Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 6.3.97

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αλβανικής κυβέρνησης διέψευσε και πάλι χθες το βράδυ τους ισχυρισμούς, ότι μέλη της ελληνικής μειονότητας είναι οι οργανωτές της ένοπλης εξέγερσης στη Νότια Αλβανία, ενώ σε νυχτερινη του εκπομπή ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων χαρακτήρισε ως "σκευωρία" παρόμοιες πληροφορίες. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης των Τιράνων, οι οργανωτές της εξέγερσης είναι στελέχη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος, πράκτορες της πρώην μυστικής υπηρεσίας "Σιγκουριμι" με τη χρηματοδότηση και ξένων κέντρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την άποψη που διατύπωσαν ξένες κυβερνήσεις για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης τονίζοντας ότι η Αλβανία είναι κυρίαρχο κράτος και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της κρίσεις.

Το αεροδρόμιο των Τιράνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών, λειτουργεί κανονικά και ο εφοδιασμός της αγοράς σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στο Νότο γίνεται ομαλά. Τα καταστήματα σε όλη την Αλβανία θα πρέπει να κλείνουν στις 8 το βράδυ. Σε ότι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σε ολόκληρη την Αλβανία, εκτός απο τις περιοχές της Αυλώνας, του Αργυροκάστρου, του Φιέρι και του Βερατίου, η κυκλοφορία απαγορεύεται απο τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωϊ. Στις τέσσερις προαναφερθείσες πόλεις η απαγόρευση ισχύει για όλο το εικοσιτετράωρο. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας, αναφέρεται ότι θα περιοριστεί η λογοκρισία του Τύπου εκτός φυσικά των εντύπων που υποθάλπουν και κάνουν ανοιχτή έκκληση για πράξεις βίας εναντίον του κράτους. Πάντως καλούνται οι δημοσιογράφοι να εργάζονται πλήρως και συνεχώς για να εκπληρώσουν την αποστολή τους που είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Τον έλεγχο της κατάστασης στη νότια Αλβανία φαίνεται να ανακτά η κυβέρνηση Μπερίσα. Ολες οι πληροφορίες και μαρτυρίες συντείνουν στο ότι μόνον σε τρεις πόλεις, την Αυλώνα, το Δέλβινο και τους Αγιους Σαράντα εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα εξέγερσης. Στο κέντρο του Αργυροκάστρου η κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει τον έλεγχό της, τόσο προς βορρά, όσο και προς νότο. Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια για την ανακατάληψη των πόλεων αυτών. Ηδη πάντως στο νότο έχει αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα έλλειψης τροφίμων. Οι κάτοικοι της πόλης Δέλβινο διαμαρτύρονται για περιορισμένη διανομή τροφίμων και εκφράζουν φόβους ότι σύντομα δεν θα έχουν καθόλου τρόφιμα. Το πιο κρίσιμο σημείο για πιθανή πρόκληση σύγκρουσης φαίνεται να είναι το Δέλβινο, όπου οι εξεγερμένοι έχουν στην κατοχή τους πολλά όπλα από το στρατό, καθώς επίσης και αντιαεροπορικά πολυβόλα, ενώ δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, απ' ότι οι κάτοικοι άλλων πόλεων, όπως της πόλης των Αγίων Σαράντα, όπου στους 200-300 περίπου εξεγερμένους έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της κούρασης από την πολυήμερη ταλαιπωρία.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία, μόλις η κυβέρνηση των Τιράνων το ζητήσει. Στο μεταξύ, αλλεπάλληλες συσκέψεις με παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έχει ο υφυπουργός, Γιάννος Κρανιδιώτης σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας, για να βοηθήσει την προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τους Ελληνες μειονοτικούς. Παράλληλα, ο κ.Κρανιδιώτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, όσο και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο. Τέλος, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Προσοχή, περίσκεψη, ψυχραιμία και όχι ανεύθυνες διακηρύξεις συνέστησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία, για τις οποίες τόνισε ότι πιθανόν να αποτελούν την απαρχή για κλιμάκωση των γεγονότων σε ολόκληρη της περιοχή. "Εμείς προσπαθούμε να κλείνουμε μέτωπα, για να συγκεντρώσουμε όλη μας την προσπάθεια στα ανατολικά μας σύνορα όπου υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας", τόνισε ο κ.Κακλαμάνης και συμπλήρωσε ότι στα Βαλκάνια ο ρόλος της Ελλάδας είναι σταθεροποιητικός και έχει ως στόχο την εδραίωση της ειρήνης.

"Ο προβληματισμός στην ελληνοαμερικανική ομογένεια είναι μεγάλος για τις εξελίξεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα για την ελληνική κοινότητα που ζει εκεί ",υπογράμμισε με έμφαση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου , ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θόδωρος Σπυρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εκπροσώπων των Ελληνοαμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων. Ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως "το ελληνοαμερικανικό λόμπι παρακολουθεί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στην Αλβανία και ιδιαίτερα ό,τι αφορά τους αδελφούς μας στην Βόρειο Ηπειρο". Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανηπειρωτικής ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Κλιαργουότερ της Φλόριντα,καθώς και στην επαναβεβαίωση της πίστης και της θέλησης να προστατευθεί η ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, μέσα από τις παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ,η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ανησυχία που προκαλούν στη χώρα μας οι εξελίξεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, υπογράμμισε ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης υποδεχόμενος τη διακομματική αντιπροσωπεία της επιτροπής Γεωργίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν την απαρχή για κλιμάκωση των γεγονότων σε όλη την περιοχή. "Εμείς προσπαθούμε να κλείνουμε μέτωπα για να συγκεντρώσουμε όλη μας την προσπάθεια στα ανατολικά μας σύνορα, όπου υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας- Βουλγαρίας, συζήτησαν χθες το απόγευμα στη Σόφια, ο επίτιμος Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης και ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίβκοφ.

Στο ρυθμό της ''Τρανής Αποκριάς'' παραδίδεται από σήμερα η Θεσσαλονίκη, με τις πλούσιες εκδηλώσεις που οργανώνονται για τον Καρνάβαλο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αποκριάτικοι θίασοι, μπουλούκια μεταμφιεσμένων και μασκοφόρων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, θα παρελάσουν, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα απολαύσουν το παραδοσιακό φαγοπότι, ενώ μοναδικές αποκριάτικες εκθέσεις ενδυμασιών και συμβόλων θα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, από την HELEXPO-ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η εμφάνιση της διάσημης σοπράνο Victoria de Los Angeles και οι δύο συναυλιες που θα δώσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των φίλων της μουσικής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της HELEXPO, υπογραμμίζει την προσπάθεια του Οργανισμού για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού κλασσικής μουσικής στη Βόρεια Ελλάδα, "μια προσπάθεια που παραμένει πιστή στην αρχή της προσφοράς ποιοτικών μουσικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την αρχή της αποκέντρωσης που ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έχει εφαρμόσει τόσο στον εκθεσιακό, όσο και στον πολιτιστικό τομέα των διοργανώσεων του", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα συγχαρητήριά του προς τον Αλβανό ομόλογό του, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε ο Σκοπιανός Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόρωφ, με αφορμή την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας. Την είδηση αυτή μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στο κεντρικό χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων.

Κανονικά διεξάγεται, αν και μειωμένη αρκετά, η διακίνηση στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία. Στη συνοριακή διέλευση Μποζάι του Μαυροβουνίου με την Αλβανία, η κατάσταση είναι απόλυτα ήρεμη και τίποτε δεν φανερώνει ότι στην απέναντι πλευρά έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το μόνο που παρατηρείται είναι η μειωμένη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη διέλευση Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Οι τελωνειακοί στην συνοριακή αυτή διέλευση, ανέφεραν ότι καθημερινά 100 έως 200 άνθρωποι μετακινούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οπως ανέφεραν πηγές του Σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών, στις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία, έχουν ληφθεί μέτρα αυξημένου ελέγχου για προληπτικούς κυρίως λόγους.

Η άρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, να υπογράψει τις αποφάσεις - εισηγήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οξύνει περισσότερο την κυβερνητική κρίση στην Τουρκία, ενώ η άρνησή του να δεχτεί τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, στρατηγό Κιλίτς - ο οποίος του κόμισε τη λεγόμενη "γνωστοποίηση" - δημιούργησε ιδιαίτερη δυσφορία στο στράτευμα. Ο κ. Ερμπακάν, σύμφωνα με την "Τζουμχουριέτ", δεν δέχτηκε τον στρατηγό Κιλίτς με την πρόφαση της συνάντησης με την κυβερνητική αντιπροσωπεία του Καζαχστάν που επισκέπτεται τη χώρα. Για ματαίωση της συνάντησης γράφει και η "Χουρριέτ", ενώ η "Σαμπάχ", η "Τούρκιε" και η "Γενί Γιουζγίλ", κάνουν λόγο για 20λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον στρατηγό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα ''στραβά μάτια'' στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τα παιδιά στην Τουρκία, σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατεί αυτήν τη στάση με στόχο να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία και την καλεί, να αντιδράσει στα αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με τις συστηματικές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στις 10 Μαρτίου στη Γενεύη, με το οποίο να καταδικάζεται η Τουρκία.

Τη θέση ότι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι είναι ασφαλής, υπεραμύνθηκε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Χρίστοφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια και χαρακτήρισε ως βιαστικές και μη επαγγελματικές τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γκεόργκι Στοϊλοφ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για κίνδυνο που εγκυμονεί το Κοζλοντούι. Κατά τον κ.Χρίστοφ τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των δειγμάτων από το μεταλλικό σώμα του πρώτου αντιδραστήρα, αποδεικνύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ακομη 3- 4 χρόνια, ενώ έως το τέλος του 1997 θα γίνουν και άλλες αναλύσεις ώστε να καθοριστεί η ακριβής προθεσμία λειτουργίας του αντιδραστήρα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 6 March 1997 - 7:40:19 UTC