Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τυφώνας" αντιδράσεων
  • [02] Νέα τραγωδία στο Παρίσι
  • [03] Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί - άγνωστοι
  • [04] Απεβίωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
  • [05] "Σελεσάο" VS Ελβετία για το στέμμα
  • [06] Αντιμέτωποι με τις φλόγες

    [01] Κόσμος

    Σε 10.000 υπολογίζονται οι νεκροί

    "Τυφώνας" αντιδράσεων

    4/9/2005 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2005 10:57:16 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Εντείνονται τα τελευταία 24ωρα οι επιχειρήσεις της κρατικής μηχανής για την ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα, υπό το βάρος της κατακραυγής για ολιγωρία και αδιαφορία, και με τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να υπολογίζεται σε 10.000. Μόλις χθες, Σάββατο, οι απελπισμένοι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης έλαβαν τρόφιμα και νερό. Στο μεταξύ, οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι κάτοικοι της ιστορικής πόλης της τζαζ, που είχαν συγκεντρωθεί στο κλειστό στάδιο Superdome, έχουν σχεδόν όλοι μεταφερθεί στις γειτονικές πολιτείες. Παράλληλα, οι τριτοκοσμικές εικόνες από τον τόπο της καταστροφής έφεραν στην επιφάνεια το θέμα των φυλετικών διακρίσεων, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης είναι μαύροι και το 30% ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η βραδύτητα στην αποστολή βοήθειας γεννά ερωτήματα για το εάν η απάντηση θα ήταν αμεσότερη στην περίπτωση που τα θύματα ήταν λευκοί. Το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μαζί με χιλιάδες στρατιώτες που αποστέλλονται στον αμερικανικό νότο, θα χορηγήσει έκτακτη βοήθεια 10,5 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων.

    Μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι από τους πληγέντες

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, τουλάχιστον 42.000 πληγέντες της Νέας Ορλεάνης που είχαν βρει καταφύγιο στο Superdome και το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, έχουν μεταφερθεί στη Λουϊζιάνα, το Τέξας την Αλαμπάμα και το Άρκανσο, μετά από 8ωρη επιχείρηση των σωστικών συνεργείων.

    Εκατοντάδες λεωφορεία και ελικόπτερα μετέφεραν τους πληγέντες στο αεροδρόμιο όπου τους παρέλαβαν πολεμικά αεροσκάφη.

    Φονική αδιαφορία

    Αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης κατάγγειλε το Σάββατο την τακτική του στρατού στη διάρκεια των πρώτων ημερών που ακολούθησαν τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, αναφερόμενος σε στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς "οι οποίοι έπαιζαν χαρτιά τη στιγμή που άνθρωποι πέθαιναν". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τότε μόνο οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές βοηθούσαν τον πληθυσμό

    "Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς έφτασαν 48 ώρες μετά από τον τυφώνα με 40 στρατιωτικά καμιόνια. Κατέβηκαν και πήγαν αμέσως να κοιμηθούν. Επί 72 ώρες, η αστυνομία, οι πυροσβέστες και μερικοί εθελοντές ήταν αυτοί που βρίσκονταν κοντά στους παθόντες. Κανένας άλλος. Είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν τη στιγμή που παραπέρα οι στρατιώτες έπαιζαν χαρτιά", κατάγγειλε ο κ. Ρίλεϊ.

    "Σώσαμε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει στις στέγες ή στις σοφίτες σπιτιών", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως "αναμέναμε συνεχώς βοήθεια από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αναμέναμε αυτό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε μετά από πολλές χαμένες ώρες. Οι τρεις πρώτες ημέρες πέρασαν χωρίς καμία βοήθεια", από την πλευρά των ομοσπονδιακών αρχών".

    Ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος γιατί μεγαλώνει συνεχώς, και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν ακόμα πολλά πτώματα σε όλη την πόλη της Νέας Ορλεάνης".

    Καταλήγοντας αγανακτισμένος είπε ότι τους ενημέρωσαν ότι κατέφτασε μια εδική ομάδα για να συλλέξει τα πτώματα: "Εμείς δεν τους είδαμε ακόμα. Αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο. Αυτή δεν είναι η Αμερική..."

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονική αργοπορία

    [02] Κόσμος

    Συνελήφθησαν ύποπτοι για εμπρησμό

    Νέα τραγωδία στο Παρίσι

    4/9/2005 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - Le Monde

    Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε πολυκατοικία στα νότια προάστια του Παρισιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι 35. Περίπου 160 πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στον χώρο της εισόδου 18όροφης πολυκατοικίας η οποία αυτή τη φορά δεν στέγαζε μετανάστες - στο προάστιο Λ Αΰ-λε-Ροζ, περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των αρχών, τα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία. Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις τεσσάρων νεαρών, οι οποίοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έβαλαν φωτιά σε γραμματοκιβώτια στην είσοδο του κτηρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Η νέα τραγωδία αυξάνει σε 34 τον αριθμό των νεκρών, στην πλειοψηφία τους Αφρικανών, στην γαλλική πρωτεύουσα τις τελευταίες 10 ημέρες από πυρκαγιές.

    Ερωτήματα σχετικά με την πυρασφάλεια

    Τα τραγικά περιστατικά στις 26 Αυγούστου με 17 νεκρούς και στις 29 του ίδιου μήνα με εφτά ακόμη νεκρούς Αφρικανούς - εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πυρασφάλεια αλλά και την μεταχείριση που επιφυλάσσει η γαλλική κυβέρνηση στους μετανάστες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε πριν από λίγες ημέρες να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν πιθανές νέες καταστροφές.

    Το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για καλύτερες συνθήκες στέγασης άπορων Αφρικανών μεταναστών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επτά νεκροί από πυρκαγιά στο Παρίσι

    Τραγωδία στο Παρίσι

    [03] Κοινωνία

    Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί - άγνωστοι

    4/9/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σαράντα περίπου κουκουλοφόροι βγήκαν από το χώρο του Πολυτεχνείου και πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα και κάδους κατά μήκος της οδού Σολωμού, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ του Σαββάτου. Επίσης, προκάλεσαν φθορές με πέτρες και ξύλα σε δύο καταστήματα και έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Αμέσως κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία που έσβησε τις φλόγες πριν επεκταθούν και σε άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που καταδίωξαν τους ταραξίες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν στα στενά της πλατείας Εξαρχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων, όμως αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία. Για προληπτικούς λόγους, στην περιοχή παρέμειναν όλη τη νύχτα διμοιρίες των ΜΑΤ, για την αποφυγή νέων επεισοδίων.

    [04] Κόσμος

    Απεβίωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    4/9/2005 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: CNN - BBC

    Στην κατοικία του στην πολιτεία Βιρτζίνια πέθανε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Ρένκουιστ, ο οποίος κατά την προεδρεία του, ενίσχυσε σαφώς τη συντηρητική πλευρά του θεσμού. Ο 80χρονος Ρένκουιστ, που είχε διορισθεί στο ανώτατο δικαστήριο από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972 και χρίστηκε πρόεδρός του το 1986 από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, υπέφερε τον τελευταίο χρόνο από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, μετέφερε τη βαθιά θλίψη του προέδρου Μπους και της συζύγου του για το θάνατο του Ρένκουιστ.

    [05] Βόλεϊ

    "Σελεσάο" VS Ελβετία για το στέμμα

    3/9/2005 11:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην ίδια άμμο που πέρυσι το καλοκαίρι στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων οι Βραζιλιάνοι Εμάνουέλ/Ρικάρντο στέφθηκαν χρυσοί Ολυμπιονίκες, θα διεκδικήσουν αύριο το βράδι (21:00, ΕΤ1) το χρυσό μετάλλιο απέναντι στους Ελβετούς Μάρκους Έγκερ και Μάρτιν Λατσίγκα, που ελπίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια τύχη με τους Ισπανούς ασημένιους Ολυμπιονίκες, Μπόσμαν/Ερέρα. Οι Ελβετοί πρωταθλητές στον α ημιτελικό απέκλεισαν τους Αυστραλούς, Σαχτ / Σλακ (Νο 7) κερδίζοντάς τους με 2-0, ενώ με «καθαρό» σκορ (2-0 σετ) ξεπέρασαν και οι Εμάνουελ / Ρικάρντο στο β ημιτελικό της διοργάνωσης το εμπόδιο των συμπατριωτών τους, Μπέντζαμιν / Χάρλεϊ (Νο 3). Μία ώρα νωρίτερα από τον τελικό θα προηγηθεί το ματς για το χάλκινο μετάλλιο, μεταξύ των Αυστραλών Σαχτ/Σλακ και των Βραζιλιάνων Μπένζαμιν/Χάρλεϊ.

    Βγήκαν νικητές από τον «εμφύλιο»

    Οι Ελβετοί πρωτθλητές στον α ημιτελικό απέκλεισαν τους Αυστραλούς, Σαχτ / Σλακ (Νο 7) κερδίζοντάς τους με 2-0, ενώ με «καθαρό» σκορ (2-0 σετ) ξεπέρασαν και οι Εμάνουελ / Ρικάρντο στο β ημιτελικό της διοργάνωσης το εμπόδιο των συμπατριωτών τους, Μπέντζαμιν / Χάρλεϊ (Νο 3). Μία ώρα νωρίτερα από τον τελικό θα προηγηθεί το ματς για το χάλκινο μετάλλιο, μεταξύ των Αυστραλών Σαχτ/Σλακ και των Βραζιλιάνων Μπένζαμιν/Χάρλεϊ.

    [06] Κόσμος

    Αντιμέτωποι με τις φλόγες

    4/9/2005 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 400 πυροσβέστες καταβάλουν προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε έξι μέτωπα στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, και οι οποίες ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και επεκτάθηκαν. Πέντε πυροσβέστες τραυματίσθηκαν κοντά στην πόλη Πομπάλ, στην κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa. Στις προσπάθειες κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος δεκάδες οχήματα και εκατοντάδες άνδρες της πυροσβεστικής, καθώς και 1.200 στρατιώτες.

    Μεγάλες καταστροφές

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τρεις από τις 18 επαρχίες της Πορτογαλίας αντιμετωπίζουν "μέγιστο" κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

    Η Γενική Διεύθυνση Δασικών Πόρων (DGRF) της Πορτογαλίας εκτίμησε - βάσει εικόνων από δορυφόρους - ότι από τον Ιανουάριο έως τις 28 Αυγούστου καταστράφηκαν 240.000 εκτάρια δασών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 September 2005 - 8:51:42 UTC