Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καρναβάλι με διακοπές ρεύματος
  • [02] Εκτροχιασμός με 28 τραυματίες
  • [03] Μαζική έξοδος εκδρομέων
  • [04] Αμφίρροπες εκλογές στη Μάλτα
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών
  • [06] Ομαλοποίηση σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας
  • [07] Ομαλοποίηση σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας

    [01] Οικονομία

    Και σκουπίδια στους δρόμους

    Καρναβάλι με διακοπές ρεύματος

    8/3/2008 11:25:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Με την απεργία στη ΔΕΗ να συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη και τις διακοπές ρεύματος να δημιουργούν προβλήματα σε διάφορες περιοχές, εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ την ίδια ώρα, εκτός των εργαζομένων της ΔΕΗ, πολλοί κλάδοι εργαζομένων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Ήδη απεργούν έως την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας. Έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα απορρίμματα στους κάδους, απηύθυναν οι δήμαρχοι. Ιδιαίτερα έντονες αναμένεται να είναι οι συνέπειες της αποχής των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, στις πόλεις όπου είναι προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό, άσκησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Μηχανικοί, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές έχουν εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στις 12 και 13 Μαρτίου. Η ΟΤΟΕ, προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην Τράπεζα της Ελλάδος, την προσεχή Τρίτη, 11 Μαρτίου, στάσεις εργασίας για την Τετάρτη και 48ωρη απεργία, Πέμπτη και Παρασκευή. Λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας , δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα, με την λειτουργία των μηχανημάτων, αυτόματης συναλλαγής, στη διάρκεια του τριημέρου. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε νέα συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αναζητώντας λύση, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Ήπιες και επιβεβλημένες χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, προκειμένου να μην περιέλθει σε αδιέξοδο το σύστημα, και εμμέσως πλην σαφώς θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, αντεργατικό το χαρακτήρισε το ΚΚΕ, για ανέκδοτο μίλησε ο ΣΥΝ και για λογιστική απληστία ο ΛΑΟΣ.

    Με παρέμβασή της το Σάββατο το πρωί στη ΝΕΤ , η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα που προέκυψε από χθεσινή αναφορά της σε σύνθημα απεργών της ΔΕΗ, τόνισε ότι "Άκουσα κάποιες νύξεις που έγιναν για την παρέμβαση μου για το θέμα της απεργίας της ΔΕΗ, πιθανόν να μη φταίτε εσείς γιατί ξέρω ότι άλλα κανάλια έκαναν παράφραση. Θα σας πω ποια είναι η δήλωση: Υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και δεν μας ενοχλούν οι διακοπές ρεύματος γιατί γίνονται για το Ασφαλιστικό. Εμείς δεν θέλουμε να χάσουν κατακτήσεις οι ΔΕΗτζήδες ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, για αυτό είμαστε κατά της ενοποίησης που τα πάει προς τα κάτω. Έκανα κριτική στα πανώ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, της ομοσπονδίας, οι οποίοι με τον τρόπο που προβάλλουν το θέμα λένε εμείς έχουμε ένα καλό ταμείο "δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας". Δεν βοηθούν δηλαδή στην κοινή δράση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Αυτή ήταν η κριτική. Δηλαδή να μην διαχωριστεί ο αγώνας αυτών που είναι στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, εμείς δεν το λέμε έτσι, και στους υπόλοιπους. Πρέπει να ενωθούν όλοι, όχι κάθε κλάδος να παλεύει ξεχωριστά το δικό του". Απευθυνόμενη σε εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είπε: "Πρέπει να βοηθήσετε να σας καταλάβουν και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο ΙΚΑ, να μην περάσει η προπαγάνδα, να δοθεί ο αγώνας ενιαία. Ήταν μια κριτική που έκανα και δεν είχε σχέση ούτε με τις μορφές πάλης, ούτε με τα δίκαια αιτήματα σας".

    Το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, οι προβλεπόμενες περιοχές της Αττικής με διακοπή ηλεκτροδότησης για το Σάββατο είναι οι ακόλουθες:

    08.00-10.00: Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας, Πεντέλη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Παιανία, Σπάτα, Λούτσα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο, Ανάβυσσος, Λάγονήσι, Νεα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Ριζούπολη, Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά, Παπάγου, Χολαργός, Ψυχικό, Γαλάτσι, Φιλοθέη, Κολλέγιο, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Κολωνάκι, Ζάπειο, Θησείο, Μοναστηράκι, Μουσείο, Εξάρχεια.

    10.00 -12.00: Σκαραμαγκάς, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μέγαρα, Σαλαμίνα,

    12.00-14.00: Υμηττός , Δάφνη , Νεα Σμύρνη , Παλαίο Φάληρο , Άγιος Δημήτριος , Ηλιούπολη , Αργυρούπολη , Άλιμος , Ελληνικό , Καλλιθέα , Τζιτζιφίες , Χαροκόπου , Κουκάκι , Πετράλωνα, Καλαμάκι , Γλυφάδα , Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Βάρκιζα

    14.00-16.00: Παγκράτι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Καρέας, Βύρωνας, Ιλισία, Γουδί, Νέος Κόσμος.

    16.00-18.00: Πατήσια, Πλ.Αμερικής, Κολιάτσου, Πλ.Βικτωρίας, Π.Άρεως, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Ερυθρός, Πολύγωνο, Κυψέλη.

    18.00-20.00: Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Λυκόβρυση, Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Άνοιξη, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Ωρωπός, Οινόφυτα, Αιγάλεω, Αγιά Βαρβάρα, Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Καματερό, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Χαλκηδώνα, Αγιοι Ανάργυροι, Φυλή, Ανω Λιόσια, Σεπόλια, Πλ.Αττικής, Κολωνός, Λένορμαν, Μεταξουργείο, Πλάτωνος, Βοτανικός, Ρούφ.

    20.00-22.00: Ταύρος, Ρέντη, Μοσχάτο, Ν.Φάληρο, Τερψιθέα, Καστέλλα, Πειραϊκή, Πειραιάς, Καμίνια, Πηγάδα, Πέραμα, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός.

    Περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www.dei.gr

    [02] Κοινωνία

    Αποκαταστάθηκε η κίνηση στο δίκτυο

    Εκτροχιασμός με 28 τραυματίες

    8/3/2008 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2008 11:07:05 πμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Πέντε τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά τον εκτροχιασμό τριών βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας 74 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, στις 12.15 το βράδυ κοντά στις φυλακές της Λάρισας. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Ευσταθίου, η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία και σημείωσε ότι υπάρχει μία γυναίκα πολυτραυματίας, ενώ ήδη 23 άτομα πήραν εξιτήριο. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της γραμμής, ενώ νωρίτερα στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα και πυροσβεστική δύναμη που απεγκλώβισε τους επιβάτες από το βαγόνι που είχε αναποδογυρίσει. Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης. Τα αίτια του εκτροχιασμού ερευνώνται, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος που έγινε στα κλειδιά, βάζοντας την αμαξοστοιχία σε εμπορική γραμμή.

    [03] Κοινωνία

    Αυστηρά μέτρα της τροχαίας

    Μαζική έξοδος εκδρομέων

    8/3/2008 9:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2008 11:08:50 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με την κίνηση αυτή την ώρα στις δύο εξόδους της πρωτεύουσας να είναι αυξημένη, αλλά χωρίς να παρατηρούνται μποτιλιαρίσματα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο πέταλο του Μαλιακού, ενώ σε επιφυλακή παραμένει η τροχαία, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στις εθνικές οδούς. Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Μαλιακού, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα 22310-100, 22310-56800, 22310-93900 και στο τηλέφωνο 22350-31701. Υψηλή επικινδυνότητα είναι καταγεγραμμένη και στο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών στο 120ο έως 129ο, στο 137ο και από το 190ο έως το 205ο χλμ λίγο πριν την Πάτρα. Οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες, να μην πίνουν πριν οδηγήσουν, να σέβονται την προτεραιότητα, να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα, να φορούν τη ζώνη τους και το κράνος τους.

    Η πληρότητα των πτήσεων της Ολυμπιακής φτάνει το 85%. Τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά απέπλευσαν για Κυκλάδες με υψηλό ποσοστό πληρότητας ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού η πληρότητα αγγίζει το απόλυτο.

    Εν τω μεταξύ, καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο. Όσον αφορά τη σαρακοστιανή αγορά, οι τιμές είναι αυξημένες 5 έως 10% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων.

    [04] Κόσμος

    Διεξάγονται σήμερα

    Αμφίρροπες εκλογές στη Μάλτα

    8/3/2008 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Μάλτα, οι πρώτες μετά το 2004, όπου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 250.000 πολίτες, οι έδρες στη Βουλή είναι 65 και οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα). Αντίπαλοι είναι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του 54χρονου πρωθυπουργού Λώρενς Γκόνζι, οι Εθνικιστές (PN) και το Εργατικό κόμμα με ηγέτη τον 60χρονο Άλφρεντ Σαντ. Στις προηγούμενες εκλογές οι Εθνικιστές είχαν καταλάβει 34 έδρες και οι Εργατικοί 31, ενώ τα προγνωστικά κάνουν λόγο για αμφίρροπη αναμέτρηση, με το 11% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    [05] Κοινωνία

    Σήμερα 8 Μαρτίου

    Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

    8/3/2008 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2008 10:47:26 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, όπου τονίζεται η υποχρέωση της πολιτείας να αφουγκραστεί τις ανάγκες των γυναικών και να διαμορφώσει την ευοίωνη προοπτική που τους αξίζει, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Στο μήνυμα γίνεται αναφορά στην υποχρέωση των κομμάτων να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους για τις επόμενες εθνικές εκλογές τόσες γυναίκες ώστε ο αριθμός τους να αποτελεί το 1/3 των υποψηφίων στο σύνολο της Επικράτειας, εξασφαλίζοντας την ενδυνάμωση της φωνής των γυναικών στο κοινοβούλιο. Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προτρέπει σε επενδύσεις στις γυναίκες διότι η εκπαίδευση και η ενξδυνάμωση των γυναικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για παραγωγικότητα, οικονομική ανάπτυξη και μείωση της παιδικής θνησιμότητας και της φτώχειας. Από την πλευρά της η UNISEF, τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες στον κόσμο εξαιτίας της ταπεινωτικής μεταχειρίσης, υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές χώρες δολοφονούνται, πυρπολούνται, βιάζονται, ακρωτηριάζονται ή κακοποιούνται για λόγους τιμής ή οικονομικών και πολιτικών διαφορών, ή τοπικών παραδόσεων.

    Στη Βόρεια Κορέα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάστηκε με την προτροπή μέσω της εφημερίδας Ροντόνγκ Σινμούν, όργανο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος ότι: "Είναι ύψιστο καθήκον για τις γυναίκες να συμβάλλουν ενεργά για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας. Οι γυναίκες οφείλουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους έτσι ώστε αυτά να γίνουν οι άξιοι κληρονόμοι της επανάστασης. Οφείλουν επίσης να δίνουν το παράδειγμα σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και των παραδόσεων, της ένδυσης, της κόμμωσης, της ομιλίας". Παράλληλα η Ένωση Γυναικών της Βόρειας Κορέας γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας εγκαινιάζοντας διαγωνισμό μαγειρικής στην Πιονγκγιάνγκ.

    [06] Κόσμος

    Ανοίγουν τα σύνορα

    Ομαλοποίηση σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας

    8/3/2008 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με την Κολομβία, ανακοίνωσε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, με αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και με το άνοιγμα των συνόρων. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις, ότι δέκα Κολομβιανοί που κρατούνται από το αντάρτικο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) είναι ζωντανοί, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Νεκρός έπεσε από πυρά ανδρών της προσωπικής του φρουράς (οι οποίοι αποσκοπούσαν στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων της επικήρυξης που είχαν υποσχεθεί οι αρχές) ο Ιβάν Ρίος, μέλος της γραμματείας των FARC. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι τρεις φρουροί του Ιβάν Ρίος (το πραγματικό όνομα ήταν Μανουέλ Μουνιός Ορτίς) παρέδωσαν στις στρατιωτικές αρχές της Κολομβίας, σαν αποδεικτικά στοιχεία, το δεξί χέρι του Ρίος, το διαβατήριο και τον υπολογιστή του. Ο 40χρονος ηγέτης των ανταρτών, καταζητείτο από τις κολομβιανές αρχές για "στάση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και εκβιασμό" και ήταν διοικητής του κεντρικού τμήματος των FARC, με δύναμη 1.200 μαχητών.

    [07] Κόσμος

    Ανοίγουν τα σύνορα

    Ομαλοποίηση σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας

    8/3/2008 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2008 10:48:17 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με την Κολομβία, ανακοίνωσε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, με αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και με το άνοιγμα των συνόρων. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις, ότι δέκα Κολομβιανοί που κρατούνται από το αντάρτικο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) είναι ζωντανοί, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Νεκρός έπεσε από πυρά ανδρών της προσωπικής του φρουράς (οι οποίοι αποσκοπούσαν στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων της επικήρυξης που είχαν υποσχεθεί οι αρχές) ο Ιβάν Ρίος, μέλος της γραμματείας των FARC. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι τρεις φρουροί του Ιβάν Ρίος (το πραγματικό όνομα ήταν Μανουέλ Μουνιός Ορτίς) παρέδωσαν στις στρατιωτικές αρχές της Κολομβίας, σαν αποδεικτικά στοιχεία, το δεξί χέρι του Ρίος, το διαβατήριο και τον υπολογιστή του. Ο 40χρονος ηγέτης των ανταρτών, καταζητείτο από τις κολομβιανές αρχές για "στάση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και εκβιασμό" και ήταν διοικητής του κεντρικού τμήματος των FARC, με δύναμη 1.200 μαχητών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 March 2008 - 9:49:44 UTC