Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.12.1996

"Η νοοτροπία των ολίγων που πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάζουν με καταλήψεις και αντικοινωνικές ενέργειες τη χορήγηση παροχών είναι νοοτροπία αντιδημοκρατική. Γι αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές", τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μήνυμά του με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών είναι υπερβολικά και ότι αν ικανοποιηθούν θα ανατρέψουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί έτσι ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη δημοσιονομική εξυγίανση, την ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση και την κοινωνική δικαιοσύνη. "Η κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης, "δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μέτρα που δεν συμβάλλουν στην προσαρμογή της αγροτικής οικονομίας στο νέο διεθνές περιβάλλον". Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, και ο υπεύθυνος του τομέα αγροτικού Θανάσης Παπαγεωργίου.

"Παντελώς ανέφικτη" χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη δυνατότητα να ακολουθήσει η Ελλάδα την πρώτη ομάδα των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας μας που θα συμμετέχουν στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των όρων του Μάαστριχτ. Πάντως ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι "η κυβέρνηση έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να είναι η χώρα μας στη δεύτερη κατηγορία των χωρών μελών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Τη θέση ότι πίσω από την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, βρίσκεται γενικότερη αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι με την πρόταση αυτή δεν θίγεται το δόγμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση της αμερικανικής αυτής πρωτοβουλίας. Η απάντηση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, είπε ο κ. Ρέππας, θα εξαρτηθεί από την καλή πρόθεση και την ειλικρίνεια που θα επιδειχτεί για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης που ενέκρινε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το ως ωμή πρόκληση σε βάρος των αγροτών. Απαντώντας ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης σχετίζονται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

"Ο ελληνικός εναέριος χώρος έχει καθοριστεί από το 1931 σε δέκα μίλια και η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον εναέριο χώρο", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα δέκα μίλια στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι αμερικανικές θέσεις για τα όρια του εναέριου χώρου είναι γνωστές από παλιά όπως γνωστές και αμετάβλητες είναι και οι ελληνικές θέσεις. "Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή και σαφής όσον αφορά την έκταση του εναέριου χώρου" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

"Απαράδεκτες και ανθελληνικές" χαρακτηρίζει ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις Μπερνς. "Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχτεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για τα εθνικά μας θέματα, γιατί δεν μπορεί να αναθέσει "στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Θα πρέπει να αντιληφθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το προσαρμόζουν στα δικά τους εθνικά θέματα" σημειώνει η ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκτιμά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ξάνθης ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Σάββατο θα ολοκληρωθεί η καταβολή των επιδομάτων των 200.000 δρχ. στις οικογένειες που επλήγησαν από τη θεομηνία, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Σύμφωνα με τη νομαρχία, το κεντρικό οδικό δίκτυο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί σε ολόκληρο το νομό, με εξαίρεση τον οικισμό της Μέδουσας, στον ορεινό όγκο. Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα υδροδότησης 10 περίπου οικισμών στον κάμπο του ποταμού Κοσύνθου, λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστη το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, οι ανάγκες καλύπτονται από εναλλακτικές γεωτρήσεις, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Ξάνθης επισκέφθηκε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις στην κυβέρνηση για τη γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων.

Την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη χορήγηση έκτακτης υλικής και οικονομικής βοήθειας για την αποζημίωση και τη στήριξη των πληγέντων, καθώς και για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο νομό Ξάνθης, ζητούν με ψήφισμα που κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόταση του ψηφίσματος γίνεται αναφορά στις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης στις Καστανιές του Έβρου και άλλα 10.000 στρέμματα στο Πύθιο, στο βόρειο τμήμα του νομού, έχουν πλημμυρίσει λόγω των μεγάλων υδάτινων όγκων που "κατεβάζει" ο ποταμός Αρδας από τη Βουλγαρία, όπου πριν λίγες ημέρες σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Τα νερά διοχετεύονται από τον Αρδα στον ποταμό Έβρο, η στάθμη του οποίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, βρίσκεται σε όρια επιφυλακής, έχει, όμως, σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με χθες. Για το λόγο αυτό η νομαρχία Έβρου έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα σε όλη την παρέβρεια περιοχή και έχει ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής να αποσύρουν τα κοπάδια, τα γεωργικά μηχανήματα και τις ζωοτροφές τους από τις παρακείμενες στον ποταμό εκτάσεις. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ντόλιο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους οικισμούς της περιοχής.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση της Αμερικανικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Human Right's Watch" η οποία διατυπώνει ισχυρισμούς περί ύπαρξης "τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα" και αποκαλεί τις βραχονησίδες Ιμια με την τουρκική ονομασία "Καρντάκ". Στην έκθεση δεν γίνεται λόγος για τις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ενώ αντίθετα σημειώνει προκλητικά ότι οι παραβιάσεις στη χώρα μας έχουν φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό.

Την έγκρισή της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 1997, ο οποίος παρουσιάζει μηδενική αύξηση σε σχέση με τον φετινό, αναμένεται να δώσει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί από 9 μέχρι 13 Δεκεμβρίου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται επίσης η συζήτηση των εκθέσεων δύο Ελλήνων Ευρωβουλευτών, των κυρίων Χριστοδούλου (ΝΔ) και Τσάτσου (ΠΑΣΟΚ), σχετικά με τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με την θεσμική θέση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Άρχισαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του διήμερου συμποσίου που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με θέμα "Ελ.Βενιζέλος και Αλ. Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας". Στο συμπόσιο παίρνουν μέρος κορυφαίοι ιστορικοί -μεταξύ των οποίων και ακαδημαϊκοί -από όλες τις βαλκανικές χώρες, οι γενικοί διευθυντές όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων της βαλκανικής, καθώς πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Το συμπόσιο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, δύο μεγάλων πολιτικών μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη βαλκανική συνεννόηση.

Αν θα χρηματοδοτηθεί με συμπληρωματικούς πόρους της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG, η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και FYROM, ζήτησε να πληροφορηθεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Κληρονόμος, με σημερινή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ.Κληρονόμος είχε και παλιότερα θέσει στην Κομισιόν το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων υποδομής και άλλων δράσεων διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της FYROM, και η απάντηση που έλαβε τότε ήταν ότι η επιτροπή προτίθεται να στηρίξει την ειρηνική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και ότι προσπαθεί να εντοπίσει τις δυνατότητες διάθεσης οικονομικών πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με στόχο την ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος στα Βαλκάνια και τη συστηματοποίηση της συνεργασίας και της αλληλοενημέρωσης αρχίζει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η διήμερη συνάντηση εξήντα γυναικών που εκπροσωπούν τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Βαλκανικής. Τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, διοργανώνει το τμήμα γυναικών του Συνασπισμού.

Η ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο κατά τόπους θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 1 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 4 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αύριο θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 5 December 1996 - 18:30:39 UTC