Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου
  • [02] Ο Παυλόπουλος για την Τ.Α.
  • [03] Ο ΣΥΝ για την ανεργία
  • [04] Πέφτει η στάθμη στον Έβρο
  • [05] Ένοχος ο Δημητρακάκης
  • [06] 2ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων
  • [07] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια
  • [08] Τέλος εποχής
  • [09] Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [10] Τραγωδία στο Μεξικό
  • [11] Έκρηξη νάρκης στο Αφγανιστάν
  • [12] Το τελευταίο αντίο
  • [13] Επίθεση ανταρτών στο Ιράκ
  • [14] Ακάθεκτοι οι… Αστέρες
  • [15] Β’ Εθνική: Ισοπαλία στην Καλαμάτα
  • [16] ΝΒΑ: Νίκη για τη Νέα Υόρκη
  • [17] Ήττα και αποκλεισμός για τη Λένα
  • [18] Ήττα για τον Παγδατή
  • [19] Γερμανία: Έβαλε "συρτάκι" ο Αμανατίδης

    [01] Πολιτική

    Κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό

    Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου

    18/3/2006 5:05:00 μμ

    Μια νέα αρχή που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στην εξουσία χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε μια άλλη διακυβέρνηση με ηθική διαφάνεια και δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή κατηγορώντας τον ότι καλύπτει τον Υπουργό Οικονομίας για τις δηλώσεις του ότι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ έτσι όπως έγινε ήταν μια πολιτική απάτη και κατά συνέπεια έχει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για την προσβολή σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. "Προσωπική είναι η ευθύνη του κ. Καραμανλή για την προσβολή σε βάρος του ελληνικού λαού", είπε χαρακτηριστικά. "Η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καραμανλής", πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, "δρουν με πανικό κι αντί να κυβερνούν εξαντλούνται σε αντιπολιτευτική τακτική κατά του ΠΑΣΟΚ". Κλείνοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν. Επίσης κάλεσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία τους Έλληνες νεολαίους να είναι επαναστάτες όχι χωρίς, αλλά με αιτία. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι "οι πλαστογράφοι της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας, οι υποθηκευτές του μέλλοντος της Ελλάδας και των Ελλήνων πλανώνται αν πιστεύουν ότι οι πολίτες δεν διαθέτουν μνήμη και κρίση. Κατανοούμε την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, όσο τα θετικά αποτελέσματα της νέας διακυβέρνησης γίνονται απτή πραγματικότητα, τόσο να παρεκτρέπονται, ελλείψει επιχειρημάτων. Μιλώντας νωρίτερα για το ίδιο θέμα στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ.Φώλιας ανέφερε ότι "ο κ. Αλογοσκούφης επανειλημμένα έχει πει ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, αυτό είναι καταγεγραμμένο".

    "Αλαζονεία που παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως"

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι πρόκειται για "αλαζονεία που παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως" εις βάρος των θυσιών και της προσπάθειας του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ, και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν αξιοποιεί τα σχετικά πλεονεκτήματα, αλλά υπονομεύει την πορεία της Οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης για την "απάτη της απογραφής" και κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι παρελθοντολογούν και ότι "αντί να κυβερνούν και να λύνουν τα προβλήματα της χώρας, το μόνο που σκέφτονται είναι η αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, πρόσθεσε, να κοιτούν τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας των δυνατών".

    "Έχουν πια μπει σε έναν αντιπολιτευτικό κατήφορο και όπως ήταν μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, σήμερα είναι και μια ανεύθυνη Κυβέρνηση. Εμείς όμως έχουμε χρέος να κοιτάμε μπροστά και σήμερα ο ελληνικός λαός ξανά μας κοιτά με εμπιστοσύνη και ελπίδα" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    "Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Καραμανλή", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι "εμείς δεν πάμε να κατακτήσουμε την Αυτοδιοίκηση, αλλά να απελευθερώσουμε την Αυτοδιοίκηση και να γίνει δημιουργικός πόλος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κοινωνίας".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το "ΠΑΣΟΚ παραμένει ανοιχτό σε ευρύτερες συνεργασίες των δημοκρατικών δυνάμεων για να πάει η χώρα μπροστά» και τόνισε ότι μπορούν να σφυρηλατηθούν κοινοί στόχοι με τους πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.

    Απολογισμός διετίας

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο απολογισμός της πορείας του ΠΑΣΟΚ τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι θετικός και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται τώρα στην απαρχή μιας νέας φάσης, δομικά στοιχεία της οποίας είναι η συνεχής παρουσία του ΠΑΣΟΚ κοντά στα προβλήματα του πολίτη, η διαβούλευση και η προετοιμασία του για την διακυβέρνηση της χώρας.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα ενός νέου "Καποδίστρια", "ώστε να έχουμε το απαραίτητο μέγεθος για ισχυρούς Δήμους και να μην κατακερματίζουμε την ελληνική κοινωνία". Επισήμανε, δε, ότι η μεταφορά εξουσίας σημαίνει και νέο φορολογικό πλαίσιο για την ανακατανομή των πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της υπεράσπισης του διακριτού ρόλου των εξουσιών, σημειώνοντας ότι "διακριτός ρόλος εξουσιών σημαίνει αλληλοέλεγχος".

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για την Διαφάνεια και την Δεοντολογία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "λέμε διαφάνεια παντού και το εννοούμε. Ξεκινάμε από το ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι κτίζουμε την νέα αξιοπιστία μας, την οποία θα μεταφέρουμε αύριο στην λειτουργία του κράτους".

    Για τα θέματα Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στο δίλημμα μεταξύ αγοράς και κράτους, που πολλές φορές τίθεται από την Πρωτοβάθμια μέχρι και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εμείς λέμε κοινωνία, λέμε πολίτες. Λέμε να βρεθούν τρόποι λειτουργίας που θα φέρουν τη γνώση και την πρόσβαση σε αυτή στα χέρια του ίδιου του πολίτη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές εκλογές με νέους ανθρώπους, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην πρόταση για έναρξη διαλόγου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με τις σοσιαλιστικές νεολαίες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα της Τουρκίας ώστε να σφυρηλατηθούν προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους νέους της Γαλλίας, τους χαρακτήρισε "επαναστάτες με αιτία" και κάλεσε τους Έλληνες νέους να γίνουν και αυτοί "επαναστάτες με αιτία"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι προσεχείς περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κινήματος, που θα κατατεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού ενόψει των εθνικών εκλογών.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στις διαχρονικές αξίες της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης: Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα περιθωριοποιούν τον Έλληνα πολίτη, αντίθετα θα τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής του. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι "σύντομα ο ελληνικός λαός θα ζητήσει ξανά να αναλάβουμε την εξουσία και θέλουμε να είμαστε σίγουροι και να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει για την Ελλάδα και την πολιτική ζωή του τόπου".

    [02] Πολιτική

    Προτεραιότητα η ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α.

    Ο Παυλόπουλος για την Τ.Α.

    18/3/2006 7:16:00 μμ

    Ως πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης χαρακτήρισε την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας τις εργασίες της 12ης Συνόδου των γενικών γραμματέων των Περιφερειών της χώρας που ήταν αφιερωμένη στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην Πολιτική Προστασία και πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη θεσμική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας κατά τη διάρκεια της 12ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών όλης της χώρας. Από το βήμα της Συνόδου ο κ. Παυλόπουλος άσκησε οξύτατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στο Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και κατηγόρησε για επενεργοποίηση αντιπολιτευτικών μεθόδων του παρελθόντος.

    Παρεμβάσεις

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε αφεθεί στην τύχη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο αναγκάστηκε να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και στο θεσμικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευσή της.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σ ένα προς ένα τα σημεία των παρεμβάσεων είτε πρόκειται για το πρόγραμμα "Θησέας" είτε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα οικονομικά κυρίως των ΟΤΑ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί ο Κώδικας για την Αυτοδιοίκηση που ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών ο νέος Κώδικας απαντά σε δαιδαλώδεις ζητήματα που έχουν απασχολήσει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε εκείνα τα θέματα που έχουν σχέση με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που θωρακίζουν τη διαφάνεια και όπως υποστήριξε μέσα από τον νέο Κώδικα η συγκεκριμένη στόχευση της Κυβέρνησης για τη διαφάνεια επιβάλλεται με πολλούς τρόπους. Επίσης, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των δαπανών της Αυτοδιοίκησης από το ελεγκτικό συνέδριο. Απέρριψε της κατηγορίες ότι με το νέο μοντέλο διαχείρισης των πόρων του Δ ΚΠΣ συρρικνώνεται ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος αυτός ο ρόλος ενισχύεται, σημειώνοντας ότι οι αναπτυξιακές εταιρίες θα είναι εργαλεία που θα βοηθούν τους ΟΤΑ που δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν.

    Ειδικότερα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την πρωθυπουργική δέσμευση στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την διοικητική διαίρεση της χώρας σε πέντε αναπτυξιακές περιφέρειες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα και προσδιόρισε ότι η αυτοδιοίκηση θα βγει τελικά κερδισμένοι αφού ο όλος σχεδιασμός δεν αφαιρεί αλλά ουσιαστικά προσθέτει δυνατότητες.

    Σε σχέση με τη διοικητική διαίρεση της χώρας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα διευρυνθεί ο διάλογος αλλά αυτό θα αποτελέσει θέμα για τις επόμενες εκλογές γιατί όπως σημείωσε ο πολίτης πρέπει να ξέρει τι επιλέγει με την ψήφο του ενώ για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την αξία που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στα θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους όγκους νερού στον Έβρο. Όπως σημείωσε ο Υπουργός τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μια ύφεση στον όγκο του νερού ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά και για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι ενώ υπογράμμισε ότι με την κήρυξη του νόμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που είναι αναγκαία.

    "Αυτά τα φαινόμενα που μας επιβάλλουν να κηρύξουμε ένα νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όχι άλλες περιπτώσεις για άλλους λόγους, όπως στην περίπτωση της Κεφαλονιάς που προέβαλαν κάποιοι" σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί το θέμα των υδάτων που φτάνουν στη χώρα μας από την Βουλγαρία σημειώνοντας ότι πλέον στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινότητας και η Βουλγαρία θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην δημιουργείται το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε δημοσίως την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη που όπως υπογράμμισε συνέχισε τις πρωτοβουλίες του προκατόχου της για να βρεθεί ένα πεδίο κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος με την Τουρκία.

    [03] Πολιτική

    Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της

    Ο ΣΥΝ για την ανεργία

    18/3/2006 6:41:00 μμ

    Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας παρουσίασε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι "η δραστική μείωση της ανεργίας και η πλήρης και σταθερή απασχόληση είναι συνυφασμένες με την προώθηση μιας εναλλακτικής στο νεοφιλελευθερισμό πολιτικής με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό". Εξάλλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος άσκησε οξεία κριτική τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προωθεί αντιλαϊκά μέτρα και το ΠΑΣΟΚ ότι δείχνει ανοχή σε καίριες αποφάσεις που οδηγούν σε διάβρωση του κοινωνικού κράτους.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Βασικοί άξονες της πρότασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι:

    Η εργασία είναι βασικός όρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η εργασία δημιούργησε τις ανθρώπινες κοινωνίες. Αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων των πολιτών. Γι αυτό ο ΣΥΝ έχει ως κεντρική πρότασή του ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να θεσπιστεί η υποχρέωση της πολιτείας για εξασφάλιση πλήρους απασχόλησης σε όλους τους πολίτες.

    Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κατά κύριο λόγο με τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, με πρώτο βήμα την άμεση καθιέρωση του 35ωρου στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

    Βασικό επίσης εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

    Ταυτόχρονα απαιτείται η άμεση προώθηση μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των ηλικιωμένων μακροχρονίων ανέργων και των γυναικών, καθώς και η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ "παλαιών" και "νέων" εργαζομένων στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των δεύτερων.

    Τέτοια μέτρα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να είναι:

    Θέσπιση υποχρέωσης σε όλες τις επιχειρήσεις, που εμφανίζουν κέρδη και απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, να προσλαμβάνουν σε ποσοστό 4% νέους ανέργους ηλικία μέχρι 30 ετών, χωρίς να απολύουν παλιότερους. Διαφορετικά να επιβαρύνονται με αύξηση κατά 5% της φορολογίας των κερδών τους. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν για τους νέους ανέργους περίπου 90.000 θέσεις εργασίας.

    Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ένταξη σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών ή εναλλακτικά διασφάλιση της απασχόλησής τους μέσω ειδικών προγραμμάτων σε τομείς ποιότητας ζωής, κοινωνικές υπηρεσίες, περιβάλλοντος, στο δημόσιο, στους Δήμους και στις Νομαρχίες. Οι δαπάνες για τις δύο αυτές περιπτώσεις μπορούν να καλύπτονται από τα έσοδα που προέρχονται από το τέλος 6/1000 στα δάνεια, από την επιβολή φόρου υπεραξίας 10% στις πωλήσεις μετοχών αλλά και από κοινοτικούς πόρους.

    Ειδικά προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης ή αυτοαπασχόλησης για τις γυναίκες. Κατάργηση των ποσοστώσεων που υπάρχουν γι αυτές σε ορισμένα επαγγέλματα. Προώθηση μέτρων για την συμφιλίωση της οικογενειακής ζωής και της εργασίας τους (ενίσχυση δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, γονικές άδειες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, υποδομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, παιδιά και πολίτες με αναπηρίες κλπ).

    Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις η ΠΓ του ΣΥΝ εκτιμά ότι «οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για το ωράριο των καταστημάτων και για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και εν συνεχεία για τις ΔΕΚΟ, που ήλθαν ως συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1998 - 2002, είναι ακραία νεοφιλελεύθερες, βαθύτατα ταξικές και οπισθοδρομικές. Καταργούν ουσιαστικά το 8ωρο και βάζουν δυναμίτιδα στα θεμέλια της εργατικής οικογένειας, που ο τρόπος καθημερινός τρόπος ζωής της στηρίζεται σ αυτό".

    Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "οι εργασιακές σχέσεις δεν χρειάζονται απορύθμιση, αλλά μια νέα ρύθμιση που να τις αναβαθμίζει, ώστε να προστατεύονται τα θεσμοθετημένα δημοκρατικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που σήμερα καταπατούνται βάναυσα από τους εργοδότες και να ενισχύεται η σταθερή και πλήρης απασχόληση σε βάρος της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας".

    [04] Κοινωνία

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει

    Πέφτει η στάθμη στον Έβρο

    18/3/2006 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 2:46:12 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ύφεση παρουσιάζουν οι πλημμύρες στον Έβρο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων του. Χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από το Τρίγωνο μέχρι τις Φέρες. Μεγάλες καταστροφές σε κτηνοτροφία, υποδομές και θερμοκήπια. Προβλήματα υπάρχουν στην υδροδότηση και στις συγκοινωνίες με τον ΟΣΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (ώρα 11:00), η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου, έχει ως εξής: Πύθιο: 6,12 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.), Πέταλο: 6,48 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.), Κήποι: 4,70 μ. (όριο συναγερμού 4,00 μ.). Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Άρδα έπεσε στα 4,80 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μ. Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας εκτιμούν ότι από τα πλημμυρικά φαινόμενα των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, έχουν κατακλυσθεί περίπου 160.000 στρέμματα. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα 80.000 περίπου στρέμματα σε ολόκληρο το νομό, που έχουν κατακλεισθεί από υπερχειλίσεις τοπικών χειμάρρων, ρεμάτων και από τα νερά της βροχής. Περισσότερα από 300.000 στρέμματα έχουν κατακλεισθεί από τα νερά, στην τουρκική όχθη. Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές Πραγγίου και Πετράδων επισκέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος περιόδευσε στο Νομό για να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σημάδια υποχώρησης

    [05] Κοινωνία

    Από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων

    Ένοχος ο Δημητρακάκης

    18/3/2006 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε στον αρχιφύλακα Γιώργο Δημητρακάκη την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και της στέρησης των πολιτικών του δικαιώματων, για τη δολοφονία του Ηρακλή Μαραγκάκη, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών των δύο φίλων του Μαραγκάκη και για παράβαση του νόμου περί όπλων και οπλοχρησίας, σε περιστατικό που συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου του 2003. Την ικανοποίηση της εξέφρασε η οικογένεια του θύματος από την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη του αρχιφύλακα. Αθώοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοφορίας κρίθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί Νικόλαος Μακρυποδάκης και Θωμάς Γκουντας. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφάλειας γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο, σε όλη την διάρκεια της δίκης, που άρχισε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο αρχιφύλακας, που εκείνο το βράδυ ήταν επικεφαλής σε μπλόκο στις Γωνιές Μαλεβιζίου μαζί με δύο ειδικούς φρουρούς, άνοιξε πυρ κατά του αυτοκινήτου που επέβαιναν ο Ηρακλής Μαραγκάκης και οι φίλοι του Νικόλαος Γιαλυτάκης, που οδηγούσε, και Ευάγγελος Παπουτσάκης, όταν ο οδηγός δεν σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο. Από τους πυροβολισμούς είχε τραυματιστεί ο Μαραγκάκης που την επόμενη μέρα εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

    [06] Κοινωνία

    2ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων

    18/3/2006 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 4:49:35 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τις εργασίες του 2ου συνεδρίου Σαρακατσαναίων Ελλάδος και Διασποράς κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στο Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη έλαβαν μέρος και οι πρόεδροι συλλόγων Σαρακατσαναίων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. "Οι Σαρακατσάνοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του έθνους μας. Για αιώνες περιέτρεχαν τα βουνά και τους κάμπους του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου, τόπου που άνθησε ο ελληνισμός", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι Σαρακατσάνοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο συνόδευε ο υπουργός απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων χάρισε στον Κάρολο Παπούλια το φλάμπουρο των Σαρακατσαναίων που κυμάτιζε στα Τσελιγκάτα κατά την τουρκοκρατία. Στο 2ο συνέδριο Σαρακατσαναίων Ελλάδος και Διασποράς, χαιρετισμό απήυθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και το παρόν έδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Το 1ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Διασποράς είχε γίνει πριν από 10 χρόνια.

    [07] Κοινωνία

    3 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

    18/3/2006 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις του κόσμου, με αφορμή τα τρία χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Στην Αθήνα, διαδήλωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης. Ωστόσο, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" το 85% των Ελλήνων υποστηρίζουν ότι ήταν εσφαλμένη επιλογή η επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, ενώ ως αποκλειστική αιτία θεωρείται ο έλεγχος των πετρελαίων στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα το 87% των πολιτών εκτιμά οτι ο πόλεμος αυτός έχει αυξήσει την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων καθιστώντας τον κόσμο πιο επικίνδυνο απ ό,τι στο παρελθόν.

    [08] Κόσμος

    Το τελευταίο αντίο είπαν οι Σέρβοι στο Μιλόσεβιτς

    Τέλος εποχής

    18/3/2006 7:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 7:51:45 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπό βροχή χωρίς την οικογένειά του αλλά με την παρουσία μόνο πολιτικών του φίλων, ετάφη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στον κήπο της οικογενειακής του κατοικίας στο Ποζάρεβατς λίγο πριν πέσει το σκοτάδι ενώ η τοπική φιλαρμονική παιάνιζε ένα θλιβερό εμβατήριο. Η πολιτική κηδεία του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας έγινε το πρωί μπροστά στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Η πορεία της σορού από τη σερβική πρωτεύουσα μέχρι το Ποζάρεβατς, 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, κράτησε περισσότερες από 5 ώρες. Τη σορό του κάλυψε μια πλάκα από γρανίτη πάνω στην οποία αναγράφεται το όνομα του και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου. Η τελετή έγινε σε ήρεμο κλίμα, και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο κόσμος που ακολουθούσε τη νεκρώσιμη πομπή από το Βελιγράδι μέχρι το Ποζάρεβατς ήταν περισσότεροι από 150.000, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έφταναν τις 500.000. Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 64 χρόνων από καρδιακή ανακοπή στο κελί του στη Χάγη, όπου δικαζόταν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τελευταίο αντίο

    [09] Κόσμος

    Εναντίον της Κυβέρνησης Ντε Βιλπέν

    Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία

    18/3/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 5:31:57 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Φοιτητές, συνδικάτα και αντιπολίτευση ενώνουν τις δυνάμεις τους, κατά του νομοσχεδίου που επιτρέπει τις απολύσεις των νέων κάτω των 26 ετών χωρίς αποζημίωση. Νέες διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα το Σάββατο σ' ολόκληρη τη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές θα κατέβουν στους δρόμους σε 160 μεγάλες συγκεντρώσεις. Στο Παρίσι, η διαδήλωση ξεκίνησε στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) από την πλατεία Ντανφέρ και θα καταλήξει στην Πλας ντε λα Νασιόν. "Σήμερα διαδηλώνουμε" είναι ο τίτλος της Liberation, ενώ η Le Figaro διερωτάται "αν υπάρχει λύση". "Είμαστε έτοιμοι για ένα μακροχρόνιο "bras de fer" με την Κυβέρνηση Ντε Βιλπέν", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης των Γάλλων φοιτητών, υπενθυμίζοντας ότι το 68% των πολιτών τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του νόμου για την απασχόληση των νέων. Το απόγευμα, φοιτητές και συνδικάτα θα συναντηθούν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

    "Είμαστε στα πρόθυρα της αναρχίας"

    Oι πρυτάνεις των γαλλικών Πανεπιστημίων ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά ο νόμος για την απασχόληση των νέων μετά από συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πρασκευής, στο Μέγαρο Μαντινιόν με τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. "Η κατάσταση επιδεινώνεται. Είμαστε στα πρόθυρα της αναρχίας. Φοβάμαι ότι, αν αργήσουμε πολύ να αναστείλουμε το νόμο, το κίνημα των φοιτητών δεν θα σταματά με τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των πρυτάνεων Γιανίκ Βαλέ. Φοιτητές και εργατικά συνδικάτα αρνούνται κάθε διάλογο με την Κυβέρνηση Ντε Βιλπέν αξιώνοντας πρώτα την απόσυρση του νόμου του CPE.

    Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος Πρωθυπουργόςεμφανίστηκε πρόθυμος για διάλογο, επιθυμώντας την έξοδο από την κρίση. Όπως αναφέρουν οι γαλλικές εφημερίδες, "εδώ και μία εβδομάδα ο Γάλλος Πρωθυπουργός τελεί υπό μεγάλη πίεση. Η τηλεοπτική του συνέντευξη στα μέσα της εβδομάδας δεν έπεισε κανέναν". Η εξέλιξη της αναμέτρησης θα καθοριστεί από το εύρος των σημερινών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Million urged for French protest

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η ένταση στη Γαλλία

    [10] Κόσμος

    12 νεκροί - 25 τραυματίες

    Τραγωδία στο Μεξικό

    18/3/2006 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 2:42:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Associated Press, Μercury news, AΠΕ

    Λεωφορείο που μετέφερε δεκάδες μαθητές, ανατράπηκε σε μια γέφυρα στα προάστια της Πόλης του Μεξικού με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 12 άνθρωποι άλλοι 25 να τραυματιστούν, μεταξύ των οποίων αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο οδηγός επιτάχυνε την ώρα που περνούσε από τη γέφυρα. Το λεωφορείο έπεσε στον αυτοκινητόδρομο που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Οι μαθητές που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή ήταν από 15 ως 18 χρονών. Το λεωφορείο εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη του Μεξικού με προορισμό την Τολούκα, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Μercury news: Bus crash kills 12 on Mexico City outskirts

    [11] Κόσμος

    9 νεκροί - 3 τραυματίες

    Έκρηξη νάρκης στο Αφγανιστάν

    18/3/2006 11:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2006 2:27:12 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Εννέα Αφγανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους καί άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη νάρκη, κοντά στα διοικητικά όρια της Κανταχάρ και της Χελμάντ. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κανταχάρ, εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών των τεσσάρων πολιτών της ΠΓΔΜ που απήχθησαν και εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν. Το όχημα της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τις σορούς των εκτελεσθέντων ομήρων έπεσε σε νάρκη. Η βία έχει ενταθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες, ειδικά στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις που μάχονται μαζί τους κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις και να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση.

    Οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι απήγαγαν τους τέσσερις πολίτες της ΠΓΔΜ, που εργάζονταν για την Ecolog, μια Γερμανική εταιρία παροχής υπηρεσιών καθαρισμού, την 11η Μαρτίου. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε μερικές ημέρες αργότερα ότι οι όμηροι εκτελέσθηκαν κατόπιν σχετικών διαταγών του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχαμάντ Ομάρ.

    "Αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν στο Αφγανιστάν για λογαριασμό της Αμερικής, έτσι, έπρεπε να καταδικαστούν σε θάνατο", ανέφερε η διαταγή του μουλά Ομάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Nine Afghan police die moving bodies

    [12] Κόσμος

    Οι Σέρβοι αποχαιρετούν το Μιλόσεβιτς

    Το τελευταίο αντίο

    18/3/2006 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησε τη σορό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έξω από την Ομοσπονδιακή Βουλή στο Βελγράδι. Η οικογένεια του Γιουγκοσλάβου πρώην Προέδρου, ο οποίος πέθανε το περασμένο Σάββατο στο κελί του στη φυλακή της Χάγης, όπου δικαζόταν κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, δεν παραβρέθηκε τελικά στην κηδεία. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις ότι η χήρα του Μιλόσεβιτς θα μπορέσει να εξέλθει από την χώρα χωρίς προβλήματα. Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει το φέρετρο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναχώρησε από το Βελιγράδι για το Ποζάρεβατς, 70 χιλιόμετρα νότιανατολικά του Βελιγραδίου, όπου και πρόκειται να ταφεί ο πρώην Πρόεδρος,. Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με τη σερβική σημαία και έχει τοποθετηθεί σε νεκροφόρα που τον μεταφέρει στην τελευταία του κατοικία στην γενέτειρά του Ποζάρεβατς. Όταν η νεκροφόρα φτάσει στο Ποζάρεβατς το φέρετρο θα εκτεθεί στην κεντρική πλατεία της μικρής αυτής πόλης για το ύστατο χαίρε πριν μεταφερθεί στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο πρώην Πρόεδρος, στην οδό Νεμάνγινα 14. Η ταφή θα γίνει περίπου δύο ώρες μετά στο τοπικό νεκροταφείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι τοπικές αρχές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η νεκρώσιμος ακολουθία κατά την ώρα της ταφής θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Φιλάρετο που ποτέ δεν είχε κρύψει τη συμπάθειά του στον Μιλόσεβιτς, παρά το γεγονός ότι ο εκλιπών ήταν άθεος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τελευταίο αντίο

    Σχετικά Links:

    BBC: Serbs say farewell to Milosevic

    REUTERS: Tens of thousands rally to bid Milosevic farewell

    [13] Ιράκ

    Επίθεση ανταρτών στο Ιράκ

    18/3/2006 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

    Δύο στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από επίθεση Ιρακινών ανταρτών που σημειώθηκε στο Τικρίτ την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού το οποίο εξεδόθη το Σάββατο, οι στρατιώτες έπεσαν θύματα μιας "έμμεσης επίθεσης" στην προσωρινή επιχειρησιακή βάση Σπάισερ, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της γενέτειρας του έκπτωτου προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Ο τραυματίας νοσηλεύεται σε τοπική στρατιωτική ιατρική μονάδα. Τα ονόματα των στρατιωτών δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στην δημοσιότητα, καθώς εκκρεμεί η ειδοποίηση των πλησιεστέρων συγγενών τους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Two US soldiers killed and one wounded in Iraq

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ακάθεκτοι οι Αστέρες

    18/3/2006 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κορυφή έστω και προσωρινά έπιασαν οι Αστέρες των δύο ομίλων της Γ΄Εθνικής, στους σημερινούς αγώνες με τους οποίους άνοιξε η αυλαία της 24ης αγωνιστικής. Ο Αγροτικός ξεπέρασε πιο εύκολα από όσο αναμενόταν το δύσκολο εμπόδιο της Κοζάνης και επιβλήθηκε στην Κοζάνη με 4-2 για να περάσει μόνος πρώτος και να περιμένει τα Γιάννενα, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης πήρε επίσης εκτός έδρας νίκη με 1-0 στο Κερατσίνι. Έτσι έφτασε τον Μεσσηνιακό στην κορυφή και απομένει να δούμε τι θα κάνει αύριο η άλλη ομάδα της Πελοποννήσου.

    1ος όμιλος

    ΣΑΒΒΑΤΟ Κερατσίνι-Αστέρας Τρίπολης 0-1

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14.00 Παναιτωλικός-Ιωνία Χανίων 14.00 Λήλας-Αιολικός 15.30 Μεσσηνιακός-Αγιος Δημήτριος 15.30 Ρόδος-Αχαρναϊκός 15.30 Απόλλων-Ατσαλένιος 15.30 Αχαϊκή-Εθνικός 15.30 Θύελλα-Βύζας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Μεσσηνιακός 22 46 - Αστέρας Τρίπολης 23 46 3. Εθνικός 21 39 4. Χαλκίδα/Λήλας 22 36 5. Ατσαλένιος 22 35 6. Θύελλα Πατρών 22 33 - Διαγόρας 22 33 8. Αχαρναϊκός 21 32 9. Αγιος Δημήτριος 22 30 10. Αιολικός 22 29 11. Παναιτωλικός 21 28 12. Βύζας 22 24 13. Απόλλων Αθ. 22 22 - Ρόδος 21 22 15. Κερατσίνι 23 15 16. Αχαϊκή 21 13 - Ιωνία Χανίων 21 13

    2ος όμιλος

    ΣΑΒΒΑΤΟ Κοζάνη-Αγροτικός Αστέρας 2-4 ΚΥΡΙΑΚΗ 15.30 Γιάννινα-Πιερικός 15.30 Πολύκαστρο-Δόξα Δράμας 15.30 Λαμία-Αναγέννηση Καρδίτσας 15.30 Πτολεμαίδα-Ενωση Θράκης 15.30 Θερμαϊκός-Πανθρακικός 15.30 Καβάλα-Τρίκαλα 15.30 Αναγέννηση Αρτας-ΠΑΣ Γιάννινα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Αγροτικός Αστέρας 24 52 2. Πανθρακικός 23 49 - ΠΑΣ Γιάννινα 23 49 4. ΑΕ Γιάννενα 23 37 5. Καβάλα 23 33 - Πιερικός 23 33 7. Δόξα Δράμας 23 32 8. Ενωση Θράκης 23 31 9. Θερμαϊκός 23 30 10. Αναγέννηση Αρτας 23 25 - Κοζάνη 24 25 12. Λαμία 23 24 - Αναγέννηση Καρδ. 23 24 - Πολύκαστρο 23 24 15. Τρίκαλα 23 23 16. Πτολεμαϊδα 23 13

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β Εθνική: Ισοπαλία στην Καλαμάτα

    18/3/2006 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν Καλαμάτα και Άρης, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 24ης αγωνιστικής στην Β Εθνική. Μετά από την εξέλιξη αυτή ο Άρης πέρασε στους 45 βαθμούς με ένα παιχνίδι περισσότερο και η Καλαμάτα στους 30 βαθμούς. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 24ης αγωνιστικής, η πρωτοπόρος Κέρκυρα υποδέχεται τον Πανηλειακό, ο δεύτερος Εργοτέλης υποδέχεται τη Νίκη Βόλου, η Βέροια υποδέχεται την Κέρκυρα, η Καστορά τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Πανσερραϊκός τον Εθνικό Αστέρα, ενώ στο παιχνίδι που ολοκληρώνει την αυλαία το Χαϊδάρι υποδέχεται τον Θρασύβουλο.

    Τα αποτελέσματα και η 24η αγωνιστική

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    Καλαμάτα-Άρης 0-0

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15.30 (Νίκαια) Προοδευτική-Παναχαϊκή

    15.30 (Ηράκλειο) Εργοτέλης-Νίκη Βόλου

    15.30 (Βέροια) Βέροια-Ηλυσιακός

    15.30 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Πανηλειακός

    15.30 (Καστοριά) Καστοριά-Ολυμπιακός Βόλου

    15.30 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Εθνικός Αστέρας

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    16.00 (Χαϊδάρι) Χαϊδάρι-Θρασύβουλος

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Β.

    Κέρκυρα 23 50

    Εργοτέλης 23 45

    Άρης 24 45

    Θρασύβουλος 23 40

    Εθνικός Αστέρας 23 35

    Χαϊδάρι 23 31

    Προοδευτική 23 31

    Καστοριά 23 30

    Καλαμάτα 24 30

    Νίκη Βόλου 23 29

    Βέροια 23 29

    Παναχαϊκή 23 25

    ΑΣΚ Ολυμπιακός 23 24

    Πανσερραϊκός 23 24

    Ηλυσιακός 23 23

    Πανηλειακός 23 4

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [16] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Νίκη για τη Νέα Υόρκη

    18/3/2006 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απέναντι σε όλα τα προγνωστικά οι Νικς κατάφεραν να πάρουν τη σημαντική νίκη επί των Ντιτρόιτ Πίστονς με 105-103. Καλύτερος παίκτης για τη νίκη της Νέας Υόρκης επί των "πιστονιών" ήταν ο Τζαμάλ Κρόφορντ, ο οποίος πέτυχε τους 16 από τους 18 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ πέτυχε και το καθοριστικό καλάθι, 2,2 δευτερόλεπτα προς το τέλος της αναμέτρησης. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς πήραν σημαντική νίκη επί των Σανς με 108-102, με κορυφαίο τον Μοχάμεντ που πέτυχε 30 πόντους, στο Μέμφις οι Γκρίζλις πέτυχαν σημαντική νίκη επί των Νάγγετς με 116-102, με τον Ιάκωβο Τσακαλίδη να πετυχαίνει 11 πόντους, ενώ σημαντική νίκη πέτυχαν και στο Νιου Τζέρσει οι Νετς που επικράτησαν των Λ.Α Λέικερς με 92-89, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Για τους Νετς πρώτος σκόρερ ήταν ο Βινς Κλαρτερ με 24 πόντους, όσους πέτυχε για τους Λέικερς ο Κόμπι Μπράιαντ.

    Τα αποτελέσματα

    Ορλάντο-Βοστώνη 84-77 Ουάσινγκτον-Ντάλας 94-104 Τορόντο-Μιλγουόκι 97-96 Ιντιάνα-Σακραμέντο 98-93 Ατλάντα-Γιούτα 101-111 Νέα Υόρκη-Ντιτρόιτ 105-103 Νιού Τζέρσεϊ-Λέικερς 92-89 Κλίβελαντ-Πόρτλαντ 99-84 Μέμφις-Ντένβερ 116-102 Σαν Αντόνιο-Φοίνιξ 108-102 Κλίπερς-Φιλαδέλφεια 99-89

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 36-28 Φιλαδέλφεια 31-34 Βοστώνη 27-39 Τορόντο 24-42 Νέα Υόρκη 19-45

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 51-13 Κλίβελαντ 37-29 Ιντιάνα 33-30 Μιλγουόκι 32-33 Σικάγο 29-36

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 43-21 Ουάσινγκτον 33-31 Ορλάντο 24-41 Ατλάντα 20-43 Σάρλοτ 18-48

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 37-30 Γιούτα 31-34 Μινεσότα 26-39 Σιάτλ 26-39 Πόρτλαντ 20-45

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 45-20 Λ.Α. Κλίπερς 38-26 Σακραμέντο 33-32 Λ.Α. Λέικερς 34-33 Γκόλντεν Στέϊτ 27-37

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Ντάλας 52-14 Σαν Αντόνιο 51-14 Μέμφις 36-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-32 Χιούστον 29-36

    [17] Ήττα και αποκλεισμός για τη Λένα

    18/3/2006 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν τα κατάφερε το ελληνικό διπλό της Λένας Δανιηήδου με την Ισπανίδα Άναμπελ Μεντίνα Γκαρίγκες να προκριθεί στον τελικό της "Ίντιαν Γουέλς" της Καλιφόρνια. Το δίδυμο γνώρισε την ήττα από τις Βιρτζίνια Ρουάνο Πασκοάλ (Ισπανία), και Μέγκαν Σόνσι (ΗΠΑ) στον ημιτελικό της διοργάνωσης με 2-0 σετ, (6-2, 6-3) και αποκλείστηκε από τον τελικό της διοργάνωσης.

    [18] Ήττα για τον Παγδατή

    18/3/2006 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκτός ημιτελικών του τουρνουά "Ίντιαν Γουέλς" της Καλιφόρνια έμεινε ο Μάρκος Παγδατής. Ο Κύπριος τενίστας γνώρισε την ήττα με 2-0 σετ από τον Ισπανό Ράφαελ Ναδάλ, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη (7-5, 6-0) και αποκλείστηκε από την ημιτελική φάση. Ο Ναδάλ στα ημιτικά της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει τον Τζέιμς Μπλέικ, ο οποίος στον άλλο προημιτελικά επικράτησε του Ρώσου Ιγκόρ Αντρέεφ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γερμανία: Έβαλε "συρτάκι" ο Αμανατίδης

    18/3/2006 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη που της έδωσε βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε η Άιντραχτ, που επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-2 της Ντούισμπουργκ. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Έλληνας επιθετικός Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ στο 1 στο 17 και στο 57 λεπτό της αναμέτρησης και τα άλλοα δύο γκολ πέτυχαν οι Κόλερ στο 11 και Κοπάντο στο 79 της αναμέτρησης με πέναλτι, σε παιχνίδι για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γερμανίας. Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της μπουντεσλίγκα παρέμεινε το Αμβούργο, που επικράτησε εκτός έδρας της Βόλφσμπουργκ με 1-0 και περιμένει το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου και την 3η Σάλκε για να δει αν θα μπορεί να φτάσει ακόμα πιο κοντά στην πρώτη θέση ή αν οι "Βαυαροί" καταφέρουν να ξεφύγουν.

    Τα αποτελέσματα

    Ανόβερο-Κολονία 1-0 (Χασεμιάν 39`)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Ντούισμπουργκ 5-2 (Αμανατίδης 1`, 13`, 57`, Κόλερ 11`, Κοπάντο 79`-πέν. / Μπόντζεκ 25`, Λάβριτς 32`)

    Βόλφσμπουργκ-Αμβούργο 0-1 (Λάουτ 21`)

    Ντόρτμουντ-Καϊζερσλάουτερν 2-1 (Ντέντε 25` Κρίνγκε 64` / Σκέλα 45`)

    Νυρεμβέργη-Βέρντερ Βρέμης 3-1 (Βίτεκ 21`, 69`, Σροτ 36` / Κλόζε 57`)

    Γκλάντμπαχ-Στουτγκάρδη 1-1 (Φουκάλ 69` / Κακάου 75`)

    Λεβερκούζεν-Μάιντς 1-2 (Φράιερ 85` / Ζιντάν 34`, 64`)

    Μπάγερν Μονάχου-Σάλκε 19/3 Χέρτα Βερολίνου-Αρμίνια Μπίλεφελντ 19/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 59-25αγ Αμβούργο 56 Σάλκε 51-25αγ Βέρντερ Βρέμης 50 Στουτγκάρδη 36 Ανόβερο 34 Ντόρτμουντ 34 Γκλάντμπαχ 34 Χέρτα Βερολίνου 33-25αγ Λεβερκούζεν 32 Αρμίνια Μπίλεφελντ 30-25αγ Νυρεμβέργη 30 Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 29 Βόλφσμπουργκ 27 Μάιντς 27 Καϊζερσλάουτερν 24 Ντούισμπουργκ 21 Κολονία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 March 2006 - 17:54:35 UTC