Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (14/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Σεπτεμβρίου 1996

*Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλαίν Ζυπέ ο οποίος έφτασε στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη την επαφή με τον κ. Ζυπέ και σημείωσε ότι ευκαιρίες πολιτισμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών "δίνουν αφορμή στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, στην παρουσία της Ελλάδας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανταλλαγή ιδεών και προσώπων και στην κοινή προσπάθεια για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού". "Παραδοσιακά πολύ καλές" χαρακτήρισε τις ελληνογαλλικές σχέσεις ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλαίν Ζυπέ ο οποίος σημείωσε ότι Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται κοινά σχέδια προκειμένου να πάρουν μια καινούρια ώθηση οι ήδη θετικές σχέσεις τους. Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στο διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και στην επίλυση του Κυπριακού.

*Φτάνει στις 6.30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο Μιλτιάδης Εβερτ. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οργανώσεις του κόμματος του ετοιμάζουν υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" αλλά και στη διάρκεια της διαδρομής του μέχρι το κέντρο της πόλης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 8 το βράδυ θα ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO. Αύριο το πρωί, ο κ.Εβερτ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μισή ώρα αργότερα θα επισκεφτεί τους χώρους της 61ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Στη 1:30 το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

*Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό παρουσιάζει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να μιλήσει για έναν νέο πολιτικό πολιτισμό ο οποίος θα συνδέει την πολιτική με την ευρύτερη κοινωνία. Θα απευθύνει κάλεσμα πανεθνικής συσπείρωσης προς τους ανθρώπους της δημιουργίας για την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου που θεωρεί απαραίτητη παράμετρο του οράματος για μια ισχυρή Ελλάδα. Αύριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει στη Λιβαδιά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία, την Καλαμάτα και τον Πύργο και την Παρασκευή θα μιλήσει σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της Αθήνας.

*Την διεξαγωγή νέας τηλεοπτικής αναμέτρησης όλων των πολιτικών aqwgc~m την προσεχή Πέμπτη ζήτησε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Εβερτ πρότεινε το κόμμα του να παραχωρήσει το χρόνο που διαθέτει στο Εθνικό Δίκτυο ώστε να διεξαχθεί μια συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών που θα διευθύνει είτε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είτε κάποιο πρόσωπο που θα ορίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο. Διευκρίνισε δε ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει μία αμεσότητα και να μην υπάρχουν οι δημοσιογράφοι που θα θέτουν τις ερωτήσεις. Αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον υπουργό Αμυνας να απαντήσει στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το βράδυ των γεγονότων στην Ιμια έδωσε εντολή που δεν εξετέλεσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

*Για "εκδήλωση πανικού" και "υποκριτικές κορόνες του κ. Εβερτ" κάνει λόγο ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη νέα πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τηλεοπτικό διάλογο όλων των πολιτικών αρχηγών. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι "ο κ. Εβερτ αναζητά σωσίβιο με την όψιμη ανακάλυψη των άλλων κομμάτων".

*"Ο λαός έχει μάτια και βλέπει" δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος για τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Εβερτ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δημαγωγήσει. Υπογράμμισε ότι"ανάμεσα στην υπευθυνότητα και τον εντυπωσιασμό θεωρώ ότι ο λαός θα επιλέξει την υπευθυνότητα". Ερωτηθείς για τη σημερινή επίσκεψη του κυρίου Εβερτ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι "τον καλωσορίζουμε αλλά του υπενθυμίζουμε ότι οι εντυπωσιασμοί και οι παροχολογίες δεν έχουν απήχηση στη Θεσσαλονίκη" επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

*"Ο κ. Σημίτης προσπάθησε να επαναφέρει τα φαντάσματα του διχασμού, κάνοντας λόγο για το σύνδρομο της αντιδεξιάς" δήλωσε σήμερα από τη Θήβα ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "φρόντισε να μην γίνει διάλογος και απέδειξε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας". Χαρακτήρισε τις εκλογές κρίσιμες και αμφίρροπες, εξέφρασε, ωστόσο την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα.

*Στη Μαγνησία περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε "ψευτομονομάχους" που μιλάνε για το χθες τους κυρίους Εβερτ και Σημίτη. Τους κατηγόρησε δε ότι παίζουν κακόγουστο θέατρο σε ένα σκηνικό απάτης που προσβάλλει πολιτική και πολίτες.

*Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες παρουσίασε σήμερα η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα η οποία σημείωσε ότι η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση των κ. Σημίτη και Εβερτ δεν αξίζει σχόλιο. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αποκρύπτουν την αλήθεια για τις πραγματικές προθέσεις των Aleqijam~m για διχοτόμηση της Κύπρου και διαμελισμό του Αιγαίου. "Ο κ. Σημίτης αποκάλεσε ρεαλιστική πολιτική την πολιτική της υποταγής. Για άλλη μια φορά τόλμησε να επαναλάβει το ευχαριστώ στις ΗΠΑ" είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "ο κ. Εβερτ με πιο προσεκτικό τρόπο αλλά για μια άλλη φορά έδειξε την πολιτική της πατριδοκαπηλίας που προβάλλει". Για το θέμα των γυναικών επέκρινε τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι έχει ως πιλότο την αντίστοιχη της ΕΕ και ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.

*Στους νομούς Πέλλας και Πιερίας περιοδεύει σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Γιαννιτσά. Αναφερόμενος στη τηλεοπτική συζήτηση των κυρίων Σημίτη και Εβερτ δήλωσε ότι ο λόγος των δύο "μονομάχων" ήταν απογοητευτικός και το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης Σημίτη - Εβερτ, τόνισε ότι ακούστηκαν μόνο τα ευχάριστα ενώ τα δυσάρεστα θα τα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι σε μια τέτοια συνέντευξη θα ήταν ουσιαστική η προσφορά των άλλων κομμάτων.

*Διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας, μετά τις εκλογές προέβλεψε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας. Διευκρίνισε δε πως η διάσπαση θα προέλθει εξαιτίας της αδυναμίας των δύο αυτών κομμάτων να σχηματίσουν αυτοδυναμία. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με προοδευτικούς φορείς, αν υπάρξουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή η Νέα Δημοκρατία και το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι συντηρητικά κόμματα. Ο κ. Τσοβόλας επισκέφθηκε τους Δήμους Μηχανιώνας, Κουφαλίων, Χαλάστρας και Σίνδου, καθώς και το εργοστάσιο της GOOD-YEAR. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και θα δώσει στις 7μ.μ συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Το πρωί της Κυριακής ο κ.Τσοβόλας θα μεταβεί στη Σκύδρα όπου και θα μιλήσει.

*Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι αυτή τη στιγμή, διεξάγονται οι εκλογές στη Βοσνία, οι οποίες άρχισαν απο τις 7 η ώρα το πρωϊ, τοπική ώρα, 8 ώρα Ελλάδας, σε 4.400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η προσέλευση μέχρι αυτή την ώρα, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Κέντρο Τύπου του Σεράγεβο είναι ικανοποιητική. Οπως μετάδωσε το βοσνιακό ραδιόφωνο επεισόδια παρατηρήθηκαν στο Μπρίτσκο και Μπρίεντο, τα οποία όμως δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις. Η πληροφορία όμως αυτή ως αυτήν την ώρα είναι ανεπιβεβαίωτη. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα, 8 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

*Φορτηγό πλοίο υπό Κυπριακή σημαία βυθίστηκε το πρωί, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Φράνσις κοντά στο Κέηπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Στο πλοίο "Ιωλκός Victory", ep]baimam 25 ναυτικοί, τρεις Έλληνες και 22 Φιλιππινέζοι. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα τριών μελών του πληρώματος ενώ οι υπόλοιποι 22 ναυτικοί περισυνελέγησαν από παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των νεκρών και αν μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται κάποιος Έλληνας.

*Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η προώθηση των ελληνικών αξιών στη ζωή της Ομογένειας, η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Εκκλησία της Αμερικής, όπως τα διατύπωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης, ο κ.Σπυρίδων τονίζει πως το Φανάρι αποτελεί σήμερα "τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ορθοδοξίας, την εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον της Εκκλησίας μας". "Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να κρατήσει ζωντανούς και μάλιστα να ενισχύσει τους ιερούς αυτούς δεσμούς της Ομογένειας της Αμερικής με το Οικονομικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη", υπόσχεται.

*Ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στην Κύπρο, Μεχμέτ Ασλάν κατεύθυνε και εκτέλεσε τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων που σημειώθηκαν στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας. Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο, αποκαλύπτεται σε σημερινό δημοσίευμα του κυπριακού περιοδικού "Σελίδες", το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ και αποδεικνύουν ότι ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" καθοδήγησε τους υπόλοιπους Τούρκους στη δολοφονία του νεαρού Ελληνοκυπρίου, ενώ και ο ίδιος χτύπησε πολλές φορές το κεφάλι του θύματος στο έδαφος.

*Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια. Θα υπάρχουν, ωστόσο, και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί Βορειοδυτικοί μέτριοι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 14 September 1996 - 13:37:55