Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ για ένα δημοσίευμά της είχε κατηγορηθεί και με βούλευμα απαλλάχτηκε. Εν μέσω καύσωνος, όμως, είχαμε μια σπουδή από τον εισαγγελέα ο οποίος παραπέμπει την εφημερίδα σε δίκη. Το σχόλιό σας θα ήθελα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να κρίνω τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ένας εισαγγελικός λειτουργός. Εχει την αυτονομία και την αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα που έχουν σχέση με την απονομή δικαιοσύνης ή τον έλεγχο πράξεων που, κατά τη γνώμη και την κρίση του, είναι παράνομες. Κι αυτό ακριβώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να σχολιάσει η Κυβέρνηση.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε αν τηρείται ο νόμος για τον καταμερισμό των διαφημίσεων που δίνονται στον Τύπο; Εφαρμόζεται ο νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι με ευθύνη των επικεφαλής των υπηρεσιών του δημοσίου και των δημοσίων Οργανισμών ο νόμος αυτός πρέπει να τηρείται. Δυστυχώς έχω κι εγώ κάποιες επιφυλάξεις. Παρά το ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε πώς εξελίσσεται αυτή η κατανομή των κρατικών κονδυλίων για τη διαφήμιση των Οργανισμών του δημοσίου, δεν υπάρχει μία πιστή συμμόρφωση στο γράμμα των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που έχουμε εκδώσει. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επισημαίνουμε. Είναι κι ένα μήνυμα, αν θέλετε, η απάντηση αυτή που δίνω, στους υπεύθυνους οι οποίοι αναφέρονται πολύ συγκεκριμένα στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, για την υποχρέωση που έχουν να τηρούν και να εφαρμόζουν επακριβώς αυτές τις διατάξεις στα διαφημιστικά προγράμματα τα οποία παρακολουθούν. Η αλήθεια είναι πως το επικαλούνται πολλοί αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει συνεργασία με τις διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μια βαρύνουσα γνώμη για το πού θα διοχετευθούν αυτά τα χρηματικά ποσά, επειδή κατά τη δική τους κρίση πρέπει να δίνονται εκεί που θα αξιοποιηθούν περισσότερο. Πιστεύω, ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, πρέπει να γίνεται σεβαστό και να εφαρμόζεται πλήρως.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μήπως η κυβερνητική πλειοψηφία θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα της ασυλίας των βουλευτών εφ` όλης της ύλης; ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε και πάλι στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος. Η διαδικασία αυτή είναι κατ` εξοχήν κοινοβουλευτική. Γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση ψηφοφοριών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει οι ίδιοι οι βουλευτές, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει καταναγκασμός από νόμο, με τη συμπεριφορά τους, με την πολιτική στάση τους, πρέπει να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις που έχουν απ` αυτούς οι Ελληνες πολίτες και να μην τους απογοητεύουν. Γιατί τότε το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα που συνεπάγεται προσωπικό, πολιτικό κόστος για κάποιον βουλευτή. Είναι κόστος το οποίο αφορά το σύνολο των κοινοβουλευτικών θεσμών, οι οποίοι έτσι χάνουν σε αξιοπιστία και ακτινοβολία, πράγμα το οποίο δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματός μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μήπως μάθατε ποιος αγόρασε το μερίδιο Αλαφούζου στο ΜEGA;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μεταβιβάσεις των μετοχών -αυτό προβλέπεται- πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενημερώνεται το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ολα αυτά τα στοιχεία, όμως, μπορείτε να τα αναζητείτε είτε απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε στη Διεύθυνση Εποπτείας του Υπουργείου μας, είτε στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι στη διάθεσή σας, όποια και όσα υπάρχουν, προκειμένου να τα αξιολογείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 July 1998 - 15:49:57 UTC