Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Επτα τραυματιες εκ των οποιων οι δυο σοβαρα, ειναι ο απολογισμος καραμπολας που σημειωθηκε στις 6 το πρωι στο 131-ο ιλιομετρο της εθνικης οδου Αθηνων-Πατρων. Το δυστυχημα εγινε οταν ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο μπηκε στο αντιθετο ρευμα κυκλοφοριας, με αποτελεσμα να συγκρουστουν ακομη τεσσερα οχηματα, ενα φορτηγο και τρια ΙΧ. Απο τη συγκρουση τραυματιστηκαν σοβαρα οι : Δημητρης Χαριτος, του Δημητριου, 18 ετων και Γριβα Αναστασια του Χαραλαμπους, 18 ετων κατοικοι Περιστεριου Αττικης. Απο τους τραυματιες οι εξι νοσηλευονται στο νοσοκομειο Κορινθου ενω ακομη νοσηλευεται στο νοσοκομειο του Αιγιου.

Κατατεθηκε στο Συμβουλιο Επικρατειας, για επεξεργασια, σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος, με τον τιτλο "Καταστατικο ασφαλισης και συνταξιοδοτησης αγροτων", που προβλεπει την τηρηση γενικων μητρωων ασφαλισμενων και συνταξιουχων αγροτων και ρυθμιζει μεταξυ αλλων τη διαδικασια χορηγησης αγροτικων συνταξεων απο τον ΟΓΑ, καθως και τη βεβαιωση και εισπραξη ασφαλιστικων εισφορων. Ρυθμιζεται τελος, η διαδικασια διαπιστωσης της αναπηριας του ασφαλισμενου στον ΟΓΑ, καθως και ο τροπος συγκροτησης των αρμοδιων επιτροπων ελεγχου.

Διομισυ χιλιαδες ατομα αναμενεται να διοριστουν στο Δημοσιο και τους ΟΤΑ, με σχετικο νομοσχεδιο που προωθει η κυβερνηση και το οποιο αναμενεται να συζητηθει στη Βουλη τον Αυγουστο. Ο διαγωνισμος για την προσληψη θα πραγματοποιηθει τον Οκτωβριο η το αργοτερο το Νοεμβριο. Εξαλλου, συντομα θα εκδοθουν προεδρικα διαταγματα για την προσληψη 375 ειδικων επιστημονων στις 13 περιφερειες.

Προθεσμια μεχρι την προσεχη Τριτη, προκειμενου να απολογηθει, ζητησε και πηρε χθες απο τον ανακριτη, η Κατερινα Γιαννακοπουλου, ο οποια ομολογησε οτι σκοτωσε τον Αρχιμανδριτη Ανθιμο Ελευθεριαδη, εξω απο το σπιτι του, στη Νεα Σμυρνη. Ο εισαγγελεας ασκησε χθες, εναντιον της Γιαννακοπουλου, ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και παρανομη οπλοφορια - οπλοχρησια.

Τα Τιρανα επισκεπτεται σημερα και αυριο ο γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης, προσκεκλημενος του προεδρου του Σοσιαλιστικου Κομματος Αλβανιας και πρωθυπουργου Φατος Νανο. Θα συναντηθει με ηγετικα στελεχη του Κομματος αλλα και της κυβερνησης.

Να προσαρμοστει η νομοθεσια στο πλαισιο της Κοινοτικης Οδηγιας για την απελευθερωση της αγορας ηλεκτρικης ενεργειας, αποφασισε χθες ομοφωνα η Κυβερνητικη Επιτροπη. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, μεχρι το Φεβρουαριο του 1999 πρεπει να ολοκληρωθει το θεσμικο, οργανωτικο και διοικητικο πλαισιο που θα διεπει την αγορα ηλεκτρικης ενεργειας. Προσθεσε ακομα οτι η κυβερνηση κατεληξε στο συστημα του ενιαιου διαχειριστη, γεγονος που σημαινει οτι θα παρεχεται η δυνατοτητα σε ιδιωτες να παραγουν ηλεκτρικη ενεργεια. Διευκρινισε ωστοσο, οτι η ΔΕΗ διατηρει το δημοσιο ελεγχο και οτι θα θεσπιστει ανεξαρτητη αρχη για την επιβλεψη των ορων του ανταγωνισμου. Για εξαρτηση της χωρας μας στα σχεδια της νεας ταξης πραγματων, κανει λογο το ΚΚΕ.

Σε νεες προκλησεις προχωρησε η Αγκυρα, καθως ο υπουργος Προεδριας της γειτονικης χωρας, βρισκεται στα κατεχομενα για συνομιλιες με τον Ραουφ Ντενκτας, σχετικα με τη μερικη ενσωματωση τους στην Τουρκια. Στο μεταξυ, οι ΗΠΑ αρχιζουν τη διαδικασια για την παραχωρηση τριων φρεγατων τους, τυπου "Περυ", στην Τουρκια, αποφαση που ειχαν αναβαλει εξ'αιτιας της της εντασης στις Ελληνοτουρκικες σχεσεις. Παραλληλα, αμερικανος αξιωματουχος δηλωσε οτι το Πενταγωνο σχεδιαζει την ανανεωση των συμβολαιων δανεισμου δυο φρεγατων τυπου "Νοξ" και τριων αντιτορπιλικων τυπου "Ανταμς" στην Ελλαδα, καθως και δυο φρεγατων τυπου "Νοξ" στην Τουρκια.

Υπο μερικο ελεγχο τεθηκε η μεγαλη φωτια στην περιοχη Σκρα του Κιλκις, κοντα στα ελληνοσκοπιανα συνορα. Επισης, υπο μερικο ελεγχο τεθηκε η φωτια στο Γραμματικο Εδεσσας.

Με την εκλογη ενος οργανου που θα συντονιζει τις δραστηριοτητες των αποδημων Μακεδονων σε παγκοσμια κλιμακα ολοκληρωθηκαν χθες οι εργασιες του 7-ου συνεδριου των Παμμακεδονικων ενωσεων. Εδρα της Παγκοσμιας Παμμακεδονικης Ενωσης, οπως ονομαστηκε, θα ειναι μαλλον η Θεσσαλονικη. Το συντονιστικο οργανο θα διοικειται απο προεδρειο που θα αποτελειται απο τους εκαστοτε προεδρους των Παμμακεδονικων Ενωσεων ΗΠΑ, Καναδα, Αυστραλιας και Ευρωπης με τη δυνατοτητα διευρυνσης του και με αλλες εθνικες παμμακεδονικες ενωσεις που υπαρχουν ηδη η προκειται να δημιουργηθουν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την περιστολη του ισλαμιστικου κινηματος στη χωρα ζητησαν απο το νεα κυβερνηση του Μεσουτ Γιλμαζ τα μελη του Εθνικου Συμβουλιου της Τουρκιας που συνεδριασαν χθες υπο τον προεδρο της Δημοκρατιας Σουλειμαν Ντεμιρελ. Το Εθνικο Συμβουλιο στο οποιο πλειοψηφουν οι στρατιωτικοι, συζητησε επισης το Κουρδικο, το Κυπριακο και τις σχεσεις της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Σταθερη, αλλα κρισιμη εξακολουθει να παραμενει η κατασταση στις πλημμυρισμενες περιοχες γυρω απο τον ποταμο Οντερ στην ανατολικη Γερμανια ενω εχει διαταχθει η απομακρυνση 15. 000 κατοικων απο τις εστιες τους. Οι ανδρες του ομοσπονδιακου στρατου εργαζονται πυρετωδως για να ενισχυσουν ενα φραγμα στο Οντερμπρουχ που κινδυνευει να καταρρευσει, με κινδυνο να πλημμυρισει το ενα τριτο της περιοχης.

Αντιθετως στη Γαλλια, πυρκαγια που εχει ξεσπασει σε δασωση περιοχη κοντα στη Μασσαλια εχει καταστρεψει 10. 000 στρεματα και μερικες επαυλεις, αναγκαζοντας τουλαχιστον 1. 000 ατομα να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους. Την πυρκαγια προσπαθουν να ελεγξουν περιπου 1. 000 πυροσβεστες και 4 πυροσβεστικα αεροσκαφη πριν οι ανεμοι ενταθουν αργοτερα σημερα.

Ενας πανισχυρος τυφωνας που συνοδευεται απο ανεμους εντασης 114 χιλιομετρων την ωρα και σφοδρες βροχοπτωσεις, πλησιαζει τις νοτιανατολικες ακτες της Ιαπωνιας. Περισσοτερες απο 100 πτησεις εσωτερικου και αρκετα διεθνη δρομολογια απο το αεροδρομιο της Οσακα ματαιωθηκαν, ενω ο "κρεμαστος" σιδηροδρομικος συρμος της υπερταχειας Σινκασεν βρεθηκε να αιωρειται επικινδυνα.

Δεν διατρεχει κινδυνο η ζωη της μητερας του τουρκου πρωθυπουργου Μεσουτ Γιλμαζ η οποια τραυματισθηκε σε αυτοκινητιστικο ατυχημα. Η Γκιουζιντε Γιλμαζ τραυματιστηκε στο κεφαλι και σε ενα πλευρο μετα τη συγκρουση του αυτοκινητου της με φορτηγο, 100 χιλιομετρα ανατολικα της Κωνσταντινουπολης.

Τον "Κυβερνοφρουρο", ενα νεο προγραμμα υπολογιστων που απαγορευει την προσβαση ανηλικων στις πορνογραφικες σελιδες του Ιντερνετ παρουσιασε αμερικανικη εταιρεια στην παγκοσμια εμπορικη εκθεση ΙΝΤΕΡΝΕΤ του Σικαγου. Προσφατα ο Προεδρος Κλιντον συμφωνησε με τη βιομηχανια της πληροφορικης, να επιτρεπεται στους γονεις να ασκουν ελεγχο στα προγραμματα του Ιντερνετ, αφου το Ανωτατο Δικαστηριο εκρινε αντισυνταγματικο καθε νομοσχεδιο που θα απαγορευε τα πορνογραφικα προγραμματα στον Παγκοσμιο Ιστο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμος για νεες επιτυχιες, δηλωσε ο Χαρης Παπαδιας. Ο Ελληνας παγκοσμιος πρωταθλητης των 100μ. που αντιμετωπιζει προβλημα τραυματισμου, τονισε απο τη Γερμανια οπου βρισκεται, οτι θα ειναι πανετοιμος για το Παγκοσμιο πρωταθλημα της Αθηνας, αφου ηδη απο τη Δευτερα θα μπει σε κανονικους ρυθμους προπονησης. ''Νοιωθω ετοιμος. Θα δωσω το παρον στο Παγκοσμιο και ελπιζω οτι θα παω καλα'', τονισε ο Παπαδιας.

Τη δευτερη θεση στο Ευρωπαικο πρωταθλημα στιβου εφηβων-νεανιδων που διεξαγεται στη Λιουμπλιανα της Σλοβενιας, κατεκτησε ο πρωταθλητης μας των 400 μετρων, Περικλης Ιακωβακης, με 46 δευτερα 68 εκατοστα.

Η Διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος εξακολουθει να τηρει ''σκληρη γραμμη'' απεναντι στον νεαρο διεθνη μπασκετμπολιστα, Δημητρη Παπανικολαου στελντονας του εξωδικο με το οποιο τον καλει να παρουσιαστει τη Δευτερα στην πρωτη συγκεντρωση της ομαδας για τη νεα περιοδο, διαφορετικα θα ''υποστει τις συνεπειεσ''. Ωστοσο ο αθλητης μενοντας αμετακινητος στις θεσεις του, δηλωσε πως δεν προκειται να δωσει το παρον, εμμενοντας στην αποφαση του να παιξει στην Κιντερ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια επικρατει σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, ενω ειναι πιθανο να σημειωθουν βροχες και καταιγιδες που κατα τοπους στα κεντρικα και βορεια θα ειναι ισχυρες. Οι ανεμοι στα δυτικα πνεουν βορειοδυτικοι μεχρι ισχυροι και απο το απογευμα πολυ ισχυροι, ενω στην υπολοιπη χωρα βορειοι μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 28 βαθμους, στα δυτικα τους 31 και στην υπολοιπη χωρα τους 34 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με πιθανοτητα βροχης, το απογευμα, ανεμους ασθενεις εως μετριους και θερμοκρασια που φθανει τους 34 βαθμους επικρατει στην Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη υπαρχει συννεφια με παροδικες βροχες και καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι αλλα απο το απογευμα θα γινουν βορειοδυτικοι ισχυροι εως πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στην πολη τους 28 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 26 July 1997 - 20:06:57 UTC