Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.9.1997

Με λαμπρότητα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει στις 8 το βράδυ την 62η ΔΕΘ ο κ.Σημίτης θα έλεθει στην Θεσσαλονίκη, στις 6.45' το απόγευμα, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.Στη συνέχεια θα μεταβεί στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάν. Βελλίδης , όπου θα πραγματοποιηιθούν τα εγκαίνια, χωρίς προβλήματα, αφού οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ ανέστειλαν χθες τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους

· Μηνύματα με τα οποία εξαίρουν τη σημασία και εύχονται την επιτυχία της 62ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο Πατριάρχης στέλνει τις ευχές και την ευλογία του στη διοίκηση και τους εργαζόμενους της HELEXPO-ΔΕΘ και, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει τους δεσμούς συνεργασίας που δημιουργούν μεταξύ των λαών οι εμπορικές σχέσεις, λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά στον κίνδυνο πολέμου. Όπως συμπεραίνει ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι Διεθνείς Εκθέσεις, και βέβαια αυτή της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν πολλά κράτη, αποτελούν ελπιδοφόρα γεγονότα και χαροποιούν τους ταγμένους στον αγώνα της ειρήνης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στη σημασία της φετινής διοργάνωσης που είναι αφιερωμένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πραγματοποιείται τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο αρχηγός του ελληνικού κράτους υπογραμμίζει, επίσης, το ρόλο και τη συμβολή της ΔΕΘ στη γενική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση του ρόλου της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Με "κομμένη την ανάσα" η Αθήνα περιμένει την σημερινή απόφαση των "αθανάτων" μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Προγνωστικά δεν μπορεί να γίνουν, αν και χθές ήταν έντονες οι φήμες για προβάδισμα της Ρώμης και του Κέηπ Τάουν.

Η κοινή αμυντική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου, η οποία διαμορφώνεται μέσα από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το ενδεχόμενο αποτροπής των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας, καθώς και η θωράκιση της Κύπρου, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LGR. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι υπήρξαν σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι "ώστε η Κύπρος να αισθάνεται ασφαλής και να μην ανησυχεί για τις οποιεσδήποτε απειλές της Τουρκίας". Αναφερόμενος στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, υποστήριξε ότι "ήταν μια πολιτική που όφειλε να υλοποιηθεί με την κοινή συμφωνία της ηγεσίας των δύο χωρών", υπογραμμίζοντας ότι "όσο πιο δυνατή είναι η αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας, αποτελούμε από κοινού μια ασπίδα θωράκισης έναντι της κοινής απειλής". Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δίδονται διάφορες ονομασίες στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, επισήμανε ότι "έχουμε συμφωνήσει ότι θα παλέψουμε εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Ετσι και κινηθεί η Τουρκία θα ξέρει ότι θα μας βρει και τους δύο απέναντί της. Αυτό είναι το μήνυμα", ενώ σχετικά με τη στάση της Τουρκίας για τους πυραύλους S-300, ο υπουργός Αμυνας, τη "συμβούλεψε" να "μη διολισθεύει σε επικίνδυνους ατραπούς εκμετάλλευσης των εξωτερικών θεμάτων".

· Με την ψήφιση στο σύνολό του ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον εκπαιδευτικό χώρο. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης απηύθυνε εκ νέου την πρόσκληση του για διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και τα άλλα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο θέμα της αξιολόγησης θα ζητηθεί, πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ακόμα, ο κ. Αρσένης εκτίμησε ότι την επόμενη πενταετία θα έχουν προσληφθεί 20.000 εκπαιδευτικοί και από αυτούς -όπως υπολογίζεται- οι 13.200 θα είναι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι. Κατά τη σημερινή συζήτηση το ενδιαφέρον, αλλά και τα πυρά της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στα άρθρα 6 και 8 του νομοσχεδίου που αφορούν στην κατάργηση της επετηρίδας και το θέμα της Αξιολόγησης, τα οποία ψηφίστηκαν τελικά, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, μόνο από τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η Ν.Δ που είχε ταχθεί κατ' αρχήν υπέρ των δύο αυτών διατάξεων, αρνήθηκε να τις ψηφίσει, αφού ο υπουργός Παιδείας δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις της. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε, για το μεν θέμα της επετηρίδας, να παραταθεί για επτά χρόνια αντί 5 η ισχύς της και να αλλάζουν τα ποσοστά πρόσληψης από την επετηρίδα και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Για το θέμα της Αξιολόγησης ζήτησε να υπάρξει πέραν του Σώματος Μονίμων Αξιολογητών (Σ.Μ.Α.) και ένα επιπλέον Σώμα που θα αξιολογεί τους αξιολογητές

Τον προγραμματισμό δράσης του Κινήματος για τους επόμενους μήνες και τη νέα χρονιά παρουσίασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κώστας Σκανδαλίδης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος. ''Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έγκαιρα αποφάσισε να προγραμματίσει τη δράση του, να εξειδικεύσει της κυβερνητικής προτεραιότητες και τις θέσεις του στα μεγάλα θέματα (κοινωνικό διάλογο, οικονομία, νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, εθνικά θέματα, αγροτικά, οργανωτικά)'', σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης, ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών του 1998 και των ευρωεκλογών του 1999.

Συνάντηση με τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α της Γαλλίας, πτέραρχο, Jean Philippe Douin, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ειδικότερα οι προοπτικές τοποθέτησης ελληνικών παραγγελιών αμυντικού υλικού στη γαλλική αμυντική βιομηχανία, ενώ δόθηκε έμφαση στη γενικότερη ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Ιδιαίτερα συγκινημένη από την επίσκεψή της στην Εκθεση ''Θησαυροί του Αγίου Ορους'' εμφανίστηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, η οποία επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από την κόρη της Μαριλένα Σημίτη.. Είναι η δεύτερη επίσκεψη της κ. Σημίτη στην Εκθεση Θησαυρών του Αγίου Ορους, μετά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης τον περασμένο Ιούνιο και όπως είπε, είχε από τότε εντυπωσιασθεί βαθύτατα και επεδίωξε να επαναλάβει την περιήγησή της για να έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Αγίου Ορους και τα σπάνια εκθέματα της Ορθόδοξης λατρείας. Μετά το τέλος της ξενάγησής η κ. Σημίτη έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων : ''Η επίσκεψη στους Θησαυρούς του Αγίου Ορους προκαλεί δέος και συγκίνηση μεγάλη''.

Την απόφαση να προβεί σε γραπτό διάβημα προς τη λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, σε συνάρτηση με την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, πήρε το προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Από κυπριακής πλευράς, στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Τάσος Παπαδόπουλος και ο Κίκης Καζαμίας, μέλος της Επιτροπής η οποίοι επέστρεψαν σήμερα στην Κύπρο. Η Αντιπροσωπεία, αποφάσισε παράλληλα με το διάβημα του Προεδρείου, να ετοιμάσει και να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για το Κυπριακό, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη Σύνοδό του που αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου.

· Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, του ομολόγου του της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ και του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, υπεύθυνου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, για το Κυπριακό και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, από το κείμενο δηλώσεων του κ. Μοσκοβισί, που δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, διαφαίνεται ότι ο Γάλλος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, είχε κάνει αναφορά σε ''υπόθεση'' για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού πριν από την ένταξη και όχι σε ''προϋπόθεση''. · · Ο νέος Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, Τόμας Μίλερ, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά εναντίον μιας λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επικεντρωθούν στην ουσία του προβλήματος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ κατονόμασε το θέμα της ασφάλειας, τις συνταγματικές διευθετήσεις και τις τρεις βασικές ελευθερίες, ως μερικά από τα κύρια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και υποστήριξε τη μυστική διπλωματία στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, καθιστά καθαρά υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ξαβιέ Περέζ ντε Κουέγιαρ, στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του με τίτλο: ''Προσκύνημα για Ειρήνη'', το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Όπως κατηγορηματικά συμπεραίνει στο βιβλίο του ο κ. Κουέγιαρ, ένας βασικός λόγος για την αποτυχία στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ότι ''η τουρκοκυπριακή πλευρά και ειδικά ο ηγέτης της Ραούφ Ντενκτάς, έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από την ενσωμάτωση σε μία ενωμένη Κύπρο''. Στο κεφάλαιο με τίτλο: ''Λαβύρινθος χωρίς έξοδο'', που αφιερώνει στην Κύπρο, ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσπαθεί να αποκρύψει την προσωπική του απογοήτευση, επειδή το κυπριακό πρόβλημα, όπως σημειώνει, είχε ''περισσότερη άμεση και απευθείας ανάμειξη παρά σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα''.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 September 1997 - 6:40:21 UTC