Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονική αργοπορία
  • [02] Ευχαριστούμε...
  • [03] Τέταρτες οι Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [04] 31 χρόνια ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ρήξη με τα συμφέροντα
  • [06] 'Εμμεση επιβεβαίωση Τσολάκη
  • [07] Συνέντευξη του νέου Πατριάρχη στη ΝΕΤ
  • [08] Προβληματισμένοι οι "έφηβοι βουλευτές"
  • [09] Ένα χρόνο μετά
  • [10] Εντολή στον Μπερίσα
  • [11] Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό
  • [12] Εντάλματα για τη δολοφονία Χαρίρι
  • [13] Συνέλαβαν τους δράστες του Σαρμ Ελ Σέιχ
  • [14] Πέρασε και περιμένει η Αυστραλία
  • [15] Κοντά στη Λάτσιο ο Δέλλας
  • [16] Ο Σόλιντ στην "Αθλητική Κυριακή"
  • [17] Προβλημάτισε ο Ηρακλής
  • [18] Πίστη για διάκριση
  • [19] Ήττα από την Γαλλία οι γυναίκες
  • [20] Υπέγραψε στον Άρη ο Μπλάκνει
  • [21] Μέτρια εμφάνιση και ήττα
  • [22] Χρυσός ο Πολύμερος
  • [23] Ήττα αλλά ελπίζει η Άρτα
  • [24] Πήρε προβάδισμα ο Αθηναϊκός
  • [25] Δωρεάν φάρμακα
  • [26] Μουσείο για γαϊδουράκια

    [01] Κόσμος

    Καταγγέλλουν την ολιγωρία του κράτους

    Φονική αργοπορία

    3/9/2005 10:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 9:19:19 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- CNN- ΒΒC- ΑΠΕ

    Μετά από ημέρες αγωνιώδους αναμονής, με τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης εξουθενωμένους και αγανακτισμένους από την κρατική ολιγωρία, έφθασαν επιτέλους στην πόλη οι πρώτες αναγκαίες προμήθειες. Υπό την επίβλεψη των στρατιωτών, μοιράστηκαν τρόφιμα και νερό στους χιλιάδες εξαθλιωμένους επιζήσαντες, πέντε ημέρες μετά το χτύπημα του φονικού τυφώνα. Δυστυχώς, όμως, αυτή δεν είναι η τελευταία πράξη της τραγωδίας. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς τα θύματα θα φτάσουν τις 10.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί παρά πολλή προσπάθεια για να ξεπεράσουν οι πληγείσες περιοχές την κρίση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν από 36 έως 80 μέρες για την αποστράγγιση και την αποξήρανση του εδάφους στη Νέα Ορλεάνη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ένοπλες περιπολίες σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η εγκληματικότητα που μαστίζει την πόλη και να τερματιστούν τα περιστατικά λεηλασιών και βιασμών. Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την κρατική ολιγωρία όπως και οι επικρίσεις για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποστέλλει 7.000 επιπλέον στρατιώτες στη Λουϊζιάνα, αφού κύρωσε νόμο για έκτακτη βοήθεια 10,5 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ακόμα 10.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς. Ακόμη πιο βαρύ κάνει το κλίμα η αποκάλυψη ότι η υπηρεσία για την Αντιμετώπιση Έκτάκτων Περιστατικών είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, για τον κίνδυνο καταστροφικού τυφώνα στη Νέα Ορλεάνη και τις συνέπειές του.

    Αναπάντητα ερωτήματα

    "Έπρεπε να είχαν έρθει μέρες πριν". "Κοιμόμασταν στο έδαφος σαν τα ποντίκια". "Άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι".

    Αυτές είναι μερικές από τις εκρήξεις απόγνωσης, των ανθρώπων, που εδώ και τέσσερις μέρες περίμεναν ένα χέρι βοήθειας.

    Στο μεταξύ, η Γερουσία ανακοίνωσε, ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τις ενέργειες των Αρχών πριν και μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από το νότο των ΗΠΑ με στόχο "να χρησιμοποιηθεί ως μάθημα για μελλοντικές καταστροφές".

    "Είναι δική μας ευθύνη να διερευνήσουμε την έλλειψη προετοιμασίας και την ανεπάρκεια της αντίδρασης απέναντι σε αυτή την τρομερή καταιγίδα", δήλωσαν η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς και ο Δημοκρατικός Τζόζεφ Λίμπερμαν, υπεύθυνοι της επιτροπής που θα κάνει την έρευνα.

    Οι ίδιοι χαρακτήρισαν "τεράστια αποτυχία" την ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις ανάγκες των θυμάτων της καταστροφής.

    Μάλιστα, μπορεί οι πλημμύρες να βρήκαν ανοχύρωτη τη Νέα Ορλεάνη, ωστόσο κάποιοι γνώριζαν και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει για μια τέτοια μεγάλη καταστροφή.

    Από το 2001 οι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε τρεις μεγάλες καταστροφές που είναι δυνατόν ν αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ: μία τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ένας ισχυρός σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο κι ένας δυνατός τυφώνας στη Νέα Ορλεάνη.

    Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του αμερικανικού τύπου το 2002, ότι υπάρχει θέμα θωράκισης της περιοχής.

    Στόχος η εκκένωση της Ν. Ορλεάνης

    Την ίδια ώρα, βασική προτεραιότητα των στρατιωτικών δυνάμεων, που έφτασαν στη Νέα Ορλεάνη είναι η εκκένωσή της, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, στρατηγός Ρουσέλ Ονόρε.

    Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάτι τέτοιο αναμένεται να πάρει αρκετές μέρες ακόμη.

    Το Τέξας, που ήδη φιλοξενεί 75.000 επιζήσαντες, το Ντάλας και το Σαν Αντόνιο θα αποτελέσουν το καταφύγιο και για τους υπόλοιπους κατοίκους της κατεστραμμένης πολιτείας.

    Στο μεταξύ, 300 Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έλαβαν την άδεια να επιστρέψουν στην Πολιτεία του Μισισίπι προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που προκάλεσε η Κατρίνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφιάλτης δίχως τέλος

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ευχαριστούμε...

    3/9/2005 11:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 11:36:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καλύτερα νέα από την Τουρκία δεν μπορούσαν να έρθουν. Το είπαμε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έρθει μεταξύ της Τουρκίας και της Δανίας, θα ήταν η ισοπαλία. Φαίνεται ότι, οι αντιπαλοί μας για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ, μας άκουσαν. Και σήμερα στη Κωνσταντινούπολη, υπό το βλέμμα του το Ρεχάγκελ, μας έκαναν το καλύτερο δώρο. Ήρθαν ισόπαλοι με 2-2, με τους "βίκινγκς" να ισοφαρίζουν στις καθυστερήσεις του αγώνα και να μας δίνουν την ευκαιρία να μπούμε για τα καλά στο παιχνίδι για της κατάκτησης της προνομιούχας θέσης. Τώρα η Εθνική μας πάει με άλλο αέρα στο Καζακστάν, ξέροντας πως κρατάει την τύχη στα χέρια της. Και αυτό είναι το καλύτερο για την ψυχολογία της, όχι μόνο για τον αγώνα της Τετάρτης, αλλά και για τον επόμενο με τη Δανία στην Κοπεγχάγη σ ένα μήνα.

    Πετάει για τη νίκη

    Το σκορ "άνοιξε" για τους Σκανδιναβούς στο 41΄ ο Κλάους Γένσεν, ωστόσο η Τουρκία ισοφάρισε στο 48΄ με τον Μπουρούκ Οκάν, ο οποίος είχε περάσει στον αγώνα σαν αλλαγή στο ημίχρονο, και πήρε το προβάδισμα στο 81΄ με τον Τουμέρ Μετίν. Όμως, την τελευταία... λέξη "είπαν" οι Δανοί, οι οποίοι ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις με τον Λάρσεν.

    Λίγο νωρίτερα η Ουκρανία μετά από μέτρια εμφάνιση έμεινε στο 1-1, με την Γεωργία στο "Λοκομοτίβ" της Τιφλίδας, αποτέλεσμα που δεν επηρεάζει καθόλου το σκοπό μας, αλλά που οδηγεί

    Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν στο 44΄ με τον Ρόταν, ωστόσο ο Γκαχοκίτζε ισοφάρισε για τους γηπεδούχους στο 89΄.

    Την ίδια ώρα το Καζακστάν γνώριζε ακόμα μια ήττα στην Αλβανία με 2-1. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα στο 54΄ με τον Μιρτάι και δύο λεπτά αργότερα διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Μπογκντάνι, ενώ το Καζακστάν, το οποίο δεν έχει καταφέρει να πάρει βαθμό στα προκριματικά μετά από εννέα αγώνες, μείωσε στο 60΄ με τον Νιζόβτσεφ.

    Το πρωί η Εθνική μας πραγματοποίησε την τελευταία της προπόνηση επί ελληνικού εδάφους χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, με τη σκέψη όμως των διεθνών να τριγυρνά πάνω από το "Ινονού" της Κωνσταντινούπολης.

    Το αποτέλεσμα σίγουρα θα χαροποίησε τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, που νωρίς το απόγευμα πέταξε στη γείτονα χώρα για να δει τον αγώνα και να κατασκοπεύσει την επόμενη αντίπαλό μας Δανία.

    Αύριο οι πρωταθλητές Ευρώπης αναχωρούν για το Αλμάτι πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου την Tετάρτη θα κυνηγήσουν τη νίκη, που θα τη φέρει και πάλι στη δεύτερη θέση, που οδηγεί στα μπαράζ.

    Όσον αφορά τα αγωνιστικά, η προετοιμασία των πρωταθλητών Ευρώπης, συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα, με τους διεθνείς να τελειώνουν την προπόνηση χωρίς κάποιο απρόοπτο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με το μυαλό στη Πόλη

    [03] Βόλεϊ

    Τέταρτες οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    3/9/2005 10:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο βάθρο του INFOTE Athens Open οι διεθνείς Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, που παρά την προσπάθειά τους γνώρισαν την ήττα με 2-1 (21-18, 24-26, 15-11) από τις Βραζιλιάνες Νο 2 του κόσμου, Αντριάνα Μπεχάρ/Σέλντα, που πήραν έτσι μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους από τις Καραντάσιου/Σφυρή πριν από τρία χρόνια στο μικρό τελικό του τουρνουά της Ρόδου. Μετά το τέλους του αγώνα οι περίπου 6.000 ενθουσιώδεις θεατές που κατέκλυσαν για μία ακόμη φορά τις εξέδρες του Ολυμπιακού Κέντρου μπιτς βόλεϊ αποθέωσαν τα "χρυσά" κορίτσια που προσπάθησαν να τους χαρίσουν τη χαρά ενός μεταλλίου, αλλά η μοίρα ήθελε το βάθρο του τουρνουά του Φαλήρου να είναι "βαμμένο" αποκλειστικά στα χρώματα της "σελεσάο". Παρόλα αυτά οι Βραζιλιάνες φιναλίστ Φελισμπέρτα Σίλβα/Φράνκα και οι Ριμπεϊρο/Αντούνες θα έπαιζαν "πριβέ" για το χρυσό μετάλλιο, καθώς μετά τον αγώνα των Καραντάσιου/Αρβανίτη οι κερκίδες άδειασαν "ως δια μαγείας".

    Κέρδισε δίκαια η σελεσάο

    Τον κόσμο που και απόψε στάθηκε συνεπής στο ραντεβού του με τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες ευχαρίστησαν μετά το τέλος του αγώνα οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, οι οποίες πνίγηκαν στοις αγκαλιές μικρών και μεγάλων που ζητούσαν αυτόγραφα από τις διεθνείς. Συγκινητική εξάλλου ήταν η στιγμή που η Καραντάσιου δέχθηκε συγχαρητήρια από την Έφη Σφυρή, την παίκτρια που το 2002 στη Ρόδο είχαν νικήσει τις δύο Βραζιλιάνες και είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

    Στις δηλώσεις της η Βάσω Καραντάσιου τόνισε: "Η βραζιλιάνικη είναι μία ομάδα πολύ καλή. Έχει τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη στον κόσμο και το λέω αυτό στην περίπτωση που ο κόσμος περίμενε να δει ένα εύκολο ματς υπέρ μας. Εμείς ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο. Δίκαια κερδίσανε. Βγάλαμε άμυνες, αλλά δεν τελειώσαμε κόντρα μπάλες. Αυτή ήταν η διαφορά μας. Η αντίπαλη ομάδα τελείωσε τις άμυνες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες και είναι ιδιαίτερη τιμή να βρισκόμαστε στην πρώτη τετράδα μετά από τρεις βραζιλιάνικες ομάδες. Είναι κάτι που κάθε ερυωπαϊκή ομάδα ονειρεύεται, αλλά δύσκολα πλησιάζει. Παίξαμε καλά παιχνίδια. Μας μένει η νίκη επί των Φελισμπέρτα / Φράνκα, του Νο 1 του κόσμου, η συμπαράσταση του κόσμου και το γεμάτο γήπεδο κάθε φορά που παίζαμε".

    Το "alter ego" της Καραντάσιου, η νεαρή Βίκυ Αρβανίτη πρόσθεσε: "Παρόλο που δεν πήραμε μετάλλιο είμαστε πολύ χαρούμενες και ευχαριστούμε τον κόσμο που μας βοήθησε. Οι Βραζιλιάνες δεν θα έλεγα ότι είναι ένα επίπεδο επάνω, απλά σήμερα έπαιξαν λίγο καλύτερα. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει εμείς. Ήταν μεγάλη εμπειρία για εμάς αυτοί οι αγώνες και για εμένα προσωπικά είναι σαν να παίζαμε δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Κρατάμε αυτή τη θετική εικόνα. Ελπίζουμε να γίνει και του χρόνου τουρνουά στην Αθήνα και να επικρατεί η ίδια ατμόσφαιρα".

    [04] Πολιτική

    Τιμήθηκαν τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος

    31 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    3/9/2005 10:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 10:48:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ του Σαββάτου, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, στο Φάληρο, όπου και τιμήθηκαν τα ιδρυτικά μέλη που συνυπέγραψαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη χώρα, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση της εξουσίας, ότι εμφορείται από αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πως χτίζει κομματικό κράτος. Επιπλεόν, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό, ενώ, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία συναλλάσσεται με συμφέροντα εις βάρος των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την κατάργηση της νεολαίας του κόμματος και απηύθυνε κάλεσμα στην Αριστερά για συνεργασία. Στην αυταρχικότητα της νεοδεξιάς, το ΠΑΣΟΚ απαντά με τη λαϊκή συμμετοχή, είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην εκδήλωση δεν παρευρέθη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Πρόσκληση στην Αριστερά για διάλογο

    Επιπλέον, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η κυβέρνηση χειραγωγεί τη δικαιοσύνη και την εκκλησία .

    Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές διαφορές από την ΝΔ και πως σύντομα θα έρθει στην εξουσία, εφαρμόζοντας την εναλλακτική του πρόταση που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους.

    Ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών , υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, ικανά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, όχι με εκλογικό σκοπό αλλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη αυτοκάθαρσης και δημοκρατικής ανατροπής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πελατειακές και συντηρητικές λογικές, ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Επίσης, ανακοίνωσε την απόφασή του να διαλυθεί η νεολαία ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδηλώσεις για τα 31 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    Ρήξη με τα συμφέροντα

    Σχετικά Links: ΠΑΣΟΚ

    [05] Πολιτική

    Συνέντευξη Γ Παπανδρέου στα "ΝΕΑ"

    Ρήξη με τα συμφέροντα

    3/9/2005 12:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 6:09:40 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Έτοιμος και αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις συντηρητικές λογικές δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. "Θα συγκρούομαι με κάθε έναν που βάζει το δικό του συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον και με συντηρητικές λογικές, που εισχώρησαν στο Κίνημά μας" αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προχωρά σε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας, ότι ήταν ανειλικρινείς, όταν υπόσχονταν προεκλογικά ένα διαφορετικό ήθος και άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Επίσης, κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή, ότι προωθεί "έναν πελατειακό καπιταλισμό", προσθέτοντας, ότι "έχει παραιτηθεί -των υποσχέσεών του- υπέρ μιας συντηρητικής λογικής, που κρατά την εξουσία με παζάρι, αλισβερίσι, ρουσφέτια". Κάνει ακόμα, λόγο για "εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων" και προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέσει στο περιθώριο τους αντιπάλους της.

    Παράλληλα, ο κ Παπανδρέου χαρακτηρίζει αβάσιμη την κατηγορία, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ εγγυάται "μεγαλύτερη ικανότητα, συντονισμό, διαφάνεια και αξιοκρατία", συνδυάζοντας την εμπειρία με την ανανέωση, ενώ θα προχωρήσει σε "ριζικές αλλαγές μέσα από δημοκρατική διαβούλευση".

    Αντιδράσεις Ρουσόπουλου - Αθανασάκη

    Στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    "Ο κ. Παπανδρέου, επί 20 ολόκληρα χρόνια, ως κορυφαίο στέλεχος και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν έλεγε λέξη για τα "φαινόμενα αυθαιρεσίας και αλαζονείας, αδικαιολόγητου πλουτισμού, πολιτικού καιροσκοπισμού". Είκοσι χρόνια ήξερε, έβλεπε, αλλά σώπαινε. (...)Τώρα, οψίμως, ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης δηλώνει πως "πρέπει" να συγκρουσθεί. Συμφωνούμε απολύτως. Είκοσι χρόνια όμως γιατί δεν έπρεπε; Σ αυτό πρέπει να απαντήσει".

    "Δε διαφεύγει προφανώς από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Το τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. το βλέπει ο ελληνικός λαός κάθε μέρα, ώστε οι δήθεν απορίες και υποδείξεις του εκπροσώπου της να επιβεβαιώνουν, απλώς, την προσπάθεια εξαπάτησης, την αναξιοπιστία της, την ανικανότητα, την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της", απάντησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδηλώσεις για τα 31 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    [06] Κοινωνία

    Κατέθεσαν στελέχη της Helios

    'Εμμεση επιβεβαίωση Τσολάκη

    3/9/2005 3:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 7:45:44 μμ)

    Τις πληροφορίες που θέλουν τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Διερεύνησης της αερροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό να "μιλούν" για σωρεία ανθρωπίνων λαθών και πολύπλοκη μηχανική βλάβη επιβεβαίωσε εμμέσως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ακριβός Τσολάκης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ Τσολάκης δήλωσε, ότι "όλα καταλήγουν στον παράγοντα άνθρωπο". Ο ίδιος τόνισε, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν εντατικά, σημειώνοντας: "Δε θα υπάρξει πέτρα, που να μη σηκώσουμε προκειμένου να μάθουμε την αλήθεια". Το Σάββατο κατέθεσαν στελέχη της "Helios", και συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δημήτρης Πανταζής, και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων, Γιώργος Κικίδης, που σύμφωνα με πληροφορίες προσκόμισαν έγγραφα με σημαντικά στοιχεία. Τα δύο στελέχη δεν προέβησαν σε δηλώσεις και μόνο ο κ. Πανταζής ανέφερε, ότι η εταιρία συνεργάζεται αρμονικά με την Επιτροπή. Αύριο αναμένεται να καταθέσουν δύο ακόμα υπάλληλοι της εταιρείας, καθώς και εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που ζήτησαν να το πράξουν αυτοβούλως. Με τις καταθέσεις αυτές ολοκληρώνεται το έργο του κλιμακίου της υπό τον Ακριβό Τσολάκη Ερευνητικής Επιτροπής.

    Το θέμα παραμένει ανοιχτό

    "Το θέμα θα παραμείνει ανοικτό και η επιτροπή θα συνεχίσει να δέχεται καταθέσεις, ενώ εάν καταστεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να επανέλθει στην Κύπρο", δήλωσε ο κ. Τσολάκης.

    Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις δέκα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διερευνητικής Επιτροπής στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στην Αθήνα, συνάντηση όλων των μελών της, προκειμένου να γίνει συντονισμός των επόμενων βημάτων, με δεδομένο και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την Κύπρο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, η Επιτροπή θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας.

    Στόχος η αλήθεια

    Στο μεταξύ,ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση της χώρας δε θα διστάσει να θέσει σε διαθεσιμότητα, οποιονδήποτε υπάλληλο του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, σε περίπτωση, που υπάρξει η παραμικρή υπόνοια, ότι μπορεί να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

    Παράλληλα, ο κ Θράσου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συγγενών των θυμάτων, οι οποίες εκφράστηκαν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, διαβεβαίωσε, ότι όλοι οι φάκελοι, που σχετίζονται με την εταιρεία "Helios" και το αεροπορικό δυστύχημα βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βλάβες και λάθη

    [07] Κοινωνία

    Ενημέρωση ΔΙΣ για Γιοσάκη

    Συνέντευξη του νέου Πατριάρχη στη ΝΕΤ

    3/9/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το Πατριαρχείο πρέπει να σκύψει στον πνευματικό του δρόμο και να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές διενέξεις, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Πάνο Χαρίτο, ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. "Καμιά φορά, η ανομία πρέπει να συσσωρευτεί και να κορυφωθεί για να γίνει το θαύμα", τόνισε ο νέος Πατριάρχης, σχολιάζοντας προσεκτικά τις ενέργειες του προκατόχου του και περιέγραψε τον τρόπο που θα ακολουθήσει κατά την ποιμαντορία του. Στο μεταξύ, για την πορεία των ανακρίσεων στην υπόθεση Γιοσάκη, που διεξάγει ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Αττικής, Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ενημερώθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι συνοδικοί ιεράρχες. Ο κ. Νικόλαος τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνο προκειμένου να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Αν οι κατηγορίες εναντίον του προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη είναι βαριές και επισύρουν ακόμα και την ποινή της καθαίρεσης, ο σχετικός φάκελος θα διαβιβαστεί στο πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο.

    [08] Κοινωνία

    Προβληματισμένοι οι "έφηβοι βουλευτές"

    3/9/2005 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα προβλήματα της Παιδείας, της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν -από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις των επιτροπών της "Βουλής των Εφήβων"- στο επίκεντρο των συζητήσεων των 300 μαθητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, οι οποίοι συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων. Το Σάββατο, από τα έδρανα των ενήλικων "συναδέλφων" τους, οι μαθητές των επιτροπών Μορφωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων πρότειναν λύσεις, εξέφρασαν ωστόσο την αγωνία τους για το κατά πόσον οι τοποθετήσεις τους θα τύχουν της αναγκαίας προσοχής. Στους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία, και τους τρόπους με τους οποίους οφείλει να προστατευθεί, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, καλωσορίζοντας την Παρασκευή τα μέλη της Βουλής των Εφήβων, και κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της.

    [09] Κόσμος

    Ζωντανές οι μνήμες

    Ένα χρόνο μετά

    3/9/2005 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ημέρα μνήμης και θλίψης η σημερινή στο Μπεσλάν της Οσετίας, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στο σχολείο. Σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν, άρχισε η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων για τον τερματισμό της ομηρίας εκατοντάδων μαθητών και γονέων από Τσετσένους αντάρτες. Τριακόσιοι τριάντα ένας άνθρωποι είχαν βρει φρικτό θάνατο, από τους οποίους 186 παιδιά. Το Σάββατο, οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα στο σχολείο. Οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων κράτησαν ενός λεπτού σιγή και 331 λευκά μπαλόνια αφέθηκαν στον ουρανό. Πολλοί είναι οι κάτοικοι του Μπεσλάν που ζητούν ακόμα απαντήσεις, καθώς θεωρούν ότι πολλοί ήταν εκείνοι που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους δράστες. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν και στη Μόσχα.

    [10] Κόσμος

    Για σχηματισμό κυβέρνησης

    Εντολή στον Μπερίσα

    3/9/2005 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου, στον Σαλί Μπερίσα, αφού πρώτα τον έχρισε πρωθυπουργό της χώρας, μετά τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου. Ο 60χρονος Μπερίσα, πρώτος πρόεδρος της μετακομμουνιστικής Αλβανίας (1992-1997), πρέπει τώρα να υποβάλει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στη νέα βουλή της χώρας. Ο Μπερίσα έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να μειώσει από 19 σε 14 τον αριθμό των υπουργείων και έχει υποσχεθεί να πατάξει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα που κατά την έκφρασή του "ροκανίζουν τη χώρα". Την ίδια ώρα, εξελέγη γυναίκα πρόεδρος της βουλής για πρώτη φορά στην ιστορία του αλβανικού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, πρόεδρος εξελέγη η Γιοζεφίνα Τοπάλι, με ψήφους 81 υπέρ, σε σύνολο 140 βουλευτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Φάτος Νάνο

    [11] Ιράκ

    Διακόπηκαν οι εξαγωγές

    Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

    3/9/2005 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο σε έναν από τους κύριους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου από το Ιράκ και αμέσως προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι εξαγωγές αργού πετρελαίου. Ο αγωγός συνδέει την πετρελαιοπαραγωγό πόλη του βορείου Ιράκ Κιρκούκ με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη Φάθα, ανάμεσα στο Κιρκούκ και το Μπάιτζι.

    [12] Μ. Ανατολή

    Εντάλματα για τη δολοφονία Χαρίρι

    3/9/2005 8:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσημα εντάλματα σύλληψης τεσσάρων φιλοσύριων στρατηγών εξέδωσε το Σάββατο Λιβανέζος δικαστής, μετά από ανάκριση, επειδή εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Οι άνδρες συνελήφθησαν την Τρίτη με υπόδειξη του αξιωματούχου του ΟΗΕ που ηγείται της επιτροπής ερευνών για τη δολοφονία του Χαρίρι και άλλων 20 ανθρώπων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

    [13] Μ. Ανατολή

    Μέλη ισλαμιστικού πυρήνα

    Συνέλαβαν τους δράστες του Σαρμ Ελ Σέιχ

    3/9/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνελήφθησαν οι τρεις βομβιστές που πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Πρόκειται για τους Μαχμούντ Μοχάμαντ Χαμάντ, Μοχάμαντ Όντα Σαΐντ και Μούσα Γνάιμ βεδουΐνους, μέλη ενός ισλαμιστικού πυρήνα. Η αναγνώριση των δραστών έγινε με τη βοήθεια εξετάσεων DNA και βάση των καταθέσεων 29 ατόμων, που συνελήφθησαν στα πλαίσια των ερευνών για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφάλειας ο πυρήνας στον οποίο ανήκουν οι τρεις βομβιστές δε συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα το όνομά του.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασε και περιμένει η Αυστραλία

    3/9/2005 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άνετα όμορφα και ωραία, η Αυστραλία συνέτριψε τα νησιά Σολωμόντα με 7-0 στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά της ζώνης της Ωκεανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Την επόμενη Τρίτη τα "καγκουρώ ταξιδεύουν για την πρωτεύουσα των εξωτικών νησιών για περισσότερο για λόγους αναψυχής, αφού ήδη έχουν την πρόκριση στο τσεπάκι τουςΣτην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσουν την πέμπτη ομάδα στην κατάταξη από τη ζώνη της Νότιας Αμερικής, για μια θέση στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Κορυφαίος παίκτης για τους Αυστραλούς ο Μαρκ Βίντουκα που πέτυχε δυο γκολ, ενώ για πρώτη φορά φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σε αυτό το παιχνίδι έκανε το ντεμπούτο του ως προπονητής της Αυστραλία ο Ολλανδός Γκους Χίντινγκ που οδήγησε την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα, στα ημιτελικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1998 και του 200 αντίστοιχα.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των "λατσιάλι"

    Κοντά στη Λάτσιο ο Δέλλας

    3/9/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Στη Λάτσιο θα συνεχίσει την καριέρα του, όπως όλα δείχνουν, ο Τραϊανός Δέλλας. Ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας, Κλαούντιο Λοτίτο δήλωσε πως ο Έλληνας αμυντικός θα ενταχθεί στην ομάδα του μετά την φυγή του από την Ρόμα, καθώς μπορεί να υπογράψει σε κάποια ομάδα ακόμα και μετά την λήξη της μεταγραφικής περιόδου αφού πρόκειται για ελεύθερο παίκτη. Σε περίπτωση που ο "Κολοσσός" της εθνικής μας ομάδας, φορέσει τη φανέλα των "λατσιάλι", θα βρει ως αντίπαλό του στο μεγάλο ντέρμπι της Ρώμης, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο που πρόσφατα μεταγράφηκε στη Ρόμα. Να αναφέρουμε επίσης ότι για να προχωρήσει η μετακίνηση του Δέλλα στη Λάτσιο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ομάδα ο Πίκολο για τον οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η Άσκολι και η Τρεβίζο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Σόλιντ στην "Αθλητική Κυριακή"

    3/9/2005 5:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 6:23:58 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρώτη αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη του Τροντ Σόλιντ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ της Κυριακής οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ο Νορβηγός τεχνικός μίλησε στη ΝΕΤ και στην μακροβιότερη αθλητική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, την "Αθλητική Κυριακή" (23:45), για την συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League, κάνοντας σαφές πως η καλή ευρωπαϊκή πορεία της "ερυθρόλευκης" ομάδας, αποτελεί στοίχημα για τον ίδιο και τους παίκτες του. "Το κλειδί της πρόκρισης θα είναι μια νίκη εκτός έδρας. Θέλουμε να συνεχίσουμε την κυριαρχία στην Ελλάδα, αλλά ο καθρέφτης κάθε ομάδας είναι το Champions League. Στην Ευρώπη έρχεται η καταξίωση", τόνισε συμπληρώνοντας όμως πως συμφωνεί με τα προγνωστικά που δίνουν ως φαβορί του ομίλου την Ρεάλ. "Λυόν και Ολυμπιακός θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση", διευκρίνισε.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις:

    Οι κυριότερες δηλώσεις του Σόλιντ, οι οποίες θα μεταδοθούν στην εκπομπή αύριο το βράδυ (23:45), έχουν ως εξής:

    Για τη δυναμικότητα του ομίλου: "Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το φαβορί, η Ρόζενμποργκ το αουτσάιντερ, ενώ εμείς και η Λιόν θα παλέψουμε για την δεύτερη θέση. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Γνωρίζω τη Ρόζενμποργκ και αυτό είναι θετικό για εμάς. Έχει κάποια εσωτερικά προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή ομάδα. Κάθε παιχνίδι έχει τη δική του σημασία και απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, αλλά με δυο νίκες κόντρα στη Ρόζενμποργκ και αν χτυπήσουμε τα άλλα τέσσερα ματς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό".

    Για το τι θα κρίνει την πρόκριση: "Φυσικά να ξεκινήσουμε τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση με το δεξί και να κάνουμε ένα "διπλό", ίσως στη Νορβηγία. Παράλληλα, αν καταφέρουμε να κερδίσουμε είτε εκεί, είτε κάπου αλλού, θα μπορέσουμνε να "φτιάξουμε" και την ψυχολογία της ομάδας".

    Για τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής που έκαναν Ρεάλ και Λιόν: "Διαβάζω και εγώ για τις μεταγραφές δισεκατομμυρίων των Ρεάλ και Λιόν, αλλά μην ξεχνάτε, 11 αυτοί 11 και εμείς. Αλλίμονο αν δεν πίστευα εγώ, ο προπονητής του Ολυμπιακού, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

    Για τη δύναμη της έδρας: "Έχουμε πολύ δυνατή έδρα και αυτό το μεγάλο μας όπλο πρέπει να το διατηρήσουμε, να το διαφυλάξουμε. Μη χάνοντας την ισχύ μας εντός έδρας και παίρνοντας μια νίκη εκτός, θα ανεβάσουμε πολύ τις πιθανότητες για κάτι καλύτερο στην Ευρώπη".

    Για τον αποκλεισμό των Πατσατζόγλου και Βενετίδη από την λίστα που δόθηκε στην UEFA για την διοργάνωση: "Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο. Απλώς, Πατσατζόγλου και Βενετίδης είναι ανέτοιμοι και πήρα στην 25αδα παίκτες που είναι υγιείς. Όσοι έμειναν εκτός τους υπολογίζω για το πρωτάθλημα και το κύπελλο κανονικά".

    Για τον Παναθηναϊκό: "Ελπίζω να πάει καλά και να περάσει από τον όμιλο του, ώστε να ανέβει και η Ελλάδα στην βαθμολογία της UEFA".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προβλημάτισε ο Ηρακλής

    3/9/2005 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ήττα μετά από μέτρια εμφάνιση γνώρισε το Σάββατο ο Ηρακλής από την Βέροια, που ήταν καλύτερη και νίκησε δίκαια 4-2, σε φιλικό αγώνα, που έγινε στο Καυτατζόγλειο στάδιο. Το παιχνίδι έγινε παρουσία λιγοστών θεατών, που στο τέλος του αγώνα αποδοκίμασαν τους παίκτες για την εμφάνιση τους. Όλα τα γκολ σημειώθηκαν στην επανάληψη του αγώνα και με τον Ηρακλή να προηγείται με 1-0 και γκολ του Ερέρα στο 48΄. Ο Αφρικανός επιθετικός της Βέροιας Θένγκοτ Αμαφούλε πέτυχε δυο γκολ σε τέσσερα λεπτά και έκανε το σκορ 1-2 στο 54΄και 58΄ενώ σε άλλα τέσσερα λεπτά ο επίσης πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Βοσκαρίδης πέτυχε το 1-3.Στο 71΄ο Περπερίδης με αυτογκολ έκανε το σκορ 1-4 για να μειώσει στο 87΄ ο Φορτούζι στο τελικό 2-4 .

    Συνθέσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης (46΄ Κατεργιαννάκης), Κατσαμπής, Αλεμάο, Σνάουτσνερ, Περπερίδης (72΄ Σουλίδης), Πρίττας, Πουρσανίδης (65΄ Διαμαντίδης), Επαλλέ (46΄ Φορτούτζι), K. Καπετάνος (46΄ Δρούγας), Γεωργιάδης, Παπαποστόλου (46΄ Ερέρα).

    ΒΕΡΟΙΑ: Αποστολίδης, Γεωργιάδης, Λαναρής, Β. Σαμαράς, Γκουέλε, Καβακάς, Δημήτρης, Αμαφούλε, Δ. Σαμαράς, Μαυρίδης, Βοσκαρίδης. Στο β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Κουκουλής, Σεμερτζίδης, Μπαμπάτσικος,Ζαρογιάννης, Λαζαρίδης, Κανακούδης, Ζαβαντίας, Αραμπατζής, Σαρηγιαννίδης.

    [18] Μπάσκετ

    Πίστη για διάκριση

    3/9/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του Eurobasket της Σερβίας, τρεις από τους αναμενόμενους πρωταγωνιστές της εθνικής μας ομάδας μίλησαν στην εκπομπή "Η κερκίδα του Σαββάτου" της ΕΤ1. Δυο ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του τουρνουά "Ακρόπολις", όπου θα γίνει και το τελικό "ξεκαθάρισμα", με τον Παναγιώτη γιαννάκη να επιλέγει τους δώδεκα στους οποίους θα βασιστεί, για την τελική φάση, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Φώτσης, μίλησαν για όλα και υποσχέθηκαν να τα δώσουν όλα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Σερβία.

    Κακιούζης ο αρχηγός

    Ο Μιχάλης Κακιούζης μάλιστα που φημίζεται για τον αυθορμητισμό του, έκανε λόγο ακόμα και για μετάλλιο, δίνοντας το σύνθημα για νίκες ζητώντας οι διεθνείς παραδειγματιστούν από την Εθνική ποδοσφαίρου: "Όλα τα μέλη της Εθνικής, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, έχουμε στο βάθος του μυαλού μας να πάρουμε μετάλλιο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κερδίσουμε όλους τους αντιπάλους μας. Δεν αρκεί να νικήσουμε μόνο τη Γαλλία στην πρεμιέρα. Πρέπει να είμαστε δεμένοι να γουστάρουμε αυτό που κάνουμε. Υπάρχει κοινός στόχος και θα πρέπει για το καλό της ομάδας να βάλουμε κάτω από αυτόν τον εγωισμό μας. Δεν έχει σημασία ποιος θα παίζει στην πεντάδα και πόσο χρόνο συμμετοχής θα έχει ή πόσες προσπάθειες θα παίρνει για σουτ. Το ποδόσφαιρο αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι πολύ μεγάλο».

    Σας φάνηκε υπερβολικός; Εμάς καθόλου, ο Κακιούζης πάντα μέσα στο γήπεδο τα δίνει όλα για τη νίκη και αν το νομίζεται λίγο υπερβολικό, μην ξεχνάτε ότι αυτό το δικαίωμα του το δίνει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού που για πρώτη φορά θα φορέσει εφέτος: "Είναι τιμή για μένα και παράλληλα μεγάλο φορτίο. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι αρχηγός της Εθνικής ομάδας της χώρας σου από τη στιγμή μάλιστα που έχουν φορέσει το περιβραχιόνιο μεγάλα ονόματα στο παρελθόν. Και αυτοί οι δώδεκα που θα πάμε στο Βελιγράδι αλλά κι εκείνοι που κόπηκαν, πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχουν σταρ στην ομάδα αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό. Το μπάσκετ δεν είναι τένις. Είναι ομαδικό άθλημα. Όλοι πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους για να πετύχουμε το στόχο μας".

    Όσο για το ενδεχόμενο της αποτυχίας, ακόμα και εκεί δεν αποθαρρύνεται: "Η Εθνική δεν σταματάει στο Eurobasket, του Βελιγραδίου. Έχει όραμα και στόχους. Είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί πάντοτε. Αν δεν μπούμε τετράδα θα θεωρηθεί αποτυχία και γι αυτό μας γεμίζει με ευθύνες. Ξέρουμε και δεχόμαστε τις υποχρεώσεις μας".

    Παπαλουκάς: "Δεν είναι το παν το μετάλλιο"

    Ο Θοδωρής Παπαλουκάς από την πλευρά του, μίλησε για εγωισμό, αλλά και την σκληρή δουλειά που γίνεται αυτή την εποχή στην Εθνική: "Οι αθλητές υψηλού επιπέδου απεχθάνονται την ήττα. Θέλουμε να κερδίζουμε πρώτα από όλα για τους εαυτούς μας. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα. Έχουμε νεανική ομάδα. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμη για διάκριση με την Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση. Καλά τα συμβόλαια, αλλά όταν ολοκληρωθεί η καριέρα μας στο εξωτερικό θα ζήσουμε στην Ελλάδα και θέλουμε να έχουμε μια μεγάλη επιτυχία. Δοκιμάζουμε διάφορα σχήματα. Η Εθνική διαθέτει πολλούς καλούς παίκτες. Δεν έχουμε σταρ του τύπου Νοβίτσκι ή Πάρκερ αλλά και οι δώδεκα μπορούν να παίξουν στην πεντάδα. Αυτή είναι και η δύναμή μας. Δεν έχουμε ανάγκη ένα παίκτη γιατί αυτός μπορεί να τραυματισθεί και να καταστραφούμε".

    Όσο για τους στόχους, κράτησε χαμηλούς τόνους δηλώνοντας ότι ένα μετάλλιο δεν είναι πανάκεια, αλλά μια αρχή για να αλλάξουν πολλά στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ : Μακάρι να πάρουμε το μετάλλιο, αλλά και το χρυσό να κατακτήσουμε δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ. Χρειάζεται πολύ δουλειά. Πρέπει να μπουν πολλά χρήματα. Οι άνθρωποι που έχουν όραμα θα πρέπει να βρουν χορηγούς και μετά να έλθουν κι άλλοι Γιατί υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν και να φανούν μέσα από το μπάσκετ".

    Από την πλευρά του ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, στάθηκε στις εμφανίσεις της εθνικής στη Σουηδία, τονίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης και τακτικής που ακολουθεί η ομάδα στο παρκέ : "Πίεση στην άμυνα και αιφνιδιασμός. Αυτό είναι το στιλ της Εθνικής το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα κι αν εκμεταλλευτούμε όλους τους παίκτες θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλοι οι παίκτες θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να διακριθεί η Εθνική σε αυτή τη διοργάνωση. Στη Σουηδία ήμασταν χαλαροί και αυτό οφείλεται πιστεύω στη μεγάλη επιτυχία μας με αντίπαλο την Ιταλία στο φιλικό που είχαμε δώσει τότε με τους "ατζούρι" στο Βαρέζε. Στην Ολυμπιάδα ήμασταν περισσότερο αγχωμένοι απ΄ ότι έπρεπε".

    Τέλος ο Αντώνης Φώτσης δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για τις φήμες που τον θέλουν να κινδυνεύει να κοπεί από την ομάδα: "Γιατί να μην κοπώ; Ουδείς έχει κάνει συμβόλαιο με την Εθνική. Πρέπει να δουλέψεις για να δείξεις ότι πρέπει να παίξεις στην Εθνική κι όχι επειδή να έχεις θέση έτυχε να διακριθείς σε κάποιο ματς ή μια φορά στα είκοσι χρόνια. Στην Εθνική δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο. Κι εγώ όποτε με καλεί ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, αλλιώς είναι προτιμότερο να μείνω σπίτι μου".

    [19] Μπάσκετ

    Ήττα από την Γαλλία οι γυναίκες

    3/9/2005 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καλό το όνειρο για νίκη επί της Γαλλίας όμως αποδείχτηκε ότι οι αντίπαλοί μας ήθελαν περισσότερο τη νίκη, κυρίως για λόγους γοήτρου αλλά και ψυχολογίας μετά την σφαλιάρα της πρεμιέρας. Η Γαλλία επικράτησε 71 - 56 (ημ 32-22) αλλά για την ομάδα του Χάρη Παπάζογλου αυτό που έχει σημασία είναι η μάχη για την διεκδίκηση της νίκης μέχρι το τελευταίο λεπτό. Επόμενος αντίπαλος η Τσεχία, όμως οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται κυρίως για τις αναμετρήσεις με Λετονία και Πολωνία, οι οποίες και θα κρίνουν την πρόκρισή μας στην τελική οκτάδα.

    Μπλοκ στη Μάλτση

    Η κακή πάντως ημέρα φάνηκε από το πρωί. Ο Αλέν Ζαρντέλ άλλαξε σε διάστημα δέκα λεπτών τρεις παίκτριες πάνω στην Εβίνα Μάλτση, βγάζοντας την ελληνίδα γκαρντ εκτός ρυθμού (άποντη με τρία άστοχα σουτ τριών πόντων) ενώ στην επίθεση οι ΛεΝτρεν και Γκιλέσπι ήταν αυτές που με διαδοχικά καλάθια έδωσαν διαφορά στην γαλλική ομάδα ανεβάζοντας σιγά σιγά τη διαφορά με αποτέλεσμα δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου οι "τρικολόρ" να προηγούνται 32-13 δίνοντας διαστάσεις θριάμβου.

    Η Μάλτση είχε μείνει μόλις με ένα καλάθι στο διάστημα αυτό - φανερά εκνευρισμένη - ενώ μία ύστατη προσπάθεια κυρίως από την Γκουζίνη έκλεισε την ψαλίδα στους δέκα πόντους (βλ 32-22) με τη λήξη του ημιχρόνου.

    Στο δεύτερο μέρος, η Ελλάδα έδωσε χώρο δράσης στην Λία Γκουζίνη, η οποία με διαδοχικά έμμεσα τρίποντα κατάφερε να κατεβάσει τη διαφορά ακόμη και στους τέσσερις πόντους (βλ 50-46) τη στιγμή που οι Γαλλίδες έμοιαζαν εγκλωβισμένες στην πολύ καλή άμυνα των ελληνίδων.

    Όμως, το όνειρο για νίκη κόντρα στην μεγάλη αντίπαλο κράτησε λίγο. Η τέταρτη περίοδο βρήκε εκ νέου τις ΛεΝτρεν - Γκιλέσπι και Γκοντίν σε θέση ισχύος η διαφορά εκτινάχθηκε και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (62-37 στο 37ο λεπτό) και σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Μάλτση με 5 φάουλ όλα τελείωσαν?.

    Τα δεκάλεπτα: 8-15, 14-17, 24-20, 10-19

    Διαιτητές: Ματιόλι (Ιτ), Μρντακ (Σερβία)

    Ελλάδα (Παπάζογλου - Παραγιός) Λίμουρα 2, Καλέτζου 8 (2/2δ., 1/3τρ., 3ρ.), Δελή 4 (1/2δ., 2/2β., 2κλ.), Γκουζίνη 18 (6/10δ., 0/2τρ., 6/7β., 5ρ., 4λ., 3ας., 3κλ.), Βασιλείου, Μάλτση 4 (2/4δ., 0/3τρ.), Σαρέγκου 10 (5/8δ., 4ρ., 4λ.), Σταχτιάρη 2 (1/4δ., 3ρ.), Κοσμά, Σαμαρούκοβα 8 (3/9δ., 5ρ.), Σταυρίδου, Κυριακοπούλου (0/3τρ.)

    ΓΑΛΛΙΑ (Ζαρντέλ) : Ντουμέρκ 4 (3ας),, Λε Ντρεν 14 (4/7δ., 2/2τρ., 4κλ.), Μελέν 4 (5ας.), Χέρμουτ 3 (1), Γκιλέσπι - Σορέ 17 (6/10δ., 1/2τρ., 5ρ., 4λ.), Λεσντεμά 2, , Γκομίς 1, Εντόνγκ 4, Ντιζόν, Γκοντίν 11 (5/9δ.), Αντίμπ 11 (3/9δ., 12ρ., 4λ.).

    Τα αποτελέσματα της 2ης ημέρας

    Α Ομιλος (Προύσα)

    Λετονία -Γερμανία 77-67

    Τσεχία - Πολωνία 64-47

    Ελλάδα -Γαλλία 56-71

    Βαθμολογία (2 αγώνες)

    1. Τσεχία 2-0 129-92 4

    2. Λετονία 2-0 152-129 4

    3. Γαλλία 1-1 116-121 3

    4. Ελλάδα 1-1 122-132 3

    4. Γερμανία 0-2 128-143 2

    5. Πολωνία 0-2 109-139 2

    Η επόμενη αγωνιστική:

    Γερμανία - Πολωνία 16:00

    Ελλάδα - Τσεχία 18:15

    Γαλλία - Λετονία 20:30

    [20] Μπάσκετ

    Υπέγραψε στον Άρη ο Μπλάκνει

    3/9/2005 9:47:00 μμ

    Θετικά για τον Αρη τέλειωσε το σίριαλ της μεταγραφής του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, που απέστειλε σήμερα υπογεγραμμένο το συμβόλαιο συνεργασίας του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Αμερικανός, που βεβαίως έχασε όλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας, αναμένεται να έρθει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για να ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδας. Ο Αρης στο μεταξύ ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας δυο εβδομάδων στην ορεινή περιοχή της Νάουσα ςκαι από σήμερα είναι πίσω στην Θεσσαλονίκη. Ο κόουτς της ομάδας Ηλίας Ζούρος έδωσε διήμερο ρεπό στους παίκτες του που θα συνεχίσουν από την Δευτέρα και πάλι το καθημερινό πρόγραμμα.

    [21] Βόλεϊ

    Μέτρια εμφάνιση και ήττα

    3/9/2005 9:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 10:40:10 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απέναντι στην ανανεωμένη και νεανική Ισπανία η Εθνική ομάδα του βόλεϊ δεν τα κατάφερε. Μετά από μέτρια εμφάνιση, η ομάδα του Κώστα Χαριτωνίδη έχασε από τους Ίβηρες με 3-1 και τώρα θέλει οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στην οικοδέσποινα Σερβία/Μαυροβούνιο για να προκριθεί, στην επόμενη φάση του Eurovolley. Η Ισπανία αν και με πολλά καινούργια πρόσωπα, κατάφερε να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο συγκρότημα, ήταν καλύτερη, αν και πολλοί την θεωρούσαν την πιο εύκολη ομάδα του ομίλου, και πήρε δίκαια τη νίκη. Η Εθνική μας το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει σε 1-1 τα σετ και από εκεί και πέρα υποτάχτηκε στο νεανικό ενθουσιασμό και τη δύναμη των Ισπανών.

    Πιο ψύχραιμη η Ισπανία

    Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε ούτε σε ένα σημείο του αγώνα, εκτός του τρίτου σετ στο οποίο ισοφάρισε το σκορ, να απειλήσει την Ισπανία.

    Από το πρώτο σετ φάνηκε η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι διεθνείς μας. Η άπειρη Ισπανία με καλό μπλοκ και με καλή αμυντική λειτουργία Ισπανία έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της και τελικά επικράτησε με 25-21.

    Στο επόμενο σετ, η Εθνική αντέδρασε και κατάφερε να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στο σκορ με τρεις και τέσσερις πόντους διαφορά. Στη συνέχεια όμως ισοφαρίστηκε με την Ισπανία να παίρνει κεφάλι με στο σκορ με 22-21, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη στη παράταση με 26-24.

    Στο τρίτο σετ η Ελλάδα έκανε πολύ καλό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 3-0 όμως οι Ισπανοί έκαναν την ανατροπή και έφτασε να προηγηθεί με 8-7 και 10-8. Η Ελλάδα ισοφάρισε σε 10-10 πήρε το προβάδισμα με 13-12 αλλά και 16-14, δίνοντας ελπίδες ότι θα καταφέρει να το πάρει.

    Όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την διαφορά, η Ισπανία ισοφάρισε σε 20-20 και τελικά πήρε άνετα το τρίτο σετ με 25-21.

    Στο τέταρτο σετ η Ισπανία ήταν συνεχώς μπροστά με τρεις πόντους υπέρ της αλλά παρότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει ακόμα και στο πόντο (14-13), οι Ίβηρες με αντεπίθεση διαρκείας και περίσσια υπομονή και ψυχραιμία, προηγήθηκαν με 18-13 και κατάφεραν τελικά να πάρουν τη νίκη με 25-20 και το παιχνίδι με 3-1.

    ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας 10, Χατζηαντωνίου 5, Κουρνέτας, Δημητρακόπουλος, Μπάεφ12, Ν. Ρουμελιώτης 25, Τσακιρόπουλος 9, Πανταλέων, Λάππας.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Πασκουάλ 21, Πέρεζ 9, Σεβιγιάνο 8, Φεράντες, Βαλίδο, Μ. Αγγ. Φαλάσκα 4, Σουμπιέλα, Γκ. Φαλάσκα 8, Μόλτο 9, Τόρες Γκαρθία 5, Ροντρίγκεζ 5.

    [22] Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου

    Χρυσός ο Πολύμερος

    3/9/2005 3:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 4:50:21 μμ)

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκιφ ελαφρών βαρών είναι από το βράδυ της Παρασκευής o κορυφαίος Έλληνας κωπηλάτης στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος Βασίλης Πολύμερος. Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του 2004, κατέλαβε την πρώτη θέση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που διεξάγεται στην μακρινή Γκιφού της Ιαπωνίας, κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο. Με την επιτυχία του αυτή ο 29χρονος πρωταθλητής του ΟΕΑΝΑ Βόλου έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη τα ξημερώματα, ο Βασίλης Πολύμερος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται σε σπουδαία φόρμα και τερματίζοντας με χαρακτηριστική άνεση, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον αθλητή από την Βρετανία και τρίτο τον Γάλλο συναθλητή του.

    "Περίμενα ότι θα πάρω μετάλλιο"

    Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας στην Γκιφού της Ιαπωνίας ο Βασίλης Πολύμερος ανέφερε στο επίσημο site της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για την επιτυχία του:

    "Ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Από τη Λουκέρνη που κατέκτησα το ασημένιο. Η δεύτερη θέση στο παγκόσμιο Κύπελλο δεν είχε έρθει τυχαία. Όμως και από την προπόνηση που κάναμε εδώ στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσουν οι αγώνες έβλεπα ότι οι χρόνοι μου είναι πολύ καλοί. Περίμενα ότι θα πάρω μετάλλιο αλλά δεν γνώριζα πιο θα ήταν αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να τερματίσω με τόσο μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους μου. Οι συνθήκες στον τελικό δεν ήταν και οι καλύτερες γιατί φυσούσε κόντρα ενώ στο προκριματικό και στον ημιτελικό είχαμε πρύμα τον αέρα και ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Όταν όμως είσαι καλά αυτά λίγη σημασία έχουν. Σύγκριση με το Ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισα πέρυσι δεν υπάρχει. Εκείνο ήταν σε Ολυμπιακούς αγώνες αυτό σε παγκόσμιο. Πέρυσι ήμουν στο διπλό φέτος στο σκίφ. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να ξεκουραστώ. Όσον αφορά στο μέλλον δεν σκέφτομαι να συνεχίσω μόνος για την Ολυμπιάδα".

    Αναλυτικότερα σειρά κατάταξης του τελικού έχει ως εξής:

    1. Πολύμερος (Ελλάδα) 7:17.79 2. Πουρχέις (Βρετανία) 7:23.10

    3. Μορό (Γαλλία) 7:23.97

    4. Αϊχμάν (Ελβετία) 7:23.01

    5. Φαν ντερ Λίντεν (Ολλανδία) 7:35.80

    6. Έουλερ (Γερμανία) 7:53.83

    Οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές

    Πολύ καλή εμφάνιση, στην ίδια διοργάνωση, έκανε η δίκωπος άνευ πηδαλιούχου των ανδρών με τον Νίκο Παγούνη και τον Γιάννη Χρήστου που κατάφεραν να τερματίσουν στην 5η θέση, σημειώνοντας την μεγαλύτερη επιτυχία της Ελλάδας στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

    Τέλος η Χρύσα Μπισκιτζή στο σκιφ ελαφρών βαρών πήρε την 1η θέση στον μικρό τελικό και κατετάγη 7η στη γενική βαθμολογία.

    [23] Ήττα αλλά ελπίζει η Άρτα

    3/9/2005 10:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 10:28:54 μμ)

    Την ήττα με 33-27 (ημ. 14-11) γνώρισε η Αναγέννηση Άρτας στην πόλη Σάλα της Σλοβακίας από τη Σλόβαν Ντούσλο, στον πρώτο αγώνα για την α προκριματική φάση του Τσάμπιονς λιγκ χάντμπολ γυναικών. Έτσι το ερχόμενο Σάββατο στις 19.00 στην Άρτα η πρωταθλήτρια Ελλάδος, μπροστά στον κόσμο της, θα προσπαθήσει να ανατρέψει τη διαφορά του σκορ και να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση. Από την Αναγέννηση δεν αγωνίστηκαν οι Μπαλάφα και Αποστόλου. Η σύνθεση της ομάδας της Άρτας ήταν: Μαυρομμάτη, Σκουτέλα 3, Λεμπέντεβα 2, Βέμη, Φωτιάδου 1, Σκάρα 1, Στανκούτε 4, Ντβόρσκαγια, Βράτσεβα 5, Κνέζεβιτς 11, Σαΐντοβα.

    Παράπονα για τη διατησία

    Τα μέλη της αποστολής της Αναγέννησης πάντως έχουν πολλά παράπονα από την διαιτησία των Σλοβένων Κρίστιτς και Λιούμπιτς, στο παιχνίδι της Σλοβακίας το οποίο παρακολούθησαν περίπου 1.000 φίλαθλοι.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα της ελληνικής ομάδας Θεόδωρου Μάλλιου ο οποίος σημείωσε: "Η διαιτησία των Σλοβένων διαιτητών ήταν εχθρική για μας. Ανέχθηκαν το πολύ σκληρό και επικίνδυνο παιχνίδι των αντιπάλων. Απέβαλαν μία παίκτρια της Ντούσλο περίπου δέκα λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας. Πιστεύω ότι στο δεύτερο παιχνίδι στην Άρτα θα καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση".

    [24] Πήρε προβάδισμα ο Αθηναϊκός

    3/9/2005 5:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2005 10:03:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με το δεξί ξεκίνησε τις φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις του ο Αθηναϊκός. Η ομάδα του Γιώργου Κρανάκη επικράτησε σήμερα με σκορ 29-21 της ολλανδικής Βόλενταμ, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ στο χάντμπολ. Έτσι, θα έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση στον επόμενο γύρο, στη ρεβάνς του ερχόμενου Σαββάτου στο Βύρωνα. ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νταμιάνοβιτς, Κουλούρης, Ευσταθιάδης 7, Μαρτάνοβιτς 6, Μάξιτς 3, Μπένε 2, Γκλαβόπουλος, Τρουπής 2, Μακρής 5, Κοκκώνης, Λεωνίδας 1, Ριγανάς 1, Γκουτς 2, Κωνσταντίνου. Τα ολλανδικά γκολ πέτυχαν οι: Χέρμανς 6, Μούχιτς 5, Τσούπ 1, Βέμπερ 1, Πιρς 3, Σίλντερ 4, Σνίντερς 1.

    Ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας του κυρίως στο α μέρος έμεινε ο προπονητής του Αθηναϊκού, Γιώργος Κρανάκης, ο οποίος δήλωσε: "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, παρά την έκταση του σκορ. Εμείς στο πρώτο ημίχρονο περιορίσαμε τα λάθη και τελειώναμε σωστά τους αιφνιδιασμούς. Αυτό μας έδωσε μία διαφορά στο σκορ και μας βοήθησε να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του παιχνιδιού. Από την απόδοση του β ημιχρόνου δεν έμεινα ευχαριστημένος γιατί χαλαρώσαμε. Για να φτάσουμε πάντως στη νίκη μας βοήθησε πάρα πολύ το ότι είχαμε κατασκοπεύσει τους αντιπάλους μας. Υπάρχει ένας ακόμη αγώνας στον Βύρωνα όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σήμερα έλειπε από την Βόλενταμ, λόγω τραυματισμού, ένας καλός αθλητής ο Κέσλερ και δεν γνωρίζω αν θα παίξει στη ρεβάνς. Όπως και να έχει πάντως θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την υπόθεση πρόκριση".

    [25] Υγεία

    Σχέδιο του υπ. Υγείας

    Δωρεάν φάρμακα

    3/9/2005 9:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες, εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης διαβίβασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για γνωμοδότηση επιστολές ασφαλισμένων οι οποίοι του έθεταν ευθέως οικονομικό πρόβλημα εξασφάλισης των φαρμάκων τους. Σύμφωνα λοιπόν με ρύθμιση που επεξεργάζεται το Συμβούλιο, ενδέχεται σύντομα να μηδενιστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη εργαζομένων και ασφαλισμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Μηδενική συμμετοχή για χρόνια νοσήματα

    Χιλιάδες επιστολές χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων τους έχουν αποσταλεί στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης τις διαβίβασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από οποιοδήποτε κόστος.

    Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξη του ΕΚΑΣ θα παίρνουν δωρεάν όλα τους τα φάρμακα. Μέχρι σήμερα, κατέβαλαν για την αγορά τους το 10% της τιμής που αναγράφεται στο σκεύασμα.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγεί φάρμακα με μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική θα είναι η συμμετοχή για τα αντιδιαβητικά και τα καρδιολογικά φάρμακα, για τους ασθενείς με αλτσχάιμερ, για όσους πάσχουν από λευχαιμίες και άλλα σπάνια νοσήματα.

    Η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά αυτών των φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό.

    [26] Παράξενα

    Μουσείο για γαϊδουράκια

    3/9/2005 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα μουσείο αλλιώτικο από τα άλλα, ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του στη Βουλγαρία. Τα εκθέματα του δεν έχουν να κάνουν με αρχαία ευρήματα ή έργα σύγχρονης ή μεταμοντέρνας τέχνης, αλλά ένα προσφιλές και εξαιρετικά υπομονετικό μέλος του ζωικού βασιλείου, το γαϊδουράκι. Μια και το εν λόγω τετράποδο είναι βασικός στύλος της αγροτικής ζωής της Βουλγαρίας, καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον στις δουλειές της υπαίθρου, οι πολίτες αποφάσισαν να του δείξουν τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη τους με αυτόν τον τρόπο. Κι αν αναρωτιέστε για τα εκθέματα, αυτά θα είναι δύο ειδών. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν εκατοντάδες φωτογραφίες από γαϊδουράκια, αλλά θα εκτίθενται και πολλά αξεσουάρ τους. Μάλιστα, στα εγκαίνια του μουσείου, που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης του ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου με γαϊδουράκια στον οποίο θα πάρουν μέρος είκοσι ομάδες από όλη τη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 September 2005 - 20:54:09 UTC