Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοχρονιάτικες ευχές στον Πρόεδρο
  • [02] Στάχτη εργοστάσιο χαρτιού
  • [03] Γεύματα αγάπης
  • [04] Καλή χρονιά!
  • [05] Θρίλερ με αεροσκάφος στην Ινδονησία
  • [06] Τραγικός θάνατος παιδιού στο Πακιστάν
  • [07] Αποχώρησαν οι ισλαμιστές από το Μογκαντίσου
  • [08] Πέθανε αιφνιδίως η Αυστριακή υπ. Εσωτερικών
  • [09] Αντιδράσεις και ενστάσεις
  • [10] Νέες φορολογικές ρυθμίσεις

    [01] Πολιτική

    Από την πολιτική, στρατιωτική & θρησκευτική ηγ

    Πρωτοχρονιάτικες ευχές στον Πρόεδρο

    1/1/2007 5:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 7:52:42 μμ)

    Ευχές για καλή χρονιά από την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά την τέλεση της επίσημης πρωτοχρονιάτικης δοξολογίας για την έλευση του νέου έτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του και συμφώνησε με τον κ. Καραμανλή να συναντηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. "Να πάνε όλα καλά για το καλό της πατρίδας", ευχήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας στον κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, απουσίαζε καθώς βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στον εξωτερικό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο γραμματέας του, Νίκος Αθανασάκης, με τον οποίο ο κ. Παπούλιας αντήλλαξε θερμές ευχές. "Ήταν μεγάλο λάθος η εκτέλεση του Σαντάμ", είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ακούστηκε να συμφωνεί και αργότερα σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για το Ιράκ". Ευχές αντήλλαξε και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος χάρισε στον κ. Παπούλια ένα DVD με τον τίτλο "Χορεύοντας στο σκοτάδι". Στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε το 2007 "να είναι καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία" και ο υπουργός απάντησε "οι ευχές σας πάντα πιάνουν". Ο κ. Παπούλιας, στις ευχές που αντήλλαξε με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ανέφερε μεταξύ άλλων "είναι πολύ σημαντικό ότι έπεσε σε σας το φλουρί". Σημειώνεται ότι το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας που κόπηκε χθες το βράδυ στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων έτυχε στον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντήλλαξε ευχές και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ακούστηκε να του λέει μεταξύ άλλων ότι "ήταν εκπληκτικός ο Γιώργος Κατσαρός όταν έπαιξε σαξόφωνο χθες το βράδυ στη ΛΑΕΔ".

    Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε "σιδεροκέφαλος" στον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά του ενώ θερμές ευχές αντήλλαξε με πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρέστησαν.

    Στην εκδήλωση δεν παρέστη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς βρίσκεται στη Βουλγαρία για τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Σόφια, η οποία γίνεται από σήμερα μαζί με τη Ρουμανία μέλος της ΕΕ.

    Με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκτός από τις ευχές, συζήτησαν για λίγο και για το πρόσφατο ιδιωτικό ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία.

    [02] Κοινωνία

    Στον Κολωνό

    Στάχτη εργοστάσιο χαρτιού

    1/1/2007 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε μετά από προσπάθειες τριών ωρών των πυροσβεστικών δυναμέων, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το έργο της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο καθώς η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε σε αποθήκες με λάστιχα και λιπαντικά. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου. Στο ίδιο εργοστάσιο είχε εκδηλωθεί φωτιά και παλαιότερα.

    [03] Κοινωνία

    Στο δήμο Αθηναίων

    Γεύματα αγάπης

    1/1/2007 3:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 5:22:14 μμ)

    Οι πόρτες του κέντρου Σίτισης του δήμου Αθηναίων άνοιξαν, τα τραπέζια στολίστηκαν γιορτινά και εκατοντάδες άστεγοι και άποροι συνάνθρωποί μας είχαν την ευκαιρία να νιώσουν λίγη ζεστασιά παίρνοντας ένα γεύμα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ο καθένας με τη δική του προσωπική ιστορία που τον αναγκάζει να ζει στο δρόμο. Όλοι τους γεύτηκαν τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού, από το οποίο δεν έλειπε φυσικά η βασιλόπιτα. Τα γεύματα αγάπης δόθηκαν συνολικά σε 1200 ανθρώπους ενώ 180 μερίδες μοιράστηκαν σε ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται άστεγοι από το δήμο Αθηναίων. Μετά το γεύμα δόθηκαν σακούλες με τρόφιμα, κουβέρτες και μπουφάν.

    [04] Κόσμος

    Ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο

    Καλή χρονιά!

    1/1/2007 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 6:36:08 μμ)

    Με λαμπερές εκδηλώσεις εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά, με την ευχή να είναι ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Οι εορτασμοί ήταν εντυπωσιακοί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Aπό το Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη, ως το Λονδίνο και το Παρίσι, τις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία. Το Σίδνεϊ ήταν η πρώτη από τις μητροπόλεις του κόσμου που υποδέχθηκε το 2007 με ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα πάνω στη γνωστή γέφυρα της πόλης. Ξεχωριστή ήταν η φετινή υποδοχή της νέας χρονιάς στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία που, από σήμερα, ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, πλέον, αριθμεί 27 κράτη-μέλη. Στην Ταϊλάνδη, ωστόσο, οι εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων. Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, υποδέθηκε η Αθήνα το 2007, στο Σύνταγμα, στην πλατεία Κοτζιά έξω από το παλιό δημαρχείο, παρουσία του νέου δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και στην Κλαυθμώνος. Ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς δήμους της χώρας.

    Στη Νέα Υόρκη, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι επωφελήθηκαν από τον ανοιξιάτικο καιρό και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων την επομένη της εκτέλεσης του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε προσκαλέσει στρατιώτες για να πατήσουν το κουμπί που απελευθερώνει την περίφημη σφαίρα στην πλατεία ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά ο ουρανός γέμισε από πυροτεχνήματα, μπαλόνια και κομφετί.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ευρώπη είχε με τη σειρά της χαιρετίσει την άφιξη του 2007 με μεγάλες συναυλίες και εντυπωσιακά θεάματα.

    Στη Γαλλία, οι Παριζιάνοι γιόρτασαν ως συνήθως στα Ηλύσια Πεδία υπό την αυστηρή επιτήρηση 4.500 αστυνομικών. Δεν έλειψαν όμως και οι αντιδράσεις στην αλλαγή του έτους: στη Ναντ, περίπου 500 άτομα οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία με κεντρικό σύνθημα "Όχι στο 2007", διαμαρτυρόμενοι για τα χρόνια που περνούν

    Στη Γερμανία, περίπου ένα εκατομμύριο Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, γιορτάζοντας τη νύχτα του Αγίου Συλβέστρου με μια γιγαντιαία επίδειξη πυροτεχνημάτων.

    Στο Λονδίνο το Μπιγκ Μπεν φωτίστηκε από τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να γιορτάσουν. Πάνω από 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Τάμεση, κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας για να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση να προβάλλεται στον τεράστιο τροχό, Μάτι του Λονδίνου. Όμως στις βορειοδυτικές περιοχές της Βρετανίας οι εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου έτους ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας καθώς οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει σφοδρές θύελλες.

    Στη Μαδρίτη, το θέαμα "ήχος και φως" ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη στο αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας. Χιλιάδες Μαδριλένιοι πάντως δεν έχασαν ούτε αυτή τη φορά το καθιερωμένο ραντεβού τους με το νέο έτος στην Πουέρτα δελ Σολ.

    Στο Βουκουρέστι χιλιάδες Ρουμάνοι γιόρτασαν όχι μόνο την έλευση του νέου έτους αλλά και την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στη "λέσχη των πλουσίων".

    Ένα φαντασμαγορικό θέαμα "ήχου και φωτός" είχαν την ευκαιρία να δουν στη Σόφια οι κάτοικοι, καθώς και η Βουλγαρία γιόρτασε όχι μόνο το νέο χρόνο αλλά και την εισδοχή της στην ΕΕ.

    Από την πλευρά της, η Σλοβενία υποδέχτηκε όχι μόνο το νέο έτος αλλά και το νέο νόμισμά της, το ευρώ - έγινε έτσι η πρώτη πρώην κομουνιστική χώρα που εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ.

    Παραμυθένια η ατμόσφαιρα στη Μόσχα με ένα υπερθέαμα από βεγγαλικά μπροστά από το Κρεμλίνο. Μόλις το ρολόι του Κρεμλίνου σήμανε μεσάνυχτα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στο λαό.

    Στην Τσετσενία, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Ραμζάν Καντίροφ, ντυμένος Άγιος Βασίλης, έδωσε το σύνθημα για τους μεγαλύτερους εορτασμούς που έχουν οργανωθεί στην περιοχή από τη σοβιετική εποχή.

    Στην Τουρκία, το νέο έτος συνέπεσε με τη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας του Αβραάμ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αδέξιοι Τούρκοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία καθώς αυτοτραυματίστηκαν προσπαθώντας να τηρήσουν το έθιμο της σφαγής του αρνιού.

    Στην Ασία, οι εορτασμοί αμαυρώθηκαν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και άλλοι 37, μεταξύ των οποίων και εννέα ξένοι, να τραυματιστούν. Οι οκτώ βομβιστικές επιθέσεις έγιναν από τις 17:20 μέχρι τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, σε διάφορες περιοχές της Μπανγκόκ. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, Σουρατσέτ Σατιτνιραμάι. Από τους εννέα ξένους τουρίστες που τραυματίστηκαν, δύο Ούγγροι πήραν εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Για νοσηλεία παρέμειναν άλλοι δύο Ούγγροι, δύο Βρετανοί, δύο Σέρβοι και ένας Αμερικανός. Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης, στρατηγός Σόντι Μπουνιαρατγκλίν, διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα ώστε να διασφαλιστεί η τάξη, ενώ οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

    [05] Κόσμος

    Χάθηκε από τα ραντάρ

    Θρίλερ με αεροσκάφος στην Ινδονησία

    1/1/2007 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 6:57:02 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-BBC

    Αεροσκάφος της εταιρείας Adam Air, με 96 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Σουραμπάγια στο νησί της Ιάβας προς το Μανάντο του Σουλαβέζι, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής αεροπορικών μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών, στον ραδιοφωνικό σταθμό Elshinta, Τατάνγκ Ικσάν, το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737-400 είχε απογειωθεί από τη Σουραμπάγια στις 06.00 (ώρα Γκρίνουιτς) και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Μανάντο σε δύο ώρες. Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε καθώς πετούσε σε ύψος 35.000 ποδών, περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη προσγείωσή του. Τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με το αεροπλάνο επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες- καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι. Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας, Χάτα Ραντζάσα δήλωσε ότι το αεροπλάνο πετούσε στα 1000 μέτρα. "Δεν γνωρίζουμε τα αίτια που χάθηκε η επικοινωνία με το αεροπλάνο. Το σημαντικό είναι να οργανώσουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης", δήλωσε ο Ραντζάσα στον ραδιοσταθμό Elshinta. Πρόσθεσε εξάλλου ότι έχει έλθει σε επαφή με τον αρχηγό των ινδονησιακών Ενόπλων Δυνάμεων για να διατεθούν στρατιώτες για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το αεροπλάνο είτε συνετρίβη, είτε έκανε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Μαμουτζού, στο κεντρικό Σουλαβέζι, περίπου 270 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μακασάρ.

    [06] Κόσμος

    Αναπαρέστησε την εκτέλεση του Σαντάμ

    Τραγικός θάνατος παιδιού στο Πακιστάν

    1/1/2007 3:26:00 μμ

    Ένα μικρό αγόρι έχασε τη ζωή του στο Πακιστάν όταν προσπάθησε να παίξει το "θάνατο του Σαντάμ" αφού είδε προηγουμένως στην τηλεόραση το βίντεο με την εκτέλεση του πρώην ηγέτη του Ιράκ. Ο 9χρονος, με τη βοήθεια της κατά ένα χρόνο μεγαλύτερης αδελφής του, κρεμάστηκε από τον ανεμιστήρα της οροφής σε ένα διαμέρισμα της συνοικίας Ραχίμ Γιαρ Χαν, στην πόλη Μουλτάν. Το κορίτσι κάλεσε πολύ γρήγορα βοήθεια, όμως η μητέρα των παιδιών και η θεία τους, που βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο, δεν επενέβησαν εγκαίρως. Σύμφωνα με τον πατέρα τους, Αλαμγκίρ Παρασά, τα παιδιά είχαν δει στην τηλεόραση τη σκηνή του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν μέχρι το σημείο που ο δήμιος του πέρασε το σχοινί στο λαιμό.

    [07] Κόσμος

    Αποχώρησαν οι ισλαμιστές από το Μογκαντίσου

    1/1/2007 7:10:00 μμ

    Στα χέρια της προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας βρίσκεται το Μογκαντίσου, τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλί Μοχάμεντ Γκεντί. "Το Κισμάγιου είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Οι ισλαμιστές έφυγαν. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι έχουν ελευθερωθεί. Γίνονται ακόμη ορισμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε ο Γκεντί. Ένας από τους διοικητές των ισλαμιστών, ο σεΐχης Γιακούμπ Μοαλίμ Ισάκ, καθώς και κάτοικοι του Κισμάγιου, μιας παραθαλάσσιας πόλης σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νοτίως της πρωτεύουσας, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την περιοχή όπου είχαν καταφύγει μετά τη φυγή τους από το Μογκαντίσου, την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Πληροφοριών της προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας, Αλι Τζάμα Τζανγκάλι, υποσχέθηκε πάντως ότι ο στρατός θα συνεχίσει την καταδίωξη των ισλαμιστών. "Μόλις γίνει γνωστό το πού πήγαν, θα τους ακολουθήσουμε επειδή συνοδεύονται από ξένους μαχητές, η παρουσία των οποίων στη Σομαλία απειλεί την ασφάλεια", τόνισε.

    [08] Κόσμος

    Πέθανε αιφνιδίως η Αυστριακή υπ. Εσωτερικών

    1/1/2007 1:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 5:44:42 μμ)

    Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Λίζε Πρόκοπ απεβίωσε αιφνιδίως χθες βράδυ σε ηλικία 65 ετών, κατά τη μεταφορά της προς το νοσοκομείο έπειτα από θραύση αορτής, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ΑΡΑ. Η συντηρητική υπουργός ήταν μέλος της απερχόμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βόλφγκανγκ Σιούσελ και ως την περασμένη Παρασκευή συμμετείχε στις χρονίζουσες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλης συμμαχίας. Ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, εκλογικής περιφέρειας της εκλιπούσης, Έρβιν Πρελ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατό της: "Είναι ασύλληπτο να μη βρίσκεται πλέον μεταξύ μας μία γυναίκα που έζησε όλη της τη ζωή στην Κάτω Αυστρία".

    [09] Ιράκ

    Για την εκτέλεση του Σαντάμ

    Αντιδράσεις και ενστάσεις

    1/1/2007 7:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/1/2007 7:52:32 μμ)

    Τρία 24ωρα μετά τη δημόσια εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, πληθαίνουν οι ενστάσεις από μερίδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου, κυρίως για τη χρονική στιγμή που επελέγη η εκτέλεσή του. Οι προβληματισμοί στην Ευρώπη επικεντρώνονται στο ζήτημα της θανατικής ποινής, που έχει καταργηθεί στη γηραιά ήπειρο. Εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κόσμου εκφράζουν φόβους ότι οι τελευταίες στιγμές του δικτάτορα μπορεί να τον μετατρέψουν σε ήρωα, ενώ δεν δικάστηκε για όλα τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Την ίδια ώρα, οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν διαδηλώνουν κοντά στο Τικρίτ. Πολλές εκατοντάδες οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο αλ-Ντουρ, κοντά στην πόλη Τικρίτ, για να τιμήσουν τον ηγέτη τους και να καταγγείλουν την ιρακινή κυβέρνηση που προχώρησε στον απαγχονισμό του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ορισμένοι κρατούσαν γιγαντιαία πορτρέτα του "μάρτυρα και ήρωα Σαντάμ Χουσεΐν" με παραδοσιακή αραβική περιβολή, ενώ άλλοι κουνούσαν αραβικές σημαίες. Οι συγκεντρωθέντες αποδοκίμασαν επίσης τον Μοκτάντα Σαντρ, τον ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη και επικεφαλής του σιιτικού στρατού του Μάχντι και τον Αμπντελ-Χαζίζ Χακίμη, τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ (CSRII). Στο Τικρίτ πολλοί κάτοικοι πενθούν το νεκρό ηγέτη τους. Στις σκηνές που έχουν στηθεί για το σκοπό αυτό συγκεντρώνονται και πίνουν καφέ χωρίς ζάχαρη ακούγοντας στίχους από το Κοράνι. Κατόπιν εντολής των ιρακινών αρχών οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη παραμένουν κλειστοί για την κυκλοφορία.

    Συγκέντρωση για τον Σαντάμ Χουσεΐν έγινε και στο Αμάν της Ιορδανίας, στην οποία έλαβε μέρος και η μεγαλύτερη κόρη του, Ραγκάμπ, όπου αποκάλεσε τον πατέρα της "μάρτυρα". "Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας και για την υποστήριξή σας στο μάρτυρα, τον πρόεδρο του Ιράκ", είπε η Ραγκάμπ στους συγκεντρωθέντες. Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, όταν η μαυροντυμένη γυναίκα ανέβηκε στην εξέδρα για να μιλήσει, πολλοί άρχισαν να χειροκροτούν ενώ άλλοι έκλαιγαν. Η κόρη του Σαντάμ αποχώρησε αμέσως μετά. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ραγκάμπ από τον Αύγουστο του 2003 όταν, μαζί με την αδελφή της Ράνα και τα εννέα παιδιά τους, κατέφυγαν στην Ιορδανία.

    Οι περίπου 1000 Ιορδανοί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο αυτές χώρες συνωμοτούν για να διαλύσουν το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες. Στην εκδήλωση διαβάστηκαν και ποιήματα που έγραψε ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσέιν.

    [10] Οικονομία

    Σε εφαρμογή από φέτος

    Νέες φορολογικές ρυθμίσεις

    1/1/2007 6:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων φέρνει ο νέος χρόνος, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις και τα μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η αύξηση των αφορολογήτων ορίων, η διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων, η σταδιακή μείωση κατά πέντε μονάδες έως το 2009, των φορολογικών συντελεστών, η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας, η κατάργηση κατά το ήμισυ του τέλος χαρτοσήμου που επιβαρύνει τα ενοίκια κατοικιών αλλά και οι ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εξάλλου, από 1/1/07 μειώνεται από 19 σε 9% και ο συντελεστής ΦΠΑ για την επισκευή παλαιών κτισμάτων στις επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών. Επίσης, οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα προέρχονται από μη μισθωτές υπηρεσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που εκτός από την σύνταξη έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

    Νέες αντικειμενικές αξίες, αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης

    Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας από την πρώτη του έτους ισχύει η δεύτερη δόση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να επιβαρυνθεί κατά περίπου 2 λεπτά το λίτρο.

    Από την 1η Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου θα ισχύσουν και οι νέες αντικειμενικές αξίων των ακινήτων, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

    Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους και μόνο η υπηρεσία ειδικών ελέγχων, θα πραγματοποιεί κάθε μήνα περίπου 12 χιλιάδες ελέγχους σε επιχειρήσεις και σε σημεία διακίνησης εμπορευμάτων.

    Εντός του 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να προχωρήσει και η νέα στρατηγική αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει την προετοιμασία για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας με αιχμή το ασφαλιστικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 January 2007 - 21:50:53 UTC