Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα εθνικού διαλόγου για την Παιδεία
  • [02] Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών
  • [03] Διαξιφισμοί με φόντο τις δημοσκοπήσεις

    [01] Πρεμιέρα εθνικού διαλόγου για την Παιδεία

    Πολιτική

    Χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς των Πρυτάνεων, για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεκινά και επίσημα ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, τη Δευτέρα υπό τον Υπουργό Παιδείας και την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον Γιώργο Μπαμπινιώτη. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που παρευρέθηκε στις εργασίες της 60ης Συνόδου των Πρυτάνεων στο Καρπενήσι, δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές απόψεις, είναι δυνατό να βρεθεί το νέο μοντέλο εισαγωγής στα ΑΕΙ, μέσα από τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου.

    Ο Υπουργός Παιδείας έφυγε από το Καρπενήσι χωρίς τελική πρόταση από πλευράς Πρυτάνεων που παρέπεμψαν τις αποφάσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην επόμενη Σύνοδο τους, τον Ιούνιο, παρέλαβε όμως ένα ομόφωνο πόρισμα τριών σημείων για τροποποιήσεις στο νόμο πλαίσιο.

    Προτείνονται βελτιώσεις: στον τρόπο διανομής των συγγραμμάτων, συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων και προσμέτρησης της φοιτητικής ψήφου.

    "Ήταν μία συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα, μία συνάντηση η οποία δείχνει την διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίλυση ζητημάτων και για, όσο το δυνατόν, καλύτερη αμφίδρομη συνεργασία για να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα στις δράσεις που απαιτούνται, προκειμένου ορισμένα πράγματα τα οποία απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και, κυρίως, την τριτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα να μπορούν να επιλυθούν (...) Εκεί που υπάρχει δυνατότητα επίλυσης ζητημάτων, από την δική μας πλευρά θα δοθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα θα ακουστούν είναι και αποδεκτά. Ούτε, βεβαίως, όπως είπα και στο Συμβούλιο των Πρυτάνεων, δεν έχουμε έρθει κρατώντας στο χέρι μας μαγικές λύσεις για όλα τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην εκπαίδευση και είναι, μάλιστα, χρονίζοντα" είπε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Εκλογές στην ΠΟΣΔΕΠ

    Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), μετά και την ένταση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Οι εκλογές των πανεπιστημιακών καθηγητών δεν έδωσαν πλειοψηφία σε καμιά παράταξη, οι συμμαχίες όμως που αναμένεται να διαμορφωθούν προοιωνίζονται αλλαγή τακτικής απέναντι στις κινητοποιήσεις.

    Είδηση: 19834

    [02] Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

    Ειδήσεις

    Εβδομάδα ευρωπαϊκών αποφάσεων η τρέχουσα. Το ενδιαφέρον της χώρας μας επικεντρώνεται στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, Δευτέρα και Τρίτη, στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου καλείται να υπερασπιστεί το πρόγραμμα σταθερότητας ενισχυμένος και με το χαρτοφυλάκιο της πώλησης της Ολυμπιακής. Στα συμβούλια θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας επιτήρησης για τις χώρες που έχουν έλλειμμα πάνω από 3%, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από τις αποφάσεις της Κομισιόν θα εξαρτηθούν και τα μέτρα που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο για την τόνωση των εσόδων, με ιδιαίτερη προσοχή να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα και να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν.

    Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία

    Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών θα μπουν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δοθεί εδώ και καιρό, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και το φοροεισπρακτικο μηχανισμό και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αναμένεται να υιοθετηθεί μία ήπια στάση λόγω της κρίσης και θεωρείται πιθανό να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους για τη μείωση του ελλείμματος.

    Για κάθε ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο πακέτο έκτακτων μέτρων εάν μας ζητηθεί να μειωθεί το έλλειμμα μέσα στο 2010 ή η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη.

    Προτεραιότητά μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και αυτό πράττουμε, επισήμανε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στην εφημερίδα "Χώρα".

    Οι έχοντες και οι κατέχοντες θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης στην "Απογευματινή".

    Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στη Real News, υποστήριξε πως η λήψη έκτακτων μέτρων θα εξαρτηθεί από την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει έσοδα.

    Στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι θα είναι καταστροφικό να αναγκαστεί η Ελλάδα να υπαχθεί σε ένα καθεστώς σκληρής επιτήρησης με αντάλλαγμα την αποφυγή της χρεωκοπίας.

    Δύσκολη σεζόν για όλους

    Κι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ιδιαίτερα σφιχτές αναμένεται να είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν σε μισθούς και συντάξεις που θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου και θα κινούνται οριακά στο 2%.

    Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που υπάρχουν προβλέπουν την καταβολή των αυξήσεων σε δύο δόσεις.

    Το πρώτο προβλέπει αύξηση 2% από τον Ιανουάριο και 1% από τον Οκτώβριο. Έτσι η τελική αύξηση θα είναι 2,2%. Το δεύτερο προβλέπει αύξηση 1,5% από τον Ιανουάριο και 1,5% από τον Οκτώβριο, με το καθαρό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,9%.

    Στη δίνη των επιπτώσεων από την κρίση έχει βρεθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων η σεζόν θα κλείσει με μείωση που μπορεί να φτάσει στο 20%.

    Με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία δεν θα χειροτερεύσουν, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Zoom", εκτίμησε ότι φέτος η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί αλλά όχι με τους περσινούς ρυθμούς.

    Την ίδια ώρα η αύξηση των δανείων που βρίσκονται στο "κόκκινο" είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τράπεζες καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διογκώσει τα καθυστερούμενα δάνεια.

    Το 2008 έκλεισε με αύξηση των καθυστερούμενων δανείων κοντά στα 15 δισ. ευρώ από 9,6 δισ. το 2007.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει σενάρια κινδύνου που προβλέπουν έως και διπλασιασμό τους το 2009 λόγω της προβλεπόμενης καθίζησης της οικονομίας και της αύξησης της ανεργίας.

    Είδηση: 19833

    [03] Διαξιφισμοί με φόντο τις δημοσκοπήσεις

    Στο "κόκκινο" η πολιτική αντιπαράθεση για την ανάγκη συναίνεσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση. Οι πολίτες, στην πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει τη δημοσιότητα μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, "ψηφίζουν" υπέρ της συνεννόησης, δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και ενισχυμένα ποσοστά στην εικόνα του Κώστα Καραμανλή. Οι διαξιφισμοί αναμένεται να μεταφερθούν και στη Βουλή, όπου αυτή την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

    Προβάδισμα 3,8 μονάδων του ΠΑΣΟΚ και ενίσχυση του Κώστα Καραμανλή με 39,5% έναντι 34,9% του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο. Στην ίδια έρευνα το 65,6% των ερωτηθέντων συμφωνεί στην ανάγκη συναίνεσης και το 58,5% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

    "Ποτέ δεν φοβήθηκα τη συναίνεση, λέω "ναι" στη συναίνεση αλλά με σχέδιο και στόχους για τον λαό", υπογράμμισε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τον ελληνικό λαό να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

    "Η συναίνεση προϋποθέτει και μια αξιωματική αντιπολίτευση ικανή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, για να προσθέσει πως "η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και ο Γιώργος Παπανδρέου όχι απλώς φοβούνται αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε αυτές τις απαιτήσεις Και η πενία όπως είναι γνωστό, τέχνας κατεργάζεται και στην πολιτική".

    "Η συναίνεση στον τόπο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα πράγματα. Εμείς διαχρονικά υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται ο τόπος ισχυρές κυβερνήσεις" σχολίασε στον Ελεύθερο Τύπο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, απορρίπτοντας προς το παρόν τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξη της στον Ελεύθερο Τύπο προκρίνει την κοινωνική συναίνεση. Το θέμα είναι να διαμορφώσουμε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, σημειώνει, οι οποίες βεβαίως είναι δύσκολες, αλλά μόνο μέσα από αυτές μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

    "Χρειάζονται λίγα λόγια, πολλή δουλειά και γρήγορα αποτελέσματα", επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

    "Η συναίνεση προϋποθέτει ότι πρώτα συζητάς και μετά αποφασίζεις", σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

    Από την εφημερίδα real News του εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι: "Κάλπες μπορεί να προκύψουν και πριν από τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ασταθές. Η ΝΔ έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μεγάλα προβλήματα στην κοινοβουλευτική της ομάδα και σημαντικές διαφοροποιήσεις μέσα στην κυβέρνηση".

    Σχετικά με το χρόνο των εκλογών ο Χρήστος Βερελής εκτίμησε όσο ο κ. Καραμανλής "βρίσκει λεφτά και δανείζεται, έστω και με επαχθείς όρους θα αποφύγει να κάνει εκλογές".

    "Η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο παγιώνεται αλλά ήδη από τώρα, δίχως προκήρυξη εκλογών το ΠΑΣΟΚ αγγίζει την αυτοδυναμία. Πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας", σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    "Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι κάθε μέρα που περνάει να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές, να υλοποιούνται και να εφαρμόζονται δράσεις που να δίνουν ανακούφιση στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και όχι η ακτινογραφία της στιγμής", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης

    Αντίθετο στη συναίνεση δηλώνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, καλώντας τους εργαζόμενους να αποδυναμώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπό το σύνθημα "καμία συναίνεση, όχι στον ευρωμονοδρομο, αντεπίθεση".

    "Η κυβέρνηση επιμένοντας στις ίδιες αποτυχημένες, συντηρητικές πολιτικές, επιδεινώνει την κρίση. Η προσφυγή στις κάλπες, εφ' όσον ενισχυθούν οι δυνάμεις που διεκδικούν αλλαγές πολιτικών μπορεί να σταματήσει αυτή την κατηφόρα" είπε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το Βόλο επανέλαβε την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές, προτάσσοντας την ανάγκη συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος έδωσε στον Πρωθυπουργό υποσχετική για συνεργασία και όχι λευκή επιταγή.

    Είδηση: 19832


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 March 2009 - 19:04:48 UTC