημερώματα έγινε έκρηξη έξω από τα γραφεία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Magti. Δεν τραυματίστηκε κανένας, αλλά έσπασαν τα παράθυρα στα γύρω κτήρια", δήλωσε ο Ταμάζ Γκετία, εισαγγελέας υπηρεσίας στην Τιφλίδα. Πριν από τέσσερις ημέρες, τα γραφεία της εταιρείας Magti GSM είχαν γίνει και πάλι στόχος βομβιστικής επίθεσης. Ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας μετά τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που είχαν γίνει μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    [05] Εσωτερικά

    Αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους Συνεχίζονται οι απεργίες σε Ολυμπιακή Αεροπορία και ταξί

    (14/12/2003 5:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, που έληξαν το Σάββατο, αποφάσισαν οι Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών, εξήγγειλε δύο νέες 48ωρες απεργίες, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για να λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου. Το Σάββατο, αντιπροσωπεία των απεργών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, Διονύση Καλόφωνο, η οποία όμως απέβη άκαρπη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά της διοίκησης αναμένεται να υποβληθεί νέα βελτιωμένη πρόταση κυρίως ως προς τις ώρες εργασίας. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα εξελίσσεται το πτητικό έργο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς η διοίκηση της εταιρίας φρόντισε και εξασφάλισε πληρώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των αεροσκαφών της.

    Χωρίς ταξί και τη Δευτέρα όλη η χώρα. Αντιδρούν τα ραδιοταξί

    Χωρίς ταξί θα μείνει και τη Δευτέρα ολόκληρη η χώρα, καθώς τα κατά τόπους συνδικαλιστικά όργανα των ιδιοκτητών ταξί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα οχήματά τους, στο πλαίσιο του νέου τρόπου φορολόγησής τους που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η αρχική ιδέα να κατέβουν τη Δευτέρα στην Αθήνα εκατοντάδες ταξί από την επαρχία φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε προς το παρόν, καθώς αύριο, Δευτέρα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση αντιπροσωπείας των ιδιοκτητών ταξί τόσο με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, όσο και με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Σε περίπτωση που οι συναντήσεις αυτές δεν πραγματοποιηθούν ή αποβούν άκαρπες, τότε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα των αυτοκινητιστών ταξί, θα γίνει την Τρίτη μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στους ελέγχους που κάνει το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προχωρήσει σε παραγγελία της ταμειακής μηχανής, όπως όφειλαν μέχρι τέλος Νοεμβρίου και ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι έλεγχοι τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2004 οπότε και σταματάει το χριστουγεννιάτικο δώρο στα ταξί το οποίο αναμένεται να ισχύσει από τις 17 ή 18 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ήδη διαφάνηκαν τα πρώτα κρούσματα διάσπασης του κλάδου των αυτοκινητιστών ταξί. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες ραδιοταξί, οι εταιρείες Κόσμος, Ελλάς, Απόλλων και Ερμής που εκπροσωπούν πάνω από 1500 ταξί στην Αθήνα και εκατοντάδες στην επαρχία, αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία και να επανέλθουν στους δρόμους από τη Δευτέρα.

    [06] Εσωτερικά

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Θεμελιώθηκε το νέο Δημαρχείο Περιστερίου

    (14/12/2003 5:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Το θεμέλιο λίθο έβαλε την Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, για το νέο Δημαρχείο του Περιστερίου. Η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών βουλευτών των κομμάτων ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Γείτονας. Το νέο Δημαρχείο θα διαθέτει δύο υπόγεια γκαράζ, θέατρο και αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. "Το Δημαρχείο θα είναι το νέο σπίτι του δημότη" είπε ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Περιστερίου, κ. Χρυσόστομος. Μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο διαμαρτυρήθηκαν στο Δήμαρχο ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 December 2003 - 17:51:55 UTC