Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 19.3.97

"Τα Βαλκάνια μας αφορούν. Η πρόοδός τους επηρεάζει και τη δική μας πρόοδο. Η κρίση τους αντικατοπτρίζεται στις δικές μας εξελίξεις. Η ανάπτυξή τους συμβάλλει και στη δική μας ανάπτυξη". Αυτά ανέφερε χθές το βράδυ στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του 4ου πανελλήνιου συνέδριου "Ελλάδα-Βαλκάνια: Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, . "Τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Αλβανία βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ανακοίνωσαμε σήμερα ότι θα χορηγήσουμε ένα δάνειο, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Δίνουμε τρόφιμα και ρουχισμό και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε", συνέχισε ο πρωθυπουργός. "Συμβάλλουμε στην πολιτική λύση του προβλήματος γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η πολιτική λύση μπορεί να εξασφαλίσει μια ειρηνική εξέλιξη. Συνεργαζόμαστε σε όλη τη Βαλκανική για θεσμούς, κράτος δικαίου, αποτελεσματικής διοίκησης και κοινωνίας των πολιτών. Ο δρόμος για μια ομαλή εξέλιξη είναι πολύ μακρύς", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και καταλήξε σημειώνοντας ότι "η κρίση στην Αλβανία έδειξε ότι μπορούμε να παίξουμε ρόλο και θα παίζουμε όλο και μεγαλύτερο ρόλο".

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία, χωρίς προυποθέσεις και όσο υπάρχει η τουρκική απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο για την επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενας τέτοιος διάλογος θα οδηγήσει σε χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ο κ.Πάγκαλος και απευθυνόμενος στην Τουρκία τόνισε, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν θεωρεί ότι δεν υλοποιούνται σωστά οι διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει τα πολιτιστικά δεδομένα για να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση.

Ανοιχτό είναι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης -και έχει τεθεί επανειλλημένα τόσο με ρηματικές διακοινώσεις όσο και προφορικά- για την αποζημίωση της Τράπεζας της Ελλάδος από τη Γερμανία με ποσόν που είχαν αφαιρέσει οι κατοχικές δυνάμεις και το οποίο, με τους τόκους, υπολογίζεται περίπου στα 10 δισ δολλάρια.Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιμπάρδη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να θέσει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στη Γερμανία. Είναι ακέραιο το αίτημά μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πάγκαλος, και είναι νομικά και πολιτικά τεκμηριωμένο με βάση τους διεθνείς κανόνες, προσθέτοντας ακόμη ότι από γερμανικής πλευράς δεν υπάρχει ρητή και επίσημη απόρριψη του ελληνικού αιτήματος, υπάρχει όμως αδυναμία αντίδρασης.

Τη διαβεβαίωση ότι η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην ειρήνη, την σταθερότητα και στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων με τις χώρες της Βαλκανικής, έδωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, στα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιούν τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ. “Τα γεγονότα στην περιοχή και ιδιαίτερα οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία απασχολούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, γιατί είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σ'ημερα οι καθηγητές ενώ θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Χθές η ΟΛΜΕ έκανε τις αντιπροτάσεις των καθηγητών, για την παράταση του σχολικού έτους.Οι καθηγητές προτείνουν να μειωθεί η εξεταστική ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις, να μη γίνονται μαθήματα τα Σάββατα και να μην παραταθεί το διδακτικό έτος.

Συμφωνία συνεργασίας των Υπουργείων Γεωργίας Ελλάδας-Αρμενίας πρόκειται να υπογραφεί εντός των ημερών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υφυπουργού Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Αρμενία. Η συνεργασία αφορά τους τομείς της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, της παραγωγής ζωοτροφών, την επεξεργασία και μεταποίηση, τη γεωργική έρευνα, τις εφαρμογές και την εκπαίδευση, καθώς και την εκβιομηχάνιση της Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Γερανίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Μοβισιάν και τους Υφυπουργούς κ.κ Αμιριάν, Μαρτιροσιάν, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δαρμπινιάν και τον Υπουργό Εξωτερικών. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική πρόκειται να είναι και η συνάντηση του κ. Γερανίδη με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων.

Την εκτίμηση ότι θα επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια και τα Τίρανα, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τόμας Ναϊλς, μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, επανέλαβε την εκτίμηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, ότι θα ομαλοποιηθούν με την πάροδο εβδομάδων ή μηνών. Υστερα από τέσσερα χρόνια εξακολουθούμε ακόμα να μιλάμε για τις δυνατότητες στα Βαλκάνια και όχι για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, είπε ο Ναϊλς και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν στήριξαν όσο θα έπρεπε οικονομικά τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Να πάρει ανοικτά θέση κατά του Προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καλεί την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι δεν ευσταθεί η δικαιολογία για μη ανάμιξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Παράλληλα καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν καθαρά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία, καθώς και ενατίον κάθε πολιτικής ανάμειξης της ΕΕ ή άλλου οργανισμού, όπως επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης. ΄΄Ο γειτονικός λαός δεν είναι λαός υπό κηδεμονία, ούτε πολιτικά καθυστερημένος΄΄, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, ενώ επισημαίνεται ότι τυχόν ΄΄συμμετοχή της χώρας μας σε πολυεθνική δύναμη είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει γενικότερες εστίες ανάφλεξης, θέτοντας σε κίνδυνο τα υφιστάμενα σύνορα και οδηγώντας τους λαούς των Βαλκανίων σε νέες τραγωδίες΄΄.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, για την 25η Μαρτίου, ημέρα που τιμάται η Επέτειος της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες, εκτός της Βρετανίας, η οποία υπήρξε σύμμαχος των ΗΠΑ, στις περισσότερες εθνικές διαμάχες αυτού του αιώνα. Η έγκριση του ψηφίσματος δίνει τα τελευταία χρόνια, την ευκαιρία σε Ελληνοαμερικανούς παράγοντες, να υπενθυμίσουν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, και σε άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, καθώς και τη σημασία των σχέσεων της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού βουλευτή, Μάικλ Μπιλιράκη, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, οι Αμερικανοί βουλευτές θα εκφράσουν στην αμερικανική Βουλή, την υποστήριξή τους για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας.

Ανοιξε και επισήμως τις πύλες της η έκθεση αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η σύντροφος της ζωής του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που μίλησε για το έργο του. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου υπογράμμισε ότι ''το έργο του Ελύτη δείχνει, όχι μόνο τις δυνατότητες της ελληνικής γλώσσας, αλλά απευθύνεται στη ζωή του''. ''Μ'αυτά τα στοιχεία'', πρόσθεσε, ''παράγουμε το μέλλον μας, δηλαδή τη δικαιοσύνη, να ζήσουμε ταπεινά, να ζήσουμε τη ζωή πέρα από την ανάγκη, τις συμβάσεις και τις αντιθέσεις''.

Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρει ευκαιρία στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εντός του 1997 και η Κύπρος παραμένει ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαν Ντάρτελ, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Κύπρου. Γι' αυτό, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο ρόλος της Ε.Ε., είναι λογικό, να στηρίζεται στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και της δυνατότητάς της να συμβάλλει ως καταλύτης στη λύση του Κυπριακού.

Έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση όπως δώσει το δικαίωμα και την ευκαιρία στην Κυπριακή Αστυνομία να ερευνήσει τα σπίτια όλων των Τουρκοκυπρίων που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές, έτσι ώστε να υπάρξει, όπως οι ίδιοι λένε, ''ξεκαθάρισμα'', απευθύνουν 30 Τουρκοκύπριοι που ζούν στη Λεμεσό, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους επειδή διάκεινται αρνητικά εναντίον του Ντενκτάς. Ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία των 530 περίπου Τουρκοκυπρίων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπός τους Αϊχάν Μεχμέτ, ''άχρηστοι'' γιατί είναι αναμεμειγμένοι σε διάφορες παράνομες υποθέσεις.

Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στις 31 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι του Ναγκόρνο Καραμπάx και του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας, θα επιχειρήσουν σε πρώτη φάση την αποκατάσταση των σχέσεών τους, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών, του Καραμπάx, Αρκάντι Γουκασιάν, που συμμετείχε στο διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο, "Ελλάδα και Βαλκάνια: Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρωπή". Κατά τη συνάντηση της Μόσχας, θα επανεξεταστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, για πρώτη φορά μετά την ανακωχή μεταξύ τους το Μάϊο του 1994, οπότε και επιβλήθηκε μια "κατάσταση μη πολέμου".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 19 March 1997 - 7:40:25 UTC