Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική για τις καταγγελίες
  • [02] Συζήτηση του φορολογικού
  • [03] Οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ
  • [04] Γ. Σουφλιάς: "Το 2012 έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης"
  • [05] Head-on Confrontation
  • [06] Παραδίδεται το πόρισμα για τα ΒΑΕ
  • [07] Α. Σπηλιωτόπουλος: " Δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας"
  • [08] "Αστακός" η Δ.Ε.Θ.
  • [09] Αϊτή: δοκιμάζεται από δεύτερο τυφώνα
  • [10] Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου
  • [11] "Έξυπνα" εισιτήρια
  • [12] Συνεργασία του πρωθυπουργού με Ε. Στυλιανίδη
  • [13] Καταγγελία για παράβαση του ασυμβίβαστου
  • [14] ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο πέντε σημείων για την Οικονομία
  • [15] Κυπριακό: Εναρξη των απευθείας συνομιλιών
  • [16] Η Google ετοιμάζει browser
  • [17] Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [18] Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση
  • [19] Πολυ-διαζύγιο
  • [20] Γονίδιο απιστίας;

    [01] Πολιτική

    Στα ύψη οι πολιτικοί τόνοι

    Μετωπική για τις καταγγελίες

    2/9/2008 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 6:16:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Για δήθεν αποκάλυψη, που κατέληξε στη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, έκανε λόγο σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Τη χαρακτήρισε αήθη επίθεση και προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πει τί διαβλητό έγινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε, επίσης, για κινήσεις πανικού και φθηνού εντυπωσιασμού και επεσήμανε πως δεν ήταν δυνατόν να γίνει οποιουδήποτε τύπου νοθεία καθώς υπήρχαν επτά ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ κανένας βουλευτής δεν έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις κατηγορίες και απαντά πως "μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις". Τα υπόλοιπα κόμματα ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας.

    Αντιπαράθεση

    H κυβέρνηση κάνει λόγο για εξοργιστικά άθλια απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμαυρώσει μια διαφανή κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Το ΠΑΣΟΚ, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζει ότι κατά την ψηφοφορία, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Αγοραστός και Φεβρωνία Πατριανάκου διόρθωναν τα ψηφοδέλτια βουλευτών, που ήταν εκτός κομματικής γραμμής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για φαντασιόπληκτα σενάρια και πρόσθεσε ότι κανένας βουλευτής δεν έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία. "Απορεί κανείς ποιοι και πώς παρέσυραν τον κ.Παπανδρέου σε τέτοια γκάφα,που προσβάλει τον ίδιο και φυσικά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν, κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει τον τόπο να προχειρολογεί τόσο κραυγαλέα",τόνισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας απέκλεισε κάθε πιθανότητα αλλοίωσης των ψηφοδελτίων.

    "Δεν έχω δει προσπάθεια αλλοίωσης αποτελέσματος σε ζωντανή μετάδοση", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8, η κ. Πατριανάκου . Δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά όλα τα ψηφοδέλτια, έτσι ψάχναμε τους βουλευτές για να διορθωθούν, πρόσθεσε.

    Κάθε ψηφοδέλτιο είναι μοναδικό και αριθμημένο. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε να αλλαχθεί από κάποιον άλλο, είπε στη ΝΕΤ105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Αγοραστός , διαψεύδοντας τα περί συμμετοχής του σε νοθεία.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρέθηκε βουλευτής που πλαστογράφησε την υπογραφή συναδέλφου του και εκείνος που του πλαστογράφησαν την υπογραφή να μην είπε τίποτα.

    Ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα λειτουργήσει ένας βουλευτής μπροστά στην κάλπη και αυτό θέλησε να προλάβει η ΝΔ δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου , προσθέτοντας πως μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία και εσωκομματικά προβλήματα θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα έχει διαρροές.

    Στη Βουλή έγινε οργανωμένη νοθεία με σκοπό την αλλοίωση της βούλησης των βουλευτών στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τόνισε ότι μεγάλες γκάφες ήταν η απογραφή, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο βασικός μέτοχος, η βαθμολόγησης γραπτών, τα καμένα της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου, ο κ. Ρεγκούζας, το ηλιέλαιο και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βλάχου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει τη νοοτροπία της κυβέρνησης της ΝΔ, μια νοοτροπία που στηρίζεται στην αδιαφάνεια την αλαζονεία και την αυθαιρεσία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα για το "τί ακριβώς έκαναν ο γραμματέας και η αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και τι ακριβώς έβαζε στην τσέπη του ο κ.Αγοραστός και αν υπάρχουν άλλα "χαρτιά", όπως για παράδειγμα αποτελέσματα ιπποδρόμου, στην διάρκεια κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας", έκανε δε λόγο για "φαιδρές εξηγήσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός της αντίδρασης του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, λέγοντας ότι θα περιμέναμε μια πιο ενδελεχή έρευνα και όχι δηλώσεις προκειμένου να εμφανιστεί άσπιλη η κυβέρνηση που οργάνωσε αυτή τη διαδικασία νόθευσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να αποκαλύψει τον πληροφοριοδότη του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα αυτό, ενώ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ δηλαδή για το αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή του προεδρείου της Βουλή - άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ανάλογα με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.

    Για αποκάλυψη οργίου νοθείας της ΝΔ σε βάρος των βουλευτών της, έκανε λόγο το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος , είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι η θέση του ΚΚΕ για το θέμα διαμορφώθηκε με βάση το τηλεοπτικό ντοκουμέντο και σημείωσε ότι "όλοι όσοι λένε για απαραβίαστους θεσμούς, υποκρίνονται".

    Το θέμα θα πρέπει να ερευνηθεί από μια διακομματική επιτροπή είπε στη ΝΕΤ 105.8, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου .

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης , σημείωσε μέσω της ΝΕΤ 105.8, πως όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν τον έλεγχο τους.

    Σχετικά με τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν τίθεται θέμα νοθείας.

    Ρουσόπουλος: Διαφανής διαδικασία που δεν επιδέχεται λαθροχειρία

    Ο εκπρόσωπος ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

    Είπε ότι υπάρχουν οδηγίες που δόθηκαν στους βουλευτές όλων των κομμάτων, από τις προηγούμενες ημέρες, σε φάκελο, που περιέχει τρία πρωτότυπα ψηφοδέλτια. Ανέφερε ότι το κάθε ψηφοδέλτιο ήταν τυπωμένο από τη μηχανογραφική υπηρεσία της Βουλής,στην εκτύπωση μπρος - πίσω υπήρχαν τα ερωτήματα στα προς αναθεώρηση άρθρα, στο πάνω μέρος υπήρχε τυπωμένο το όνομα του βουλευτή και σε κάθε σελίδα υπήρχε χώρος για την υπογραφή του βουλευτή, αλλά και των ψηφολεκτών. Πρόσθεσε πως έχει στα χέρια του και έδειξε τα πρακτικά εκείνης της ημέρας, όπου φαίνεται ότι κάθε ψηφοδέλτιο είχε το όνομα του βουλευτή, έναν αριθμό μοναδικό για κάθε ψηφοδέλτιο και διαγράμμιση από τη μηχανογραφική υπηρεσία της Βουλής τέτοια που δεν μπορούσε να περάσει από το σκάνερ φωτοτυπία.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, εκαλείτο ένας βουλευτής από το προεδρείο να έχει συμπληρώσει τα τετραγωνάκια με σταυρό και στυλό χρώματος μπλε ενώ δεν υπήρχε κάλπη, αλλά δύο βουλευτές, οι κ.κ. Μπούγας και Πλεύρης, οι οποίοι έδιναν στη συνέχεια τα ψηφοδέλτια σε άλλους δύο βουλευτές,τον κ. Αγοραστό και την κα Αμανατίδου, που ήταν στο χώρο των στενογράφων. Οι τελευταίοι έδιναν το ψηφοδέλτιο σε δύο τεχνικούς της εταιρείας που συνεργάζονται με τη Βουλή από το 1998 για να τα περάσουν από το σκάνερ. Επιπλέον υπήρχε εποπτεία από διευθυντή της Βουλής ενώ παρόντες ήταν 6 στενογράφοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι και ανοικτές οι κάμερες και η διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε στη συνέχεια πως στην περίπτωση που το σκάνερ δεν δεχόταν το ψηφοδέλτιο π.χ. αν ήταν τσαλακωμένο τότε ειδοποιούνταν ο βουλευτής, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του Σώματος στο κείμενο με τις οδηγίες που είχε δώσει, ενημέρωνε τους βουλευτές να μην απομακρυνθούν αφού ψηφίσουν για τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα.

    Ο εκπρόσωπος διάβασε επακριβώς τη συγκεκριμένη οδηγία και στη συνέχεια ανέφερε πως παρατηρήθηκαν τα εξής προβλήματα:

    Ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν υπογράψει και στις δύο πλευρές και έτσι δεν γινόταν το ψηφοδέλτιό τους αποδεκτό και τότε εκαλείτο ο εν λόγω βουλευτής να υπογράψει και στην πλευρά που δεν είχε υπογράψει.

    Επίσης κάποιος μπορεί να είχε βάλει τα σταυρό εκτός των τετραγώνων και τότε πάλι εκαλείτο και έπαιρνε το άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ στη διάθεσή του είχε άλλα δύο εφεδρικά πρωτότυπα.

    Είπε ότι σε αυτή την περίπτωση το πρώτο ψηφοδέλτιο καταστρεφόταν και ο βουλευτής όφειλε να συμπληρώσει από την αρχή ένα εκ των δύο άλλων πρωτότυπων ψηφοδελτίων, που είχε στη διάθεσή του, γιατί αλλιώς δεν θα το δεχόταν το σκάνερ.

    "Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έσβηνε το σταυρό στο όχι και έβαζε ναι, αυτό και πάλι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το σκάνερ διότι η ηλεκτρονική υποστήριξη που υπάρχει από το 1998 από την ίδια εταιρεία έχει αυτές τις προδιαγραφές. Για να γίνει, λοιπόν, η οποιαδήποτε λαθροχειρία θα έπρεπε να συντρέχουν συνθήκες οι οποίες ακόμα και όλες να συνέτρεχαν θα ήταν αδύνατο να αλλάξει η γνώμη ή η ψήφος του βουλευτή", συμπλήρωσε και τόνισε ότι δεν ήταν εφικτό να αλλάξει κάποιος το ψηφοδέλτιο, γιατί ήταν και ονομαστικό και διαγραμμισμένο και τυπωμένο στις δύο πλευρές, η υπογραφή του βουλευτή και ψηφολέκτη και στις δύο πλευρές. Δηλαδή ψηφοδέλτιο που παρελήφθη από ψηφολέκτες δύο διαφορετικών κομμάτων, που διαβιβάστηκε σε δύο άλλους βουλευτές δύο διαφορετικών κομμάτων, που δόθηκε σε τεχνικούς που συνεργάζεται η βουλή και επιβλέφθηκε από διευθυντή της Βουλής θα έπρεπε να έχει συναίνεση τουλάχιστον 7 προσώπων.

    "Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε. Τί είδους διαφοροποίηση θα μπορούσε να γίνει σε ένα ψηφοδέλτιο όταν η οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα γινόταν αποδεκτή από το μηχάνημα;", αναρωτήθηκε και είπε ότι όλα τα ψηφοδέλτια δόθηκαν στη δημοσιότητα μίση ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας και οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να δουν ποιος και τι ψήφισε.

    Έκανε λόγο για ανοικτή, πλήρως διαφανή διαδικασία που δεν επιδέχεται κανενός είδους λαθροχειρία.

    Ερωτηθείς γιατί ήταν εκεί η κα Πατριανάκου, είπε πως ήταν στο χώρο όπως 186 βουλευτές και ως αναπληρώτρια γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ είχε την ευθύνη να αναζητήσει τους βουλευτές εκείνους που τα ψηφοδέλτιά τους είχαν πρόβλημα..

    "Οι εικόνες της τηλεόρασης δεν αποδεικνύουν τίποτα, δεν δίνουν καν ενδείξεις", επεσήμανε και συμπλήρωσε πως "το ΠΑΣΟΚ έχασε και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητάς του με αυτή την αήθη επίθεση κατά των κοινοβουλευτικών θεσμών".

    Ερωτηθείς για τον αριθμό των ψηφοδελτίων με τα οποία υπήρξε πρόβλημα, είπε πως είναι εύκολο να τον διαπιστώσει κανείς αν παρακολουθήσει συνολικά τη συνεδρίαση στην οποία ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών που αναζητούνται.

    Σημείωσε δε πως σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των βουλευτών που ψήφισαν είναι γνωστός, όπως και το τι ψήφισε ο καθένας και πως αν βουλευτής διαπίστωνε ότι είχε γίνει λάθος είναι βέβαιο ότι θα το είχε καταγγείλει εκείνη την ημέρα, ενώ με αφορμή άλλη ερώτηση είπε πως στην περίπτωση που ο κ. Κ. Αγοραστός έβαζε στην άκρη τα ψηφοδέλτια πριν φτάσουν στο μηχάνημα, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα είχαν ψηφίσει με τον ίδιο τρόπο κάτι που δεν αποδεικνύεται και προκάλεσε οποιονδήποτε από το ΠΑΣΟΚ να πει τι απ όσα ο ίδιος είπε δεν ισχύει.

    Όσο για το λόγο που ο κ. Αγοράστος φαίνεται να βάζει ένα χαρτί στην τσέπη, απάντησε πως έχει μηδενική αξία αφού μιλάμε για ανοικτή διαδικασία ενώ θα είχε αξία αν φαινόταν κάποιος να παίρνει ψηφοδέλτιο και να βάζει στην κάλπη άλλο. "Δεν υπάρχει τίποτα επί της ουσίας", συνέχισε.

    Ο κ.Ρουσόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει από που είναι φανερό ότι αναφέρει ο κ. Αγοραστός τη φράση αυτό είναι εκτός γραμμής και επανέλαβε ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι δυνατό να γίνει λαθροχειρία.

    "Δεν υπήρχε στη σκέψη και στο ενδιαφέρον της ΝΔ. Αντιλαμβάνομαι ότι το ΠΑΣΟΚ έχοντας στο παρελθόν πολλούς σκελετούς στο ντουλάπι, ακόμα και στο απώτατο παρελθόν, το 85 με τα χρωματιστά ψηφοδέλτια μέχρι το πρόσφατο παρελθόν με τις καταγγελίες σε εκλογικές διαδικασίες και στο κόμμα και στη νεολαία, νομίζει ότι λειτουργούν τα πράγματα έτσι. Δεν λειτουργούν τα πράγματα έτσι στην κοινοβουλευτική διαδικασία", υπογράμμισε.

    "Η εντός εισαγωγικών, αποκάλυψη του ΠΑΣΟΚ με ένα βίντεο που δεν δείχνει τίποτα και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις δεν είναι παρά μια απλή διαδικασία που μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί σε cd rom από τη Βουλή. Μην αναζητούμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν", συμπλήρωσε και έκανε λόγο για φαντασιόπληκτα σενάρια, που προσπαθεί να προβάλει το ΠΑΣΟΚ για να βγει από το αδιέξοδο, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχε και αντιπαράθεση ή διακύβευμα για τα υπό αναθεώρηση άρθρα για να υπάρξει ανάγκη συγκεκριμένης γραμμής.

    [02] Πολιτική

    Στην Επιτροπή της Βουλής

    Συζήτηση του φορολογικού

    2/9/2008 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε εξέλιξη είναι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την καλύτερη φορολόγηση των εισοδημάτων. Προβλέπει επίσης την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των Υπουργείων και την ενσωμάτωσή τους στον Προϋπολογισμό, ενώ εισάγει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των νοσοκομείων, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης στην ομιλία που απευθύνει αυτήν ώρα, αναμένεται να εξαγγείλει μέτρο φοροαπαλλαγής για ελεύθερους επαγγελματίες που κόβουν δελτία παροχής σε ένα και μόνο εργοδότη. Επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας, θα παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγεί η γενιά των 700 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και μια εξαγγελία για τους τρίτεκνους.

    Η συζήτηση άρχισε το μεσημέρι και όλα τα κόμματα συμφώνησαν να κληθούν για να πουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, εκπρόσωποι των φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΚΕΔΚΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ, τον ΣΕΒ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

    Υψηλοί τόνοι

    Ο εισηγητής της ΝΔ Ηλίας Καλιώρας, σημείωσε ότι προτεραιότητα του νομοσχεδίου είναι να μην φορολογηθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραβλέπει το πολιτικό κόστος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιούργησε η ίδια, ενώ την επέκρινε ότι δεν έκανε διάλογο και δεν αλλάζει τίποτα υπέρ των μισθωτών. "Θεωρείτε όλους τους πολίτες φοροφυγάδες, είπε, και κατέκρινε την επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% επί δίκαιων και αδίκων", είπε.

    Ο κ. Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και πίεση χαμηλών εισοδημάτων. Υποστήριξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν ομογάλακτη φορολογική πολιτική και τάχθηκε υπέρ της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων και εξόντωση ελεύθερων επαγγελματιών. Υποστήριξε ότι επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και λεηλατούνται τα μεσαία στρώματα με την επιβολή των τεκμηρίων, ενώ μίλησε και για ρατσισμό εις βάρος της νεολαίας.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στιγματίζει με το χειρότερο τρόπο εκείνους που παράγουν το εθνικό προϊόν και τους λέει φοροδιαφεύγοντες, επειδή είναι ανεπαρκείς οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί. Υποστήριξε ότι πρόκειται για αντιαναπτυξιακή λογική και τους μόνους φοροδιαφεύγοντες που θα συλλάβει θα είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να κάνουν περαίωση.

    [03] Πολιτική

    Οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ

    2/9/2008 12:33:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον από το Σάββατο, με τα εγκαίνια της 73ης Διεθνούς Έκθεσης από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα επισκεφθούν την πόλη και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 73η ΔΕΘ, στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε Περίπτερα και στις 8μ.μ. θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης στη διάρκεια ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (11,12, 13, 14 Σεπτεμβρίου) και θα συνδυάσει την παρουσία στη ΔΕΘ με άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Στις 8μ.μ. του Σαββάτου 13/9 θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 14/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του είναι υπό διαμόρφωση.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την 73η ΔΕΘ την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 10/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

    [04] Πολιτική

    Θεσσαλονίκη

    Γ. Σουφλιάς: "Το 2012 έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης"

    2/9/2008 4:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Άρχισε η συναρμολόγηση του ενός από τους δύο μετροπόντικες που θα αρχίσει σε λίγους μήνες την εκσκαφή της μίας σήραγγας του σταθμού της Θεσ/νικης παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Διαβεβαίωσε ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2012, θα εξυπηρετεί 250.000 μετακινήσεις την ημέρα, θα έχει μήκος 9.600 μέτρα και 13 ενδιάμεσους σταθμούς. Οι μετροπόντικες θα διανοίξουν την υπόγεια σήραγγα και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012 . Παράλληλα, μελετώνται και οι επεκτάσεις του Μετρό προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη. Ο κος Σουφλιάς ονόμασε τον πρώτο μετροπόντικα Κοστίκα (προς τιμήν του πρωθυπουργού) και τον δεύτερο Γιορίκα (απ τ όνομά του).

    Συνέντευξη Τύπου Γ. Σουφλιά

    Στα δημόσια έργα που είναι σε εξέλιξη και σε όλα όσα πρόκειται να γίνουν έως το 2013 στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στην πρώτη θέση του προγράμματος δημοσίων έργων, 18,5 δισ. ευρώ, που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όλη τη χώρα. Από τα 18,5 δισ. ευρώ, μάλιστα, τα 7,5 δισ., δηλαδή ποσοστό 40% του εθνικού προγράμματος, κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προετοιμάζει την επόμενη γενιά νέων έργων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Πρόκειται, όπως είπε, για πρόγραμμα ύψους 8 δισ. ευρώ.

    Για την Εγνατία οδό ο υπουργός επανέλαβε ότι έως τέλος του 2008 θα ολοκληρωθεί ο κεντρικός άξονας. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ίσως υπάρξει καθυστέρηση στο τμήμα Αράχθου, όπου μπορεί ως το τέλος του χρόνου να δοθεί στην κυκλοφορία μόνο το ένα ρεύμα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η κατασκευάστρια εταιρία και τα οποία έχουν πλέον ξεπεραστεί.

    Είπε ακόμη, ότι αν και το ακριβές αντίτιμο των διοδίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, εκτιμά ότι αυτό θα είναι μικρότερο από εκείνα που έχουν οριστεί από τις συμβάσεις παραχώρησης στα υπόλοιπα οδικά δίκτυα της χώρας. Τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά την εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας Οδού να αναλάβει θυγατρική της εταιρίας, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του τρέχοντος μηνός.

    Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης είπε, ότι το έργο εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος. "Έχουν δοθεί ορισμένες παρατάσεις σε επιμέρους προθεσμίες, οι οποίες οφείλονται στα αρχαιολογικά ευρήματα, στη μετατόπιση δικτύων κοινής ωφέλειας, αλλά και στην καθυστέρηση παράδοσης των απαραίτητων χώρων, όπου στήθηκαν εργοτάξια¨, επισήμανε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου, εφόσον εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασίες.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ακόμη ότι έχουν ξεπεραστεί και τα προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική δυσχέρεια, την οποία αντιμετώπισε μια από τις εταιρίες της αναδόχου κοινοπραξίας.

    Είπε ότι η κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη είναι επένδυση 1,1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη μελετά την επέκτασή του προς την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη.

    Για την επέκταση του αεροδρομίου "Μακεδονία", είπε ο κ. Σουφλιάς, ότι με την ολοκλήρωση του διαδρόμου προσγειώσεων - απογειώσεων και την επέκταση των κτηρίων του, ο κρατικός αερολιμένας Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται σε διεθνές αεροδρόμιο που θα υποδέχεται με ασφάλεια όλους τους τύπους αεροσκαφών και θα παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υπερατλαντικών πτήσεων χωρίς ενδιάμεσο σταθμό.

    Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων - απογειώσεων έχει προϋπολογισμό 246 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

    Για την υποθαλάσσια αρτηρία επισήμανε ότι το έργο δεν εγκαταλείπεται, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένει στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει σε αυτό μικρή μειοψηφία κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

    Για την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης είπε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναθέσει τη μελέτη στην Εγνατία Οδό και έχει δεσμεύσει κατ αρχήν 250 εκατ. ευρώ την προγραμματική περίοδο 2007-2013, για την κατασκευή του τμήματος που θα συνδεθεί με την εσωτερική περιφερειακή, στην περιοχή της Καρδίας.

    Ο κ. Σουφλιάς, όμως, αναφέρθηκε και στα έργα περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στη βόρεια Ελλάδα.

    Όπως είπε, στο ΔΚΠΣ θα είναι συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ θα αφορούν έργα της Μακεδονίας και Θράκης.

    Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε, ότι θα γίνει επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το επόμενο διάστημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα χρηματοδοτήσει και την ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων.

    Στόχος του έργου είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της περιφερειακής τάφρου, η δημιουργία πράσινου διαδρόμου εγκάρσιας σύνδεσης του δάσους - πάρκου της πόλης και της θάλασσας και η σύνδεση των άλλων φυσικών στοιχείων και αστικών ελεύθερων χώρων. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Σουφλιάς απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ από το ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα είπε ότι "ουδέποτε κατέφυγα σε ψέμματα και αλχημείες. Λάθη μπορεί να έκανα. Αλχημείες είναι οι αντιδράσεις αυτού του είδους. Θέλει δεν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση τα νούμερα είναι αυτά".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια, αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης για τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. "Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθεί και να το αναγνωρίσει η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση", τόνισε ο κ. Σουφλιάς και επισήμανε ότι είναι λογικό να καταφεύγουν στην κριτική κατά την προσπάθειά τους να μετριάσουν τις εντυπώσεις και να "κοντύνουν" το έργο της κυβέρνησης.

    [05] Tension Running High

    Head-on Confrontation

    02 Σεπ 2008 15:03:00 (Last updated: 02 Σεπ 2008 15:48:44)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    PASOKs (Socialists) accusations on rigging during the vote on the Constitutional Reform in Parliament have sparked intense wrangling between the government and the opposition. Government spokesman Theodoros Roussopoulos described Papandreous alleged disclosure a political fluf. He described PASOKs attack unethical, adding that no rigging could have taken place as there was a safety net. At the same time no MP had questioned the procedure. At the same time, PASOK insists on its accusations, adding the video in Parliament speaks for itself. The rest of the parties demand an investigation.

    Wrangling

    The government described the main oppositions attempt to blemish a transparent parliamentary procedure bleak.

    As PASOK has made public the controversial video, it should document its allegations.

    Mr Roussopoulos spoke of fanciful scenarios, adding that no MP had questioned the procedure, while Parliament President Dimitris Sioufas ruled out any ballot rigging.

    Ms Patrianakos, one of the accused, told NET 105.8 that she saw attempt of ballot rigging on the video, adding that as all ballots had not been filled in the correct way "we were looking for the MPs in order to fill them correctly."

    Former President of the Parliament Anna Psarouda Benaki ruled out the possibility of ballot rigging, adding that there would have been MP reactions.

    PASOK spokesman George Papakonstantinou told NET 105.8 that nobody can foretell how and MP will operate, while KKE (Communist Party of Greece) spoke of ND rigging against its MPs.

    SYRIZA (Coalition of the Radical Left) Evangelia Amanatidou told NET 105.8 that the Standing Committee should look into the matter, while LAOS (Popular Orthodox Rally) MP Thanasis Plevris added that all parties should carry out checks.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    PASOK Accuses - ND Belies

    [06] Οικονομία

    Την Τετάρτη στη 1μμ

    Παραδίδεται το πόρισμα για τα ΒΑΕ

    2/9/2008 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το μεσημέρι της Τετάρτης θα παραδοθεί από τον πρόεδρο της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεόδωρο Μπεχράκη, το πόρισμα για την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά. Παραμένουν στην υπάρχουσα κατηγορία των ΒΑΕ, 29 επαγγέλματα, τα οποία θα καταταγούν σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ αναμένεται να εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που πλησιάζει το 59%, της υπάρχουσας λίστας. Πρόταση της επιτροπής είναι η εφαρμογή της λίστας να ισχύσει μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όχι για τους ήδη εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν εκτός λίστας, θα έχουν μειώσεις μισθών της τάξης του 10% - 20% και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από πέντε έως επτά χρόνια.

    Δεν θίγονται οι εργαζόμενοι -στα ορυχεία -στα λατομεία -στις βαριές οικοδομικές εργασίες και -στα μεταλλεία

    Επαγγέλματα που βγαίνουν από τη λίστα -κομμωτές -εργαζόμενοι στην παραγωγή φαρμάκων -υπάλληλοι γραφείων βιομηχανίας -καμαριέρες -σερβιτόροι -όσοι εργάζονται εκτός των χώρων των σφαγείων.

    Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση της, "για τον απαράδεκτο και συνεχιζόμενο φόρο ζωής που καταβάλουν οι εργαζόμενοι κάτω από βαρύτατες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας". Η ανακοίνωση κάνει αναφορά για ένα νέο εργατικό ατύχημα, τονίζοντας: "Ένας ακόμα Εργαζόμενος Νέος 22 χρόνων στα "Μεταλλεία Βωξίτη" στην Καλοσκοπή Φωκίδας πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την επικινδυνότητα της εργασίας του απ τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Επειδή προφανώς η "επιτροπή μελέτης" και κατεδάφισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν έχει ιδέα για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας καλούμε την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό Απασχόλησης να μην ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ανατροπές της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ γιατί θα εισπράξουν θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους "κορώνα- γράμματα" έχοντας ως ελάχιστη προστασία το θεσμό των ΒΑΕ" .

    Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για το πρωί της Πέμπτης οι συνταξιούχοι και το απόγευμα το ΠΑΜΕ.

    [07] Πολιτική

    Συνέντευξη τύπου

    Α. Σπηλιωτόπουλος: " Δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας"

    2/9/2008 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, παρεχώρησε σήμερα συνέντευξης τύπου στους συντάκτες του Τουριστικού Ρεπορτάζ για τη γενικότερη κατάσταση της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού που πέρασε αλλά για τα μέτρα και τους στόχους που θα ληφθούν από το Υπουργείο Τουριστικής ανάπτυξης.

    "Είμαι ικανοποιημένος -είπε ο Υπουργός- γιατί οι εκτιμήσεις τις οποίες κάναμε στην αρχή της θερινής περιόδου δικαιώθηκαν. Είχαμε μιλήσει για συγκρατημένη αισιοδοξία και επιβεβαιωθήκαμε. Διαχειριστήκαμε σωστά την παγκόσμια κρίση. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ο Ελληνικός τουρισμός συγκράτησε τις δυνάμεις του, παρουσιάζοντας αυξητική τάση στις νέες αγορές, σε σχέση με το 2007. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2007 ήταν έτος ρεκόρ για την τουριστική κίνηση και το γεγονός ότι παρέμεινε και φέτος στα ίδια επίπεδα αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία. Σας θυμίζω: Τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008, στο σύνολο των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας δείχνουν αύξηση της τάξης του 3%. Για τον μήνα Ιούλιο, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν - σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007 στασιμότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επηρεάζουν την συμπεριφορά όλων των πολιτών.

    Τόνισε, ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στους Financial Times (στις 22 Αυγούστου), προκύπτουν τα εξής: Η Ισπανία, ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ σημειώνει ετήσια πτώση της τάξης του 6% στους ξένους επισκέπτες για τον Ιούλιο. Ο αριθμός τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία, τη σημαντικότερη χώρα προέλευσης επισκεπτών, μειώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Στην Ιταλία, προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 6% στα ξενοδοχεία και μείωση 25% στην κίνηση από Ιάπωνες και Αμερικάνους λόγω του φτηνού δολαρίου. Ακόμα και στην Κροατία, την τουριστική αγορά με την μεγαλύτερη δυναμική, εμφανίζεται πτώση της τουριστικής κίνησης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Έτσι, η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους - συνέχισε - στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του τουρισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008, εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 8,5%. Αυτό αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η διαρκή έμφαση στην ποιότητα αλλά και το εντατικό άνοιγμα σε νέες αναδυόμενες αγορές, προσφέρουν δυνατότητες αύξησης του συναλλάγματος. Και αυτό το πετύχαμε. Επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν αξιόλογη αυξητική τάση, δικαιώνοντας τη στρατηγική μας προσέγγιση. Η ίδρυση γραφείου ΕΟΤ στην Ρουμανία, αλλά και η στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία αποδίδουν τα μέγιστα, καθώς, τόσο η Χαλκιδική και η Κρήτη, όσο και τα παράλια της Βορείου Ελλάδας και της Ηπείρου, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των επισκεπτών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με κυριότερες τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι αφίξεις από τις αναδυόμενες αγορές ξεπέρασαν το 1.000.000 επισκέπτες. Συγκεκριμένα από την Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία από την πρεσβεία μας στην Μόσχα σημειώνεται αύξηση που φτάνει το 40%.

    Στην κρουαζιέρα, υπάρχει ενίσχυση. Το ποσοστό της αύξησης των προσεγγίσεων ξένων κρουαζιερόπλοιων θα ξεπεράσει το 10%. Αντίστοιχα, στον θαλάσσιο τουρισμό, η αύξηση φτάνει στο 10%.

    Οι Έλληνες συμπολίτες μας με την σειρά τους, παρέμειναν σταθεροί και επέλεξαν την χώρα τους για τις διακοπές τους. Δεν είχαμε, δηλαδή, διαρροές Ελλήνων προς το εξωτερικό. Είχαμε, όμως, μείωση του χρόνου των διακοπών τους. Πρόκειται για μια αυτονόητη, θα έλεγα, προσαρμογή των ελληνικών νοικοκυριών στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Αντίστοιχη συμπεριφορά επέδειξαν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες με πρώτους τους Άγγλους. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή σε αγορές, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

    Τι σημαίνουν αυτά με απλά λόγια; Ότι η Μεσαία τάξη είναι αυτή που συμπίεσε τον χρόνο τον διακοπών της περισσότερο από όλους. Από στοιχεία της TGI (11.000 ερωτώμενοι ετησίως) φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας σε ετήσιο επίπεδο (όχι μόνο καλοκαίρι) οι Έλληνες οι οποίοι κάνουν κάποιες διακοπές, εμφανίζουν γραμμική αύξηση, κινούμενοι από το 69% στο 72%. Μέρος της αύξησης προέρχεται από την Ανώτερη κοινωνικό-οικονομική τάξη. Η έκπληξη, όμως έγκειται στο γεγονός ότι η υπόλοιπη αύξηση προέρχεται από την αντίστοιχη Κατώτερη κοινωνικοοικονομικά τάξη. Πως εξηγείται αυτό; Η απάντηση προέρχεται από το μέσο το οποίο επιλέγουν για να ταξιδέψουν. Και αυτό εξηγεί πολλά.

    Μέσα σε αυτούς που πηγαίνουν διακοπές διαπιστώνεται μείωση 4% στα ταξίδια με αεροπλάνο και 6% αντίστοιχα με πλοίο, αφήνοντας χώρο για αύξηση χρήσης σε άλλα φθηνότερα μέσα μετακίνησης όπως το τραίνο ή το αυτοκίνητο. Αλλαγές, όμως, προκύπτουν για τους Έλληνες ταξιδιώτες και όσον αφορά στην διαμονή τους. Ενισχύονται οι προορισμοί με τον χαρακτηρισμό «σπίτι στο χωριό», που είναι σίγουρα φθηνότεροι. Αντίστοιχα, οι διακοπές του Σαββατοκύριακου, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, εμφανίζουν μείωση της τάξης του 5% προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τις κεντρικές διακοπές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και με αυτή ως δεδομένη, πορευτήκαμε τους μήνες που πέρασαν και αντίστοιχα σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας στο μέλλον. Γι αυτό αυξήσαμε τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού κατά 40%, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 150.000 δελτίων, κάνοντας πράξη την βαθιά πεποίθησή μας ότι ο τουρισμός είναι δικαίωμα.

    Ευρηματική και στοχευμένη

    Η πολιτική προσπάθεια της χώρας οφείλει να είναι ευρηματική και στοχευμένη είπε ο υπουργός . Φέτος, για πρώτη φορά ήταν. Γιατί για πρώτη φορά εφαρμόσαμε ένα σύγχρονο marketing plan, το οποίο διευρύνει την τουριστική εικόνα της χώρας με 9 διαφορετικούς τομείς τουρισμού, χτίζοντας σταδιακά την νέα τουριστική εικόνα της Ελλάδας. Μια εικόνα η οποία διασφαλίζει την ποικιλομορφία και την βιωσιμότητα ενώ διευρύνει την τουριστική δραστηριότητα σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

    Δημιουργούνται, έτσι, προϋποθέσεις ανάπτυξης γύρω από την τουριστική δραστηριότητα σε όλη την περιφέρεια. Οι σταθμοί υποδοχής, διακίνησης και αναχώρησης των επισκεπτών -αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακοί σταθμοί κ.λπ.- πρέπει να λειτουργούν εύρυθμα και να παρουσιάζουν ευχάριστη εικόνα.

    Οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι, όλοι οι χώροι όπου κινούνται ή συγκεντρώνονται επισκέπτες, πρέπει να είναι καθαροί, τακτοποιημένοι και φιλόξενοι. Η αγορά, να χαρακτηρίζεται από ποιότητα και σεβασμό προς τον καταναλωτή, δηλαδή να αστυνομεύεται και να ελέγχεται ως προς τη λειτουργία της.

    Οι χώροι ιστορικού ή άλλου ενδιαφέροντος, πρέπει όχι απλώς να διευκολύνουν και να ικανοποιούν τον επισκέπτη, αλλά και να δίνουν την καλύτερη δυνατή εικόνα, να αντικατοπτρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και όχι να τον απαξιώνουν.

    Οι συγκοινωνίες μας, οι επικοινωνίες, οι υπηρεσίες υγείας, οι γενικότερες υπηρεσίες κυρίως στις τουριστικές περιοχές, να βρίσκονται σε επίπεδο αξιοπρεπές και ικανοποιητικό. "

    [08] Πολιτική

    Πάνω από 2.000 αστυνομικοί

    "Αστακός" η Δ.Ε.Θ.

    2/9/2008 6:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 7:01:25 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επί ποδός πολέμου θα βρίσκονται περισσότεροι από δύο χιλιάδες αστυνομικοί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, για την αστυνόμευση της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, συνεπικουρούμενοι με ενισχύσεις από άλλες περιοχές. Μέτρα θα λάβει και η Τροχαία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί το Σάββατο, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις. Με έγγραφό του προς το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, τονίζει ότι: "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψετε σε μία μικρή ομάδα από προβληματικά και διαταραγμένα άτομα, να διαταράξουν την ηρεμία αυτής της πόλης και να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών της". Επίσης στο ίδιο έγγραφο ζητείται να μην γίνει χρήση χημικών για να μη γίνει η περιοχή "κρανίου τόπος", καθώς και "να αποτραπεί η είσοδος στο Πανεπιστήμιο, ατόμων που διαπράττουν αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε: "Ακούμε και διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός, που θα μεταβεί σε λίγες μέρες στην ΔΕΘ, θέλει να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος. Πράγματι θα είναι χρήσιμος για ορισμένους. Για τα υψηλά εισοδήματα, γι αυτούς που έχουν μερίσματα, γι αυτούς που φοροδιαφεύγουν, γι αυτούς που μπορούν να λυμαίνονται την αγορά ασύδοτοι. Εμείς θα θέλαμε να είναι χρήσιμος για την κοινωνία και θα ήταν χρήσιμος αν είχε μια χρηστή διαχείριση της οικονομίας, αν βοηθούσε να γίνουν επενδύσεις και να βρεθούν θέσεις εργασίας. Τότε θα ήταν χρήσιμος. Ευχάριστος, δεν πειράζει. Ας μην είναι κανείς ευχάριστος. Χρήσιμος για την κοινωνία μπορεί να είναι".

    Σε απόφασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ τονίζει ότι: "Ο ΣΥΝ θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η "υποδοχή" του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να είναι αντίστοιχη της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των εργαζομένων και της νεολαίας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει μια πολιτική που βυθίζει στην ανέχεια και την οικονομική ασφυξία εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου".

    Και διαδήλωση αστυνομικών

    Αστυνομικοί όμως θα εμφανιστούν στη ΔΕΘ και σαν διαδηλωτές, στο μπλοκ της ΑΔΕΔΥ, όπως αποφάσισαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι θα διαδηλώσουν το Σάββατο "ήρεμα και ειρηνικά με βασικό αίτημα νέο μισθολόγιο, που θα καθορίζει τον πρώτο μισθό των αστυνομικών στα 1.350 ευρώ".

    [09] Κόσμος

    Μετά τον Γκουστάβ η Χάννα

    Αϊτή: δοκιμάζεται από δεύτερο τυφώνα

    2/9/2008 6:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 6:55:57 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Mεγάλες καταστροφές και δέκα νεκρούς άφησε στο πέρασμά του από την Αϊτή ο τυφώνας Χάννα. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, επιπλέοντα πτώματα και κάλυψη ακόμα και σπιτιών από τα νερά, που ξεπέρασαν σε ύψος τα δύο μέτρα, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό. Ιδιαίτερα επλήγη η πόλη Γκονάιβες, όπου και κατεγράφησαν οι θάνατοι των δέκα πολιτών. Η κατάσταση έγινε απελπιστική, όταν πλημμύρισε και τμήμα του τοπικού νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των ασθενών. Το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες με έδρα το Μαϊάμι, προβλέπει θα προκαλέσει ισχυρότατες βροχοπτώσεις και απαιτείται από τις αρχές λήψη μέτρων. Η Αϊτή δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τυφώνων, αφού στο πρόσφατο οκταήμερο πέρασμά του ο τυφώνας Γκουστάβ, προκάλεσε το θάνατο 77 πολιτών και αμέσως μετά η χώρα επλήγη και από τον τυφώνα Χάννα. Oι συνέπειες αυτές δεν είναι οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας, καθώς το2004, ο απολογισμός της τροπικής καταιγίδας Ζαν, ήταν 3.000 νεκροί.

    [10] Οικονομία

    Στις διεθνείς αγορές

    Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

    2/9/2008 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοντά στα 107 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το απόγευμα καθώς η υποβάθμιση του τυφώνα "Γκούσταβ" σε τροπική καταιγίδα άμβλυνε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Κόλπο του Μεξικού.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα μείωση κατά 8,30 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 107,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 105,46 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 3,59 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 105,82 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 40 δολάρια το βαρέλι, μετά την 11η Ιουλίου, όταν και είχε σημειωθεί η τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων. Ο τυφώνας "Γκούσταβ" καθώς και η σύγκρουση της Ρωσίας με τη Γεωργία, η οποία προκάλεσε προβλήματα στην ομαλή ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας ανέκοψαν την πτώση. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale Μάικ Γουίτνερ "αν δεν είχαν προκύψει αυτές οι απειλές θα είχαμε βιώσει ήδη τα 100 δολάρια".

    [11] Κοινωνία

    "Έξυπνα" εισιτήρια

    2/9/2008 5:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Έξυπνα" εισιτήρια διοχετεύει στην αγορά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών από τα τέλη του 2009.

    Πρόκειται για δυο κάρτες, η μία εκ των οποίων θα αντικαταστήσει το χάρτινο εισιτήριο και η άλλη, που θα φέρει μικροεπεξεργαστή, θα υποκαταστήσει τις μηνιαίες, ετήσιες και τις κάρτες ελευθέρας.

    Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ("έξυπνη" κάρτα μνήμης χωρίς μικροεπεξεργαστή) θα αποθηκεύεται χρηματική αξία με σκοπό να υποκαταστήσει το χάρτινο εισιτήριο απλής διαδρομής και το ημερήσιο εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών και με κάθε επιβίβαση θα αφαιρείται το ανάλογο ποσό.

    Η "έξυπνη" κάρτα, που θα διαδεχθεί τις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα περιέχει ηλεκτρονικά τη χρονική ισχύ των απεριόριστων διαδρομών και θα ανήκει αποκλειστικά στον κάτοχο της, καθώς θα διαθέτει ενσωματωμένη και τη φωτογραφία του κατόχου.

    Η αρχή εφαρμογής του μέτρου θα γίνει στο μετρό και το τραμ και ως το 2011 σταδιακά θα επεκταθεί σ όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ο επιβάτης θα περνάει το εισιτήριο του κατά την είσοδο του, στο μετρό και τον ηλεκτρικό, μπροστά από μηχάνημα με φωτοκύτταρο. Αν δεν υπάρχει επαρκές χρηματικό ποσό αυτόματες μπάρες θα του εμποδίζουν την είσοδο. Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά οι λαθρεπιβάτες, που "κοστίζουν" ετησίως απώλειες ύψους 33.700.000 ευρώ.

    Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτίζουν τις "έξυπνες κάρτες" με διάφορους τρόπους: από τα σημεία πώλησης, από ΑΤΜ, μέσω e-banking, internet, καθώς και μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου

    Και έξυπνες στάσεις λεωφορείων

    Εξάλλου, εγκρίθηκε από η δημιουργία περίπου 1000 "έξυπνων" στάσεων, που θα υπάρχουν σε όλους τους Δήμους αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, στις οποίες μέσω συστήματος τηλεματικής θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το κωδικό της γραμμής, την αφετηρία και το τελικό σημείο προορισμού, καθώς και τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης του οχήματος. Μέσα στο όχημα θα υπάρχει ηλεκτρονική πινακίδα που θα αναγράφει την επόμενη στάση καθώς και φωνητική ενημέρωση σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά)., ενώ θα παρέχεται και επί πλέον πληροφόρηση μέσω οθονών τηλεόρασης. Παράλληλα, θα υπάρχει αδιάλειπτη παρακολούθηση των οχημάτων από τα εξειδικευμένα Κέντρα των Φορέων (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ) και αμφίδρομη επικοινωνία.

    [12] Πολιτική

    Μέγαρο Μαξίμου

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με Ε. Στυλιανίδη

    2/9/2008 5:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αύριο δε θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Παιδείας.

    Ο Ευ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς προβλήματα, καθώς τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίστροφο και υπογράμμισε ότι τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι ήδη όλα καλυμμένα.

    Επίσης, ανέφερε ότι η εισαγωγική επιμόρφωση για πρώτη φορά έχει τελειώσει πριν τον αγιασμό και δεν γίνεται στα μέσα της χρονιάς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης ένα γενναίο πρόγραμμα αποκατάστασης της σχολικής στέγης και 12.333 νέα σχολικά κτίρια τα οποία θα ολοκληρωθούν, όπως είπε, έως το 2012.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την εύρυθμη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά από μεταβατική περίοδο. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη, πρόσθεσε, ξεκινά από την πρώτη στιγμή για να χτυπήσει την παραπαιδεία στο σκληρό της πυρήνα.

    Σε ό,τι αφορά οφειλόμενα χρήματα ωρομισθίων από πέρσι, με βάση σχετική ερώτηση που έγινε, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχουν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες και παράλληλα υπάρχει συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε η αντιμισθία των ωρομισθίων σταδιακά να αυξάνεται έως το σημείο εκείνο της πρότασης που έχει υποβληθεί από την αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση.

    Σε άλλη ερώτηση για την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που καταγράφηκε σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στο 2,2, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παλεύει με τα προβλήματα, πως υπάρχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό ο οποίος σε όλα τα ερωτήματα δείχνει την εμπιστοσύνη του και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και προς την κυβέρνηση.

    [13] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ

    Καταγγελία για παράβαση του ασυμβίβαστου

    2/9/2008 5:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη συμμετοχή εν ενεργεία υπουργού-χωρίς να τον κατονομάζουν- σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, κατά παράβαση του ασυμβίβαστου, καταγγέλλουν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης να δώσουν εξηγήσεις.

    Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης αναφέρει ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ιδιοκτησία και τη συμμετοχή του σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ,στην οποία δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση. Η εταιρεία συστήθηκε το Μάρτιο του 2005,με μόνη δραστηριότητα την αγορά ενός ακινήτου και το 2007 μεταβιβάστηκε σε κυπριακή εταιρεία, προσθέτει.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για την εταιρία διαχείρισης ακινήτων που είχαν συστήσει ο Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να μετάσχει ως μέλος ΔΣ, αλλά ως μέτοχος δεν είχε απαγόρευση.

    [14] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο πέντε σημείων για την Οικονομία

    2/9/2008 4:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεση του στις κυβερνητικές προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και μέσω της πολιτικής εκπροσώπου του κόμματος για θέματα Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε τα μέτρα εισπρακτικά, κοινωνικά άδικα, αντιαναπτυξιακά και αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας. Παράλληλα, παρουσίασε πακέτο δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό.

    Μεταξύ άλλων πρότεινε:

    - ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα - επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και - εισαγωγή αποτελεσματικού δειγματοληπτικού έλεγχου με διασταύρωση όλων των πληροφοριών για τις συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων κεντρικά με βάση την εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης, για να εντοπίζονται οι ομάδες ή επιχειρήσεις που έχουν τάση προς τη φοροδιαφυγή. - Φορολόγηση των εσόδων από μερίσματα στην κλίμακα εισοδήματος φυσικών προσώπων και για φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών με χαμηλό συντελεστή ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. - Φορολόγηση της υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών, και παράλληλη κατάργηση του υπάρχοντος φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

    Σκληρή κριτική ΠΑΣΟΚ

    Η κ. Κατσέλη, επισήμανε ότι τα μέτρα, δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάρρευσης και λαμβάνονται για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο του 2008 βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες δαπάνες έχουν ξεφύγει και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού έφτασε ήδη τα 8,6 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο κατά 318 εκατ. ευρώ και μας οδηγεί ευθέως σε δημοσιονομική επιτήρηση.

    Επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι "για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά η κυβέρνηση φορολογεί εισοδήματα που βρίσκονται ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας" και επισήμαναν ότι "επιτίθεται σε πάνω από 1.100.000 φορολογούμενων επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο". Ειδικότερα, ανάμεσα σε αυτούς περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ως 1.050 ευρώ το χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τουλάχιστον 410.000 φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας (έως 6.000 ευρώ), ανέφεραν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με τα μέτρα του νομοσχεδίου που αφορούν το Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι πλήττουν περισσότερο τον Έλληνα μικροεπενδυτή παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για φυγή κεφαλαίων. Ερωτηθείς σχετικά η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Ήδη η Ελλάδα δανείζεται ολοένα και ακριβότερα από τις διεθνείς αγορές, το πρόβλημα υπάρχει, αυτό που μένει είναι να επισημοποιηθεί, ανέφερε.

    "Πορευόμαστε για το συμφέρον του τόπου και των πολιτών που δρουν και εργάζονται σεβόμενοι τους νόμους, εν αντιθέσει με τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται και έτσι θα συνεχίσουμε", ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Τα νέα φορολογικά μέτρα, "στρέφονται επί δικαίων και αδίκων και επιχειρούν να μας βάλουν να συγκρουστούμε με μικροβιοτέχνες με μικροεμπόρους", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος στο περιθώριο σημερινής ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την ακρίβεια και το δανεισμό των νοικοκυριών. Παράλληλα προέβλεψε ότι θα έρθει φορο-καταιγίδα έμμεσων φόρων που θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η κυβέρνηση "το πρώτο πράγμα που έκανε το 2004 ήταν να μειώσει τη φορολογία στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και να χάσει έσοδα πάνω απο 1 δισ. ευρώ" και επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να προχωρήσει στη συγκρότηση μεγάλης καταναλωτικής οργάνωσης.

    Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Πελοπίδας Καλλίρης εκτίμησε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. "Επιτέλους πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες".

    [15] Κόσμος

    Κυπριακό: Εναρξη των απευθείας συνομιλιών

    2/9/2008 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 3:56:03 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοίγει αύριο στη Λευκωσία η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν "όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την πικρία από την απόφαση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης. Ο μεγάλος στόχος, είπε, είναι η λύση, γι αυτό "δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής".

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία. Δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και εξέφρασε την πεποίθηση πως "εάν βάλουμε κάτω και οι δύο πλευρές ως κοινό στόχο και κριτήριο το όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων, και όχι ξένων δυνάμεων, θα μπορέσει να επιτευχθεί η λύση". "Σίγουρα, τα τελευταία γεγονότα δεν συνέβαλαν στη δημιουργία του καλού κλίματος, αλλά να μην μείνουμε σε αυτά. Αύριο γίνεται μια νέα αρχή και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτήν", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Η πρώτη συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στις 10 αύριο το πρωί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή της Λευκωσίας.

    Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στις 8 απόψε ο κ. Ντάουνερ θα έχει δείπνο εργασίας με τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η αυριανή συνάντηση θα αναλωθεί στον καθορισμό των διαδικασιών, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει στη συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποχώρησης του Γιώργου Ιακώβου.

    Οπως είπε ο Χασάν Ερτσακιτζά, η αποχώρηση του κ. Ιακώβου οφειλόταν στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση ενός θέματος, εκτός ημερησίας διάταξης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή, εισηγείται συχνές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θέμα, πρόσθεσε, το οποίο θα συζητηθεί αύριο.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη, ο Χασάν Ερτσακιτζά χαρακτήρισε περιττές τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πύργου, αφού όπως είπε, η λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάμα τελείται από το 2004 με καθορισμένο τρόπο.

    [16] Τεχνολογία

    Ερχεται ο Chrome

    Η Google ετοιμάζει browser

    2/9/2008 2:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H αμερικανική εταιρία Google, δημιουργός της διάσημης πλέον μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης, ταράζει πάλι τα νερά στον κόσμο της πληροφορικής, δημιουργώντας ένα νέο πρόγραμμα πλοήγησης (browser), με βάση λογισμικό ανοικτού πηγαίου κώδικα (open source), σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του BBC, στοχεύοντας να ανταγωνιστεί τα δύο καθιερωμένα προγράμματα, τον Microsoft Internet Explorer και τον Mozilla Firefox.

    O νέος browser, που θα ονομάζεται Chrome, σχεδιάζεται να είναι "ελαφρύς" και γρήγορος και να τα βγάζει πέρα με τη νέα γενιά εφαρμογών λογισμικού που είναι φορτωμένες με γραφικά και πολυμέσα. Αρχικά ο Chrome θα παρουσιαστεί σε δοκιμαστική έκδοση (beta) για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, σε 100 περίπου χώρες, και θα ακολουθήσουν άλλες παραλλαγές του για Μac και Linux.

    Πρόκειται για τη σημαντικότερη είδηση στο χώρο πλοήγησης του Ίντερνετ από τότε που ο Firefox άρχισε να "ροκανίζει" το μερίδιο του Explorer στην αγορά (σήμερα υπολογίζεται στο 80% παγκοσμίως) και πολλοί αναλυτές προβλέπουν την αναβίωση του "πολέμου των browsers".

    [17] Ιράκ

    Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    2/9/2008 2:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους ένας αστυνομικός και άλλοι 21 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε τρεις επιθέσεις που είχαν στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στη Βαγδάτη και στη βόρεια πόλη της Μοσούλης ανακοίνωσαν ιρακινές πηγές ασφαλείας.

    Στη Μοσούλη 370 χλμ. βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας "τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο". Στόχος της επίθεσης ήταν ένα φυλάκιο ελέγχου του ιρακινού στρατού στο Aλ-Κόντος, ανατολική συνοικία της πόλης, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

    Νωρίτερα το πρωί περισσότεροι από τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 άλλοι τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς εναντίον της ιρακινής αστυνομίας στην κεντρική και τη δυτική Βαγδάτη, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης της πέθανε στην ιρακινή πρωτεύουσα, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιώτης δεν σκοτώθηκε σε μάχη.

    Ο στρατός "αναφέρει τον θάνατο ενός στρατιώτη στη Βαγδάτη στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο θάνατος δεν επήλθε σε πεδίο μάχης", τόνισε η αμερικανική διοίκηση χωρίς να αναφέρει τα αίτια του θανάτου του στρατιώτη.

    Με τον θάνατο αυτόν αυξάνεται σε 4.151 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά την εισβολή τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ανεξάρτητης ιστοσελίδας icasualties.org.

    [18] Ιράκ

    Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση

    2/9/2008 12:15:00 μμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σήμερα Τρίτη σε δύο επιθέσεις εναντίον της ιρακινής αστυνομίας στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ένας Ιρακινός αστυνομικός και ένας περαστικός σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που είχε στόχο μια αστυνομική περίπολο στο κέντρο της Βαγδάτης, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Εννέα άνθρωποι, μεταξύ τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή. Την ίδια ώρα "δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο γυναίκες" σε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κατά τη διέλευση περιπόλου της αστυνομίας στη δυτική Βαγδάτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Αργά χθες Δευτέρα τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Άμυνας στο Ιράκ δημοσιοποίησαν τα μηνιαία στοιχεία με τις απώλειες των αμάχων και των ιρακινών δυνάμεων σε βίαια επεισόδια τον Αύγουστο, με την επισήμανση ότι ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σε 431, εκ των οποίων 383 άμαχοι, 18 στρατιώτες και 30 αστυνομικοί.

    Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και του διεθνούς οργανισμού σκότωσαν 116 αντάρτες και συνέλαβαν 1.385 άλλους, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιρακινών υπουργείων.

    Τον Ιούλιο η βία στοίχισε τη ζωή σε 465 Ιρακινούς, εκ των οποίων 387 άμαχοι, 45 αστυνομικοί και 33 στρατιώτες.

    Αντίθετα οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ αυξήθηκαν με 22 στρατιώτες νεκρούς τον Αύγουστο, έναντι 13 τον Ιούλιο, όταν οι απώλειες στον αμερικανικό στρατό είχαν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την αμερικανική εισβολή τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

    Είκοσι εννέα αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιούνιο και 19 τον Μάιο.

    [19] Παράξενα

    Πολυ-διαζύγιο

    1/9/2008 2:44:00 μμ

    Ένας 84χρονος Νιγηριανός με 86 συζύγους και 170 παιδιά αποδέχθηκε ένα διάταγμα των ισλαμικών αρχών το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να διαζευχθεί τις 82 εξ αυτών, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

    Το BBC, επικαλούμενο έναν τοπικό εμίρη, μετέδωσε ότι ο Μαχαμαντού Μπέλο Αμπουμπάκαρ συμφώνησε το Σάββατο στο μαζικό διαζύγιο.

    Ο Αμπουμπάκαρ, πρώην δάσκαλος και ιεροκήρυκας, αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή βάσει της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου που θεσπίστηκε και πάλι το 2000 στη βορειοδυτική Νιγηρία.

    Μολονότι η θανατική ποινή ακυρώθηκε, ο Αμπουμπάκαρ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της έξωσης από το σπίτι του.

    Νιγηριανά μέσα ενημέρωσης και το BBC είχαν πάρει συνέντευξη από τον Αμπουμπάκαρ μερικές εβδομάδες νωρίτερα και εκείνος είχε ισχυριστεί πως δεν προβλέπεται στο Κοράνι τιμωρία για όποιον έχει περισσότερες από τέσσερις συζύγους.

    Ωστόσο το Νιγηριανό Ανώτατο Συμβούλιο Ισλαμικών Υποθέσεων αποφάνθηκε πως η Σαρία περιορίζει σαφώς τους άνδρες στις τέσσερις συζύγους.

    [20] Υγεία

    Γονίδιο απιστίας;

    2/9/2008 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η δικαιολογία που πολλοί αναζητούσαν, βρέθηκε χάρη στην επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η τάση ενός άνδρα να είναι άπιστος στη σύντροφό του, επηρεάζεται από τα γονίδιά του.

    Οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες!) που έχουν κληρονομήσει μια γενετική παραλλαγή, η οποία επηρεάζει μια συγκεκριμένη ορμόνη, τη βασοπρεσίνη, είναι πιο πιθανό από το συνηθισμένο να δημιουργήσουν ασθενέστερες σχέσεις και προβληματικούς γάμους, με συνέπεια οι σύζυγοι ή άλλοι σύντροφοί τους να είναι λιγότερο ικανοποιημένες.

    Αν και ή έρευνα, με επικεφαλής τον Χάσε Βάλουμ, δεν ασχολήθηκε άμεσα με την απιστία, τα πορίσματά της υποδεικνύουν ότι η ανδρική μονογαμία επηρεάζεται (και) από τις παραλλαγές ενός μοναδικού γονιδίου. Οι ερευνητές προειδοποιούν πάντως ότι τελικά πολλοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ευτυχία σε μια σχέση, συνεπώς είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς αν ένα συγκεκριμένο άτομο θα είναι πιστό και μονογαμικό ή το αντίθετο μόνο με βάση τα γονίδιά του - άρα δεν μπορεί να γίνει (ακόμα τουλάχιστον) λόγος για τεστ DNA κατά της απιστίας!

    Η ορμόνη βασοπρεσίνη, που σχετίζεται με την οξυτοκίνη (τη λεγόμενη και "ορμόνη του έρωτα"), όπως ανακαλύφθηκε από το 2004, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά, το δεσμό ενός ζευγαριού και το σεξουαλικό ταίριασμα στο ζωικό βασίλειο, ενθαρρύνοντας τη μονογαμία μεταξύ των ζώων (έχει μελετηθεί ιδιαίτερα η επίδρασή της στα μονογαμικά τρωκτικά). Οι επιστήμονες, σε πειράματα, κατόρθωσαν, αυξάνοντας το επίπεδο της βασοπρεσίνης στον εγκέφαλο των ζώων, να κάνουν τα τρωκτικά λιγότερο ή περισσότερο πιστά στο σύντροφό τους.

    Τώρα βρέθηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι βασοπρεσίνη, που είναι ενεργή επίσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παίζει ρόλο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν το γονίδιο που κωδικοποιεί (καθορίζει) τον υποδοχέα της βασοπρεσίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε δείγμα εκατοντάδων ζευγαριών εθελοντών, και βρήκαν ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή (η υπ. αρ. 334) σχετίζεται με την ικανότητα ή ανικανότητα ενός άνδρα να προσκολλάται συναισθηματικά στη σύντροφό του.

    Ο καθηγητής Στιβ Φελπς του Πανεπιστημίου της Φλόριδας χαρακτήρισε καινοτομική την έρευνα και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα λίγες μελέτες έχουν βρει σημαντικές επιρροές από ένα και μοναδικό γονίδιο. Από την άλλη, ο καθηγητής Λάρι Γιάνγκ, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας, δήλωσε επιφυλακτικός μέχρι τα πορίσματα να επιβεβαιωθούν από άλλη έρευνα, αλλά ακόμα και τότε, όπως είπε, δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να υποβάλουν το μελλοντικό τους σύζυγο σε γονιδιακό τεστ, καθώς τα γονίδια επηρεάζουν σε ένα μόνο βαθμό την πολύπλοκη σχέση δύο πολύπλοκων ατόμων.

    Νωρίτερα, φέτος, έρευνα είχε δείξει πως η ίδια γονιδιακή παραλλαγή 334 σχετίζεται με το επίπεδο εμπιστοσύνης των ανθρώπων, ενώ σε άλλη έρευνα είχε σχετιστεί με την κοινωνική συμπεριφορά των αυτιστικών ατόμων.

    Ο επόμενος ερευνητικός στόχος της ομάδας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα είναι να μελετήσουν πώς η βασοπρεσίνη επηρεάζει τον αλτρουισμό και τη ζήλια


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 September 2008 - 16:50:38 UTC