Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα
  • [02] Την Τετάρτη η απόφαση για τις ποινές
  • [03] Ισχυρή αμφισβήτηση Κερδίζει η αντιπολίτευση

    [01] Ιράκ

    Επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα

    (15/12/2003 9:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δύο αυτοκίνητα-βόμβες εξερράγησαν σε αστυνομικά τμήματα στην Βαγδάτη. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εκείνο που επλήγη από τις επιθέσεις αυτές είναι η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν θα μπορούσε να υπάρξει ύφεση στις επιθέσεις των ιρακινών ανταρτών.

    Ανοιξαν πυρ

    Το ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αστυνομικό τμήμα Ζουχούρ, στο χωριό Χουσεϊνίγια, 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 20, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Το δεύτερο αυτοκίνητο-βόμβα εξερράγη έξω από την υπηρεσία διερεύνησης εγκλημάτων στην περιοχή Αμιρίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου και τραυματίσθηκαν 8 άνθρωποι. Από την έκρηξη καταστράφηκαν τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Αλλη μία επίθεση στην Αμιρίγια αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα. Ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν εκρηκτικά.

    [02] 17Ν

    Την Τετάρτη η απόφαση για τις ποινές

    (15/12/2003 9:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των προτεινομένων ποινών για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν άρχισε, το πρωί, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η απόφαση επί των ποινών, που θα επιβληθούν στους 15 κατηγορούμενους για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη", θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί.

    "Πήρε άριστα δέκα ισόβια"

    Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας της δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτημα επιείκειας, αλλά και δε σκοπεύει να ασκήσει κανένα από τα δικονομικά δικαιώματα, που του παρέχει ο νόμος. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε πως ο Σάββας Ξηρός "αρίστευσε στο δικαστήριο, πήρε άριστα δέκα ισόβια" και τόνισε ότι ούτε ο δικός του εντολέας προτίθεται να ζητήσει την επιείκεια των δικαστών. Επίσης, ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε πως από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το Σάββα Ξηρό, ενώ επανέλαβε ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του τις καταγγελίες του κατηγορούμενου για τις συνθήκες νοσηλείας του.

    Συνήγοροι υπεράσπισης για προτεινόμενες ποινές

    Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου δε ζήτησαν να τοποθετηθούν επί της ποινής. Ο Νίκος Πρωτέκδικος, συνήγορος υπεράσπισης τους Κώστα Τέλιου, ζήτησε για τον εντολέα του το ελάχιστο της ποινής. Το ελάχιστο της ποινής, επίσης, ζήτησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του κηρύχθηκε ένοχος μόνο για συμμετοχή στην οργάνωση και δεν αντιμετωπίζει κατηγορία σχετικά με ενέργειες της "17 Νοέμβρη". Η συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Κονδύλη, κυρία Μαρίνα Βαλιάνη, επεσήμανε στους δικαστές ότι το γεγονός πως αναγνώρισαν στον εντολέα της το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τους επιτρέπει να μην αποφασίσουν την φυλάκισή του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η στέρηση της ελευθερίας δεν αποσκοπεί πουθενά, αφού έχετε αναγνωρίσει πως έχει μεταμεληθεί".

    [03] Διεθνή

    Ισχυρή αμφισβήτηση Κερδίζει η αντιπολίτευση

    (15/12/2003 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η αντιπολίτευση κέρδιζε τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο, σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα. Πρώτο μήνυμα ισχυρής αμφισβήτησης της εξουσίας του Ραούφ Ντενκτάς. Στις έδρες η κάλπη έβγαλε απόλυτη ισοδυναμία εδρών στο "Κοινοβούλιό". Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση που υποστηρίζει λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε το 52,21% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική Ντενκτάς το 47,79%. Επόμενη μέρα των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και το ενδιαφέρον πλέον στο τι θα πράξει ο Ντενκτάς, αλλά και η Αγκυρα. Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι όλος ο κόσμος αλλά και όλα τα κόμματα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Τον τελικό λόγο για τις εξελίξεις έχει η Αγκυρα εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιούλ.

    "Λύση του Κυπριακού, ένταξη στην Ε.Ε"

    Συνεχίζεται η διαλογή των σταυρών προτίμησης για μεμονωμένους υποψηφίους πέραν του κομματικού σταυρού, το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

    Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 35,18% 19 έδρες. Κόμμα Εθνικής Ενότητας-Ντερβίς Ερογλου 32,93% 18 έδρες, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας-Μουσταφά Ακιντζί 13,14% 6 έδρες, Δημοκρατικό Κόμμα-Σερντάρ Ντενκτάς 12,93% 7 έδρες. Κίνημα Λύση-Ενταξη στην ΕΕ-Αλι Ερελ 2,9% 0 έδρες

    Το ποσοστό αποχής ήταν 15%.

    Η αντιπολίτευση εξασφάλισε καλά αποτελέσματα από όλη την κατεχόμενη Κύπρο, με εξαίρεση την περιοχή της Καρπασίας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι έποικοι.

    Η καταμέτρηση των ψήφων από την οριζόντια ψηφοφορία ενδεχομένως να μεταβάλει το αποτέλεσμα σε έδρες, με πιθανότητα η αντιπολίτευση να κερδίσει ακόμη μία έδρα, χωρίς όμως αυτό να είναι δεδομένο.

    Ο νικητής Μεχμέτ αλί Ταλάτ, που διπλασίασε τις ψήφους και τις έδρες του κόμματός του σε σχέση με τις προηγούμενες "εκλογές", κάλεσε τους οπαδούς του σε συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στη Λευκωσία.

    "Ο λαός αποφάσισε με ποσοστό 52% ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αποψινή συγκέντρωση, θα γιορταστεί αυτή η απόφαση για μια ειρηνική Κύπρο", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

    Σερντάρ Ντενκτάς: "Το κόμμα μου έχει τη δυνατότητα"

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ακόμη μια έδρα στην ψευδοβουλή, η οποία θα προέρχεται από την επαρχία Αμμοχώστου, όπου δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι θα έχει συναντήσεις με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Ο γιός Ντενκτάς συναντήθηκε την Κυριακή βράδυ με τον απερχόμενο ψευδοπρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου.

    Τι γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες

    Οι σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, στους τίτλους τους αντικατοπτρίζουν το μούδιασμα που διαδέχθηκε την αρχική ευφορία, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν να εξασφαλίζουν και απόλυτη πλειοψηφία στη "βουλή". "Αφρίκα": "Κέρδισε το ΡΤΚ, έχασε η κοινότητα". Όπως γράφει η εφημερίδα, αν η αντιπολίτευση ήταν ενωμένη στην εκλογική αναμέτρηση, σήμερα η εξουσία θα βρισκόταν στα χέρια της αντιπολίτευσης. Η αναφορά αυτή δείχνει το Κίνημα του Αλί Ερέλ που δε δέχθηκε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο παρατηρητές επισημαίνουν ότι το Κίνημα του Αλί Ερέλ τοποθετείται στον κεντροδεξιό χώρο, αφού εκπροσωπεί την παράταξη των επιχειρηματιών, σε αντίθεση με τα άλλα δύο κόμματα που θεωρούνται αριστερών αποκλίσεων και ότι ενδεχομένως με την ανεξάρτητη γραμμή του απέσπασε ψήφους από τα δεξιά κόμματα του Ντερβίς Ερογλου και του Σερντάρ Ντενκτάς. Η "Αφρίκα" γράφει ότι με τα αποτελέσματα δεν κατέρρευσε το στάτους κβο και ο Ντενκτάς παραμένει συνομιλητής. Η "Χαλκίν Σεσή" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της σε σχεδιάγραμμα με τα ποσοστά που εξασφάλισαν τα κόμματα. Η "Κίπρισλι" έχει ως τίτλο "50% με 50%" και γράφει ότι ίσως διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Η εθνικιστική "Βολκάν" γράφει ότι τα κόμματα που πίστευαν ότι θα σαρώσουν και θα φθάσουν το 70%, και τα οποία "στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και ΕΕ", δεν πέτυχαν το στόχο τους. "Γενί Ντουζέν": "Μίλησε ο λαός και είπε «ΝΑΙ στην Ευρώπη". "Ορτάμ": Υπό τον τίτλο "Περίοδος γιασεμιού" η εφημερίδα της αντιπολίτευσης αναφέρεται στην παρέμβαση του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας στις εκλογές. "Βατάν": "50%-50%". Όπως γράφει η εφημερίδα, η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμούς αλλά και στο άτομο, στο οποίο θα δοθεί η εντολή για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης. "Μπιρλικ": "Παρά τις εξωθεν παρεμβάσεις το ΚΕΕ εξασφάλισε 32,87%". Η εφημερίδα υποστηρίζει το κόμμα του Ντερβίς Ερογλου. "Τζουμχουριέτ": "4 κόμματα στη βουλή" Η "Χουριέτ" Κωνσταντινούπολης στην προμετωπίδα της αναφέρεται στις εκλογές στο ψευδοκράτος και γράφει ότι νίκησε η δημοκρατία Η "Κίπρισλι" αναφέρεται σε συμπλοκή νεαρών των δύο μεγάλων κομμάτων στην πλατεία Ατατούρκ.

    Οι οπαδοί του ΚΕΕ φώναζαν συνθήματα όπως "η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει", "Προδότες στο Νότο", υπονοώντας τις ελεύθερες περιοχές.

    Στην κατεχόμενη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν 200 περίπου Γκρίζοι Λύκοι , με φανερή πρόθεση να συγκρουσθούν με οπαδούς της αντιπολίτευσης, αλλά η στάση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που πήρε μέτρα περιφρούρησης ώστε να μη γίνει οποιαδήποτε γιορταστική εκδήλωση κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, απέτρεψε επεισόδια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 December 2003 - 9:54:24 UTC