Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-11-07)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΔΕ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 151 ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

  • [05] ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [06] H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 μΧ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ,ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

  • [07] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [08] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

  • [09] ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [10] ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ 604 ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ KATA THΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • [11] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [12] ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

  • [13] ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

  • [14] ΡΟΛΟΣ ΕΥΡΥΤΑΤΟΥ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Σ.Β.Β.Ε. ΚΑΙ Π.Σ.Ε.

  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [17] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

  • [18] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ

  • [20] ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [21] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

  • [22] O TZ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΥ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

  • [23] ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [25] ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ PDP-A ΚΑΙ NDP

  • [26] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [27] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ Η ΠΕΡΘΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

  • [28] ΝΕΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για όλο το φάσμα των θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. "Είχα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο στην οποία τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομικής πολιτικής, τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής και γενικά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα στην Ελλάδα", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Έλληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή και τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με τους οποίους θα έχει συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, στις 13 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [02] ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΔΕ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Με την έκδοση κοινού ψηφίσματος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου των Προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο ψήφισμα που εκδόθηκε με 58 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, ζητείται απόλυτος σεβασμός στο νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο, Μ. Εβερτ και παραπομπή στο Πειθαρχικό όσων παραβιάζουν το καταστατικό του κόμματος. Χαρακτηρίζεται δε από αφελής έως ύποπτη η στάση των διαφωνούντων και όσων προκαλούν βλάβη στο κόμμα, όπως αναφέρεται.

    Στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ κάλεσε τους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών να γυρίσουν στις περιφέρειές τους και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία στέκεται υπερήφανη και όρθια, μαζί με τον Πρόεδρό tgr.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη συναντήθηκαν το μεσημέρι δεκαπέντε από τους εικοσιδύο βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή για εξεύρεση ενωτικής λύσης.

    "Θεωρώ την πρωτοβουλία των συναδέλφων πολύ θετική διότι εκφράζει την αγωνία της βάσεως της Νέας Δημοκρατίας για να βρεθεί μια λύση στην κρίσιμη στιγμή που περνάει το κόμμα" δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έξοδο της Ν.Δ. από την εσωκομματική κρίση.

    Θετική χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία των εικοσιδύο βουλευτών και ο Τζανής Τζανετάκης με επιστολή του.

    Τη δυσφορία του για την ομιλία του κ. Εβερτ εξέφρασε ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Διαπιστώνω την προσπάθεια πρόκλησης κλίματος έντασης" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: "το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι "μωραίνει κύριος". Ερωτηθείς αν επίκειται ρήξη στη Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης απάντησε "όχι, ποτέ".

    [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 151 ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

    Εντοπίστηκε σε απόσταση 1.150 γιαρδών από την ακτή και σε βάθος 151 μέτρων το ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα".

    Ήδη ειδικευμένο προσωπικό άρχισε τις καταδύσεις ώστε να αρχίσουν οι προσπάθειες ανέλκυσης του ναυαγίου.

    Οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού θα σταματήσουν στις 7 το απόγευμα τις έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες μπορεί να συνεχιστούν και να παραταθούν και πέραν των 72 ωρών που προβλέπουν οι κανονισμοί.

    [05] ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα υλοποιηθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσαν το αντικείμενο της δίωρης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο μέγαρο Μαξίμου.

    Οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά τα παραπάνω θέματα θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ, αφού προηγουμένως θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργου με τους αρμόδιους υπουργούς.

    Στη σημερινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημήτρης Αποστολάκης και Νίκος Χριστοδουλάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης.

    [06] H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 μΧ ΕΙΝΑΙ APO ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ,ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Παλ Σμιτ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μ.Χ. ώς μία απο τις πλέον ισχυρές.

    Σε δηλώσεις του στις ουγγρικές αθλητικές εφημερίδες ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα και τους Ελληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό απ΄ότι για τον υπόλοιπο κόσμο."Οι Ελληνες ,είπε, έχουν στο αίμα τους τα ολυμπιακά ιδεώδη και δεν μπορούν να τα αποβάλουν."

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη της επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα και την περιήγσή της στην πόλη αλλά και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο Ούγγρος "αθάνατος" υποστήριξε ότι "η σημερινή Αθήνα δεν έχει καμμιά σχέση με την Αθήνα ,που πρίν επτά χρόνια είχε διεκδικήσει τη "Χρυσή" Ολυμπιάδα ".

    "Τώρα,είπε, γίνονται σοβαρά έργα υποδομής,όπως το νέο αεροδρόμιο και το μετρό.Η πόλη της Αθήνας διαθέτει θαυμάσιες αθλητικές εγκαταστάσεις.Οπως καταλαβαίνετε η νέα ελληνική υποψηφιότητα είναι πολύ πιό ισχυρή απ΄ότι η προηγούμενη."

    [07] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, μετά την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον στο Προεδρικό αξίωμα, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του στη δεύτερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι το ενιαίο Αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου παραμένει σταθερό και πρότεινε την ένταξη όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δημιουργηθεί βαλκανικός πυλώνας. Ερωτηθείς δε σχετικά σημείωσε την ανάγκη να παραμείνουν στη Βοσνία οι δυνάμεις του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

    [08] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

    Την ερχόμενη Τρίτη, θα αρχίσουν οι εργασίες της εξεταστικής Επιτροπής που συγκρότησε η Βουλή για να διερευνήσει την υπόθεση χορήγησης άδειας για την κατασκευή του καζίνου στο Φλοίσβο και της χρήσης της μαρίνας.

    Στη σημερινή πρώτη της συνεδρίαση, η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα, εκλέγοντας προεδρείο που απαρτίζεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόεδρος εξελέγη ο Λεωνίδας Τζανής, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Καλαμακίδης και γραμματέας ο Νάσος Αλευράς.

    Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, πρότεινε να είναι διακομματική η σύνθεση του προεδρείου, πρόταση που δεν έγινε όμως αποδεκτή από τα άλλα κόμματα (Ν.Δ. και ΔΗΚΚΙ) με εξαίρεση το JJE.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τη δημιουργία ενός βαλκανικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας, ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

    Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί και παρευρίσκονται πάνω από 150 εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, πολιτικοί, διπλωμάτες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, από την Ελλάδα, που είναι και ιδρυτικό μέλος, την Κροατία, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ-ως νέα μέλη της υπό διεύρυνσης Διάσκεψης-, αλλά και εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη και από την Τουρκία.

    Στόχοι της Διάσκεψης, όπως επισημάνθηκε και από τους ομιλητές, είναι: -η ανίχνευση και εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια, -η δημιουργία "γέφυρας" ανάμεσα στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που απηχούν τις απόψεις δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, και στις κυβερνήσεις τους, -ο καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στους εκπροσώπους των οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών για την ειρήνη στην περιοχή και τέλος -η διαμόρφωση στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στους επιμέρους κλαδικούς φορείς της Βαλκανικής, όπως είναι για παράδειγμα οι εργατικές ενώσεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, τόσο από τη μεγάλη εκπροσώπηση που υπήρξε από όλες τις χώρες που προσκλήθηκαν, όσο και από το γεγονός ότι με τη Διάσκεψη αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Βαλκανίων.

    Τις εργασίες της Διάσκεψης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα κλείσει το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης.

    [10] ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ 604 ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ KATA THΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Οι αγωγές 604 συγγενών εκτελεσθέντων κατά τη διάρκεια της κατοχής συζητήθηκαν το πρωϊ στο Πρωτοδικείο Χανίων, για την παροχή αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

    Στην προδικασία δεν παρέστη εκπρόσωπος του γερμανικού κράτους, ενώ σύμφωνα με έναν από τους συνηγόρους, τον δικηγόρο Στρατή Παπαμανουσάκη, η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει επί μακρόν, αφού υπάρχει η δυνατότητα προσβολής οποιασδήποτε απόφασης.

    Η απόφαση του δικαστηρίου για καταβολή αποζημιώσεων αναμένεται να εκδοθεί σε ένα εξάμηνο περίπου, από τη στιγμή που οι ενάγοντες θα καταθέσουν στοιχεία και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν tir θηριωδίες που έγιναν εις βάρος των συγγενών τους.

    [11] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Τις τέσσερις κινητές ιατρικές μονάδες που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων των νομών Γρεβενών, Δράμας, Καστοριάς και Φλώρινας θα παραλάβει αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Η λειτουργία των μονάδων αυτών εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου για την περίθαλψη των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Mία ανάλογη μονάδα έχει ήδη παραδοθεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής.

    Η παραλαβή των μονάδων θα γίνει στο προαύλιο του υπουργείου και στη συνέχεια ο κ. Πετσάλνικος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη οκταήμερη επίσκεψή του στην Αυστραλία.

    [12] ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Με τον Υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης για το θέμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων πρότεινε ο μισθός του νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να ξεκινά από τις 110 χιλιάδες δραχμές και να φτάνει τις 180 χιλιάδες δραχμές μαζί με τα επιδόματα. Για τους νεοδιοριζόμενους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο μισθός ξεκινά από τις 164 χιλιάδες και φτάνει τις 264 χιλιάδες μαζί με τα επιδόματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από 1.1.1997 και πρόσθεσε ότι η μέση αύξηση που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 1997 θα είναι 8 με 9%.

    Ο Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος δεσμεύτηκε η πρόταση να συζητηθεί στα όργανα της συνομοσπονδίας και από εκεί και πέρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

    [13] ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

    Φως στις άγνωστες πτυχές της υπόθεσης των παιδιών που απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα κατά την ταραγμένη περίοδο του εμφυλίου πολέμου και εγκαταστάθηκαν στην γειτονική Γιουγκοσλαβία φέρνει στο φως η λέκτωρ Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης Ειρήνη Λαγάνη στο βιβλίο της με τίτλο "Το 'Παιδομάζωμα' και οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις 1949-1953" το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Με βάση τις πηγές και τα ανέκδοτα αρχεία του βρετανικού και του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν συνειδητά, η γιουγκοσλαβική πολιτική ηγεσία επιδίωξε να μεταστρέψει τα Ελληνόπουλα (ελληνόφωνα και σλαβόφωνα), που μεταφέρθηκαν στη χώρα αυτή, σε επίλεκτα μέλη της σλαβομακεδονικής κοινότητας προκειμένου ma χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στο "μακεδονικό ζήτημα" στο μέλλον ή αν τα κίνητρά της ήταν ανθρωπιστικά και μόνο. Επίσης διερευνάται ο ρόλος του ξένου παράγοντα στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του επαναπατρισμού των παιδιών αυτών.

    Παράλληλα διερευνάται η εμπλοκή του ξένου παράγοντα, αμερικανικού και βρετανικού, στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που επηρεάζει αποφασιστικά τις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις την περίοδο 1949-1953 και αναπόφευκτα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του επαναπατρισμού των παιδιών.

    Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται κατά πόσο είχαν ληφθεί υπόψη από το Στέητ Ντηπάρτμεντ, το Φόρεϊν Οφις και την ελληνική ηγεσία οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από την παραμονή των παιδιών αλλά και των προσφύγων στην γειτονική Γιουγκοσλαβία καθώς και από τη "διασπορά " τους σε διάφορες χώρες υποδοχής όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Εκεί όπου όπως ήταν φυσικό ο αλυτρωτισμός θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος μεταξύ των ξεριζωμένων προσφύγων μεταναστών και όπου κυοφορούνταν η σύγχρονη φάση του "μακεδονικού ζητήματος".

    [14] ΡΟΛΟΣ ΕΥΡΥΤΑΤΟΥ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Σ.Β.Β.Ε. ΚΑΙ Π.Σ.Ε.

    Ενα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο για τη Θράκη -για την εποχή μετά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση- αναζητά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

    Ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή, εγκρίθηκε -μόλις- πρόταση που υπέβαλαν οι τρεις φορείς στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Π.Ε.Τ. ΙΙ), για την εκπόνηση έρευνας με θέμα: "Στρατηγική, ανακατατάξεις και προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων εν όψει της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. Η έρευνα -που θα υλοποιήσει το τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου- θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π.Ε.Τ. ΙΙ με 29 εκατ.δρχ. Επιστημονικός της υπεύθυνος είναι ο καθηγητής, Θ.Γεωργακόπουλος.

    Σκοπός του έργου είναι η μελέτη των συνεπειών της τελωνειακής σύνδεσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγικές, καθώς και σε εκείνες που παράγουν υποκατάστατα των εισαγομένων από την Τουρκία βιομηχανικών προϊόντων. Ειδικότερα δε, θα μελετηθούν οι προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, και ιδιαίτερα της Θράκης.

    "Θα εξετασθεί ο ειδικός ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν ορισμένες περιοχές, και ιδιαίτερα αυτή της Θράκης, μετά την τελωνειακή ένωση", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Γιάννης Σταύρου, στέλεχος του Σ.Β.Β.Ε. "Κατ' αρχάς, θα διερευνηθούν οι συνθήκες -οικονομίες κλίμακας, κόστος μεταφοράς, μέγεθος αγορών- υπό τις οποίες θα υπάρξει μεταφορά οικονομικών δραστηριοτήτων από την υπόλοιπη Ελλάδα, και ενδεχομένως από την Τουρκία, στη Θράκη. Επιπλέον, θα διατυπωθούν προτάσεις για την προώθηση έργων υποδομής. Για παράδειγμα, οδικών έργων, apohgjeutij~m χώρων για την ανάπτυξη του διαμεσολαβητικού εμπορίου κλπ. Συνολικά, θα εξετασθεί η δυνατότητα αναβάθμισης της Θράκης σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας". Επιπτώσεις και προοπτικές

    Θα πραγματοποιηθεί ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των επιπτώσεων, αλλά και των προοπτικών που δημιουργεί η τελωνειακή ένωση, ενώ θα διατυπωθούν και προτάσεις πολιτικής για ορισμένους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, οι οποίοι αναμένεται να επηρεασθούν σημαντικά. Θα εξετασθούν τουλάχιστον τρεις κλάδοι.

    Απώτερος στόχος είναι η ενημέρωση των παραγωγικών φορέων της χώρας μας για τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν στην τουρκική αγορά. Επιπλέον, θα αναλυθεί η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει μετά την απελευθέρωση της πρόσβασης των τουρκικών προϊόντων στην ελληνική, αλλά και γενικότερα στην κοινοτική αγορά. Θα καταγραφούν δε, οι κίνδυνοι σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, η γεωργική βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων κλπ.

    Τέλος, θα καταβληθεί προσπάθεια να εκτιμηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών επιχειρήσεων -κατά παραγωγικό κλάδο- στην τουρκική αγορά, καθώς επίσης των τουρκικών στην ελληνική και ευρύτερη κοινοτική, όπου θα ανταγωνίζονται τα ελληνικά προϊόντα.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχισθεί στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά το νέο Τελωνειακό Κώδικα.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που άρχισε σήμερα στη Βουλή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και παρά τις βελτιώσεις που επέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

    Μάλιστα ο βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση για τα χρέη των ΠΑΕ από το ΦΠΑ, λέγοντας ότι δεν αγωνίστηκε να βγει πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, για να γίνονται επιλεκτικές ρυθμίσεις, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Γιάννης Καψής, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει ''παρών''.

    Ο εισηγητής της ΝΔ από την πλευρά του πρότεινε να υπάρξει ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα χρέη των ΠΑΕ και να αυξηθούν οι δόσεις σε περισσότερες από 48 που προβλέπει το νομοσχέδιο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας το χαρακτήρισε σκανδαλώδες και υπέρ των οικονομικά ισχυρών.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Δεξίωση προς τιμή του διάσημου σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θα δώσει η διοίκηση του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου, στην "Αίγλη".

    Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θα έρθει στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο οποίο θα υπάρχει αφιέρωμα-αναδρομή στο έργο του. Στη δεξίωση θα παραστούν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Josl|poukor, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Πάνος Θεοδωρίδης και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μισέλ Δημόπουλος.

    [17] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

    Οι Γενικοί Διευθυντές του Ρουμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ROMPRESS" Νεάγκου Ουντρόγιου και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος που συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο ειδησεογραφικών πρακτορείων, προκειμένου να συμβάλλουν με τη δραστηριότητά τους στην περαιτέρω βελτίωση των πολύ καλών σήμερα ελληνορουμανικών σχέσεων και στην αλληλογνωριμία και παραπέρα σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών.

    Ήδη, με την ανταλλαγή ειδήσεων που υπάρχει σε καθημερινή βάση ανάμεσα στο ROMPRESS και το ΜΠΕ, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα οι ειδήσεις για την Ελλάδα, που δημοσιεύονται από τις μεγαλύτερες ρουμανικές εφημερίδες και μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της βαλκανικής αυτής χώρας.

    Οι Γενικοί Διευθυντές των δύο πρακτορείων συζήτησαν επίσης και για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), καθώς και τη δημιουργούμενη από το Μ.Π.Ε. "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων", με τη συμμετοχή των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών.

    Από 1ης Ιανουαρίου 1997, θα προεδρεύει στην "Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων",o Γενικός Διευθυντής του ROMPRESS Νεάγκου Ουντρόγιου, με αντιπρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Σπ. Κουζινόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει στη συνέχεια την προεδρία από 1ης Ιουλίου 1997.

    [18] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ

    Διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα των αποδήμων Ελλήνων που ζουν στη χώρα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βόννη ο κ. Αθενς συναντήθηκε με τον Ελληνα πρέσβη, Γιάννη Μπουρλογιάννη-Τσαγγαρίδη, εκπροσώπους της κυπριακής πρεσβείας, με Γερμανούς επισήμους, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία και Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ, Κώστα Παππά.

    Αντικείμενο της συνάντησης του κ. Αθενς με τον κ. Παππά και με άλλα στελέχη της ΟΕΚ ο κ. Αθενς ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των ομογενειακών οργανώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ

    Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Ρώσου Προέδρου Μπορις Γιέλτσιν, δυο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την εγχείρηση πενταπλού μπάι-μπας στην οποία υποβλήθηκε.

    Οι θεράποντες ιατροί του δηλώνουν ότι η μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του είναι εντυπωσιακή, που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήδη χθες ο Μπόρις Γιέλτσιν ανέλαβε τις προεδρικές του εξουσίες τις οποίες είχε μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν.

    Το ΒΒC μετέδωσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε να μεταφερθεί από το Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζοφ της Μόσχας σε μια κλινική όπου είχε νοσηλευθεί και κατά το παρελθόν. Την τελική απόφαση για τη μεταφορά ή όχι του Γιέλτσιν σε κλινική της Μόσχας θα αποφασίσει σήμερα η ομάδα των θεραπόντων ιατρών του.

    Ο επικεφαλής της καρδιολογικής μονάδας στο Ρωσικό υπουργείο Υγείας, Λεο Μπακέρια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε σε ραδιοσταθμό της Μόσχας ότι η μεταφορά του Γιέλτσιν σε κλινική θα μπορούσε να γίνει αύριο.

    Ο Αμερικανός καθηγητής Τζορτζ Νουν ο οποίος παρακολούθησε την καρδιοχειρουργική επέμβαση δήλωσε ότι αν η πορεία της υγείας του συνεχιστεί με αυτούς τους ικανοποιητικους ρυθμούς τότε θα μεταφερθεί σε άλλη κλινική σήμερα.

    Η σύζυγος του Ρώσου Προέδρου η οποία επισκέφθηκε χθες τον Μπόρις Γιέλτσιν μαζί με τις δυο κόρες του σε δηλώσεις της τόνισε ότι "ο Πρόεδρος δεν πρέπει να βιαστεί να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, πριν αναρρώσει".

    Πάντως ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντε Μπέηκι, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενδεχόμενης επιπλοκής δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, υπογράμμισε ωστόσο ότι αν ο Ρώσος Πρόεδρος ακολουθήσει τις συμβουλές των ιατρών, θα μπορούσε να επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του μέσα σε 6-8 εβοδμάδες.

    [20] ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Τον κατάλογο με τα μέλη νέας κυβέρνησής του καταρτίζει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να το ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στην κυβέρνησης να συμπεριληφθούν και μετριοπαθή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο επικράτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

    Μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε το BBC, την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από την κυβέρνηση ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικων και Αμυνας, Γουώρεν Κρίστοφερ και Ουίλιαμ Πέρι. Επίσης, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συμμετέχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ενεργείας Εξωτερικου Εμπορίου και Μεταφορών ενώ αναμένεται και η αποχώρηση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ληο Πανέτα

    Διεκδικητές του υπουργειου Εξωτερικών, συμφωνα με το BBC, φέρονται o γερουσιαστής Τζωρτζ Μιτσελ ο οποίος χειρίσθηκε για kocaqiasl| του Λευκού Οίκου το πρόβλημα της Ιρλανδίας, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλιν Ολμπράιτ, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντρουγκαρ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικων Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το υπουργείο Αμυνας φέρεται να καταλαμβάνει ο αρχηγός της CIA ή ο πρώην γερουσιαστής Σαμ Ναν.

    [21] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Καταργούνται τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας σε τρεις νομούς της Τουρκίας ενώ παράλληλα ιδρύονται τρία νέα στα Αδανα το Ερζουρούμ και το Βαν, βάσει του νομοσχεδίου που έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δημοσιεύει η εφημερίδα "Τούρκιε". Τα δικαστήρια που καταργούνται είναι των νομών Ερζιντζάν, Κάισερι (Καισάρειας) και Κόνια (Ικονίου).

    Σε ομιλία που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι 7.142 υποθέσεις εκκρεμούν στα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δεν καταργούνται τα δικαστήρια αλλά απλώς μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Παράλληλα υπογράμμισε ότι εξετάζεται μία πρόταση για την περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

    Στο μεταξύ έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές σε ορισμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την μετατροπή σε χρηματικές ποινές ή ακόμη και την αναστολή ποινών που επιβάλλονται για ανάρτηση αφισών, καθώς και για καταστροφή ανακοινώσεων και επισήμων εγράφων που αναρτώνται σε δημόσια ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    [22] O TZ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΥ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

    Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος προτίθεται να προσφέρει τις υπηρεσίες και τις συμβουλές του στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κατα την προεκλογική περίοδο μέχρι τις εκλογές του Μαϊου 1997.

    Την προοπτική συνεργασίας του Ελληνοαμερικανού στενού συνεργάτη του Μπίλ Κλίντον,με τους Εργατικούς, λίγες μόνον ώρες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου, δημοσιεύει η εφημερίδα Γκάρντιαν , που υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Τζ.Στεφανόπουλου:

    " Τους ειδοποίησα πώς θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής να τους βοηθήσω εάν το επιθυμούν". Ο εξ απορρήτων του Μπιλ Κλίντον διευκρίνησε πάντως,ότι δεν έχει συμφωνήσει επίσημα με τον αρχηγό του κόμματος Τόνι Μπλέρ που πιστεύει, ότι μπορεί να "σπάσει" την 17χρονη κυριαρχία του Συντηρητικού Κόμματος.Αφησε να εννοηθεί πώς στην περίπτωση συνεργασίας δεν πρόκειται να αναμειχθεί στο τεχνικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών,αλλά θα έχει συμβουλευτικό ρόλο , περισσότερο για να μεταφέρει την εμπειρία του απο τις aleqijamij]r εκλογές.

    Η εφημερίδα σημειώνει ,ωστόσο, ότι στην περίπτωση που ο Στεφανόπουλος συνεργαστεί τελικά με τους Εργατικούς, αυτό θα είναι πλήγμα για τον Πρωθυπουργό Τζον Μέητζορ,απο την άποψη ότι ο μυστικοσύμβουλος του Κλίντον θα συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης εναντίον του.Η λονδρέζικη εφημερίδα χαρακτηρίζει "χλιαρές" τις σχέσεις του Μέητζορ με τον Κλίντον,ενώ αντίθετα, όπως υποστηρίζει οι σχέσεις Μπλέρ -Κλίντον βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.Παρατηρεί μάλιστα,πώς οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία για πολλές φιλικές και εποικοδομητικές συζητήσεις,κατα την πρόσφατη επίσκεψη του Μπλέρ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σημειώνει επίσης τις απόψεις του στενού συνεργάτη του Μπλέρ, Πήτερ Μάντελσον, που παρακολούθησε μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του Κλίντον ,καθώς και την τηλεοπτική μονομαχία Κλίντον -Ντόουλ,μαζί με τον Στεφανόπουλο:

    " Αποτελεί ένα πρώτης τάξεως σχεδιαστή προεκλογικής εκστρατείας,αλλά είναι προπαντός σοβαρός και αφοσιωμένος στην πολιτική.Πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να δεί με αρκετή συμπάθεια την οικονομική και κοινωνική πολιτική που πρεσβεύει το Εργατικό Κόμμα."

    [23] ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ευκαιρία για λύση του κυπριακού χαρακτήρισε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την επανεκλογή του Μπίλ Κλίντον και υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος "δεν θα πάρει το μέρος της ελληνικής πλευράς".

    Ο Ντενκτάς είπε ότι "αν υπάρχει ένας ηγέτης που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους ότι δεν είναι κυβέρνηση και των Τούρκων και ότι είναι μια από τις δύο πλευρές της Κύπρου, αυτός είναι ο Κλίντον".

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σε διάφορες χώρες η Διεθνής Αμνηστία, στην προσπάθειά της να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την τύχη 100 και πλέον Τούρκων οι οποίοι εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος της Αγκυρας ή Τουρκους αγωνιστές, των οποίων αγνοείται η τύχη μετά τη συλληψή τους από τον στρατό και την αστυνομία.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο τον περασμένο Αύγουστο εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στην Τουρκία 12 άτομα, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι ο αριθμός των εξαφανισθέντων από το 1991 έως σήμερα ξεπερνά τους 100.

    Τουρκικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των εξαφανισθέντων αφορά πρόσωπα τα οποία βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τις τουρκικές διωκτικές αρχές, χωρίς τα πτώματά τους να παραδοθούν στους συγγενείς τους ή jqato}mtai στις φυλακές εν αγνοία των οικείων τους.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζητά εδώ και χρόνια αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται στους συλληφθέντες η παράσταση συνηγόρου. Για το θέμα αυτό εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και πολύ πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικων Τανσού Τσιλέρ, δήλωσαν κατά καιρούς ότι θα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές αλλά οι υποσχέσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα.

    [25] ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ PDP-A ΚΑΙ NDP

    Κατηγορίες κατά των δύο αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ, το PDP- Αλβανικό και το NDP, εξαπέλυσε η ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μεκεντόνια" υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν επανειλημμένα τον νόμο περί χρήσης της σημαίας της χώρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές, στις κομματικές συγκεντρώσεις αναρτούν μόνο την αλβανική σημαία.

    Όπως τονίζει η εφημερίδα "τα δύο κόμματα έχουν πλήρη συνείδηση για όσα πράττουν". "Οι επίσημοι εκπρόσωποί του PDP-A και του NDP ισχυρίζονται ότι η σημαία της Αλβανίας είναι κοινή για όλους τους Αλβανούς, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους" καταλήγει η εφημερίδα.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα κόμματα και οι εθνικές μειονότητες της γειτονικής χώρας έχουν το δικαίωμα να αναρτούν τη σημαία της εθνικότητάς τους μόνο σε περίπτωση που παράλληλα μ' αυτήν κυματίζει και η επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ.

    [26] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Επαφές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα έχει αύριο στη Λευκωσία, ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Λίαμ Ρίγκνι, ο οποίος φτάνει απόψε από την ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Ρίγκνι, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Στο γεύμα το οποίο θα παραθέσει στην οικία του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Αλέξανδρος Σάνδης, θα παρακαθήσουν επίσης οι πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο νησί, Ζιλ Ανουίγ.

    Παρόλο που δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη για το γεύμα, αναμένεται ότι το κύριο θέμα των συζητήσεων σ' αυτό, θα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί και η παρούσα φάση του Κυπριακού σε σχέση με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης του.

    Στο μεταξύ στην Κύπρο αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε., Κέστερ Χίσλιπ, για επαφές πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο, στις 13 και στις 14 Δεκεμβρίου.

    [27] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ Η ΠΕΡΘΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν οι πιστοί της Δυτικής Αυστραλίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στην Πέρθη από τις 2.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

    Τον Παναγιότατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Πέρθης ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και πάσης Ωκεανίας, κ. Στυλιανός, ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Κωνσταντής, εκπρόσωποι του πρωθυπουργού της Δυτικής Αυστραλίας, των άλλων Εκκλησιών, ιερείς, η χορωδία της Αρχιεπισκοπής και πλήθος κόσμου.

    Ο Πατριάρχης συνοδεύεται από τρία μέλή της Ιεράς Συνόδου, (τους Μητροπολίτες Ζέρκων, Κωνσταντίνο, Ηλιουπόλεως και Θήρων Αθανάσιο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα), το διάκονο Αθηναγόρα Χρυσανθή, δύο κλητήρες και ένα δημοσιογράφο.

    Αμέσως μετά την άφιξή του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατέλυσε για σύντομο χρονικό διάστημα στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον πρέσβη και τον Αρχιεπίσκοπο, επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη της πολιτείας, στρατηγό Μάικλ Τζέφρι, ο οποίος διοργάνωσε μικρή δεξίωση προς τιμήν του.

    Μετά τη δεξίωση επέστρεψε στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Ελληνικές Κοινότητες και Ενορίες της Δυτικής Αυστραλίας. Στο δείπνο παραβρέθηκαν 600 καλεσμένοι, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των άλλων εκκλησιών, επίσημοι από την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας.

    Αύριο το πρωί στις 8.20 ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ελληνικό δίγλωσσο Κολλέγιο της Πέρθης, και στη συνέχεια στις 9 π.μ. θα προσευχηθεί στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Πέρθης. Το μεσημέρι θα παραβρεθεί σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του οι δημοτικές αρχές της Πέρθης, ενώ στις 4.15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Κορτ.

    [28] ΝΕΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ

    Μια νέα κοινοτική πρωτοβουλία προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα ELISE, καθώς και τους νεότερους προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, που προβλέπουν διασυνδέσεις και με την Τουρκία, πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση της που θα πραγματοποιηθεί από 11 μέχρι 15 Νοεμβρίου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται επίσης η έκθεση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλας Κοκκόλα, για την προστασία των υγροτόπων, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σχετικά με την οποία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καταδικάζει την στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, η τροποποίηση της οδηγίας προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων με μείωση του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για διαφημίσεις, ενώ επίσης θα συζητηθεί πρόταση για αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

    Το πρόγραμμα ELISE για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις pqobk]pei τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων προς αυτού του είδους τις επιχειρήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για επενδύσεις. Σύμφωνα όμως με έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή κ. Κούκελκορν, ο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις προβλεπόμενες για αυτό πιστώσεις, ενώ η επιτυχία του προγράμματος στον τομέα της απασχόλησης θα είναι δυνατή μόνο όταν αυτό αποκτήσει μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν παραμείνει πιλοτικό.

    Σε ό,τι αφορά τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, η Ολομέλεια θα κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 Ιουνίου, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στα 43 ήδη προεγκριθέντα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος προστίθεται και ένας κατάλογος άλλων 31, 16 από τα οποία αφορούν στον τομέα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και 15 στον τομέα των αγωγών φυσικού αερίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν προς την Τουρκία και από την Τουρκία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης και δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η Επιτροπή Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Ενέργειας θα επιμείνει, βάσει έκθεσης του Βρετανού ευρωβουλευτή κ. Ανταμ, με την ευκαιρία της έγκρισης αυτής της συμφωνίας, στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών που να εγγυάται την κοινοτική χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων.

    Σχετικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., πρόκειται να εξεταστεί η προτεινόμενη τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας του 1989. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει υπόψη του τις προτάσεις του Σώματος για τη λήψη αποτελεσματικότερων τρόπων προστασίας των παιδιών από προγράμματα που περιέχουν σκηνές βίας και πορνογραφίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να εξετάσει τη δυνατότητα τοποθέτησης στη συσκευή της τηλεόρασης ενός ειδικού chip (τσιπ) που θα επιτρέπει στους γονείς να μπλοκάρουν προγράμματα ακατάλληλα για τα παιδιά.

    Παράλληλα, η Επιτροπή Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης αποφάσισε βάσει σχετικής έκθεσης, την υποβολή πρόσθετων τροπολογιών για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων και τη διασφάλιση της πρόσβασης της μεγάλης πλειοψηφίας των τηλεθεατών στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επίσης θα επιμείνει στην τροπολογία της για μείωση του χρόνου διαφήμισης στο 15% του ημερήσιου χρόνου μετάδοσης, καθώς και για ενίσχυση της εφαρμογής των κανόνων σχετικά με τη μετάδοση προγραμμάτων ευρωπαϊκής παραγωγής.

    Σχετικά με την προστασία των υγροτόπων η κ. Κοκκόλα σε έκθεσή της καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει τόσο στην ορθολογική σχεδίαση της χρήσης του νερού, όσο και στην εξοικονόμησή του, καθώς, όπως επισημαίνει, το βασικό πρόβλημα της προστασίας και της διατήρησης των υγροτόπων είναι η διένεξη που σημειώνεται σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 7 November 1996 - 13:20:20