Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 26.12.96

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το πρωί όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πυκνό χιόνι πέφτει από το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Ροδόπης και Έβρου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα.

Σαράντα έξι μίλια έξω από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ είναι ακινητοποιημένο το υπό παναμαϊκή σημαία ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο "Ιμια" στο οποίο έριξαν πυρά νωρίς τα ξημερώματα Ρώσοι μεθοριακοί φύλακες του λιμανιού, όταν αυτό προσπαθούσε να αποπλεύσει χωρίς να περάσει τον τελωνειακό έλεγχο. Ο ελληνικής καταγωγής καπετάνιος Νικόλαος Κουρούσης αγνόησε την εντολή να σταματήσει το πλοίο, με αποτέλεσμα ρωσικό σκάφος να ανοίξει πυρ αφού πρώτα είχε ρίξει προειδοποιητική βολή. Ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Γιώργος Γερήμογλου δήλωσε ότι το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και δεν διατρέχουν κίνδυνο τα δεκαέξι μέλη του πληρώματος.

Περισσότερα από εκατό άτομα από τις περιοχές Λιτοχώρου και Δίου του νομού Πιερίας επισκέφτηκαν από χτες το νομαρχιακό νοσοκομείο της Κατερίνης, με συμπτώματα ελαφράς γαστρεντερίτιδας (εμετούς, διάρροια, πυρετό), που οι γιατροί απέδωσαν στα νερά μιας πηγής που συνδέθηκε πρόσφατα με το δίκτυο ύδρευσης των περιοχών αυτών. Δείγματα του νερού στάλθηκαν σε μικροβιολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Με απόφαση της Νομαρχίας Πιερίας διεκόπη η υδροδότηση της περιοχής από τη συγκεκριμένη πηγή.

Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο κατά τη Χριστουγεννιάτικη έξοδο. Συνολικά 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 127 τραυματίστηκαν σε 90 τροχαία που σημειώθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Τα ξημερώματα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κομοτηνής -Ξυλαγανής. Νεκροί είναι ο Νικόλαος Σταμάτιος 56 ετών και ο Αλέξανδρος Μαλούσης 20 ετών κάτοικοι Κομοτηνής.

Στη Σερβία τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όμως οι αρχές προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων σε περίπτωση που οι οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Αρχίζουν, αμέσως μετά τις γιορτές, οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία για την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεδριάσουν από κοινού στις 7 Ιανουαρίου μετά από απόφαση του Μιλτιάδη Εβερτ. Το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή.

Με συναυλία της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης και σολίστ το Λεωνίδα Καβάκο αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97". Θα ερμηνευτούν αποσπάσματα της 9ης συμφωνίας του Μπετόβεν, του Μεσσία, του Χάιντελ, του Στράους, του Σκαλκώτα και του Μάντζαρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών στη μνήμη της Ζωής Ιωαννίδου -Μελά κόρη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά αποφάσισε να καταθέσει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο υπουργός τονίζει πως ο θάνατος της Ζωής Μελά αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μακεδονία. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στην οικογένεια της εκλιπούσας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Την παράταση μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 1997 των προθεσμιών πληρωμής κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών για το Δεκέμβριο 1996 και Ιανουάριο 1997 καθώς και της υποχρέωσης πληρωμής προς τους μισθωτούς του δώρου των Χριστουγέννων ζητά με υπόμνημα του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στο υπόμνημα του Συνδέσμου τονίζεται ότι οι 20ημερες αγροτικές κινητοποιήσεις παρεμπόδισαν την ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο Στέφανος Παπαγιάννης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ. Ο εκλιπών είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίστηκε στη διάρκεια του εμφυλίου και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για πολλά χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 26 December 1996 - 15:55:15 UTC