Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (23.7.1996)

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί η μεγάλη μας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Αλίκη Βουγιουκλάκη. Συγκίνηση στο πανελλήνιο προκάλεσε ο θάνατος της "εθνικής μας σταρ" που για ολόκληρες δεκαετίες χάρισε γέλιο και χαρά μέσα από τους ρόλους που ερμήνευσε. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε με φανερή συγκίνηση ο επικεφαλής των θεραπόντων ιατρών καθηγητής κ. Πουλαντζάς. Ο θάνατός της όπως διαβεβαίωσε ήταν ήρεμος και δεν υπήρξε κανένας πόνος. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από το ιατρικό κέντρο προκειμένου να αποχαιρετίσουν τη μεγάλη ηθοποιό. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη. Αυτή την ώρα μεταφέρεται η σορός της στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου. Από εκεί η σορός θα μεταφερθεί έξω από το θέατρο "Αλίκη" και θα καταλήξει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο μέρες .

Τη βαθύτατή του θλίψη για το χαμό της Αλίκης Βουγιουκλάκη εκφράζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. "Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξε λαμπρή ηθοποιός και προσέφερε πολλά στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στη μακρόχρονη και τόσο επιτυχή καλλιτεχνική σταδιοδρομία της έγινε ιδαιτέρως δημοφιλής και σε κάθε προσπάθειά της τη συνόδευε η αγάπη του κοινού" υπογραμμίζει ο κ. Στεφανόπουλος.

"Μοιάζει σχεδόν απίστευτο το ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν είναι πια ανάμεσά μας" τονίσει σε μήνυμά του ο Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος. "Ήταν σύμβολο ζωής και νομίζαμε ότι η ζωή δεν αρρωσταίνει. Ας μην πούμε, λοιπόν, ότι έφυγε. Ας πούμε ότι απεσύρθη στα παρασκήνια. Και περιμένει το τρίτο κουδούνι για να ανοίξει η αυλαία. Μια ολόκληρη Ελλάδα την αγάπησε και θα εξακολουθεί να την αγαπά" καταλήγει ο κ. Μπένος.

Απώλεια που ξεπερνά τα όρια του καλλιτεχνικού κόσμου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ τον πρόωρο θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη. "Η Αλίκη, πέρα από ηθοποιός υπήρξε σύμβολο που σε δύσκολες ώρες έδωσε χαρά και αισιοδοξία" τονίζει στο μήνυμά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της "εθνικής" μας σταρ εκφράζει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. "Το διάσημο χαμόγελο της ζωής , της δράσης και της ομορφιάς έσβησε. Η Ελλάδα έχασε το μεγάλο αστέρι, ο κάθε Έλληνας τον δικό του άνθρωπο και εγώ μια σπάνια φίλη" σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

Έφυγε όρθια μια σπουδαία καλλιτέχνης, ένας άξιος και δυνατός άνθρωπος τονίζει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Ο δεσμός αγάπης με τον κόσμο θα εξακολουθεί να υπάρχει και να την συνοδεύει" καταλήγει.

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη εκφράζει με μήνυμά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Dgl^tqgr Τσοβόλας. "Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τη μακροχρόνια προσφορά της στο καλλιτεχνικό στερέωμα άφησε την προσωπική της σφραγίδα" σημειώνει ο κ. Τσοβόλας.

"Η Αλίκη πάλεψε σκληρά και με το ταλέντο της και τη ζωντάνια της αναδείχτηκε σε ίνδαλμα του ελληνικού λαού που θα τη θυμάται πάντα με αγάπη" αναφέρει σε μήνυμά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

"Η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα μείνει στη μνήμη και την καρδιά μας" δήλωσε από την Ατλάντα, όπου βρίσκεται, ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι "θα θυμίζει για πάντα τη δημιουργική, αισιόδοξη εποχή του κινηματογράφου και του θεάτρου μας". "Η Αθήνα, η πόλη που η Αλίκη Βουγιουκλάκη αγάπησε και τραγούδησε την τιμά και την θυμάται" καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

"Η Δημοκρατία λειτούργησε αδιατάρακτα στα 22 χρόνια που πέρασαν και τούτο παρέχει απόλυτη εγγύηση και για το μέλλον" τονίζει σε μήνυμά του για την αυριανή επέτειο της δημοκρατίας ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζει ότι "τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η εθνική ενότητα και ομοψυχία" και προσθέτει ότι "η χάραξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων και την καλύτερη λειτουργία σπουδαίων τομέων της κοινωνικής μας ζωής θα συμβάλει στη δημιουργική πορεία του έθνους".

Μάχη γιγάντων έγινε ανάμεσα στον Έλληνα πρωταθλητή της άρσης βαρών Βαλέριο Λεωνίδη και του Τούρκου Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου στην κατηγορία των 64 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Βαλέριος Λεωνίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο αφού σε μια συναρπαστική μάχη με τον Τούρκο αντίπαλό του απέτυχε στην τελευταία του προσπάθεια να σηκώσει τα 190 κιλά και να καταρρίψει για δεύτερη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ που είχε πραγματοποιήσει μόλις στην προηγούμενη προσπάθειά του σηκώνοντας 187,5 κιλά. Ο Σουλεϊμάνογλου σηκώνοντας 335 κιλά στις δύο κατηγορίες σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Μεγάλη ήταν η επιτυχία και του Γιώργου Τζελίλη ο οποίος μόλις στην τελευταία του προσπάθεια απέτυχε να ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο Γ.Τζελίλης εξέπληξε με την απόδοσή του σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες σηκώνοντας συνολικά 322,5 κιλά και έχασε την τρίτη θέση από τον Κινέζο Ξιάο Γιανγκαγκ λόγω μεγαλύτερου σωματικού βάρους.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των νομαρχών όλης της χώρας και με αντικείμενο τις πρωτοβουλίες για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ατράκτου του μοιραίου Τζάμπο που ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα ίσως ρίξει κάποιο φώς στις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτιών της συντριβής του αμερικάνικου αεροσκάφους ενώ ακόμη εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί τα δύο μαύρα κουτιά. Μέσα στο τμήμα που ανασύρθηκε βρέθηκαν έξι ακόμη πτώματα epibat~m της μοιραίας πτήσης 800 της TWA. Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως στο κομμάτι που ανασύρθηκε εντοπίστηκαν ίχνη χημικής ουσίας που ίσως προέρχονται από εκρηκτικό μηχανισμό. Επανέρχεται επίσης το σενάριο να χτυπήθηκε το αεροσκάφος από πύραυλο. Στο μεταξύ οι ενδείξεις για την ανεπάρκεια των μέτρων ασφάλειας στα αμερικάνικα αεροδρόμια γίνονται σχεδόν αποδείξεις.

Αναρτώνται αύριο σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τους βαθμούς των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων από την μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Ολοκληρώθηκε ακόμη ο έλεγχος και η επαλήθευση των βαθμολογιών των υποψηφίων ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής βαθμολογικά στοιχεία, γενική αποτυχία παρατηρήθηκε στη Φυσική της Α΄ και Β΄ Δέσμης, την Έκθεση της Α', Β' και Γ' Δέσμης, την Ιστορία της Γ' Δέσμης και τα Μαθηματικά και την Έκθεση της Δ' Δέσμης. Οι κατάλογοι με τους υποψηφίους που εισάγονται κατά σχολή θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου.

Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η Διαρκής Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στον Έβρο. Η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει την παράταση για έναν ακόμη μήνα της απαγόρευσης εξαγωγών ελληνικών κρέατος και μη παστεριωμένων υποπροϊόντων του.

Περιοδεία στην Κρήτη αρχίζει σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα θα μεταβεί στο Ηράκλειο Κρήτης όπου το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση σε πλατεία της πόλης ενώ την αύριο θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο.

Τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Συνασπισμού στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κόμματος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τους εκπροσώπους των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων.

Νέα τροπή πήρε χθες το θέμα της ασθένειας των "τρελών αγελάδων" στη συνεδρίαση της διαρκούς κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκθεση Γάλλων κτηνιάτρων δίνει μια νέα διάσταση της τρομερής ασθένειας που "θερίζει' τα βοοειδή της Δυτικής Ευρώπης και δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στη μετάδοσή της στον άνθρωπο. Με βάση την έκθεση αυτή η κτηνιατρική επιτροπή συστήνει την απαγόρευση της κατανάλωσης εντοσθίων, ματιών και μυαλού από αρνιά και κατσίκια ,ηλικίας άνω του ενός έτους,καθώς και σπλήνας των ιδίων ζώων ,ηλικίας άνω των έξι μηνών, με το επιστημονικά αποδεδειγμένο επιχείρημα ότι μπορεί να μεταδώσουν στον άνθρωπο μια θανατηφόρο ασθένεια,συγγενή προς τη νόσο των "τρελών αγελάδων" , η οποία ονομάζεται "τρομώδης ασθένεια των αιγοπροβάτων".

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα aqwij\ προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 17 έως 31 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 23 July 1996 - 6:30:57