Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.12.96

Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σε όλη τη χώρα. Από τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται η χιονόπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το δίκτυο του νομού, ενώ η συγκοινωνία Χορτιάτη -Αγίου Βασιλείου έχει διακοπεί από προχθές το βράδυ. Αλυσίδες, επίσης, χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Δερβένι, στο 30 χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης -Σερρών, στο παλαιό εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης -Αθηνών έως τα όρια του νομού Κιλκίς, στο δρόμο Θεσσαλονίκης -Νέων Μουδανιών από το 18 -28 χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου από το 12 χιλιόμετρο έως τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο που θεμελιώνει τον θεσμό του "συνηγόρου του πολίτη", ή επιτρόπου διοικήσεως, ή διαμεσολαβητή (όμπουτσμαν), με τον οποίο, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοδιοίκησης, οι οποίες τους θίγουν. Ο θεσμός αυτός, προέρχεται από τις Βόρειες χώρες. Ο πρώτος ορισμός επιτρόπου διοικήσεως από Κοινοβούλιο, ανάγεται στη Σουηδία από το 1809. Με ελαφρές διαφορές ως προς τις αρμοδιότητες, ο θεσμός αυτός διαδόθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Η Δανία θέσπισε τον θεσμό του επιτρόπου διοικήσεως το 1953, η Νέα Ζηλανδία το 1963 και η Νορβηγία το 1964. Να σημειωθεί ότι, στα τέλη του 1995, επίτροποι διοικήσεως, οι οποίοι μερικές φορές έχουν άλλη ονομασία, υπήρχαν σε 75 κράτη, μεταξύ των οποίων και 27 ευρωπαϊκά.

Tετραήμερη περιοδεία στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, θα πραγματοποιήσει από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους βουλευτές Γ.Νιώτη, Δ.Αλαμπάνο, Π.Φωτιάδη, Ε. Χαϊτίδη, Σ.Παναγιώτου, Γ.Καλατζή, Β.Γιοβανούδα, Α.Ιντζέ, Π.Παρασκευόπουλο, Γ.Κίρκο, Σ.Παπαδόπουλο και Γ.Ρόκο. Σκοπός της περιοδείας είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση των προβλημάτων στέγασης και κοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες ομογενείς στις περιοχές αυτές, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση τους.

Αυξήθηκαν από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Έτσι, η βενζίνη πωλείται ακριβότερη κατά 1. 90 δραχμές το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1.30 δραχμές το λίτρο.

Διενεργήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος η τελευταία για το 1996 δημοπρασία ομολόγων τριετούς και επταετούς διάρκειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για την τελευταία αφορολόγητη σειρά των ομολόγων. Η επιβολή της φορολογίας έγινε στο πλαίσιο της κατάργησης σειράς φοροαπαλλαγών για την εξοικονόμηση κονδυλίων έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 1997. Από τον Ιανουάριο τα κρατικά ομόλογα θα φορολογούνται με 7,5% στην απόδοσή τους. Η πρώτη σειρά φορολογουμένων ομολόγων θα εκδοθεί στις 2 Ιανουαρίου.

Μια εντυπωσιακή πύλη ύψους τεσσάρων περίπου μέτρων, φτιαγμένη από τετρακόσια πορτρέτα που θα ζωγραφίσουν είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, θα χρησιμεύσει ως είσοδος για τη "Μεγάλη γιορτή της πόλης", που διοργανώνει το βράδυ της πρωτοχρονιάς ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην περιοχή γύρω από τον Λευκό Πύργο, για την υποδοχή του 1997.

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τις 20 Oκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων ο οποίος δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ποιμαντική του περιοδεία στις ΗΠA θα επισκεφθεί, την Νέα Υόρκη, Oυάσιγκτον, Ατλάντα, Σικάγο, Λος Αντζελες και άλλες πόλεις. Oπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων: "O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταφέρει το μήνυμα της Oρθοδοξίας, το οποίο είναι Χριστιανική Αποστολή, Εκκλησιαστική Ενότητα και Ειρήνη, στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών". Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό αποτελεί το πρώτο ταξίδι του κ.κ.Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, από την ενθρόνισή του πριν πέντε χρόνια.

Τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας στήριξης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού, πρότεινε από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Ντεμούριν. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ντεμούριν, είναι απαραίτητη για να διευρυνθεί και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα συνομιλιών για την ένταξή της στην Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεση της χώρας του για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι μόνο με τον συντονισμό και την καλή θέληση όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων μερών θα καταστεί δυνατή η διευθέτηση του προβλήματος.

Επιστολή προς τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναμένεται να στείλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με την οποία μεταξύ άλλων θα απαντά και στην πρόσφατη επιστολή που έλαβε από τον πρώην Γ. Γ. του Οργανισμού, Μπούτρος Γκάλι."Δεν γνωρίζουμε και ούτε μπορούμε να προδικάσουμε ποιες θα είναι οι εκτιμήσεις του νέου Γ.Γ του ΟΗΕ", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, "αλλά, - πρόσθεσε - νιώθουμε την ευθύνη να επικοινωνήσουμε μαζί του και να εκφράσουμε τις δικές μας θέσεις για το θέμα των αγνοουμένων".

Δώδεκα Ιρακινοί, οι οποίοι κρατούνται στις κεντρικές φυλακές για παράνομη είσοδο στην Κύπρο, αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, πίνοντας απορρυπαντικό, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να παραμείνουν στο νησί. Οι δώδεκα κατάδικοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου και σε ακτινογραφίες. Όπως, δήλωσε ο διευθυντής των κεντρικών φυλακών, Γιώργος Αναστασιάδης, το αίτημα των Ιρακινών που κρατούνται στις φυλακές, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 34, είναι να αποφυλακιστούν και να παραμείνουν στην Κύπρο, αφού καμία χώρα δεν τους δέχεται.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι οπαδοί του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" με άλλο "αέρα" βγήκαν στην καθιερωμένη διαδήλωσή τους στο κέντρο του Βελιγραδίου, μόλις πληροφορήθηκαν για το πόρισμα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), με το οποίο αναγνωρίζεται η νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου. Το πόρισμα γνωστοποίησε στην Γενεύη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος το παρέδωσε στον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, Φλάβιο Κόττι, που προεδρεύει αυτό το διάστημα στον ΟΑΣΕ. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Γκονζάλες, ως μεσολαβητής του Οργανισμού, είχε επισκεφτεί πρόσφατα το Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, η αντιπολίτευση επικράτησε σε 13 μεγάλους δήμους της χώρας - ανάμεσα σ' αυτούς το Βελιγράδι και το Νις - και σε 9 δήμους της ευρύτερης περιοχής της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ενώ γίνεται επίσης έκκληση στις σερβικές αρχές να σεβαστούν την εκλογική θέληση του λαού.

Διφορούμενη ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας σχετικά με το πόρισμα του ΟΑΣΕ για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, χαρακτήρισε το πόρισμα "εξισορροπημένο και εποικοδομητικό, το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα", ενώ εξέφρασε και ορισμένες αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα του πορίσματος, σημειώνοντας ότι "πιθανώς να έγινε κάποια σύγχυση".

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη Βουλγαρία και κυρίως τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, χτες και προχθές, σε 480 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Βουλγαρίας, ενώ μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν στην περιοχή της Βάρνας οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι.

Απρογραμμάτιστη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου είχε στο Βουκουρέστι ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος επέστρεφε από την επίσκεψη του στην Ιταλία και αντί για τη Σόφια βρέθηκε στο Βουκουρέστι, αφού το αεροπλάνο που επέβαινε δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, λόγω κακοκαιρίας, και προτίμησε αυτό της πρωτεύουσας της Ρουμανίας. Ετσι ο κ. Στογιάνοφ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τον κ. Κονστανινέσκου, με τον οποίο, όπως δήλωσε, συμφώνησε να λειτουργήσει "κόκκινη γραμμή" μεταξύ τους. Σημείωσε ακόμα πως η ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι κοινή επιδίωξη των δύο χωρών.

Ο περιβόητος ακροδεξιός τρομοκράτης, Αμπντουλλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο τροχαίο του Σουσουρλούκ, κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες), Μεχμέτ Εϊλούλ, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της τουρκικής Βουλής, η οποία ερευνά το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά το τροχαίο και στο οποίο, πέρα από τον Τσατλί, σκοτώθηκε ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας και τραυματίστηκε βαριά ο βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Σεντάτ Μπουτζάκ. Ο Μεχμέτ Εϊλούλ, με την κατάθεσή του έριξε κι' άλλο "λάδι στη φωτιά", δηλώνοντας ενώπιον της επιτροπής ότι η υπηρεσία του διέκοψε τη συνεργασία με τον Τσατλί, όταν διαπίστωσε ότι είναι μπλεγμένος και σε υποθέσεις ναρκωτικών και από τη δεκαετία του '80 άρχισε να τον χρησιμοποιεί η Διεύθυνση Γενικής Ασφαλείας.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και στη βόρεια νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές περιοχές καθώς και στα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας. Από το απόγευμα τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενίσουν και αργά τη νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση στις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -8 έως 3 βαθμούς , στα Δυτικά από 3 έως 10 και στις υπόλοιπες περιοχές από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 28 December 1996 - 9:30:36 UTC