Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (11/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.6.1996)

"Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν παραχωρεί τίποτα και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της χωρίς κανέναν δισταγμό" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή κατά της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία."Είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει μια ευθεία απειλή στην εθνική της κυριαρχία" σημείωσε ο πρωθυπουργός. Στο μεταξύ τουρκική ακταιωρός παρακολουθούσε "στενά" το πρωί το ελληνικό ιπτάμενο δελφίνι "Μαριαλένα" που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος - Κως. Όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του "Μαριαλένα" το τουρκικό σκάφος δεν παρενόχλησε το ελληνικό.

Με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ο κ. Στεφανόπουλος θα ενημερώσει τους Γερμανούς αξιωματούχους για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα. Το θέμα του βέτο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αναμένεται να συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ.

"Στο Συνέδριο πρέπει να δοθούν καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τους Υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας θα ενημερώσει σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις για τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Στο μεταξύ με θέμα την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών που αφορά στην περίοδο έως το 2000 θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός του Ιουνίου το ΚΥΣΕΑ.

Την ανάγκη ο πρωθυπουργός να καλέσει τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια σε βάθος συζήτηση των εθνικών θεμάτων επισήμανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέτα Γιαννάκου Κουτσίκου. Η κ. Κουτσίκου πρόσθεσε ότι θα έπρεπε μετά από τη συζήτηση αυτή να υπάρξει ένα ουσιώδες μνημόνιο που να αφορά τα εθνικά μας θέματα.

"Βήμα προς βήμα σημαίνει διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης και εκεί μας εξωθούν οι Αμερικανοί και δυστυχώς και οι εταίροι μας". Αυτό δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξη Αντώνης Λεντάκης. Ο κ. Kemt\jgr διαπίστωσε αντίφαση στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ασυμφωνία μεταξύ της βήμα προς βήμα προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά και της απόφασης για εξοπλισμούς.

Επιβάλλεται άμεσα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η προώθηση της διαδικασίας πολιτικής συνεννόησης και η υλοποίηση στην πράξη του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Την απόσυρση ή την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι συνεχίσουν για δεύτερη μέρα την πανελλαδική τους απεργία. Η απεργία αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου ενώ πενθήμερη απεργία θα πραγματοποιηθεί και από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου.

Τη σύνθεση της επιτροπής προεκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Μιλτιάδης Εβερτ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και βουλευτές που πρόσκεινται στον επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου έχουν αυτή την ώρα οι υπάλληλοι του Υπουργείου οι οποίοι διεκδικούν τη χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας. Παράλληλα πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας. Για το θέμα της ανάπτυξης των δημοσίων πανεπιστημίων ο Υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους την Τετάρτη.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:51 το πρωί με επίκεντρο το δυτικό μέρος του Πατραϊκού Κόλπου. Ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος το χαρακτήρισε μικροσεισμό και τόνισε ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονένσαϊ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λαμπέρτο Ντίνι. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Δύο ψηφίσματα, ένα καταδικαστικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας και ένα στήριξης της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, ενέκρινε ομόφωνα η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας που πραγματοποιήθηκε στη Σοφια από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου. Τα ψηφίσματα εισηγήθηκαν οι Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, S.Παπαθεμελής, Κ. Παπαναγιώτου, Ο. Παπαστρατής, Χ.Βιζοβύτης, Γ.Κατσαρός,Β. Κοραχάης και Σ.Στεφανόπουλος.

Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι συναντάται σήμερα στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα επέκτασης της συμφωνίας απαγκίστρωσης και των αγνοουμένων. Ο κ. Κληρίδης θα ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα για την πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι έχουν εκπληρωθεί οι τρεις από τις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει για διορισμό νέου εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επαναλάβει στον κ. Γκάλι την πάγια θέση για διακρίβωση της τύχης καθενός αγνοουμένου με πειστικά στοιχεία και θα υποβάλλει εισηγήσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Τούρκοι διπλωμάτες αξίωσαν να απαλειφθεί από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ο καταλογισμός ευθυνών στην τουρκική πλευρά τόσο για το φόνο του Εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή όσο και για την παρεμπόδιση της έγκαιρης μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ιδιαίτερα ενόχλησε τους Τούρκους το γεγονός ότι ζητείται να κινηθεί ποινική διαδικασία και να διωχτούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι.

Ο ηγέτης των ισλαμιστών Νετσμεντίν Ερμπακάν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού,με άλλα κόμματα.Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του, ο Ερμπακάν υποστήριξε ότι "το Κόμμα Ευημερίας θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ". Ο ισλαμιστής ηγέτης πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, αφού όπως ελπίζει " τα μέλη του κόμματος θα αποτρέψουν τον Μεσούτ Γιλμάζ,από το να κάνει λάθος και να μη συμφωνήσει".

Τη συνέχιση των βορείων ανέμων στην Ανατολική Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αίθριος καιρός θα επικρατεί σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 11 June 1996 - 7:33:13