Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα των αρχηγών
  • [02] Αρχίζει η 64η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    [01] Η ώρα των αρχηγών

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 09 2009 23:44

    Τις θέσεις τους για βασικά ζητήματα της χώρας κατέθεσαν απόψε οι πολιτικοί αρχηγοί στη τηλεμαχία που διεξήχθη στο στούντιο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους για την οικονομία, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση, την εργασία και την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, και την εξωτερική πολιτική. Την τηλεμαχία συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις έθεσαν ο Παύλος Τσίμας από το Mega, ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, ο Αιμίλιος Λιάτσος από τον Star, ο Ανδρέας Κωνσταντάτος από τον Alter και η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ. Να παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

    Κώστας Καραμανλής

    Ερωτηθείς για τα πεπραγμένα της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έκανε όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της οικονομίας και του «συμμαζέματος» των δημοσίων δαπανών, που μάλιστα οδήγησε και στην προσωρινή μείωση του ελλείμματος. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που λειτούργησε σαν καταλύτης, ώστε η προσπάθεια να πρέπει πλέον να ενταθεί στο πεδίο του περιορισμού των δαπανών και της πάταξης της φοροδιαφυγής, με δύσκολες αποφάσεις και αυστηρά μέτρα, ακόμα κι αν δεν είναι ευχάριστα στους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το δρόμο της ευθύνης σε αντίθεση με τις εύκολες λύσεις των ευχολογίων, της παροχολογίας και των υποσχέσεων. Έγιναν και λάθη, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο τα μέτρα που εξαγγείλαμε, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα για να μη χρειαστούν στο μέλλον ακόμα πιο σκληρές παρεμβάσεις. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι πολίτες που τον τίμησαν δύο φορές με την εμπιστοσύνη τους έχουν την ωριμότητα να καταλάβουν ποια στάση είναι προς το συμφέρον του τόπου.

    Στην ενότητα της κοινωνικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς για το θέμα των stage, είπε ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, που εξασφαλίζει εκτός από εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία, ικανή μοριοδότηση, ώστε να ανοίξει το δρόμο σε έναν υποψήφιο για μια θέση εργασίας. Μπορεί να μην είναι πλήρης και ικανοποιητική λύση, ούτε καλά αμειβόμενη, αλλά αποδεικνύεται χρήσιμη, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ανεργίας, είπε ότι στη χώρα μας οι δείκτες μειώθηκαν, ώστε με τον ερχομό της κρίσης να μην περνάμε τόσο δραματικές στιγμές όσο άλλες χώρες. Επανέλαβε ότι η βασική μέριμνα πρέπει να είναι το νοικοκύρεμα, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε μέτρα όπως η αύξηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας, της σύνταξης του ΟΓΑ, ενώ, όπως είπε στήριξε την μικρομεσαία επιχείρηση και προώθησε το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν κλείνει μέτωπα, αλλά έχει πολλά ακόμα ανοιχτά κυρίως από την ανατολική πλευρά. Επανέλαβε ότι η ΝΔ ως Κυβέρνηση στήριξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, αλλά υπό τον όρο να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν επιτυχία ότι εντάχθηκε στο συμμαχικό σχέδιο του ΝΑΤΟ η άσκηση στον Αη Στράτη, ενώ για τη λαθρομετανάστευση ήταν πολύ σημαντικό ότι εκτός από τα εθνικά μέτρα, εντάχθηκε το πρόβλημα σε μια ευρύτερη κοινοτική πολιτική. Για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είπε ότι οι δύο χώρες είναι παραδοσιακά σύμμαχοι, όταν όμως υπήρξε αμερικανική αντίδραση στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, η Ελλάδα δε δίστασε να ασκήσει βέτο, ενώ η πολιτική για τους αγωγούς χαράχτηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τις επιθυμίες τρίτων.

    Σχετικά με ερώτηση του κ. Παπανδρέου για τη διαφθορά και τη διαφάνεια, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ο αγώνας είναι διαρκής και η ΝΔ ως Κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, αρκεί οι προτάσεις να ήταν ουσιαστικές και να μη γίνονταν για λόγους εντυπώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην επιμονή της Κυβέρνησης στο θέμα του βασικού μετόχου. Ο κ. Καραμανλής απαντώντας για τα προγράμματα stage προς τον κ. Τσίπρα που του έκανε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι είναι προγράμματα νόμιμα και συμβατά και δίνουν μια ανάσα απασχόλησης και εκπαίδευσης, ενώ με τη σειρά του ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν συμφωνεί με τα έκτροπα που σημειώνονται κάτω από την κάλυψη του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Για το θέμα της φορολογίας και των προτάσεων του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και της επιβολής βαρύτατων φόρων στα είδη πολυτελείας οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, ρώτησε η κ. Αλέκα Παπαρήγα τον πρωθυπουργό.

    Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας τόνισε ότι ήδη στα είδη πολυτελείας επιβάλλεται ο μεγαλύτερος συντελεστής φορολόγησης και στα ευρείας κατανάλωσης είδη ο χαμηλότερος. Όμως, όπως επεσήμανε, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν αφήνει περιθώριο για να μιλάμε για κατάργηση. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε επίσης, ότι έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος που πληρώνει η μέση Ελληνική οικογένεια, καθώς και αρκετοί από τους συντελεστές, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Επανέλαβε, όμως, πως η σημερινή οικονομική κατάσταση απαιτεί αναθεώρηση της φορολογίας.

    Στη θεματική του περιβάλλοντος ο κ. Καραμανλής στήριξε μετά από σχετική ερώτηση τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, Γ. Σουφλιά για την υπόθεση της αυθαίρετης κατοικίας, λέγοντας ότι η άδεια που είχε ήταν νόμιμη, ενώ αναφέρθηκε στο έργο της Κυβέρνησης στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης: εθνικό χωροταξικό σχέδιο, ειδικά χωροταξικά πλαίσια, κτηματολόγιο, τετραπλασιασμός της ανακύκλωσης, επέκταση του μετρό, διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπλήρωση των κριτηρίων του Κιότο. Όσον αφορά στις πυρκαγιές, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι ευθύνες αποδίδονται, ενώ εξήρε το έργο και το συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Ερωτηθείς για το θάνατο του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου στην ευρύτερη θεματική της Παιδείας, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η πολιτεία τότε αντέδρασε με σύνεση στο θλιβερό, όπως το χαρακτήρισε γεγονός, αποφεύγοντας να πυροδοτηθεί μια μεγαλύτερη κρίση, με ενδεχομένως περισσότερα θύματα. Ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις είναι ασφαλώς δικαίωμα των πολιτών, αλλά είναι αναγκαίες κάποιες παρεμβάσεις και πιο αποφασιστικές πολιτικές προκειμένου η διαμαρτυρία μιας ομάδας να μην παρακωλύει την καθημερινότητα των πολιτών και να μη θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ μιας αναθεώρησης της αντίληψης περί πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να σταματήσει ο πανεπιστημιακός χώρος να γίνεται αφετηρία για βιαιότητες. Σχετικά με τη δημοσκοπική πτώση που κατέγραφε το κόμμα του μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου είπε ότι σε μείζονα ζητήματα, αυτό δεν μπορεί να είναι το κριτήριο.

    Στην ενότητα Διακυβέρνηση-Δημόσια Διοίκηση ο κ. Καραμανλής ερωτήθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε υποθέσεις που προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα. Απαντώντας, είπε ότι στηρίζει μια Δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις, ακόμα κι αν η λειτουργία των δικαστικών ερευνών δεν έχουν χρόνους «πολιτικούς ή δημοσιογραφικούς». Κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση των πρωτοβουλιών του στο θέμα του Βατοπαιδίου, ενώ έκανε λόγο και για μεταρρυθμίσεις που ακριβώς θα αλλάξουν τον τρόπο που ασκείται η δημόσια διοίκηση, όπως για παράδειγμα τις προσλήψεις ικανών μην μόνιμων στελεχών σε θέσεις ευθύνης. Ερωτηθείς για τους υπαινιγμούς Τσιτουρίδη περί σκανδάλων στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού είπε ότι ο καθένας κρίνεται με βάση τη συνολική συμπεριφορά του και τις πράξεις του.

    Σε ερώτηση του κ. Χρυσόγελου για το χειρισμό των καταστροφικών πυρκαγιών και τις σχετικές πολιτικές ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι πυρκαγιές δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, ενώ υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα και το συντονισμό από την πλευρά της Πυροσβεστικής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, που άλλωστε οδήγησαν και στην κατάσβεση. Σημασία, έχει η έγκαιρη προειδοποίηση μέσα από το δάσος, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι από τη δασική υπηρεσία αφαιρέθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου σχετικά με την οικονομία ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κρίση επιβάλλει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για νεφελώδες, όπως είπε, δήθεν πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε εμπαιγμό στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

    Ο Κ. Καραμανλής, στη γενική του τοποθέτηση μίλησε για τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το χειρισμό της οικονομικής κρίσης. Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, νεφελώδες πρόγραμμα και άγνοια, αντιπαραθέτοντας από την άλλη το δικό του «δρόμο της ευθύνης» των δύσκολων αποφάσεων και των υπεύθυνων πολιτικών που όμως θα εξασφαλίσουν στους πολίτες το μέλλον.

    Γιώργος Παπανδρέου

    Στην ερώτηση για την οικονομία, και για το που θα βρει τα λεφτά για την υλοποίηση του προγράμματός του ο κ. Παπανδρέου, αφού κατηγόρησε την ΝΔ για την οικονομική της πολιτική κάνοντας λόγο για σπατάλες και υπερχρέωση του κράτους και του προϋπολογισμού από πελατειακές δαπάνες, τόνισε ότι η πολιτική του θα βασιστεί σε τρεις άξονες. Στο νοικοκύρεμα των δημόσιων δαπανών στην αναδιανομή του πλούτου μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και στην τόνωση της αγοράς. Τάχθηκε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και έκανε λόγο για ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα το διαπραγματευτεί στην ΕΕ. Τέλος είπε ότι θα ζητήσει παράταση για την μείωση του ελλείμματος παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τριετές πρόγραμμα με αναπτυξιακή προοπτική.

    Στην ερώτηση για την κοινωνική πολιτκή που αφορούσε το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς εργασιακή ασφάλεια, εγγυήθηκε ότι συντάξεις και εφάπαξ θα καταβάλλονται κανονικά. Επισήμανε ότι θα βάλει φρένο στις χαριστικές πράξεις μη απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών και συμπλήρωσε ότι μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία θα προχωρήσει στην επίλυση του ασφαλιστικού. Είπε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα εξομοίωσης των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα που θα καταπολεμήσει με ελεγκτικά μέτρα και εφαρμογή των νομών. Τάχθηκε δε υπέρ της αναθεώρησης των νόμων που αφορούν στην εργασία και θέλουν αλλαγή.

    Στην ερώτηση για την εξωτερική πολιτική που αφορούσε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το Σκοπιανό και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε για τον αγωγό ότι ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και ότι ελπίζει ότι θα τελειώσει από το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι εκτός των άλλων θα πρέπει να διασφαλιστεί οικολογικά η περιοχή και να αξιοποιηθούν και άλλοι παράμετροι εκτός των οικονομικών οφελών. Για το Σκοπιανό τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει κόκκινη γραμμή για την ονομασία και συμπλήρωσε πως αν προωθηθεί λύση που δεν ξεπερνά αυτή τη γραμμή θα την υιοθετήσει αλλιώς θα θέσει βέτο. Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόνισε ότι θα δουλέψει μόνο για το συμφέρον της Ελλάδας.

    Στην ερώτηση του επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων για τη μετατροπή των ενεργειακών πηγών σε ανανεώσιμες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν είχε ουσιαστική παρουσία και πρωτοβουλία στα περιβαλλοντικά θέματα. Ο ίδιος όπως είπε, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ετοιμάζεται να υποβάλει μια σειρά από προτάσεις για τη μετατροπή των λιγνιτικών και άλλων πηγών ενέργειας σε ανανεώσιμες, ώστε να μεταβληθεί σταδιακά το ενεργειακό μοντέλο και να περάσουμε σε μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης στόχο το περιβάλλον.

    Σε ερώτηση του κ. Καραμανλή για το που θα βρει τα λεφτά για το πρόγραμμά του , ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλες και διόγκωση του χρέους, και επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και είσπραξη όσων χρημάτων μπορεί από τα χρωστούμενους φόρους. Τόνισε ότι οι άμεσες ανάγκες για το πρόγραμμά του δεν ξεπερνούν τα 2,5 με 3 δις ευρώ, και συνεχίζοντας εστίασε στους τρεις άξονες, της οικονομικής του πολιτικής, νοικοκύρεμα, ανάπτυξη δίκαια φορολογική πολιτική.

    Σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη για τα εθνικά θέματα, είπε ότι ποτέ ως υπουργός Εξωτερικών δεν παρέδωσε σπιθαμή ελληνικής γης, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι πράξεις μου μιλάνε για εμένα.

    Σε ερώτηση για το περιβάλλον τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι ένα τέτοιο υπουργείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραγωγική αλλαγή στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι πρέπει να τελειώνουμε την Ελλάδα του real estate, του Βατοπεδίου, του τσιμέντο και του δανεισμού για την κατανάλωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της πράσινης ανάπτυξης την οποία χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για τη χώρα με σκοπό τον επαναπροσανατολισμό των παραγωγικών δομών της χώρας. Όσον αφορά στο ζήτημα του Αχελώου σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει επαναπροσδιορισμός της αγροτικής παραγωγής σε μη υδροβόρες καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα τοπικά φράγματα στη Θεσσαλία και να αξιολογηθεί το έργο του Αχελώου.

    Σε ερώτηση για την Παιδεία ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τα κολλέγια. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ρυθμίζει τα θέματα της Παιδείας με πελατειακό τρόπο και χωρίς αξιολόγηση και δεσμεύτηκε για μεγάλες αλλαγές και τομές μέσα από τη χρηματοδότηση της κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ μέσα στην 4ετια.

    Σε ερώτηση για την διακυβέρνηση που αφορούσε κυρίως την διαφθορά και την αδιαφάνεια στη δημόσια ζωή, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα είναι άτεγκτος απέναντι σε υποθέσεις αδιαφάνειας και σκανδάλων τα οποία δεν θα εκκρεμούν σε βάρος της αξιοπρέπειας του πολίτη της πολιτικής ζωής. Επισήμανε ότι θα θύσει ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που θα σέβεται τον πολίτη και την διαφάνεια και σημείωσε ότι π ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος από την πολιτική ζωή της χωράς λογά της διαφθοράς, όπως οι υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens που έχουν οδηγήσει στην παρακμή. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε να λύσει τις υποθέσεις αυτές αντιθέτως με το κλείσιμο της Βουλής τις παρέγραψε οδηγώντας στο τέλμα και την παρακμή. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα ήθελε τον κ. Σημίτη στη Βουλή και υπεραμύνθηκε του νέου κομματικού μοντέλου στο ΠΑΣΟΚ γεγονός που αποτυπώνεται και στο προεκλογικό τρίπτυχο καθαρά χρήματα, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες.

    Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα αναθεωρήσει το πλαίσιο για την εργασία θα καταργήσει τα stage με την μορφή που έχουν και το μπλοκάκι στο δημόσιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Παπαρήγα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα του βέτο, με αποτέλεσμα να δίνει περιθώρια στην Τουρκία. Έπρεπε να είμαστε πολύ αυστηροί, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και δήλωσε ότι το Δεκέμβριο θα είναι αρκετά αυστηρός στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Σε ερώτηση του Κώστα Καραμανλή για την φορολογία τόνισε ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός ενιαίου τρόπου φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα που θα καταργήσει τις ανισότητες που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης.

    Αλέκα Παπαρήγα

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στον κύκλο για θέματα οικονομίας, απάντησε μεταξύ άλλων ότι: "υπάρχει ένα σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης, στην αγορά υπάρχουν επιχειρηματικά μεγαθήρια, τρωκτικά, άνθρωποι που χρηματίζονται, δημόσια σπατάλη. Προτείνουμε 45% φόρο στο μεγάλο κεφάλαιο, ή οι επιχειρηματίες θα χάσουν, ή οι εργαζόμενοι. Ή αυτοί ή εμείς. Δεν λογαριάζουμε τι λένε οι Βρυξέλλες. Ο λαός έχει τη δύναμη να διεκδικήσει, να οργανωθεί, να αντεπιτεθεί".

    Για θέματα κοινωνικής πολιτικής η γγ του ΚΚΕ δήλωσε: "Ο λαός πρέπει να είναι σε θέση μάχης ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι σοσιαλιστικές χώρες είχαν κοινωνικές παροχές και τις μιμήθηκαν και οι δυτικές χώρες, όπου εφαρμόστηκαν οι νόμοι της αγοράς, υπήρξε παλινόρθωση του καπιταλισμού. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν μεγάλες ευθύνες για τις επιλογές τους".

    Στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, η κ. Παπαρήγα, είπε: "Το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις της Τουρκίας, η ΕΕ θα αποφασίζει πόσα και ποια προϊόντα θα παράγουμε στην Ελλάδα? Ο λαός θα αποφασίσει για το πότε και αν η Ελλάδα θα γίνει ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ. Από πότε ένα κόμμα κρίνεται για τη στάση του απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και όχι από τη στάση του στα συμφέροντα της χώρας του? Οι ΗΠΑ μπορεί να άλλαξαν πρόεδρο, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξαν πολιτική".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η ιδεολογία του ΚΚΕ είναι πολύ στενά δεμένη με το λαϊκό συμφέρον και αντιδρά στις επιλογές που προωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να είναι δημόσιο έργο και όχι πεδίο ικανοποίησης ιδιωτικών συμφερόντων, γιατί γίνεται παρέλαση εταιριών που θέλουν να αναλάβουν τέτοια έργα. Η πράσινη βιομηχανία δεν θα απολύει, θα δίνει μεγαλύτερα μεροκάματα? Με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε για μορφές ενέργειες που θα σέβονται το περιβάλλον, που θα υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο από ένα χειραφετημένο κίνημα που δεν θα φιλάει το χέρι των βιομηχάνων".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας για το θέμα της Παιδείας, είπε πως η θέση του κόμματός της είναι "υπέρ της δημόσιας και καθολικής Παιδείας, παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες έχουν γκρεμίσει τα τείχη για να μπαίνουν οι επιχειρηματίες στο χώρο και να βγάζουν κέρδη, αλλά και να χειραγωγούν τα μυαλά των μαθητών". Επίσης τάχθηκε εναντίον του "να βγάζουν οι επιχειρηματίες βιβλία και να κάνουν πιστοποιήσεις, με στόχο να βγάλουν ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και να αποβλακώσουν τους μαθητές. Το ΚΚΕ διεκδικεί Παιδεία χωρίς κανένα ταξικό φραγμό. Το ΚΚΕ έχει επιχειρήσεις που του επιτρέπουν να έχει έσοδα για τη λειτουργία του και δεν είναι επιχειρήσεις για ατομικό πλουτισμό και δημιουργία περιουσιών".

    Στην ενότητα διακυβέρνηση και δημόσια διοίκηση η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αυθαιρέτων και είπε ότι το ΚΚΕ ζητάει την κατεδάφιση όπου υπάρχουν βίλες και να δημευθεί η εκκλησιαστική περιουσία, να μετατραπεί η γη σε λαϊκή ιδιοκτησία, καθώς και ότι δεν φταίνε τα λαϊκά στρώματα που λειτούργησαν έτσι επειδή δεν τους έλυσαν τα προβλήματα οι κυβερνήσεις. Όπου υπάρχουν αυθαίρετα σε ρέματα, να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση μέσω του οργανισμού εργατικής κατοικίας για να γίνει ομαδική μετεγκατάσταση. Επίσης τόνισε ότι τις παρανομίες σε αυτό το επίπεδο τις ευνόησαν οι κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.

    Στην τελευταία της παρέμβαση η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε σε όσους και όσες συμφωνούν ότι ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, ζητώντας του να υπερψηφίσουν το κόμμα της, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με όλο το πρόγραμμα του ΚΚΕ, διότι είναι το κόμμα που θα συμβάλλει στον μετριασμό των προβλημάτων και στην απόσπαση κατακτήσεων. Εμπιστευτείτε μας δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    Αλέξης Τσίπρας

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ανάκαμψη χωρίς νέες θέσεις εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις και στήριξη του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει. Έξοδος από την κρίση με την κοινωνία ισοπεδωμένη δεν υφίσταται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κληθείς να συγκρίνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου μίλησε για οριακές αυξήσεις που δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στα νοικοκυριά, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία και την αγορά. Μίλησε επίσης για τον παράγοντα διαφθορά, καθώς όπως είπε, ο πλούτος της χώρας είναι στα χέρια των ισχυρών, ενώ το κράτος κατέληξε σε υπερδανεισμό. Αναφερόμενος στις συνεργασίες είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καθόλου αρνητικός, αλλά σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων συνάντησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδράσεις και δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική σύγκλιση.

    Ο κ. Τσίπρας, στη θεματική της κοινωνικής πολιτικής-εργασίας ρωτήθηκε για τις συνεχιζόμενες πορείες στο κέντρο της Αθήνας που συχνά παραλύουν το κέντρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά οι πολιτικές που τις έφεραν σε κατάσταση απόγνωσης με τις ακάλυπτες επιταγές, τα εκατομμύρια Ελλήνων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και την κρίση που περνούν. Η κοινωνία υπό αυτές τις συνθήκες θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί είπε ο κ. Τσίπρας, που τόνισε ότι δε γίνεται να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις όταν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι πλήττονται. Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορεί να έγιναν λάθη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε αντιπολίτευση ουσιαστικών αγώνων, έμαθε από τα λάθη του και γύρισε ενωμένος γι' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

    Στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, σε ερώτηση σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας είπε ότι θα δώσουμε αγώνες με την ευρωπαϊκή αριστερά σε κοινό πλαίσιο θέσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που όπως είπε δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τη στιγμή που οι γείτονές μας έκαναν τις κινήσεις τους, αλλά εγκλωβίστηκε σε ό,τι μας επέβαλαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι και με ενδεχόμενη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δε θα αλλάξουν πολλά. Όσον αφορά στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών και τις υπέρογκες δαπάνες που επέβαλαν σε Ελλάδα και Τουρκία όσοι κερδίζουν από αυτήν την αγορά.

    Σχετικά με τα θέματα του περιβάλλοντος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που έδωσε αγώνες σε αυτό το πεδίο, όπως στο θέμα του Ασωπού, του λιθάνθρακα και του Βοτανικού. Επιπλέον οι πολιτικές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να γίνουν με γνώμονα το κέρδος. Αν, όπως είπε οι μεγάλες πολυεθνικές είναι αυτές που θα κλείσουν τα deals για ένα νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, αυτό θα έχει κόστος για την ίδια την κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το περιβάλλον πρέπει να λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας, οι πολιτικές του περιβάλλοντος να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα και να μην κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας, αλλιώς θα παραμείνουν πρόσχημα.

    Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι ο νέος νόμος για το άσυλο επιτρέπει στη δημόσια αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, οπότε η συζήτηση γίνεται πλέον γιατί κάποιοι θέλουν τα Πανεπιστήμια αποστειρωμένα χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις, φοιτητικά κινήματα και αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, τάσσεται στο πλευρό όσων εξεγείρονται με αιτία και υπέρ της δημοκρατικής κατάκτησης του ασύλου, όπως τη χαρακτήρισε. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις του, το πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι η ποιότητα της Παιδείας που προσφέρει και όχι το άσυλο, ενώ η προστασία των χώρων είναι ευθύνη της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Σε ερώτηση σχετικά με την οργή των νέων, όπως εκφράστηκε στα περσινά γεγονότα, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν τη μαζική αντίδραση και είπε ότι οι νέοι δικαίως εξεγείρονται όταν το σχολείο δεν τους παρέχει τα εφόδια για τη ζωή, η στείρα εκπαίδευση τους πνίγει, τα οράματα χάνονται, η ανεργία μαστίζει τη χώρα, οι δαπάνες για την Παιδεία είναι κάτω από τα όρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και οι πολιτικές έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «χώρα που εχθρεύεται τη νεολαία». Για τις προφυλακίσεις έθιξε το θέμα των τεράστιων καθυστερήσεων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης που οδηγούν σε αδικίες.

    Στη γενική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η επαφή όλον αυτόν τον κόσμο, με άνεργους πτυχιούχους, με χαμηλόμισθους εργαζόμενους, με νέους επιστήμονες έτοιμους να μεταναστεύσουν, με αγρότες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, απολυμένους, αλλά και με ανθρώπους που ως ενεργοί πολίτες αντιστέκονται, δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη να συνεχίζει τους αγώνες του, ώστε να ακουστεί η φωνή της «ξεχασμένης κοινωνίας».

    Γιώργος Καρατζαφέρης

    Στην ερώτηση για την οικονομία, που ήταν σχετική με τους μετανάστες και την συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εκδίωξης των λαθρομεταναστών αλλά υπέρ ενός συστήματος ποσόστωσης, που θα επιτρέπει να μείνουν αυτοί που αντέχει αλλά και χρειάζεται η Ελλάδα. Κατηγόρησε για λάθος πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟK, που όπως είπε μεγιστοποίησε το πρόβλημα και τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης 300 αθίγγανων στην αστυνομία.

    Στην ερώτηση για την κοινωνία, που αφορούσε την παραοικονομία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τόνισε ότι υπάρχουν λεφτά που δεν είναι δηλωμένα, που δεν έχουν σχέση με το κράτος και που θα πρέπει να βγουν από τα μαύρα σεντούκια και να επενδυθούν ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη. Έκανε λόγο για λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας και είναι ανενεργά και που θα πρέπει με κάποιο τρόπο και νομοθέτημα να γυρίσουν στην Ελλάδα Σε δεύτερη ερώτηση που έγινε και αφορούσε και εμμέσως τον κ. Σημίτη και την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι αν ο κ. Παπούλιας αποχωρήσει τότε θα πρέπει να τον διαδεχτεί κάποιος με εμπειρία, λέγοντας ότι ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς λόγω της οχταετίας που διατέλεσε ως Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για πατροκτονία, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δυο ανδρών για την εκλογική περιφέρεια που θα έβαζε υποψηφιότητα ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για λάθος πολιτική και τακτική στο ζήτημα και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί μια άλλη στιβαρή πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να προωθήσει συμμαχίες για το συμφέρον της γιατί αλλιώς θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της λαθρομετανάστευσης και επισήμανε ότι τα σύνορα μας είναι γυμνά την ώρα που Ισπανία και Ιταλία έχουν ασφαλίσει τα σύνορά τους από τη λαθραία μετανάστευση.

    Σε ερώτηση για το περιβάλλον που αφορούσε το αν τάσσεται υπέρ μιας πράσινης πολιτικής, καθώς παλιότερα δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες του ΛΑΟΣ, χαρακτήρισε σοβαρό θέμα την περιβαλλοντική πολιτική και είπε ότι το κόμμα του, παρότι θέτει ως προτεραιότητα τη καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων οικονομικά, ήταν αυτό που συνεργάστηκε με τους Οικολόγους Ελλάδας, προσθέτοντας τη πράσινη γνώση στη πολιτική του και εισηγήθηκε να υπάρχει μάθημα στο σχολείο για περιβαλλοντική συνείδηση. Είμαστε ευαίσθητοι αλλά τα βήματα πρέπει να γίνονται σιγά και σταθερά είπε και συμπλήρωσε πως εκτός των μικρών κρατών θα πρέπει να συμβάλλουν και οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες στην διάσωση του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που μέχρι τώρα αρνούνται να υπογράψουν την συνθήκη του Κιότο.

    Σε ερώτηση για τους κουκουλοφόρους ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με όλους όσοι είναι εκτός του κοινοβουλευτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Ωστόσο υποστήριξε ότι αν κάποιο εμμένουν σε άνομες πράξεις θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην υ7πάρξουν ξανά ημέρες σαν αυτές του Δεκεμβρίου του 2008. Όταν κάποιος φοράει κουκούλα για πράξεις βίας πρέπει να ελεγχθεί κατέληξε.

    Σε ερώτηση για τη διακυβέρνηση ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αξιοποίησή της για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τόνισε ότι μπίζνες και επιχειρήσεις δεν συνάδουν με την λειτουργία της ως πνευματικό κέντρο.

    Νίκος Χρυσόγελος

    Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων β Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στην ενότητα των οικονομικών θεμάτων, ανέφερε πως: "Στη σημερινή κρίση η ΝΔ προτείνει λιτότητα και το ΠΑΣΟΚ αύξηση της κατανάλωσης. Χρειάζονται καινούργια πολιτικά εργαλεία, αλλαγή της οικονομίας. Τομείς όπως η οικοδομή πρέπει να αλλάξουν και να στραφούν στην ποιότητα όπως η βελτίωση των γειτονιών. Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για τους πιο φτωχούς, γιατί σήμερα είναι διπλά φτωχοί και οικονομικά και στην ποιότητα ζωής. Νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην προστασία του περιβάλλοντος".

    Για το θέμα των μεταναστών, στη ενότητα των κοινωνικών θεμάτων, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι έχουν συμβάλλει σε πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα και να συμβάλλουν με εισφορές στα ταμεία. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν οι Έλληνες όταν μετανάστευσαν σε άλλες χώρες. Κανείς δεν μεταναστεύει αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και το 20% από αυτούς έχουν υποστεί βασανιστήρια, έχουν περάσει από εμπόλεμες καταστάσεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά μέχρι τότε όσοι είναι εδώ πρέπει να τους βοηθήσουμε να ζήσουν νόμιμα.

    Aναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Χρυσόγελος, σχολίασε ότι: "πιστεύουμε σε μια σύνθετη ονομασία, σε μια λογική λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ο οικολογικός χώρος έχει αυτή τη θέση από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των βαλκανικών πολέμων για να λύσουμε προβλήματα, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο. Για τα θέματα των μειονοτήτων δεν αποφασίζει ένα κόμμα, αλλά διεθνείς συνθήκες. Επιδιώκουμε την επίλυση των προβλημάτων για να ζούμε όλοι καλύτερα. Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει εδάφη σε πολλές περιοχές και αυτά είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον".

    Για θέματα περιβάλλοντος ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε ότι "αν και μιλάνε πια όλοι γι αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τα προγράμματά τους. Διεθνείς έρευνες κάνουν λόγο για απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο και πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την πράσινη οικονομία. Επίσης οι απώλειες δασών από τις πυρκαγιές δημιουργούν οικονομικές απώλειες στη χώρα μας από τις πλημμύρες και βεβαίως και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Το καλύτερο οικολογικό πρόγραμμα των αντιπάλων μας θα είναι αυτό που θα πιέζεται από την παρουσία μας για να υλοποιηθεί. Για παράδειγμα Δήμοι που ελέγχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εφαρμόζουν ούτε καν προγράμματα ανακύκλωσης".

    Απαντώντας για την ενότητα των θεμάτων Παιδείας ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι: "σήμερα το αποτέλεσμα των μακροχρόνιων πολιτικών των κομμάτων, έκαναν τα παιδιά να μην αγαπάνε το σχολείο. Δεν μπορεί να περιορίζεται η εκπαίδευση μόνο μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά να γίνει μια Παιδεία σύγχρονη. Να μάθουν τα παιδιά νέα πράγματα, όπως τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης".

    Στην ενότητα διακυβέρνηση και δημόσια διοίκηση ο κ. Χρυσόγελος απάντησε σε ερώτηση που επανήλθε για το θέμα της ΠΓΔΜ, ότι βλέπουν τον εαυτό τους σαν ένα σπόρο που θα φέρει αλλαγές, μαζί με κόσμο που υπάρχει μέσα σε άλλα κόμματα. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, συνέχισε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων - Πράσινων, χρησιμοποίησαν τη δημόσια διοίκηση για όφελός τους. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το θέμα της Siemens και αναρωτήθηκε τι συνέβη με το θέμα της διαφθοράς και των χρημάτων που κινήθηκαν γύρω από αυτό το θέμα. Για τις πυρκαγιές επανέλαβε ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή για να ωφεληθούν προεκλογικά, αν και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της φωτιάς και υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό είχαν προειδοποιήσει για την καταστροφή που έρχοντας σαν αποτέλεσμα των αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού.

    Στο τέλος της τηλεμαχίας, ο κ. Χρυσόγελος, παρουσίασε νερό από τον Ασωπό και νερό από αυτό που πίνουμε, σχολιάζοντας το οικολογικό πρόβλημα που αναδεικνύεται. Κάψαμε τα δάση, τόνισε και δήλωσε ότι από τις δέκα χειρότερες πόλεις στην Ευρώπη, οι έξι είναι ελληνικές. Ζήτησε από τους πολίτες να σκεφτούν με βάση τα προγράμματα και να ψηφίσουν συνειδητά τους Οικολόγους β Πράσινους.

    Στην ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ σχετικά με την απώλεια τόσων μονάδων στα ποσοστά της Ν.Δ τους τελευταίους μήνες ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη είναι η δημοσκοπική και η δεύτερη είναι η πραγματική. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ενισχύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά μία δυσαρέσκεια και μία πικρία των οπαδών. Στην ερώτηση, όμως, ποιός μπορεί να αναλάβει με υπευθυνότητα την διακυβέρνηση της χώρας, θα απαντήσουν.

    Είδηση: 26994

    [02] Αρχίζει η 64η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Ειδήσεις

    Οι κλιματικές αλλαγές και οι ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τα θέματα της φτώχεια και του αφοπλισμού θα απασχολήσουν τις εργασίες της. Σε μία, τρόπον τινά, παγκόσμια συνέλευση αναμένεται να εξελιχθεί η 64ης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που αρχίζουν την Τρίτη και θα διεξαχθούν στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Ενώ θα διεξάγεται η κυρίως συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, θα συνεδριάζουν - παράλληλα - και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού και της φτώχειας. Επιπλέον, στη συνέλευση θα παραβρεθούν - εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - πάνω από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα Ηνωμένα Εθνη, επιδιώκει μια κοινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με στόχο τη δρομολόγηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή. Αύριο Τρίτη, εξάλλου, θα γίνει και η συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές, στην οποία εκτιμάται πως θα παραστούν όλοι οι αρχηγοί κρατών.

    Πάντως, στο προοίμιο των αυριανών συναντήσεων για το κλίμα και τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες». Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα της φτώχειας στον πλανήτη, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποσκοπεί στο να χαραχθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της "Ομάδας των 20" (G20). Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί και ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

    Μπαν Κι Μουν

    Βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, αλλά πολλές χώρες -μέλη του ΟΗΕ δεν την έχουν ακόμη υπογράψει, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ.

    Πάντως, ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά πως, τώρα, οι ΗΠΑ θα υπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο. Το ίδιο πιστεύει και ο Γερμανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Τόμας Μάτουσεκ: «Νομίζω ότι ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να καταστήσει σαφές ότι τώρα οι ΗΠΑ θα στρατευθούν ενεργά στην κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ειδικά των πυρηνικών όπλων και του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά.

    Είδηση: 26997


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 September 2009 - 20:54:37 UTC