Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 18.12.96

Συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 1997. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου στην ομιλια του θα προσδιορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η οικονομική πολιτική. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία.

Αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο στην Αθήνα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Στο συλλαλητήριο δεν θα συμμετάσχουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, η συντονιστική επτιτροπή των οποίων αποφασίζει σήμερα αν θα παρατείνουν τους αποκλεισμούς των δρόμων. Στο μεταξύ απελευθερώθηκαν οι δρόμοι Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή Κάστρο και Θεσσαλονίκης-Εδεσσας.

Κανένα φορτηγό με εμπορεύματα δε θα καθυστερεί στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα για περισσότερο από μία ώρα. Τη διαβεβαίωση αυτή απέσπασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φώλιας, που επισκέφθηκε το μπλόκο. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής υπογράμμισαν ότι κατανοούν τα πρόβλημα που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις στις επιχειρηματικές τάξεις της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Φώλιας τους πρότεινε -σε ένδειξη καλής θέλησης- να παραδώσουν στην κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας σε όλα τα μπλόκα, προκειμένου να διευκολύνεται η διακίνηση των αγαθών. Οι αγρότες αντιμετώπισαν την πρόταση με κατανόηση και δεσμεύθηκαν να τη συζητήσουν με τη συντονιστική επιτροπή της Λάρισας.

Στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνήθηκε να συζητηθεί η αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο Χανς Φίσλερ.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Πρόσκληση προς τον Σκοπιανό ομόλογό του, Σλόμπονταν Ούγγοφσκι, να συμμετάσχει στην πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την αναγόρευσή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. ΄Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στην πρόσκληση που απέστειλε ο κ. Βενιζέλος στον υπουργό Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι η εν λόγω εκδήλωση έχει βαλκανική διάσταση, η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί με την παρουσία των υπουργών Πολιτισμού όλων των βαλκανικών χωρών.

Την ικανοποίησή του από τις επαφές που έχει στη Θεσσαλονίκη το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της τρίτης του συνεδρίασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του, Αντριου Αθενς, σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση που είχε το Προεδρείο με τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη, και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα ομογένειας. "Είχαμε μια πάρα πολύ καλή και χρήσιμη συζήτηση με την Κυβέρνηση. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις συζητήσεις που έγιναν, από αυτά που μαςείπε ο κ. Λαμπρινίδης και θα πάμε εμπρός. Ο καθένας μίλησε με την καρδιά του. Μην ξεχνάτε ότι όλο το θέμα είναι πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Δεν έχουμε διαφορές, έχουμε ζωντανούς ανθρώπους στο Προεδρείο", δήλωσε ο κ. Αθενς και πρόσθεσε: "Ολα ήταν καλά. Πήραμε αποφάσεις και θα προχωρήσουμε μπροστά να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο1997".

''Μιλάμε με μια φωνή πλέον εμείς οι Ελληνες. Για τα εθνικά θέματα, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση'', τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, μιλώντας για τους στόχους και την προσφορά του ΣΑΕ στα εθνικά μας θέματα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο κ.Αθενς δήλωσε ικανοποιημένος από το έως τώρα έργο του Συμβουλίου στον τομέα αυτό και υπογράμμισε ότι ο απανταχού Ελληνισμός, ενωμένος, δε θα σταματήσει τις προσπάθειες, προς κάθε κατεύθυνση, για την επίλυση των εθνικών του θεμάτων, και την προάσπιση των δικαίων του.

Τη βεβαιότητα τους ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα μετατραπεί σε διαχρονικό Κέντρο Απόδημου Ελληνισμού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΣΑΕ μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν στο κτίριο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΠΠΕΘ '97, για το πρόγραμμα ''Εκ περάτων της Γης'', για τον απόδημο Ελληνισμό. ''Η Θεσσαλονίκη ως γέφυρα επικοινωνίας με τον απόδημο Ελληνισμό σε όλες τις ηπείρους και όλες τις χώρες της γης αποτελεί χώρο αναφοράς για τη διασπορά'', υπογράμμισε ο κ.Κοσμόπουλος, ανακοινώνοντας ότι ο Οργανισμός θα εξασφαλίσει μόνιμη στέγη στις υπηρεσίες του ΣΑΕ, σε ένα από τα διατηρητέα της Ανω Πόλης και θα οργανώσει εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τη Σύνοδο του ΣΑΕ και την παγκόσμια συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.

Την ελπίδα ότι μέσα στο 1997 θα αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα σε αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίκφιντ. "Η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορεί να εμποδιστεί", τόνισε. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε ότι το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου συναρτάται με τη δύναμη του στρατού κατοχής και ότι είναι θέμα που θα το κρίνουν οι ίδιοι οι Κύπριοι και όχι οποιοσδήποτε άλλος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή ενος πυρηνικού εργοστασίου προέβη η Αγκυρα.Στην ανακοίνωση προσδιορίζεται ως χώρος κατασκευής του εργοστασίου η πόλη Ακιουγιού, 45 χιλιόμετρα δυτικά του Σίλιφκε στην ακτή της Μεσογείου και η προσθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει την 30η Ιουνίου. Ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας κ. Ρεκάλ Κουτάν σε συνενετυξη τύπου σήμερα στην Αγκυρα χαρακτηρισε αναγκαία για την Τουρκία την κατασκευή ενος πυρηνικού εργοστασίου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να φορντίσει για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας σε ενέργεια. Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση στον ενεργειακό τομέα εάν δεν ληφθούν σοβαρα μέτρα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και χθες στο Βελιγράδι και σε πολλές άλλες πόλεις της Σερβίας. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέχτηκε αντιπροσωπεία 17 φοιτητών του Πανεπιστημίου του Νις, οι οποίοι ύστερα από δύο ημέρες πεζοπορία και αφού διέσχισαν 240 χιλιόμετρα, έφθασαν στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στο Βελιγράδι.

Σκληρά μέτρα για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακιδες υιοθέτησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία έδωσε προθεσμία εκτελωνισμού τους μεχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στη γειτονική χώρα με ξένες πινακίδες έχει περάσει από τη διαδικασία του εκτελωνισμού με συνολικά έσοδα της τάξης των 125 εκ. δραχμών. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν σε γιουγκοσλάβους υπηκόους.

Αργή και επίπονη χαρακτήριζαν Αλβανοί οικονομολόγοι τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας ενώ ο υποδιευθυντής τη αλβανικής Εμπορικής Τράπεζας διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο για την ιδιωτικοποίηση την 31η Δεκεμβρίου. Ο κ.Ιπί είπε ότι την 1η Ιανουαρίου του 1997 θα αρχίσει η διαδικασία της ανασυγκότησης των αλβανικών τραπεζών για την οποία προέβλεψε ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2000 με το περασμα τους στην ιδιοκτησία δυτικών οίκων και όχι ιδιωτών.

"Το νέο πρόσωπο των Τσιγγάνων αρχηγών στην δημοκρατική κοινωνία", θα είναι το κύριο θέμα διήμερου φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Όπως αναφέρει σχετικά η βουλγαρική εφημερίδα "Κοντινέντ", στις 20 Δεκεμβρίου, με ειδική πτήση από την Ιταλία, θα έλθει στη Βάρνα ο σεΐχης των μουσουλμάνων Τσιγγάνων, Ο. Μπαϊράμ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του διήμερου φόρουμ.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνωσουν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει κυρίως το μεσημέρι, προβλέπει η ΕΜΥ για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 18 December 1996 - 20:20:48 UTC