Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-23.10.1997

Με αιχμή του δόρατος τα συνδικάτα των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, κρατικές τράπεζες, συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, κ.α.) και νευραλγικούς τομείς του δημοσίου (όπως τις εφορίες, τα τελωνεία και υπουργεία) οργανώνεται σήμερα η πρώτη χειμερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα και η τετράωρη στάση εργασίας (11π.μ. έως 3μ.μ.) της ΑΔΕΔΥ στη δημόσιο. Με την απεργία, που θα συνοδευτεί από απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και των συνταξιούχων στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων επιδιώκουν, αφενός να καταγράψουν τις δυνατότητες απεργιακής πίεσης και αφετέρου να αποσπάσουν κάποιες πρώτες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, το 35ωρο, τη φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό του '98, καθώς και τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στις εργασιακές σχέσεις. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΓΣΕΕ προέβλεπαν ότι η συμμετοχή στην αυριανή απεργία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη του ιδιωτικού τομέα. Εξέφραζαν, ωστόσο, έντονο σκεπτικισμό για το εύρος της συμμετοχής καθώς η απεργία έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν οργανώνεται ως "απάντηση" σε συγκεκριμένα μέτρα γενικής εφαρμογής.

· Θεαματική αναδίπλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τζ. Ρούμπιν ομολόγησε δημόσια χθές ότι "δεν έκανε καλά την δουλειά του" και υπογράμμισε πώς η χώρα του συνέστησε στην Τουρκία να αποφύγει ενέργειες , όπως αυτή της παρενόχλησης του μεταγωγικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον υπουργό εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο στην Κρήτη. · · Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την καταδίκη εκ μέρους του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, που σημειώθηκαν με την παρενόχληση της πτήσης του μεταγωγικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο στην Κρήτη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Η θέση του κ. Χόλμπρουκ είναι θετική. Η θέση την οποία έλαβε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ τις προηγούμενες μέρες ήταν απαράδεκτη και πρωτοφανής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, ο οποίος επανέλαβε ότι για όλο αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσουν και το ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σημείο των δηλώσεων Χόλμπρουκ, στο οποίο γίνονται παρατηρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το θέμα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Ελλάδα κράτησε τις θετικές τοποθετήσεις και κατέγραψε τις αρνητικές .

Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν, ακόμη και μέσα στο Πεντάγωνο. Τούρκος ναύαρχος, αμφισβήτησε τα ντοκουμέντα που παρουσίασε Ελληνας υψηλόβαθμος αξιωματικός του ναυτικού για να αποδείξει σε αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, που βρισκόταν στην Αθήνα, τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Αμφισβήτησε το βίντεο με την παρενόχληση στο αεροσκάφος του κ. Τσοχατζόπουλου, και δήλωσε προκλητικά πως "αν ήθελε η Τουρκία θα καταλάμβανε ολόκληρη την Κύπρο το 1974.

Την απορία του υπουργού Πολιτισμού και γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκάλεσε η έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία φάνηκε να δυσανασχετεί για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος στο θέμα αυτό. "Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων και προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός, κοινωνικός και επιστημονικός διάλογος, να οργανωθεί και μια διημερίδα υπό την αιγίδα της Βουλής. Ελλείψει άλλου ζητήματος και ίσως λόγω της παρουσίας πολλών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην Επιτροπή εκδηλώθηκε η έντονη αντίδραση της ΝΔ, κάτι που δεν μπορέσαμε να το κατανοήσουμε", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Eξάλλου, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μόνο του τη σχετική πρωτοβουλία γιατί δεν έχει νόημα η συμμετοχή της ΝΔ σε μια διαδικασία, την οποία δεν πιστεύει ή ίσως και να φοβάται. "Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ψύχραιμη και συναινετική προσέγγιση όλων των θεμάτων", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Νέες διευκρινίσεις έρχεται να δώσει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τον χαρακτήρα του νοσοκομείου δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" και τον τρόπο λειτουργίας του, μετά από σχετικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο εντοπίζοντας τα προβλήματα που αφορούσαν στους κανόνες λειτουργίας και στη διαχείριση και τη διοίκηση, με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε στη Βουλή το 1991, αποφάσισε να τροποποιήσει την αρχική σύμβαση. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στο ότι η σύνθεση του Δ.Σ παραμένει επταμελής, αλλά μόνο τα τρία μέλη θα υποδεικνύονται από το ίδρυμα Παπαγεωργίου, τα τρία από τον υπουργό Υγείας και το ένα θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Σε περίπτωση διαφωνίας, το πρόσωπο αυτό θα επιλέγεται από πενταμελή επιτροπή εκπροσώπων φορέων.

Μειώθηκαν από τα μεσάνυχτα οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών και του πετρελαίου σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών και παρά την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 0,50 δρχ./δολ. Οι τιμές των βενζινών μειώνονται κατά 1,20 δρχ/λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 0,50 δρχ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,60 δρχ/λίτρο. Οι νέες ενδεικτικές τιμές πώλησης των βενζινών προσδιορίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης ως εξής: -Στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, η σούπερ προς 222,30 δρχ/λίτρο και η αμόλυβδη προς 206,30 δρχ/λίτρο.

Δεν έγινε τελικά δεκτή η πρόταση της Τουρκίας να έχει η ίδια την έδρα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Κατά τη 10η υπουργική Σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, αποφασίσθηκε να μην υπάρχει μόνιμη έδρα και οι υπουργικές Σύνοδοι να πραγματοποιούνται στη χώρα που θα ασκεί κάθε φορά την προεδρία. Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της Συνόδου, υπογραμμίζεται η βούληση των χωρών μελών του ΟΣΕΠ για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΣΕΠ που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Γιατρός χειρούργος καταδικάστηκε από το τριμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση δώδεκα μηνών, με τριετή αναστολή, με την κατηγορία ότι απέσπασε παράνομα χρηματικά ποσά για να εγχειρήσει ασθενή σε κρατικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής στο ΑΠΘ, Δημήτριος Βασιλάκης, στις αρχές Μαίου του 1991 απαίτησε και πήρε από συνάδελφο του γιατρό, δύο φορές χρήματα - συνολικά 300.000 δραχμές - για να εγχειρήσει τον αδελφό του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο ασθενής έπασχε από ανεύρυσμα εγκεφάλου και υποβλήθηκε σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Μετά από δύο εβδομάδες, ο αδελφός του τον πήρε από το νοσοκομείο, αφού έδωσε τα χρήματα στον συνάδελφό του, χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς, ενώ αργότερα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του χειρούργου. Πρωτόδικα ο κ. Βασιλάκης είχε καταδικαστεί από το τριμελές πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 20 μηνών, με την κατηγορία της δωροδοκίας. Στην απολογία του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εισέπραξε χρήματα και αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να απαιτούσε "φακελάκι" από συνάδελφό του και μάλιστα μετά την εγχείρηση.

Βραβείο της Europa Nostra απονεμήθηκε στην ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους για την αναστήλωση του καθολικού της στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Προστασία και προβολή στο κοινό των αρχαιολογικών χώρων". Το βραβείο επέδοσε ο πρίγκηπας Consord της Δανίας , Ερρίκος, συγχαίροντας όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στην αναστήλωση. Σε αντιφώνησή του ο εκπρόσωπος της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας γέρων Ελισσαίος τόνισε ότι οι αναστηλώσεις στο Αγιο Ορος δεν πραγματοποιούνται πάντα με τον σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές και ευχήθηκε η αναστήλωση που έγινε στην Σιμονώπετρα να αποτελέσει την αρχή για σωστές αναστηλωτικές επεμβάσεις στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας. Για την αναστήλωση του καθολικού της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας εργάστηκαν οι αρχιτέκτονες μελετητές Σταύρος και Αναστασία Μαμαλούκου και Πέτρος και η Μαρίνα Κουφοπούλου ενώ το κατασκευαστικό μέρος είχαν αναλάβει οι αδελφοί Κυριάκος και Κώστας Περτσινίδης.

Μικρή ενίσχυση 0,20% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου στη χθεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 1.732,94 μονάδες έναντι 1.732,53 μονάδων της προηγούμενης ημέρας. Η άνοδος του Χρηματιστηρίου οφείλεται στην τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω των προβλέψεων για κέρδη 115 δισ. δρχ. και τη διανομή υψηλού μερίσματος το 1997.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ενδοιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Κύπρος πρέπει να πετύχει πολύ ικανοποιητικούς βαθμούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν εμπόδια στην ένταξη υπό το μανδύα της ανεπαρκούς εναρμόνισης, αλλά που στην ουσία θα σχετίζονται με το πολιτικό πρόβλημα του νησιού. Την ξεκάθαρη αυτή στρατηγική ανέλυσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας, στους οποίους μιλούσε για το θέμα της προετοιμασίας της κυπριακής οικονομίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία δημιούργησε ζώνη ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες στρατιώτες, με στόχο να αποτρέψει επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ" στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικαλείται δηλώσεις Τούρκου υπουργού ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Συγκεκριμένα ο υπουργός υποστήριξε ότι περίπου 8.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα του Ιράκ και είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής στα τουρκικά εδάφη.

Η Ρώμη μετατράπηκε στον πιο σημαντικό σταθμό των Αλβανών πολιτικών, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Ο κ. Μεϊντάνι, είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, όπου ευχαρίστησε την Ιταλία για την ευαισθησία που έδειξε στα προβλήματα της χώρας του και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην προσπάθεια της Αλβανίας για διέξοδο από την κρίση.

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες, ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία που αναμένεται να μεταβεί στην ΠΓΔΜ ο κ. Μπρόκαϊ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας της Αλβανίας, αναμένεται να δοθεί η απάντηση της χώρας του, στην πρόταση που είχε υποβάλλει ο κ. Κιτάνοφκσι για σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Μπρόκαϊ στη Ρώμη και στη Σόφια.

Τη συμφωνία για συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΠΓΔΜ στους τομείς των μεταφορών και συγκοινωνιών, ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους 447 υπέρ, 19 κατά και 11 λευκά. Η συμφωνία, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, προβλέπει και την παροχή δανείου, ύψους 150 εκατομμυρίων ECU από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την ΠΓΔΜ για την κατασκευή συγκοινωνιακών υποδομών. Πάντως, ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ. Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα πάντοτε με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, εξέφρασε την αντίθεσή του στην υιοθέτηση και ψήφιση της συμφωνίας αυτής και ζήτησε να καταψηφιστεί, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την επωφελή και για τις δύο πλευρές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο ηγέτης του και πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντίντιτς, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα με τη συμμαχία Μιλόσεβιτς, Ντράσκοβιτς, Σέσελι, ότι οι εκλογές δεν θα είναι "δίκαιες και ελεύθερες". Ο κ.Ντίντιτς επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι "οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τη διεξαγωγή των εκλογών" και προεξόφλησε ότι "δεν θα αλλάξουν μέσα σε έξι εβδομάδες".

Ως "εξαιρετικά επιτυχείς" εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία. Αυτό δήλωσε στη Σόφια η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία, Αν Μακγκέρκ, η οποία πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση της οικονομίας, η μείωση του πληθωρισμού και τα ικανοποιητικά επίπεδα των επιτοκίων είναι τα βασικά θετικά αποτελέσματα, επισήμανε ωστόσο τη "μερική καθυστέρηση" των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των υποδομών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 23 October 1997 - 6:40:21 UTC