Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (28/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (28.6.1996)

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κινήματος και σε περίπτωση που δεν εκλεγεί θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Ακη Τσοχατζόπουλος ο οποίος διεκδικεί επίσης την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ των διακριτών ρόλων τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Κινήματος. "Αυτή τη στιγμή η συγκυρία, η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ σήμερα μας υποχρεώνει να δεχτούμε τους διακριτούς ρόλους" είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Ασκώντας δε κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη δήλωσε ότι όταν είχε συναντηθεί μαζί του πριν την ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού του είχε μιλήσει ο κ. Σημίτης για καθαρές και μακρόπνοες λύσεις υπονοώντας την εξάντληση της τετραετίας. Καθαρά προσωπικές συγκρούσεις χωρίς κανένα ιδεολογικό στοιχείο χαρακτήρισε τις διαφωνίες στο συνέδριο ο Γιάννης Σκουλαρίκης και πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν θα διασπαστεί γιατί υπάρχει πίεση από τα μέλη του. Ο κ. Σημίτης στο συνέδριο είπε τα πράγματα με το όνομά τους δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς και σημείωσε ότι το 4ο συνέδριο καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερο τα οργανωτικά θέματα και λιγότερο να αλλάξει το ιδεολογικοπολιτικό του πλαίσιο. Το μεσημέρι θα γίνει και η πρώτη ψηφοφορία που ενδεχομένως θα δώσει ένα πρώτο δείγμα συσχετισμών.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εξετάσεις των βασικών μαθημάτων για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Οι υποψήφιοι της Α' και Β' Δέσμης διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Χημείας, ενώ της Γ' Δέσμης στα Λατινικά. Ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις διενεργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι γενικές εξετάσεις. Καθηγητές φροντιστηρίων χαρακτήρισαν τα θέματα της χημείας βατά και κατανοητά. Η θεωρία ήταν από το κεφάλαιο της ιοντικής ισορροπίας της οργανικής χημείας και από το κεφάλαιο των δεσμών της ανόργανης. Οι ασκήσεις ήταν συνδυαστικές οργανικής και ανόργανης χημείας. Όσον αφορά τα θέματα των Λατινικών προερχόταν από το 25ο και το 46ο κεφάλαιο του βιβλίου και ήταν βατά και αναμενόμενα. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Αν.Αλεξανδρίδης η μοναδική καθυστέρηση παρατηρήθηκε στο εξεταστικό κέντρο και το παράρτημα της Τούμπας ενώ η συμμετοχή συνολικά ήταν 89,69%.

Στην Αθήνα φτάνει στις 3 Ιουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Πήτερ Τάρνοφ ο οποίος πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Ταρνόφ μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί και την Άγκυρα.

Την παράταση της προθεσμίας για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αφορούν τη δεκαετία 1982-1992 μέχρι τις 31 Ιουλίου, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Οι σχετικές υποθέσεις είναι peq_pou 1,5 εκατομμύριο.

Εντολή για την άμεση είσπραξη δασμών που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δραχμές από εταιρείες διακίνησης και εμπορίας καυσίμων έδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών προς την Ειδική Υπηρεσία Τελωνειακών Ερευνών Πειραιώς. Η σχετική εντολή δόθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση διαγραφής απαιτήσεων του δημοσίου.

Η εκλογή Προεδρείου, Επιτροπών και η διεξοδική συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη επικοινωνία και λειτουργία της οργάνωσης με τα τμήματα, τα μέλη της και την ομογένεια, ήταν μέχρις στιγμής τα κύρια θέματα του 50ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά, που πραγματοποιείται στο Clear Water της Φλόριδας με την παρουσία 170 και πλέον συνέδρων και παρατηρητών. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε χθες με αγιασμό από τον ιερατικό προϊστάμενο του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος και ακολούθησαν χαιρετισμοί του υπάτου προεδρείου της οργάνωσης και των επισήμων προσκεκλημένων.

Με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρημάτων, τραπεζικής απάτης και πλασματικών καταθέσεων και αναλήψεων, παραπέμφθηκαν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών (FBI) των ΗΠΑ τρία πρώην στελέχη του υποκαταστήματος της εθνικής τράπεζας στη Βοστώνη. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής της τράπεζας από το 1988 μέχρι το 1991, Λάκης Θεοχάρης, η χορηγός δανείων Αλίκη Αντριους και ο υπάλληλος Παναγιώτης Μπακέας. Η ομοσπονδιακή αστυνομία εντός των ημερών αναμένεται να προβεί και σε νέες συλλήψεις. Την υπόθεση ανέλαβε ο ομοσπονδιακός βοηθός εισαγγελέα της Βοστώνης Βίκτορ Ουάϊλ, ο οποίος είχε χειριστεί και την υπόθεση Κοσκωτά.

"Ελλιπή" χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές την έκθεση του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για το Κυπριακό. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οϋμέν Ακμπέλ, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι "ο Γενικός Γραμματέας κατέβαλε προσπάθεια να εκφράσει ουδετερότητα". Ανησυχούμε, συμπλήρωσε ο Ακμπέλ, πώς η μή αναφορά ξεκάθαρα ορισμένων πραγματικών γεγονότων μ΄αυτή την αρχή της ουδετερότητας, θα επιφέρει μαζί και τον κίνδυνο για τους κύκλους, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο κυπριακό σε όλες τις λεπτομέρειες, να προβούν σε ελλιπείς αξιολογήσεις."

Στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες κατέληξαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί σε σημερινή συνεδρίαση του σώματος. Πέραν των παραγράφων για τη στρατιωτική κατάσταση στην Κύπρο και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψήφισμα αναφέρεται στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και εκφράζει υποστήριξη προς την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και την χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη, η οποία πρέπει να διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση.

Διαφορετικά ερμήνευσαν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρόλο που και οι δύο πλευρές εκτίμησαν ως θετικό το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα διά του προέδρου του Τριτάν Σέχου έκρινε ότι το ψήφισμα θεωρεί νόμιμες τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Αλβανία και αποκλείει τη διενέργεια νέων πριν την λήξη της τετραετίας. Ο κ.Σέχου δήλωσε ότι η προτροπή του ψηφίσματος για διάλογο μεταξύ των κομμάτων βρίσκει σύμφωνο το κόμμα του, διευκρινίζοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της βουλής η οποία θα συγκληθεί την 1η Ιουλίου.

Πτώση θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 28 June 1996 - 5:50:57